تاریخ امروز :7 آذر 1403

افسردگی روان پریشی یا سایکوسیس چیست؟

یکی از مباحث روانشناسی در رابطه با سایکوسیس یا همان روان پریشی است. روان پریشی زمانی رخ می دهد که فرد ارتباط خود را با دنیای بیرون از دست می دهد. این ارتباط می تواند در حد کوتاه و کم و حتی ممکن است بسیار پیشرفته باشد. این افراد بیشتر توهم چیز های غیر واقعی را دارند و هذیان می گویند. با روانکده همراه باشید تا شما را بیشتر با این مشکل روانی آشنا کنیم.

سایکوسیس یا روان پریشی چیست؟

کلمه روان پریشی برای توصیف شرایطی استفاده می شود که  فرد دچار مشکلاتی می شود که این مشکلات بر ذهن تأثیر می گذارد، روان پریشی یا سایکوسیس تا جایی است که تماس فرد با واقعیت قطع شده است. وقتی فردی به این بیماری مبتلا می شود، به آن روان فرد دچار مشکل بسیار جدی می شود.

در طی یک دوره روان پریشی، افکار و ادراک فرد مختل می شود و ممکن است فرد در درک اینکه چه چیزی واقعی است و چه چیزی نیست مشکل داشته باشد.و بیشتر دچار توهم و هذیان شود. به منظور جلوگیری از پیشرفت بیماری باید بیمار برای درمان سریع تر به یک متخصص مراجعه کند.

مشکل روانی سایکوسیس می تواند هر کسی را تحت هر شرایطی تحت تاثیر بگذارد پس فقط برای یک قشر خاصی نیست بلکه می تواند یک رئیس جمهور دچار روان پریشی شود و ممکن است یک فرد عادی دچار شود. بیماری روان پریشی  اغلب زمانی شروع می شود که فرد در اواخر نوجوانی باشد یا اواسط دهه دومی زندگی باشد . طبق تحقیقات انجام شده در آمریکا سالانه در حدود 985458 مورد جدید با مشکل ساسکوسیس کشف می شود. همچنین اگر دوره های روان پریشی فرد شدید پیدا کند، ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان روانی نیز وجود داشته باشد.

مطلب مرتبط: اختلال روان پریشی مشترک چیست؟

سایکوسیس یا روان پریشی چیست؟

دلایل بروز سایکوسیس

شاید برایتان جالب باشد بدانید هیچ دلیل خاصی برای سایکوسیس وجود ندارد این بیماری می تواند نشانه های دیگر بیماری های روانی مانند اسکیزوفرنی یا اختلال دوقطبی باشد. و یا اینکه  یک فرد ممکن است روان پریشی را تجربه کند و هرگز به اسکیزوفرنی یا هر اختلال روانی دیگری مبتلا نباشد.

از جمله دلایل شایع بیماری سلیکوسیس  می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کم خوابی
  • شرایط پزشکی عمومی
  • داروهای تجویزی خاص
  • سوء استفاده از الکل
  • استفاده از مواد مخدر
  • کم خونی
  • فشار عصبی و….

دلایل بروز سایکوسیس

علائم بیماری سایکوسیس

بیماری سایکوسیس می تواند در هر فرد با توجه به ویژگی های بیماری و سابقه های بیماری فرد رفتار های متفاوتی از خود بروز دهد. از جمله علائم بارز بیماری روان پریشی توهم هذیان است که در ادامه به توضیح کلی اسن دو مورد می پردازیم.

توهم: توهم به این منظور است موقعیتی است که فرد می شنود، می بیند و در برخی موارد، چیزهایی را حس می کند، بو می کند یا می چشند که خارج از ذهن او وجود ندارند، یعنی در بسیاری از موارد واقعی نیستند. رایج ترین توهم در میان بیماران سایکوسیس شنیدن صداها است.

بیشتر بخوانید: با افراد خسیس چگونه باید رفتار کرد؟

هذیان: هذیان به گونه ای است که یک فرد دارای باورهای قوی است که توسط دیگران مشترک نیست. یک توهم رایج این است که کسی معتقد است توطئه ای برای آسیب رساندن به آنها وجود دارد .ترکیبی از توهم و تفکر هذیانی می تواند باعث ناراحتی شدید و تغییر در رفتار شود. این سبب می شود فرد به هیچ کس اعتمادی نداشته باشد و همیشه بترسد.

اگر کوچک ترین علائم روان پریشی را تجربه کردید، باید فوراً به پزشک متخصص مراجعه کنید تا بتوانید سریع تر جلوی پیشرفت بیماری را بگیرید.

مطلب مرتبط: اختلالات روان پریشی چیست؟

بهتر است بدانید علل روان پریشی گاهی اوقات می تواند علت روان پریشی را به عنوان یک وضعیت سلامت روانی خاص شناسایی کند برای مثال:

  • اسکیزوفرنی : وضعیتی که باعث طیف وسیعی از علائم روانشناختی از جمله توهم و هذیان می شود
  • . اختلال دوقطبی : یک وضعیت سلامت روان که بر خلق و خوی تأثیر می گذارد. یک فرد مبتلا به اختلال دوقطبی ممکن است دوره‌هایی از خلق و خوی افسردگی و خلق و خوی هیجان‌ انگیز شیدایی داشته باشد.
  • افسردگی شدید : برخی از افراد مبتلا به افسردگی هنگامی که بسیار افسرده هستند علائم روان پریشی را نیز دارند
  • روان پریشی همچنین می تواند توسط سوء مصرف مواد مخدر سوء استفاده از الکل ، عوارض جانبی داروهای تجویز شده یک وضعیت فیزیکی، مانند تومور مغزی ایجاد و یا تشدید شود.

علائم بیماری سایکوسیس

درمان بیماری سایکوسیس

برای درمان بیماری سایکوسیس یا همان روان پریشی می توانید به لیست زیر مراجعه کنید:

  • دارو های ضد روان پریشی یا سایکوسیس . این دارو ها در جلوگیری از پیشرفت بیماری سایکوسیس و همچنین تسکین و از بین رفتن بیماری کمک می کند.
  • حمایت اجتماعی . حمایت با نیازهای اجتماعی، مانند آموزش، اشتغال یا مسکن این مورد نیز می تواند در بروز و جلوگیری از بیماری مناسب باشد.

بهتر است بدانید بیشتر افرادی که به بیماری سایکوسیس یا روان پریشی مبتلا هستند داروهای ضد روان پریشی را باید  به صورت طولانی مدت (و احتمالاً تا پایان عمر) مصرف کنند. سایر افراد ممکن است بتوانند به تدریج دوز مصرفی خود را کاهش دهند و در صورت بهبود که این موضوع را بایستی دکتر تشخیص دهد مصرف آنها را به طور کامل متوقف کنند. همچنین بهتر است بدانید مصرف داروهای تجویز شده را به طور ناگهانی قطع نکنید زیرا ممکن است باعث عود بیماری شما شود.

مطالب مرتبط

لیست کامل دارو های اعصاب و روان

خطرناک ترین دارو های اعصاب و روان

کلام اخر

در این مطلب از روانکده به برسی بیماری سلیکوسیس، علائم بیماری، روش های درمان و… پرداختیم . همه بیماری ها حتی سرطان های وخیم پتانسیل بهبود دارند پس ناامید نشوید و با قدرت و انرژی بسیار زیاد زندگی کنید تا بتوانید هر گونه بیماری را شکست دهید. همچنین شما می توانید با ایجاد انگیزه و روحیه و همچنین حمایت از اطرافیانتان که دچار بیماری روان پریشی هستند مراقبت کنید تا بهبود یابند.

به این مقاله امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *