تاریخ امروز :7 آذر 1403

علل نارکولپسی چیست؟

نارکولپسی یک اختلال خواب مزمن است که با خواب آلودگی شدید در طول روز و حملات ناگهانی خواب مشخص می شود. افراد مبتلا به نارکولپسی اغلب بدون توجه به شرایط، بیدار ماندن طولانی مدت برایشان مشکل است. نارکولپسی می تواند اختلالات جدی در برنامه روزانه شما ایجاد کند. با روانکده همراه باشید تا شما را با با این بیماری مزمن و مشکل ساز آشنا کنیم.

نارکولپسی چیست؟

نارکولپسی یک بیماری مزمن است که هیچ درمانی برای آن وجود ندارد. با این حال، داروها و تغییرات سبک زندگی می تواند به شما در مدیریت علائم این بیماری کمک کند. حمایت خانواده، دوستان، کارفرمایان، معلمان  می تواند به شما در مقابله با نارکولپسی کمک کند. همان طور که گفتیم نارکولپسی یک اختلال خواب مزمن است که با خواب آلودگی شدید در طول روز و حملات ناگهانی خواب مشخص می شود.

علائم بیماری نارکولپسی

علائم و نشانه های نارکولپسی ممکن است در چند سال اول که شروع می شود بدتر باشد ولی فرد کم کم با این بیماری مدارا می کند و تا آخر عمر فرد با قی می ماند ، از جمله علائم بیماری نارکولپسیمی توان به موارد زیر اشاره کرد:

علائم بیماری نارکولپسی

  • خواب ‌آلودگی مفرط در طول روز

افراد مبتلا به نارکولپسی بدون هشدار در هر مکان و هر زمان به خواب می روند. برای مثال، ممکن است در حال کار یا صحبت با دوستان باشید و ناگهان سرتان را تکان دهید و چند دقیقه تا نیم ساعت بخوابید. وقتی از خواب بیدار می شوید، احساس شادابی می کنید، اما در نهایت دوباره خوابتان می آید.

همچنین ممکن است در طول روز کاهش هوشیاری و تمرکز را تجربه کنید. خواب ‌آلودگی بیش از حد در طول روز معمولاً اولین علامتی است که بیماری نارکولپسی  از خود نشان می دهد و در بیشتر مواقع  بسیار آزار دهنده است چرا که تمرکز و فعالیت فرد را متخل می کند .

  • از دست دادن ناگهانی کنترل عضلات

از دست دادن ناگهانی کنترل عضلات  غیر قابل کنترل است و با احساسات شدید، معمولاً احساسات مثبت مانند خنده یا هیجان، همچنین گاهی اوقات ترس، تعجب یا عصبانیت ایجاد می شود. به عنوان مثال، وقتی می خندید، ممکن است سرتان به طور غیرقابل کنترلی پایین بیاید یا زانوهایتان به طور ناگهانی خم شوند.

این وضعیت از بیماری نارکولپسی باعث تعدادی تغییرات فیزیکی، از تکلم نامفهوم تا ضعف کامل بیشتر عضلات می شود که در یرخی موارد ممکن است تا چند دقیقه طول بکشد.

شما می توانید برای داشتن اطلاعات کافی در رابطه با فواید یوگا روی کینک فواید یوگا برای خواب کلیک کنید.

  • فلج شدن در خواب

افراد مبتلا به نارکولپسی اغلب در هنگام به خواب رفتن یا بیدار شدن، ناتوانی موقت در حرکت یا صحبت کردن را تجربه می کنند. این فلج شدن ها معمولاً کوتاه مدت هستند که در حدود چند ثانیه یا چند دقیقه طول می‌کشند ، اما می‌ توانند ترسناک باشند. شما ممکن است از این وضعیت آگاه باشید و پس از آن هیچ مشکلی برای یادآوری آن نداشته باشید، حتی اگر کنترلی بر آنچه که برای شما اتفاق می افتد نداشته باشید.

با این حال، همه افراد مبتلا به فلج خواب به نارکولپسی مبتلا نیستند. بسیاری از افراد بدون نارکولپسی برخی از دوره‌ های فلج خواب را تجربه می‌ کنند.

  • تغییرات در خواب حرکت سریع چشم

خواب معمولاً زمانی است که بیشتر رویاها اتفاق می افتد. خواب می تواند در هر زمانی از روز در افراد مبتلا به نارکولپسی رخ دهد. افراد مبتلا به نارکولپسی اغلب به سرعت به خواب می روند.، معمولاً در عرض 15 دقیقه پس از به خواب رفتن به خوابی عمیق می روند ، گویی که مرده اند.

بیشتر بخوانید: با افراد خسیس چگونه باید رفتار کرد؟

  • توهمات

این توهمات اگر هنگام به خواب رفتن اتفاق بیفتند توهم هیپناگوژیک و اگر در هنگام بیدار شدن رخ دهد توهم هیپنوپمپیک نامیده می شود. به عنوان مثال اگر به بیماری نارکولپسی مبتلا باشید احساس می کنید که گویی یک غریبه در اتاق خواب شما وجود دارد. این توهمات ممکن است به خصوص واضح و ترسناک باشند زیرا ممکن است هنگام شروع خواب کامل نخوابیده باشید  و رویا های خود را به عنوان واقعیت تجربه کنید.

اگر شما به جای اینکه از بیماری نارکولپسی رنج ببرید از بیماری بی خوابی رنج میبرید می توانید برای داشتن اطلاعات کافی برای مقابله با این بیماری روی لینک مقابله با بی خوابی کلیک کنید.

چه عواملی موجب به وجو امدن بیماری نارکولپسی می شوند؟

علت دقیق نارکولپسی ناشناخته است. افراد مبتلا به نارکولپسی سطوح پایینی از ماده شیمیایی هیپوکرتین را در مغز خود دارند. هیپوکرتین یک ماده شیمیایی عصبی مهم در مغز است که به تنظیم بیداری و خواب عمیق  کمک می کند.

سطح هیپوکرتین به ویژه در کسانی که کاتاپلکسی را تجربه می کنند پایین است. دقیقاً علت از بین رفتن سلول های تولید کننده هیپوکرتین در مغز مشخص نیست، اما کارشناسان گمان می کنند که این امر به دلیل یک واکنش خود ایمنی باشد.

همچنین احتمال دارد که ژنتیک در ایجاد نارکولپسی نقش داشته باشد. اما خطر انتقال این اختلال توسط والدین به کودک بسیار کم است که می توان گفت در حدود یک صدم درصد است.

تنها چند عامل خطر شناخته شده برای نارکولپسی وجود دارد، که می توان به موارد زیر اشاره کرد:

سن: بیماری نارکولپسی معمولاً در افراد بین 10 تا 30 سال شروع می شود.

سابقه خانوادگی: اگر یکی از اعضای خانواده شما مبتلا به نارکولپسی باشد، خطر ابتلا به نارکولپسی 20 تا 40 برابر در شما بیشتر از سایرین  است.

چه عواملی موجب به وجو امدن بیماری نارکولپسی می شوند؟

بهتر است بدانید این بیماری غیر قابل درمان است اما مراجعه به یک متخصص ، استفاده از نوشیدنی های کافئین دار و تغییر استایل زندگی می تواند به شما در مبارزه با این بیماری کمک کند. اگر فرزند شما یا همسر شما به این بیماری مبتلا است از روند خوابی وی نترسید و سعی کنید با امید دادن به او ، مشغول کردن ذهن و کار هایی که روانشناس به شما در این باره اطلاعات می دهد ، امید به زندگی را در خود و طرف مقابل افزایش دهید.

کلام آخر

ما در این مطلب از روانکده به برسی بیماری نارکولپسی پرداختیم امیدواریم این مطلب از سایت روانکده همانند دیگر مطالب سایت برای شما عزیزان مفید واقع گردد. همچنین شما می توانید نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

به این مقاله امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *