تاریخ امروز :25 آذر 1403
آشنایی با دلایل ترس از نه شنیدن

آشنایی با دلایل ترس از نه شنیدن

آیا برایتان اتفاق افتاده ازاین که از کسی بخواهید به شما کمک کند؛ واهمه داشته باشید که او جواب رد بدهد؟ اگر چنین است؛ شما تنها نیستید! در این مطلب از روانکده قصد داریم به این موضوع بپردازیم که چرا شنیدن نه اینقدر ترسناکه؟ و راهکارهایی کاربردی برای غلبه بر ترس از نه شنیدن به شما معرفی خواهیم کرد.

دلایل ترس از نه شنیدن

ترس از نه شنیدن، ترسی معمول و قابل درک است و می‌تواند بخشی از انسان بودن باشد. اجداد ما روی پذیرش در گروه برای بقا حساب می کردند؛ بنابراین بخش های باستانی مغز انسان عدم پذیرش را به عنوان تهدید حساب می‌کنند.

همه ما یک سری افکار و تصورات منفی و نفرت انگیز از خودمان داریم که ضعیف ترین و شرم‌آورترین قسمت شخصیت ماست و اغلب سعی می کنیم از فکر کردن به آن خودداری کنیم. اما زمانی که نه می‌شنویم و مورد پذیرش قرر نمی‌گیریم؛ این خود ضعیف را از دورن می بینیم و آن خودپنداره‌های دوست نداشتنی مثل زخم تازه سر‌باز می کنند.

آشنایی با دلایل ترس از نه شنیدن

بنابراین ترس از نه شنیدن به دلیل ماهیت مانع بودن این کلمه ترسناک نیست؛ بلکه ما از شنیدن نه می ترسیم به این دلیل که بدترین ویژگی‌هایمان را به یادمان می آورد و به ما می گوید که چقدر دافعه‌برانگیز و ناشی هستیم!

ترس از نه شنیدن را می توان به ترس از انجام دادن یا گفتن چیزی شرم آور، دوست نداشتنی بودن، تلاش برای جلوگیری از درگیری، ترس از تنهایی، قادر نبودن به ارتباط با دیگران و سایر مشکلات سلامت روانی مثل اضطراب، افسردگی وOCD  که موجب تفکر وسواسی و مخرب می‌شوند؛ ربط داد.

عواقب ترس از نه شنیدن چیست؟

این ترس می‌تواند مانع بسیاری از فرصت‌ها، روابط و ارتباطات عالی در زندگی شود. فردی که با ترس از پذیرفته نشدن زندگی می کند؛ نمی‌تواند احساس شادی، آزادی و امنتین داشته باشد.

هر چند که همه افراد ترس از نه شنیدن را به یک شکل تجربه نمی کنند؛ اما این ترس بر توانایی موفقیت در طیف وسیعی از موقعیت‌های شخصی و حرفه ای و روابط ما تاثیر مخربی می گذارد.

مطلب مرتبط: افسردگی در نوجوانان

ترس از طرد شدن ممکن است ما را به رفتارهایی مانند پرخاشگری، انفعال و تأییدخواهی از مردم سوق دهد. همچنین باعث می شود در ارتباط با دیگران دچار مشکل شویم و نتوانیم خود واقعی مان را نشان دهیم و اصالت‌مان را از دست می‌دهیم.

نگرانی مدام در مورد طرز فکر دیگران، کناره گیری و تسلیم شدن برای خشنود کردن دیگران ، خودداری از بیان نظرات و عقاید خود و اجتناب از موقعیت ‌ها و فرصت‌ها به دلیل ترس از مخالفت و رد شدن از عواقب فلج‌کننده ترس از نه شنیدن می باشند.

چگونه بر ترس از نه شنیدن غلبه کنیم؟

ترس از نه شنیدن ترسی بزرگ است که تأثیر گسترده ای بر زندگی و رفتارهای ما دارد. واهمه از نه شنیدن و مورد پذیرش دیگران قرار نگرفتن؛ شخص را از عمل کردن باز می دارد و زندگی او را محدود می کند.

واقعیت این است که به جای ترس از نه شنیدن؛ باید از این بترسیم که هیچوقت موفق نشویم به خواسته هایمان برسیم و طعم شیرین بله را بچشیم!

به آخرین باری فکر کنید که به کسی نه گفتید. آیا به دلیل نفرت از آن شخص به او نه گفتید یا اینکه ممکن بود درخواست او مشکلی به وجود آورد؟

برای غلبه بر ترس از نه شنیدن باید بپذیریم که همه صفات خوب و بد خود را دارند و وقتی دیگران به ما نه می گویند؛ هیچ ربطی به کلیت ما ندارد و به معنای رد کردن شخصیت ما نیست.

در واقع دلیل اینکه مردم نه می‌گویند این است که موضوع با عقیده یا برنامه هایشان جور در نمی‌آید؛ پس باید شک به خود را متوقف کنیم.

