احساس حرمت نفس یا عزت نفس یک احساس درونی و ذهنی است که فرد در آن یک باور تقریبا ثابت نسبت به خود دارد و این معیاری دارد مبنا بر ارزش ها و توانمندی های خود است. حرمت نفس مانند یک سنجه ای است که میتواند فرد با ان خود را بسنجد و خود را ارزیابی کند. با سایت روانکده همراه باشید.تمامی انسان ها دارای یک سطحی از عزت نفس هستند و با استفاده از ان می توانند خود را مورد ارزیابی قرار دهند. از نشانه های افراد دارای حرمت نفس بالا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خود را با ارزش و دوست داشتنی می داند.
- همانی است که می خواهد باشد ( از آنچه هست راضی و خشنود است ولی در جهت بهتر شدن تلاش می کند).
- بر اساس مقایسه و مسابقه عمل نمی کند،بلکه سعی می کند برای خود خوب باشد نه رکورد دیگران بلکه رکورد خود را بشکند.
- در ارتباط با دیگران راحت و بدون اضطراب است و کاری را که می داند درست است بدون ترس و دلهره و تجاوز به حقوق دیگران انجام میدهد.
- در عین استقلال و عدم وابستگی ،پذیرای کمک کردن و کمک گرفتن بوده و منت گذاری نمی کند سپاسگزار و قدردان است.
- به توانمندی ها و موفقیت خود می بالد و ارج می نهد ولی دچار غرور و تکبر نمیشود.
بیشتر بخوانید: شخصیت INTP چیست؟
اعتماد به نفس به عوامل مختلفی بستگی دارد که بیشتر در کودکی ریشه داشته باشد.برای مثال والدینی که از کودکان انتظاراتی بی جا دارند و همیشه آنها را ملامت می کنند و باعث سرکوب آنها می شوند احتمال دارد که در آینده باعث شوند که فرزند دارای عزت نفس کمی باشد و خود را همیشه پایین تر از دیگران به شمار می آورد و به دلیل اینکه عزت نفس نقش مستقیم در تصمیم افراد دارد باعث موفقیت و یا شکست این افراد میشود.
عزت نفس یکی از مهم ترین جنبه های یک زندگی سالم و رضایت بخش است. این پایهای است که بر اساس آن احساس ارزشمندی، عزت و هدف خود را میسازیم. احترام به خود اغلب با عزت نفس یا اعتماد به نفس اشتباه گرفته می شود، اما با هر دو متفاوت است. در حالی که عزت نفس ارزیابی ارزش و ارزش خودمان است و اعتماد به نفس باور به توانایی هایمان است، احترام به خود نگرشی است که نسبت به خود، ارزش ها و اعمالمان داریم.
احترام به خود اغلب به عنوان احساس غرور در خود توصیف می شود، اما بیشتر از این است. این در مورد این است که با خودمان با مهربانی، شفقت و درک رفتار کنیم و قدردانی عمیقی از ارزش و منزلت خود داشته باشیم. احترام به خود چیزی نیست که بتوانیم از دیگران به دست آوریم یا به دست آوریم، بلکه چیزی است که باید در درون خود پرورش دهیم.
بنابراین، احترام به خود به چه معناست؟ در اینجا برخی از جنبه های کلیدی احترام به خود آورده شده است:
شناخت و احترام به ارزش ها و باورهای خود
احترام به خود با شناخت و احترام به ارزش ها و باورهای خود شروع می شود. این به این معنی است که در مورد آنچه برای شما مهم است روشن باشید و زندگی خود را مطابق با آن ارزش ها انجام دهید. این همچنین به معنای دفاع از باورهای خود است، حتی اگر آنها غیرمحبوب باشند یا خلاف هنجار باشند.
مسئولیت اعمال خود را بپذیرید
احترام به خود مستلزم مسئولیت پذیری در قبال اعمالتان است. این بدان معناست که اشتباهات خود را قبول داشته باشید و از آنها درس بگیرید و همچنین اعتبار موفقیت های خود را در نظر بگیرید. همچنین به این معناست که دیگران را به خاطر مشکلات خود سرزنش نکنید یا از آنها انتظار نداشته باشید که آنها را برای شما حل کنند.
با این مطلبتون به صورت کامل فهمیدم پذیرش جویی چیه ممنون از شما