شخصیت به مجموعه باورها و رفتارها و عملکرد ها گفته میشود. و اختلال شخصیت هم جزو اختلال های روانی به شمار میرود. در این. نوع اختلال الگو های رفتاری فرد با بقیه و حتی خودش دچار مشکل میشود و باعث میشود که فرد در رفتار هایش متناقض از خودش نشان دهد. همین امر سبب میشود که فرد در رفتارش با دیگران و بدی در محیط کار و به طور ملی در محیط اجتماعی دچار مشکل شود. لازم به ذکر است که رفتار اخلاق این افراد از نظر خودشان کاملا طبیعی است و معمولا دیگران را برای مشکلاتی که برایشان پیش می آید مقصر بدانند. بصورت کلی و طبق آمار از هر 20 نفر یک فنر به اختلال شخصیت و پرسونالیتی دیسوردز دچار هستند. با سایت روانکده همراه باشید.
اختلال شخصیت میتواند بر عوامل زیاد در فرد تاثیر بگذارد ولی ما در اینجا چند یک از نکاتی را که در آن تاثیر زیادی ر فرد ایجاد میکند را برای شما بیان میکنیم:
- روش تفکر درباره خود و دیگران
- نحوه پاسخگویی احساسی
- راه ارتباط با افراد دیگر
- روش کنترل رفتار
بیشتر بخوانید: شخصیت INTP چیست؟
اختلالات شخصیت گروهی از شرایط سلامت روان هستند که با الگوهای پایدار افکار، احساسات و رفتارهایی که از هنجارهای فرهنگی منحرف شده و باعث ناراحتی یا آسیب قابل توجهی می شوند، مشخص می شوند. ده نوع شناخته شده اختلال شخصیت وجود دارد که بر اساس شباهت هایشان در علائم و ویژگی ها به سه خوشه طبقه بندی می شوند. در این مقاله به هر یک از ده نوع اختلال شخصیت و ویژگی های متمایز آن ها می پردازیم.
انواع اختلال شخضیت
اختلالات شخصیتی خوشه A:
اختلالات شخصیت خوشه A با رفتارهای عجیب و غریب یا غیرعادی، باورها یا ادراکات غیرعادی و مشکلات در تعامل اجتماعی مشخص می شود. سه نوع اختلال شخصیت متعلق به این خوشه عبارتند از:
اختلال شخصیت پارانوئید: افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید با بی اعتمادی و بدگمانی فراگیر و ناموجه به دیگران مشخص می شوند. آنها تمایل دارند اعمال دیگران را به عنوان بدخواهانه تفسیر کنند و تمایل دارند محافظه کارانه، تدافعی و پنهانی باشند. آنها ممکن است در ایجاد روابط نزدیک مشکل داشته باشند و ماهیت مشکوک آنها می تواند آنها را مستعد درگیری و خصومت کند.
اختلال شخصیت اسکیزوئید: افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید معمولا منزوی، گوشهگیر و نسبت به روابط اجتماعی بیتفاوت هستند. آنها اغلب فعالیت های انفرادی را ترجیح می دهند و علاقه ای به ایجاد روابط نزدیک ندارند. ممکن است نسبت به دیگران سرد، گوشه گیر یا بی تفاوت به نظر برسند و در بیان احساسات مشکل داشته باشند.
اختلال شخصیت اسکیزوتایپی: افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپی ممکن است رفتارهای عجیب و غریب یا غیرعادی، باورها یا تجربیات ادراکی غیرعادی و کمبودهای اجتماعی از خود نشان دهند. آنها ممکن است در ایجاد روابط نزدیک مشکل داشته باشند و ممکن است اضطراب اجتماعی یا پارانویا را تجربه کنند. آنها همچنین ممکن است الگوها یا ایده های گفتاری غیرعادی داشته باشند و ممکن است خرافه یا مشغول خیال پردازی باشند.
اختلالات شخصیتی خوشه B:
اختلالات شخصیت خوشه B با رفتار نمایشی، هیجانی یا نامنظم مشخص می شود. چهار نوع اختلال شخصیت متعلق به این خوشه عبارتند از:
اختلال شخصیت ضد اجتماعی: افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضداجتماعی تمایل دارند حقوق دیگران را نادیده بگیرند و هنجارها و قوانین اجتماعی را زیر پا بگذارند. آنها ممکن است سابقه رفتار مجرمانه، تکانشگری و پرخاشگری داشته باشند. آنها همچنین ممکن است احساس همدلی و پشیمانی برای اعمال خود نداشته باشند.
اختلال شخصیت مرزی: افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی احساسات شدید و ناپایداری را تجربه می کنند که اغلب منجر به رفتارهای تکانشی یا بی پروا می شود. آنها ممکن است در تنظیم احساسات، ایجاد روابط پایدار و حفظ یک تصویر مثبت از خود مشکل داشته باشند. آنها همچنین ممکن است سابقه خودآزاری یا رفتار خودکشی داشته باشند.
اختلال شخصیت هیستریونیک: افراد مبتلا به اختلال شخصیت هیستریونیک تمایل به جلب توجه و نمایشی دارند. آنها ممکن است احساسات اغراق آمیزی نشان دهند، رفتارهای تحریک آمیز یا پر زرق و برق داشته باشند و بیش از حد نگران ظاهر خود باشند. آنها همچنین ممکن است در ایجاد روابط نزدیک مشکل داشته باشند، زیرا ممکن است سطحی یا غیر صادقانه دیده شوند.
اختلال شخصیت خودشیفته: افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته احساس اغراق آمیز بودن خود، نیاز به تحسین و عدم همدلی با دیگران دارند. آنها ممکن است دیدگاهی متورم نسبت به توانایی ها یا دستاوردهای خود داشته باشند، به دنبال توجه یا تحسین دائمی باشند و احساس کنند که مستحق درمان ویژه هستند. همچنین ممکن است در پذیرش انتقاد یا تصدیق نیازها و احساسات دیگران مشکل داشته باشند.
اختلالات شخصیت خوشه C:
اختلالات شخصیت خوشه C با رفتار مضطرب یا ترسناک مشخص می شود. سه نوع اختلال شخصیت متعلق به این خوشه عبارتند از:
اختلال شخصیت اجتنابی: افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی اضطراب اجتماعی را تجربه می کنند و ممکن است نسبت به طرد یا انتقاد حساس باشند. آنها ممکن است به دلیل ترس از طرد شدن یا تمسخر از موقعیت های اجتماعی یا روابط بین فردی اجتناب کنند.
دیدگاهتان را بنویسید