برخی از استراتژی‌هایی که درمقابله با ترس از نه شنیدن به ما کمک می کنند  و جلوی تأثیرات منفی آن روی زندگی را می گیرند عبارتند از:

صحبت با اعتماد به نفس و قاطعیت بیشتر بخوانید: تکنیک های صحبت در جلسات

مهارت های خود‌کنترلی را افزایش دهید

مهارت خود‌کنترلی عبارت است از توانایی ما برای شناسایی و کنترل احساسات و رفتارهایمان و نقش مهمی در غلبه بر ترس ما از نه شنیدن ایفا می کند.

با تشخیص افکار منفی که موجب ترس و وحشت می شوند؛ می توانیم طرزفکر خود را به شکلی خوشبینانه‌تر و دلگرم‌کننده‌تر بازطراحی کنیم.

مطلب مرتبط: چه راه هایی برای غلبه بر ترس وجود دارد

با ترس‌ها و نگرانی‌هایتان روبرو شوید

با اجتناب از عواملی که باعث بروز احساسات نگرانی‌ و ترس‌ می‌شوند؛ می توانیم احساسات ناخوشایند را کنترل کنیم؛ اما مشکل این روش این است که در نهایت ما را نگران‌تر و حساس‌تر می کند و باعث افزایش احساس ترس می شود.

بهتر است به جای اینکه از ترس های خود بگریزیم؛ با آنها مواجه شویم؛ دراینصورت متوجه خواهیم شد که عواقب ترس‌ها کمتر از آنچه که فکر می‌کردیم؛ می‌باشد.

انعطاف‌پذیری خود را پرورش دهید

مفهوم انعطاف‌پذیری به این معناست که پس از شکست بتوانیم بر خود مسلط شویم و احساس خوشبینی و قدرت داشته باشیم. با تقویت اعتماد به نفس و خودمراقبتی می توانیم حس انعطاف‌پذیری خود را پرورش دهیم و با اعتماد به توانمند بودن خود از رد شدن و نه شنیدن عبور کنیم.

باور کنید هر نه فرصتی برای یادگیری است

نه پاسخ کاملا قابل قبولی است؛ اما لزوما پایان یک گفتگو نیست! کنجکاو باش چرا نه؟

گاهی اوقات ممکن است نه شنیدن از یک سوء تفاهم ناشی شود که لازم است آن را برطرف کنیم؛ هچنین با کنجکاوی موقع نه شنیدن می توانیم اطلاعات زیادی یاد بگیریم که به پیشرفت ما کمک می کنند.

نه به معنای هرگز نیست و ما با حفظ ارتباطات خود و پافشاری معقول بعد از نه شنیدن همچنان قادر خواهیم بود از فرصت ها استفاده کنیم.

به گفتگوی مثبت با خود عادت کنید

گفتگوی مثبت با خود؛ در واقع می تواند پیام‌های مغز را مثبت تر کند. گفتگوی مثبت می‌تواند خلق و خوی ما را بهبود داه و به ما اعتمادبه‌نفس بدهد. کافیست با جملاتی مثل «من کافی هستم» یا «من می‌توانم کارهای سخت انجام دهم» با خودمان صحبت کنیم و با خود‌دلسوزی قلبمان را تسلی بدهیم.

اجازه ندهید نه شنیدن شما را تعریف کند

هر فرد منحصربه‌فرد است و استعدادهای خاص خودش را دارد؛ ترس از نه شنیدن فقط بخش کوچکی از ماست نه کلیت ما. اگر به یاد داشته باشیم که نه شنیدن به هویت ما مربوط نیست و ارزش ما به نظر دیگران ربطی ندارد؛ می‌توانیم راحت تر با آن برخورد کنیم.

مطلب مرتبط: چگونه اعتماد به نفس خود را افزایش دهیم؟

مدیتیشن انجام دهید

کسانی که تمرین مدیتیشن می‌کنند؛ به ذهن آگاهی می‌رسند و کمتردرگیر نگرانی‌ها و گفتگوهای منفی می‌شوند.

ورزش کنید

ورزش در کاهش استرس، افزایش اندورفین و بهبود عزت نفس نقش بسزایی دارد. تمامی این مزایا به افزایش اعتماد به نفس و کاهش ترس از نه شنیدن و پذیرفته نشدن کمک می‌کنند.

آشنایی با دلایل ترس از نه شنیدن

فواید غلبه بر ترس از نه شنیدن

غلبه بر ترس از نه شنیدن؛ در درمان اختلالات و نگرانی‌های اجتماعی به ما کمک می کند و با افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس موجب می‌شود در زندگی احساس اطمینان بیشتری داشته باشیم.

کلام آخر

با مطالعه این مطلب آموختید که عزت نفس پایین و خودانتقادی افراد را مستعد ترس از نه شنیدن می‌کنند و متوجه شدید که با بهبود عزت نفس و رسیدن به صلح با خود می توانیم با اعتماد به نفس بالا از حساسیت روی مسائل بیرونی رها شویم و توانمندی‌های خود را به کار گیریم.

به این مقاله امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *