زندگی اکنون شما اساساً مجموع تمام تصمیماتی است که در طول زندگی خود گرفته اید. برخی از تصمیمات مدتهاست فراموش شدهاند؛ اما برخی دیگر ممکن است همچنان در زندگی شما طنینانداز باشند و احساس بدبختی در شما ایجاد کنند.
تصمیم گیری یک مهارت است و مانند هر مهارتی می توانید آن را تمرین کنید و بهبود بخشید؛ در این مقاله از روانکده نکاتی را به شما میآموزیم تا از تصمیم گیری اشتباه در زندگی دور بمانید.
چرا تصمیم گیری مهم است؟
مانند سنگریزه ای که در دریاچه افتاده است؛ تصمیم های زندگی ما در دنیای اطراف ما موج می زنند و هر موجی به طریقی بر زندگی ما تأثیر می گذارد.
به عنوان مثال، هر روز شما انتخاب می کنید که چه چیزی بخورید و هیچ کس شما را مجبور نمی کند که همبرگر یا املت را با سیب زمینی سرخ کرده بخورید. هرچه بیشتر یک وعده غذایی چرب انتخاب کنید؛ کلسترول بیشتری مصرف خواهید کرد و به وزن خود اضافه خواهید کرد؛ در حالیکه همه ما می دانیم که وقتی وزن ما افزایش می یابد چه اتفاقی می افتد: ما آهسته تر حرکت می کنیم، به لباس های جدید نیاز داریم، زودتر خسته می شویم، مشکلات سلامتی داریم و …
اگر بخشی از زندگی فعلیتان را دوست ندارید؛ دلیلش این است که جایی در مسیر تصمیم بدی گرفتهاید. برخی از تصمیمات برگشت ناپذیر هستند و برخی دیگر را می توان بهبود بخشید. نکته مهم این است که حواستان باشد؛ در واقع یک لحظه برای تصمیم گیری وقت بگذارید.
چرا ما تصمیمات اشتباه می گیریم؟
برخی تصمیمات وجود دارند که می توانند زندگی شما را خراب کنند؛ حتی اگر به وضوح قابل مشاهده نباشند. مانند: انتخاب شریک زندگی، شغل، حتی گذاشتن تلفن روی میز!
مطلب مرتبط: چگونه به شخصیت دیگران پی ببریم ؟
انسانها تصمیمهای اشتباهی میگیرند، زیرا ذاتاً در ارزیابی عینی خطرات و نتایج ترسوهستید و واقعیت این است که این نقص ها ویژگی های دائمی نحوه عملکرد ذهن ما هستند و نمی توانیم از آنها فرار کنیم. بهترین کاری که می توانیم انجام دهیم این است که نسبت به آنها آگاهی پیدا کنیم و آنها را به درستی مدیریت کنیم. برخی از سوگیریهای ذهنی که باعث میشوند تصمیمات نادرست بگیریم عبارتند از:
- تاثیر احساسات
- درک ضعیف ما از زمان
- اغوای موقعیت اجتماعی
چگونه در زندگی تصمیمات بهتری بگیریم؟
هیچ راهی دائمی برای حل ایرادات ذهنی شما که منجر به تصمیم گیری اشتباه میشوند؛ وجود ندارد؛ اما قطعاً گام هایی وجود دارند که می توانیم برای بهبود شانس خود برداریم.
بهترین کار این است که از این که چگونه تحت تأثیر برداشتهایمان از وضعیتها قرار میگیریم آگاه باشیم و استدلال خود را بر این اساس اصلاح کنیم.
در ادامه 15 کاری را که میتوانید انجام دهید تا به خودتان کمک کنید که از تعصبات و برداشتهای نادرست عبور کرده و از تصمیمات اشتباه اجتناب کنید و مطمئن شوید که تصمیمات درستی می گیرید؛ آوردهایم:
- اجتناب از واقعیت را کنار بگذارید
بسیاری از مردم در یک دنیای فانتزی «اگر » یا «ای کاش» زندگی می کنند؛ نه در واقعیت آنچه در این لحظه در حال وقوع است! با خودتان صادق باشید. تصمیم گیری بر اساس آنچه آرزو دارید اتفاق بیفتد یا باید اتفاق بیفتد یا احتمال دارد اتفاق بیفتد؛ پایه خوبی برای انتخاب نیست.
حقیقت ممکن است آزار دهنده باشد؛ اما بدون آن نمی توانید تصمیم های خوبی داشته باشید؛ پس به زندگی خود واقع بینانه نگاه کنید.
- زندگی در گذشته را رها کنید
ممکن است اتفاقاتی در گذشته افتاده که به شما صدمه زده است؛ اما همچنین آنها شما را به کسی که امروز هستید تبدیل کردهاند. اگر می خواهید با موفقیت به سمت آینده حرکت کنید؛ باید خاطرات منفی گذشته خود را رها کنید و ارزیابی مجدد آنها را کنار بگذارید.
چسبیدن به گذشته شما را برای پذیرش و انتظار منفی بیشتر آماده می کند و موجب میشود تمام انتخاب های خود را بر اساس روشی که قبلاً داشتید پیش ببرید و از ایجاد آینده ای جدید برای خود باز بمانید.
- گاهی خودتان را در الویت قرار دهید
گاهی اوقات تصمیم خوب به این معنی است که باید خود را در اولویت قرار دهید؛ البته نه به روشی خودخواهانه؛ بلکه برای مراقبت از خود.
مطلب مرتبط: مرزهای پرخاشگری! تفاوت پرخاشگری و رفتار قاطعانه را میشناسید؟
اگر طرز فکر شما این است که همیشه باید همه را راضی کنید و تأیید همه را جلب کنید؛ اغلب تصمیماتی خواهید گرفت که به نفع شما نیست. اما اگر اینگونه فکر کنید که شما حق دارید نیازهای خود را برآورده کنید؛ انتخاب های بهتری خواهید داشت.
- از شنیدن توصیه های خوب استقبال کنید
بیشتر انتخابهای اشتباه به این دلیل اتفاق میافتند که ما به توصیههای بد گوش میدهیم و توصیههای خوب را نادیده میگیریم.
معمولاً می دانید چه کسی واقعاً پشت شماست و به شما اهمیت می دهد و بهترین ها را برای شما می خواهد؛ پس به صداهای درونی خود گوش دهید و به شهود خود اعتماد کنید و بر اساس تحقیقات خوب و توصیههای افرادی که به دلایل درست به آنها احترام می گذارید؛ تصمیم بگیرید.
- از تصمیم گیری احساسی و باعجله اجتناب کنید
گاهی اوقات احساسات عالی هستند؛ اما نه در هنگام تصمیم گیریهایی که می توانند زندگی شما را تغییر دهند. برای مثال وقتی غمگین هستیم، یا ترسیدهایم تصمیمات خوبی نمی گیریم. در این مواقع باید از احساسات عبور کنید و با عقل سلیم خود تصمیم بگیرید.
- به سرنخها و پرچمهای قرمز توجه کنید
معمولاً سرنخهایی در اطراف شما وجود دارند که به شما هشدار میدهند که ممکن است اوضاع درست نباشد؛ سعی کنید به دنبال این سرنخها باشید و به آنها توجه کنید.
پرچم های قرمز به نوعی به معنای “خطر” هستند. اگر چیزی درست به نظر نمی رسد؛ احتمالاً درست نیست؛ پس علائمی که شما را به وحشت می اندازند و احساسات درونی خود را نادیده نگیرید.
- اجتناب از تغییر را کنار بگذارید
انتخاب های خوب تقریباً همیشه نیاز به تغییر در نگرش و ادراکات دارند. اگر می خواهید همه چیز ثابت بماند؛ در این صورت همه تصمیمهای شما بر اساس حفظ وضعیت موجود خواهد بود و هرگز جلوتر نخواهید رفت.
بیشتر بخوانید: چه چیزی عزت نفس را بالا می برد؟
- از انجام کارهایی که بر خلاف ارزش های شماست دست بردارید
اگر برای سالم بودن ارزش قائل هستید اما غذاهای ناسالم می خورید و هرگز ورزش نمی کنید؛ پس انتخاب های شما با ارزش های شما همسو نیست.
تصمیم های خود را با ارزش ها و باورهای خود هماهنگ کنید؛ چون انتخاب های شما منعکس کننده این است که شما واقعا چه کسی هستید.
- فکر نکنید که همه چیز را می دانید
چشم ها، گوش ها و ذهن خود را به روی ایده ها، نوآوری و بینش های جدید باز نگه دارید و استراتژیهای جدید و دیدگاههای قدرتمند را تماشا کنید و به یاد داشته باشید رهبران یادگیرنده هستند.
- افکارتان را بنویسید
وقتی ایدههای خود را مینویسید؛ مجبور میشوید تا کمی عینیتر به آنها نگاه کنید و در واقع تقریباً مثل این است که شما آنها را ندارید.
نوشتن تصمیمات مهم زندگی، شما را مجبور می کند که مفروضات خود را ارزیابی کنید. بهتر است در یک طرف تمام خطرات و هزینه ها و در طرف دیگر تمام مزایای بالقوه تصمیم را بنویسید. این تمرین ساده می تواند روشن کند که تعصبات شما کجاست و چه چیزی را از دست داده اید.
- نقاط ضعف خودتان را بشناسید
هر کدام از ما نقاط ضعف فردی خود را در هنگام تصمیم گیری داریم. برخی از ما احساساتی تر از دیگران هستیم، برخی از ما بیش از حد به فکر آینده هستیم و غیره.
بسیار مفید است که بفهمید در چه چیزی بهتر و بدتر هستید و اینها را هنگام بررسی تصمیمات آینده در نظر داشته باشید.
- بپذیرید که گاهی تصمیم نگرفتن یک تصمیم است
تصمیم نگرفتن به تنهایی یک تصمیم است؛ چون شما تصمیم می گیرید هیچ کاری انجام ندهید.
مطلب مرتبط: چگونه افکار مثبت را جایگزین افکار منفی کنیم؟
اغلب این عدم گفتن «بله» یا «نه» آسیبهایی به دنبال دارد. برای مثال شما ممکن است در یک رابطه سمی باشید و متوجه این موضوع شوید؛ با این حال ممکن است گفتگو برای اتمام رابطه را به تعویق بیندازید، زیرا از واکنش طرف مقابل یا اینکه دوباره تنها خواهید بود می ترسید. در این حالت شما به سادگی تصمیم می گیرید که با نداشتن جرات پایان دادن به رابطه، در رابطه اشتباه باقی بمانید؛ که احتمالاً بدترین تصمیم برای شما است.
عدم درخواست افزایش حقوق به این معنی است که شما با حقوق خود مشکلی ندارید؛ بنابراین از رئیس خود ناراحت نشوید که آنچه را که لیاقتش را دارید به شما نداده است.
- ابتدا به این فکر کنید که چرا نباید این تصمیم را بگیرید!
وظیفه اصلی بدن و ذهن ما زنده ماندن در جهان است و بیشتر خواسته های ما از غریزه قوی بقا ناشی می شود. به طور کلی هنگام مواجهه با یک تصمیم، اولین چیزی که باید در نظر بگیرید این است که چرا نباید آن تصمیم را بگیرید. نباید پاسخ پیشفرض شما “بله” باشد؛ بلکه ابتدا “نه” را در نظر بگیرید.
برای مثال خوردن یا نخوردن کیک شکلاتی چیزی است که همه ما با آن دست و پنجه نرم می کنیم و غرایز بدوی ما را مجبور به خوردن کیک می کند؛ اما از آنجایی که نمیتوانیم به غرایز اولیه خود اعتماد کنیم و به آنها اجازه دهیم رفتار ما را در بسیاری از مواقع کنترل کنند؛ بهتر است ابتدا فکر کنیم که چرا نباید کاری را انجام دهیم.
- در نظر داشته باشید سرعت در تصمیم گیری مهم است
علاوه بر در نظر گرفتن تمام گزینه های موجود در زمان نیاز به تصمیم گیری، باید نتایج احتمالی را نیز پیش بینی کنید.
اگر باران می بارد، پس خیس می شوم.
اگر خیس شوم ممکن است مریض شوم.
نتیجه گیری: یک چتر بردار.
با این حال، این تصمیم باید خیلی سریع اتفاق بیفتد.
در بسیاری از موارد، ما زمان زیادی برای ارزیابی همه گزینه های ممکن نداریم و با مغز متوسط خودمان تنها هستیم تا تصمیم بگیریم چه کار کنیم؛ پس باید یاد بگیرید سریع تر مسائل را ارزیابی کنید و تصمیم بگیرید.
مطلب مرتبط: اعتماد به نفس کاذب چیست؟
- وقتی همه چیز طبق برنامه پیش نمی رود بر خودتان مسلط باشید
وقتی همه چیز آنطور که تصور می کنید پیش نمی رود خودتان را کنترل کنید؛ زیرا حتی اگر تمام تلاش خود را برای کاری انجام دهید، موارد خاصی وجود دارد که خارج از محدوده نفوذ شما هستند.
شما نمی توانید آب و هوا یا نحوه تفکر و واکنش دیگران را کنترل کنید؛ اما می توانید خود را کنترل کنید.
هر زمان که همه چیز طبق برنامه پیش نمی رود؛ آرام ماندن و فکر کردن به این که چه کاری می توانید انجام دهید تا اوضاع در آینده بهتر شود، بهترین گزینه است.
کلام آخر
به خاطر داشته باشید که ما همیشه تصمیم درستی نمی گیریم و بسیاری از اوقات تصمیمات احمقانه ای خواهیم داشت که بعداً پشیمان می شویم؛ اما این بخشی از زندگی است. نکته مهم این است که از تصمیمات اشتباهی که گرفته اید درس بگیرید و تلاش کنید با به کارگیری نکاتی که در این مطلب آموختید؛ آن تصمیمات اشتباه را در آینده تکرار نکنید.
دیدگاهتان را بنویسید