تاریخ امروز :7 آذر 1403

علت کابوس شبانه

مطالعات نشان می دهد که کابوس ها اغلب با نیازهای روانی برآورده نشده و نا امیدی از تجربیات زندگی مرتبط هستند. کابوس های ما معمولاً مشکلات ما را از طریق استعاره و نه بازنمایی تحت اللفظی منعکس می کنند. بیشتر کابوس های ما تحت تاثیر اتفاق های ناخوشایند زندگی رخ می دهد . در این مطلب از روانکده به برسی موضوع علت کابوس های شبانه می پردازیم. با ما همراه باشید.

کابوس های شبانه

طبق گفته های دکتر روانکده  کابوس ، خواب آزاردهنده ‌ای است که با احساسات منفی همراه است، مانند اضطراب یا ترس که شما را بیدار می‌ کند. کابوس در کودکان شایع است اما در هر سنی ممکن است رخ دهد. کابوس های گاه به گاه معمولا جای نگرانی ندارند. اما اگر کابوس های شما به میزان قابل توجهی زیاد شد بایستی به پزشک متخصص مراجعه کنید.

اگر شخصی در طول زندگی آسیب هایی مانند آزار ، کتک خوردن ، تعرض ، دزدی ، تهدید و… دیده باشد. ممکن است مدت ها دچار کابوس های شبانه شود.  کابوس ها ممکن است در کودکان بین 3 تا 6 سال شروع شود و بعد از 10 سالگی کاهش یابد ، توجه داشته باشید که بایستی با روش های مختلف دلایل اضطراب و کابوس های کودکانتان را بفهمید چرا ممکن است مورد آزار و اذیت افراد مختلف الخصوص افراد پدوفیل قرار گیرفته باشند. از این رو به رفتار و کابوس های کودکان خود توجه کنید.

اگرچه کابوس ‌های شبانه رایج هستند، اما اختلال کابوس نسبتاً  نسبتا کم است. اختلال کابوس بیشتر باعث ناراحتی می‌ شوند، خواب را مختل می ‌کنند، باعث مشکلاتی در عملکرد روزانه می ‌شوند و حتی ترس از خوابیدن برای فرد ایجاد می‌ کنند.

علائم کابوس های شبانه

به احتمال زیاد در نیمه دوم شب کابوس می بینید. کابوس ممکن است به ندرت یا بیشتر، حتی چندین بار در شب رخ دهد. اپیزودها به طور کلی کوتاه هستند، اما باعث بیدار شدن شما می شوند. به خاطر داشته باشید  بازگشت به خواب پس از دیدن کابوس  می تواند دشوار باشد. از این رو اگر همسر یا فرزند و یا دوست شما دچار کابوس شد ، از او نخواهید که به زور بخوابد ، بلکه با کنار شخص ماندن او را آرام کنید و به وی اطمینان دهید که در امنیت است.

کابوس ها اغلب می توانند با علائم زیر اشکار شوند :

  • واضح و واقعی به نظر برسند و بسیار ناراحت کننده باشند ، به گونه که شما در خواب گریه کنید و داد بزنید .
  • اغلب کابوس ها منجبر می شود تا شما از خواب بیدار شوید ، که این یک مکانیسم دفاعی محسوب می شود به گونه ای اگر فرد نتواند از خواب بیدار شود دچار حمله عصبی و حتی ایست قلبی می شود. از این رو اگر متوجه شدید فردی در حال کابوس دیدن است ، به آرامی او را از خواب بیدار کنید.
  • در نتیجه کابوس خود احساس ترس، اضطراب، عصبانیت، غمگینی یا انزجار می کنید.
  • تپش قلب ، استرس اضطراب بی دلیل ، احساس گریه ، ناتوانی در تنفس
  • اغلب کابوس ها به طور کامل در خاطر افراد می مانند.

علت های وقوع کابوس های شبانه

پزشکان از اختلال کابوس به عنوان پاراسومنیا یاد می کنند . نوعی اختلال خواب که شامل تجربیات نامطلوبی است که هنگام به خواب رفتن، هنگام خواب یا هنگام بیدار شدن رخ می دهد. کابوس‌ها معمولاً در مرحله‌ ای از خواب رخ می ‌دهند که به آن خواب حرکت سریع چشم (REM) می‌ گویند. اما باز هم علت دقیق کابوس ها مشخص نیست.

کابوس ها می توانند توسط عوامل زیادی ایجاد شوند، از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:

استرس یا اضطراب:  گاهی اوقات استرس های عادی زندگی روزمره، مانند مشکل در خانه یا مدرسه، باعث ایجاد کابوس می شود. یک تغییر عمده، مانند یک حرکت یا مرگ یکی از عزیزان، می تواند تأثیر مشابهی داشته باشد. تجربه اضطراب با خطر بیشتر با کابوس همراه است.

ضربه:  کابوس پس از تصادف، جراحت، آزار جسمی یا جنسی یا سایر رویدادهای آسیب زا رایج است. کابوس در افرادی که دچار اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) هستند، رایج است.

کم خوابی : تغییرات در برنامه شما که باعث نامنظم شدن زمان خواب و بیداری می شود یا باعث قطع یا کاهش میزان خواب شما می شود، می تواند خطر دیدن کابوس را افزایش دهد. بی خوابی با افزایش خطر کابوس در ارتباط است.

بیشتر بخوانید: آشنایی با بهترین مرکز روانشناسی کودکان در تهران

داروها: برخی داروها ،  از جمله داروهای ضد افسردگی خاص، داروهای فشار خون، مسدود کننده های بتا، و داروهایی که برای درمان بیماری پارکینسون یا کمک به ترک سیگار استفاده می شوند،  می توانند باعث ایجاد کابوس شوند. استفاده از مواد مخدر و مصرف الکل و یا ترک این موارد می تواند باعث ایجاد کابوس شود.

کتاب ها و فیلم های ترسناک:  برای برخی افراد، خواندن کتاب های ترسناک یا تماشای فیلم های ترسناک، به خصوص قبل از خواب، می تواند با کابوس های شبانه همراه باشد.

مواردی که به برسی آن ها پرداختیم از جمله چند نمونه از مواردی هستند که در ایجاد کابوس های شبانه دخیل هستند. 

عوارض کابوس های شبانه

شاید برایتان عجیب باشد ولی دیدن کابوس در طول زندگی و در طول روز فرد می تواند باعث ایجاد مشکلاتی که در لیست به آن ها می پردازیم شوند:

  • خواب‌ آلودگی بیش از حد در طول روز، که می‌تواند منجر به مشکلاتی در مدرسه یا محل کار، یا مشکلاتی در انجام کارهای روزمره، مانند رانندگی و تمرکز شود
  • مشکلات خلقی، مانند افسردگی یا اضطراب ناشی از کابوس هایی که شما را آزار می دهد.
  • مقاومت در برابر رفتن به رختخواب یا خوابیدن از ترس اینکه خواب بد دیگری ببینید.
  • و در نهایت افکار خودکشی یا اقدام به خودکشی در فرد به مرور زمان ایجاد می شود.

عوارض کابوس های شبانه

چگونه از دیدن کابوس جلوگیری کنم؟

اگر کابوس برای شما یا فرزندتان مشکل ساز است، به کار گیری برخی از راه کار هایی که به شما توصیه می کنیم ، می تواند به شما کمک کند.

  • قبل از خواب یک برنامه منظم و آرامش بخش داشته باشید.
  • در یک محیط امن به خواب بروید.
  • از چراغ شب استفاده کنید.
  • قبل از خواب از دیدن و خواندن کتاب های خطرناک اجتناب کنید.
  • سعی کنید قبل از خواب یک لیوان شیر بنوشید.
  • مدتی در کنار فرزند خود به خواب بروید.

آیا کابوس ها قابل درمان هستند؟

در رابطه با سوال آیا کابوس ها قابل درمان هستند؟! بایستی بگوییم بله ، برای درمان اختلال کابوس اغلب  ممکن است ترکیبی از درمان ها مانند  روان درمانی ، گفتار درمانی و دارو توصیه شود . از این رو بهتر است برای درمان مشکل خود از یک متخصص کمک بگیرید.

مطالب مرتبط

اثرات طولانی مدت تنبیه بدنی بر روی کودکان

هموفوبیا یا ترس از خون

همه چیز درباره دارو های ضد افسردگی

کلام آخر

ما در این مطلب از روانکده به برسی موضوع علت های کابوس های شبانه  و… پرداختیم امیدواریم این مطلب از سایت روانکده همانند دیگر مطالب سایت برای شما عزیزان مفید واقع گردد. همچنین شما می توانید نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

به این مقاله امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *