در این مقاله با 0 تا 100 شرط طلاق توافقی بدون حضور همسر، مدت، مدارک مورد نیاز، آشنا می شوید.
فهرست مطالب
- 1 طلاق توافقی چیست؟
- 1.1 آخرین شرایط طلاق توافقی 1400
- 1.2 مراحل طلاق توافقی
- 1.3 نحوه کار مراکز مشاوره خانواده
- 1.4 هزینه مشاوره چقدر است؟
- 1.5 چند جلسه مشاوره لازم است و چقدر طول می کشد؟
- 1.6 توافق بر مهریه در طلاق توافقی
- 1.7 توافقنامه طلاق نفقه توافقی
- 1.8 نحوه طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور
- 1.9 مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی
- 1.10 طلاق توافقی چقدر طول می کشد؟
طلاق توافقی چیست؟
طلاق توافقی نوعی طلاق است که در آن زوجین (زن و شوهر) به هر دلیل و دلیلی به این نتیجه می رسند که ادامه زندگی مشترک برای آن ها ممکن نیست و تصمیم به جدایی و شروع روند طلاق توافقی می گیرند.
ارتباط با کلیه مسائل مربوط به زندگی مشترک، تعهدات، بدهی ها و وظایف مورد توافق طرفین است. در واقع شرایط طلاق توافقی همان طور که از نامش پیداست کاملا به توافق زوجین بستگی دارد که مهم ترین آن ها عبارتند از:
- حضانت فرزند یا فرزندان مشترک
- نفقه زن و فرزند، جهیزیه
- شروط دوران ازدواج (در صورت وجود)
- همچنین شاید چالش برانگیز تر از همه، در مورد مهریه باشد.
مواردی که زوجین به توافق می رسند نیز قابل احترام و مورد قبول دادگاه بوده و در رای دادگاه قید شده است (با گواهی عدم امکان سازش).
نکته: رویه وکلا به این صورت است که ابتدا کلیه قرارداد های زوجین مکتوب و امضا می شود و دقیقا این قرارداد ها در دادگاه ارائه می شود و در رای دادگاه درج می شود.
همچنین کلیه اقدامات لازم «حتی شرکت در جلسات مشاوره اجباری» و جلسات دادگاه توسط وکلا بدون نیاز به حضور زوجین انجام می شود.
آخرین شرایط طلاق توافقی 1400
شرایط طلاق توافقی در استان تهران و سایر استان های ایران تغییر کرده است و متقاضیان محترم باید ابتدا با مراجعه به سامانه تعیین وقت طلاق و ثبت اطلاعات خود در این سامانه، نوبت را از مراکز غربالگری دریافت و در زمان تعیین شده به مشاوره های لازم مراجعه کرده و گواهی عدم فسخ طلاق را از مرکز مربوطه دریافت کنند.
نکته مهم 1: شرایط جدید ذکر شده در حال حاضر فقط برای طلاق های توافقی است و در مورد طلاق های یک طرفه (طلاق به درخواست مرد و طلاق به درخواست زن) همچنان روال به همان ترتیب قبل است و در صورت بروز هرگونه تغییر می توانید از مشاوران خبره در این زمینه مانند اقای روانکده به صورت حضوری یا تلفنی سوال کنید.
مراحل طلاق توافقی
مرحله 1: مشاوره اجباری
با توجه به آخرین تغییرات در استان تهران و بسیاری از استان های کشور، اولین اقدام طلاق توافقی مراجعه به سامانه تعیین وقت طلاق و ثبت اطلاعات زوجین در این سامانه است.
سپس زوجین باید به مرکز غربالگری و مشاوره خانواده مراجعه کرده و پس از دریافت مشاوره لازم، «گواهی عدم امتناع از طلاق» دریافت کنند.
مرحله 2: طرح دعوی قضایی
مرحله دوم برای گرفتن طلاق توافقی، ثبت درخواست طلاق به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی است. برای این منظور زوج یا وکلای آن ها باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و دادخواست خود را با مدارکی از قبیل: شناسنامه، کارت ملی و قرارداد ارائه کنند.
مرحله 3: یک زمان آزمایشی تنظیم کنید.
پس از تشکیل دادخواست طلاق توافقی، برای رسیدگی به پرونده باید تا زمان گفته شده صبر کنید. قرار جلسه از طریق اطلاع رسانی الکترونیکی در سامانه ثنا به اطلاع زوجین خواهد رسید. همچنین با ارسال پیامک به زوج اطلاع رسانی خواهد شد.
مرحله 4: در جلسه دادگاه شرکت کنید.
مرحله بعدی حضور زوج یا وکلای آن ها در روز و ساعت مقرر در ابلاغیه به همراه مدارک لازم در دادگاه خانواده است.
مرحله 5: مشاوره در دادگاه
در این زمان زوج یا وکلای آن ها پس از پرداخت هزینه مشاوره به واحد مشاوره مستقر در دادگاه خانواده مراجعه می کنند و مشاور خانواده با طرفین مذاکره می کند و ابتدا اقدام به مصالحه می کند و در صورت عدم کارایی اصلاح، راهنمایی های لازم را برای طلاق انجام می دهد.
سپس قرارداد توسط مشاور خانواده تکمیل می شود و به امضای او می رسد و به زوج یا وکلای آن ها تحویل داده می شود تا برای صدور گواهی عدم امکان سازش به دادگاه ارائه شود.
بیشتر بخوانید: چگونه دوست دختر داشته باشم؟
قرارداد معمولا شامل موارد زیر است:
- توافق و واگذاری در خصوص مهریه
- نفقه زوجه
- پاداش ضرب المثل
- جهیزیه
- حضانت کودک
- نحوه و زمان ملاقات با کودک
- حضانت و نفقه طفل و میزان و نحوه پرداخت
- سایر حقوق مالی و غیرمالی طرفین
مرحله 6: تعیین باردار بودن یا نبودن زوجه
تشخیص بارداری یا عدم بارداری زوجه توسط دادگاه برای صدور گواهی عدم امکان سازش الزامی است و بدین منظور سه راه وجود دارد:
الف) اقرار زوجه
اقرار زوجه به باردار نبودن که در این صورت دادگاه با این اقرار گواهی عدم امکان سازش صادر می کند ولی اجرای صیغه طلاق در دفتر طلاق منوط به این است که زوجه قبلا موافقت کرده باشد. به آزمایشگاه پزشكی فرستاده می شوند و پس از انجام معاینات پزشكی مربوطه گواهی عدم بارداری را به دفاتر طلاق ارائه کند.
ب) به آزمایشگاه بروید.
زوجه باید قبل از مراجعه به دادگاه خانواده به آزمایشگاه پزشکی مراجعه و گواهی عدم بارداری را از آزمایشگاه مذکور اخذ و به دادگاه ارائه کند. دفاتر مربوطه حکم طلاق را اجرا خواهند کرد.
تبصره 1: در صورت باکره بودن زوجه، زوجه ملزم به اقرار به باردار نبودن و ارائه گواهی عدم بارداری نیست. در عوض زوجه باید با معرفی نامه از دادگاه به پزشکی قانونی (فقط پزشکی قانونی و نه آزمایشگاه پزشکی یا سایر پزشکان) مراجعه و پس از انجام آزمایشات و معاینات مربوطه، «گواهی صحت باکرگی» را اخذ کند با این کار تایید می کند که او باکره است.
تبصره 2: در صورت یائسگی زوجه، اقرار به باردار نبودن و ارائه گواهی عدم بارداری الزامی نیست.
ج) رضایت زوجین بر وجود جنین
بیشتر بخوانید: از کجا بفهمم شوهرم نابارور است؟
در صورت توافق زوجین بر وجود جنین این موضوع در گواهی عدم امکان تعهد قید می شود.
- زوجین خواهان صدور گواهی عدم فسخ طلاق می توانند به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و درخواست طلاق توافقی را کنند.
- سپس جلسه دادگاه برای زوجین تعیین می شود که باید در تاریخ و ساعت مشخص شده که در اخطاریه دادگاه قید شده است در شعبه دادگاه خانواده باشد.
نحوه کار مراکز مشاوره خانواده
پس از ثبت نام زوجین در سامانه تصمیم گیری و انتخاب نزدیک ترین مرکز مشاوره، نوبت فوری با کد رهگیری برای زوجین صادر می شود.
با مراجعه به مرکز ارزیابی و اصرار زوجین بر جدایی، سوالاتی از زوجین در مورد دلایل جدایی پرسیده می شود، سپس کارشناس مربوطه زوجین را به مشاوره خانواده معرفی می کند و این شروع مشاوره اجباری است.
هزینه مشاوره چقدر است؟
هزینه مشاوره برای هر جلسه و برای هر زوج حدود 300 هزار تومان است. که می توانید برای اطلاع از آخرین هزینه های مشاوره با مرکز مشاوره روانکده تماس بگیرید.
چند جلسه مشاوره لازم است و چقدر طول می کشد؟
حداقل 5 جلسه مشاوره لازم است و بسته به شلوغی و یا حریم خصوصی مرکز مشاوره، روند مشاوره از حداقل 45 روز تا 3 ماه متغیر خواهد بود.
نکته مهم: جلسات اجباری مشاوره تحت هیچ شرایطی کم تر از 45 روز نخواهد بود.
توافق بر مهریه در طلاق توافقی
یکی از مهم ترین تعهداتی که ازدواج برای مرد ایجاد می کند مهریه است. مهریه جزو بدهی ممتاز محسوب می شود و زوجه در مطالبه مهریه بر سایر طلبکاران شوهر اولویت دارد.
طبق ماده 1082 قانون مدنی:
پس از ازدواج، همسر صاحب آن مهر و موم می شود و می تواند هر نوع تصرفی را که بخواهد تصاحب کند. بنابراین به محض صحت عقد، مالکیت زوجه بر جهیزیه محرز می شود.
در این خصوص ماده 1085 قانون مدنی می گوید: «زن می تواند تا زمانی که مهر به او تسلیم نشده باشد از انجام وظایف خود در مقابل شوهر امتناع کند مشروط بر این که مهر او موجود باشد و این امتناع تنها حق نفقه نخواهد بود. »
توافق زوجین در مورد مهریه می تواند شامل موارد زیر باشد:
- زوجین توافق می کنند که مرد مقداری از مهریه را بپردازد، مثلا زوجه می تواند تمام یا قسمتی از مهریه خود را خرج (بخشش) کند و مابقی را مطالبه کند، اما برای پرداخت آن به مرد مهلت می دهد.
نکته: توجه داشته باشید که این مهلت باید مشخص و قطعی باشد و در صورتی که زمان پرداخت مشخص نشده باشد، چنین شرطی از جهت غرور باطل است.
- زن می تواند در ازای برخی امتیازات فقط قسمتی از مهریه خود را به شوهر بپردازد ولی مابقی را مطالبه کند که در این صورت باید ابتدا دقیقا مشخص شود که چه مقدار از مهریه را می پردازد. دوم این که بقیه مهریه را چگونه دریافت می کند؟
توافقنامه طلاق نفقه توافقی
نفقه نیز مانند مهریه از مهم ترین حقوق مالی زن است. تفاوت مهم نفقه با مهریه این است که در سند نکاح جنسیت و میزان مهریه به وضوح ذکر شده است اما در مورد نفقه چنین چیزی نداریم. در طلاق توافقی باید مشخص شود که آیا نفقه برای شوهر الزامی است یا خیر، در صورت وجود، مقدار، شرایط پرداخت باید مشخص شود.
در صورت عدم توافق زوجین در مورد نفقه دادگاه از صدور گواهی عدم امکان سازش خودداری می کند. در نتیجه طلاق توافقی امکان پذیر نخواهد بود.
بیشتر بخوانید: چطوری بفهمم دوست معمولیش هستم یا نه؟
نحوه طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور
در صورتی که زوج طلاق توافقی یا یکی از آن ها (اعم از زن یا مرد) مقیم خارج از کشور باشند، باز هم می توانند تمامی مراحل مربوطه را در ایران طی کنند.
حال این سوال پیش می آید که اینگونه متقاضیانی که در خارج از کشور زندگی می کنند چگونه می توانند بدون سفر به ایران تمامی مراحل طلاق توافقی بدون نیاز به حضور آن ها به طور کامل و قانونی انجام شود؟
در پاسخ به این سوال و با استناد به ماده 34 قانون آیین دادرسی مدنی، از طریق زیر وجود دارد.
روش اول: زوجین اعم از زن یا مرد مقیم خارج از کشور باید به سفارت یا کنسولگری ایران در آن کشور مراجعه و به یکی از اقوام، دوستان یا آشنایان خود در ایران وکالتنامه مدنی بدهند تا فرد بر اساس همان وکالتنامه باشد. باید به وکیل مراجعه کند و به او وکالت بدهد.
روش دوم: متقاضیان می توانند مستقیما با حضور در کنسولگری یا سفارت ایران در آن کشور وکالت وکیل خود را داشته باشند.
طبق روال رایج در سفارتخانه ها و کنسولگری های ایران در کشور های خارجی، به موکلینی که تصمیم به تشکیل وکالت نامه مدنی دارند و متن خاصی برای وکالت نامه ندارند، موظفند متن وکالتنامه را خود بنویسند.
متن ایرادات و کاستی هایی دارد که معمولا منجر به عدم پذیرش آن توسط دادگاه های خانواده می شود و به همین دلیل توصیه می کنیم برای تهیه چنین وکالتنامه ای با افراد حرفه ای مانند مشاوران مشغول در این حوزه کمک بگیرید.
اما در اینجا موارد مهمی وجود دارد که باید در وکالتنامه ذکر شود:
- اختیار وکیل برای انجام موضوع وکالت
- حق مشاوره و داوری و شرکت در جلسات مشاوره و داوری
- اگر بخواهد بخشی از مهریه خود را بپردازد باید دقیقا مشخص کند که در مقابل طلاق چقدر از مهریه را می پردازد.
- در صورتی که زوجین دارای فرزند مشترک یا فرزندان صغیر باشند، در وکالتنامه نیز باید اختیارات لازم برای تعیین تکلیف حضانت، نفقه، ملاقات و پرداخت نفقه فرزند مشترک به وکیل داده شود.
- حق اعتراض به رای و تجدید نظرخواهی باید داده شود.
- در صورت صدور وکالت از سوی زوج، وکالت باید شامل اختیار وصول همان مهریه کم و بیش یا معادل آن و قبول سایر حقوق مالی زوجه باشد.
- در صورتی که زوجین بخواهند وکلای دادگستری به جای آنان در دفتر طلاق حاضر شوند و حکم طلاق را تنظیم و در دفتر طلاق ثبت کنند، باید با وکالتنامه ای این امور را به وکیل تفویض کنند.
مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی
مدارک مورد نیاز برای درخواست طلاق توافقی، صدور گواهی عدم امکان سازش و در نهایت درخواست طلاق در دفتر طلاق به شرح زیر است:
- سند ازدواج (قرارداد نامه)
- شناسنامه و کارت ملی زوجین
- در صورت رسیدگی به دعاوی طلاق توافقی توسط وکیل، وکالتنامه وی نیز باید ضمیمه درخواست باشد.
- گواهی عدم بارداری یا گواهی پزشکی قانونی مبنی بر سلامت باکره بودن زوجه (بر حسب شرایط)
- توافق کتبی بر اساس توافق در مورد: میزان حقوق و تکالیف زوجین، حضانت و ملاقات فرزندان، شرایط پرداخت مهریه، میزان مهریه، نفقه ضمن عقد و ….
- نظریه مکتوب مشاوره خانواده
- ارائه گواهی عدم امکان سازش حداکثر ظرف مدت 3 ماه از تاریخ ابلاغ یا از تاریخ اتمام رای در دفتر رسمی طلاق.
توجه داشته باشید، اگر به هر دلیلی سند ازدواج ندارید، باید با دفتری که ازدواجتان در آن ثبت شده است تماس بگیرید و از سردفتر بخواهید کپی تایید شده ازدواجتان را به شما تحویل دهد.
طلاق توافقی چقدر طول می کشد؟
با توجه به تغییر شرایط طلاق توافقی از آذرماه 1376 تا به امروز در تهران، در صورتی که زوجین بخواهند مراحل مربوطه را شخصا طی کنند، ابتدا باید هر دو یا یکی از آن ها به سامانه ثبت طلاق (سامانه مداخله طلاق – تصمیم گیری) مراجعه کنند و با وارد کردن اطلاعات ثبت نام از مراکز غربالگری مشاوره در تهران یکی را انتخاب کنند.
مرکز غربالگری پس از ثبت اطلاعات زوجین و دلایل طلاق آن ها را به یکی از مراکز مشاوره زیر نظر اداره کل بهزیستی استان تهران اعزام می کند. مشاوره حداقل به مدت 45 روز و در 1 یا 5 جلسه برگزار می شود.
تعداد جلسات بستگی به شرایط زوجین و مرکز مشاوره دارد. پس از دریافت گواهی عدم فسخ نکاح، در صورت اصرار بر جدایی، درخواست در UIS ثبت و به دادگاه خانواده ارسال می شود.
پس از تصمیم دادگاه، زوجین می توانند ظرف مدت سه ماه به یکی از دفاتر رسمی طلاق مراجعه و نسبت به ثبت طلاق اقدام کنند.
آن چه در طلاق توافقی مهم است ابتدا رضایت زوجین به طلاق توافقی است و سپس توافق در مورد مهریه، حضانت فرزند، میزان نفقه آن ها و .. است.
سلام عرض ادب مطالب عالی و ارزشمندیه🙏🙏
مختصر مفيد كاربردي عالي حرفه اي
دمت گرم خدا پشت و پناهت