معمولا به دلیل اینکه نمیتوانیم از فکر کردن به گذشته یا آینده دست برداریم؛ ذهن پرمشغلهای داریم و در زندگی گرفتار استرس یا اضطراب میشویم. در نتیجه؛ تمرکز بر زمان حال برایمان دشوار می شود.
ذهن مشغول ما را از کاری که می توانیم برای بهبود زندگی خود انجام دهیم منحرف می کند و ما لذتی را که میتوانیم با زندگی در لحظه تجربه کنیم؛ از دست میدهیم.
در این مقاله از روانکده راهکارهایی مفید برای آرام کردن ذهن شلوغ را با شما درمیان خواهیم گذاشت.
آرام کردن ذهن به چه معناست؟
آرام کردن ذهن مساوی با خاموش کردن ذهن نیست. هنگامی که ذهن خود را آرام می کنیم؛ در واقع صحبت های ذهنی خود را کنار می گذاریم.
اگر می خواهید به ذهن خود استراحت دهید؛ تا بتوانید برای لحظه ای که در دسترس شماست هوشیار، آرام و ریلکس باشید؛ باید ذهن خود را آرام کنید.
مطلب مرتبط: چطور تنفر از دیگران را از ذهنمان بیرون کنیم؟
چگونه یک ذهن شلوغ را آرام کنیم؟
به طور کلی؛ زمانی که افکار مدام در ذهن شما ظاهر میشوند، راحت بودن سخت است؛ اما خوشبختانه کارهایی وجود دارد که می توانید انجام دهید تا به خودتان آرامش دهید. این نکات را امتحان کنید تا به آرامش ذهن شلوغ شما کمک کند و بتوانید از زمان حال بیشتر لذت ببرید. 10 راه ساده برای آرام کردن ذهن شلوغ و یافتن سکون ذهنی عبارتند از:
- مصرف محتوای خود را مدیریت کنید
محتوایی که دریافت میکنیم هم میتواند ما را آرامتر کند و باعث شود از لحظهها لذت ببریم و هم میتواند به ما ترس و نگرانی بیشتری درمورد آینده منتقل کند.
به طور خاص؛ دسترسی بیش از حد به اخبار و رسانه های اجتماعی می تواند نشخوارهای ذهنی بیشتری برایمان ایجاد کند. وقتی اخباری غم انگیز یا خشونت آمیز ببینم؛ ذهن مان تمایل دارد در طول روز به آن داستان فکر کند و رسانه های اجتماعی می توانند این موارد را بدتر کنند.
همه اینها ذهن را در گردباد دائمی افکار و احساسات منفی قرار میدهد؛ اما اگر میزان دریافت اخبار و استفاده از رسانه های اجتماعی را محدود کنیم؛ مقدار منفیهایی که ذهن ما را مشغول می کنند را کم کردهایم و فضا را برای چیزهای مثبتی که می تواند ما را آرام کند باز نمودهایم.
- تصویرسازی ذهنی هدایت شده را تمرین کنید
به مکان مورد علاقه، واقعی یا خیالی که شما را آرام و خوشحال می کند؛ فکر کنید: شاید یک ساحل در غروب آفتاب، یک صندلی راحت در مقابل یک شومینه، یا یک رودخانه در جنگل و … همزمان روی جزئیات تمرکز کنید. می توانید بوی سوزن کاج را حس کنید؟ حباب های آب را می بینید؟ صدای پاشیدن امواج آب را می شنوید؟
موسیقیها و پادکستهایی وجود دارند که میتوانند در این فرآیند به شما کمک کنند.
- خلاق باشید
فعالیتهایی مانند رنگآمیزی کتابها، بافندگی، کتابخوانی و سفالگری راههای فراری برای ذهن شلوغ هستند.
اقدامات ساده و تکراری؛ می توانند به شما کمک کنند افکار خود را تغییر دهید و صحبت های ذهنیتان را تنظیم کنید. اجازه دهید کودک درونتان بازی کند! نکته کلیدی این است که از فرآیندی که در پیش گرفتهاید لذت ببرید و نگران نتیجه نباشید.
- لیست کارهای خود را کوتاه کنید
یکی از دلایل اصلی شلوعی ذهن؛ داشتن یک لیست طولانی از کارها است. ما متأسفانه در جامعه ای زندگی می کنیم که اکثرا معتقدند اگر دائماً سازنده نباشید؛ تنبل هستید! این طرز فکر می تواند استرس و اضطراب بیشتری در ذهن شما ایجاد کند.
بپذیرید که لازم نیست همه چیز را در یک روز انجام دهید؛ اولویت های خود را تعیین کنید و از انجام چند کار مهم در روز راضی باشید.
زمانی که فهرست کارهایی که باید انجام دهید کوتاهتر باشد؛ ذهن شما کمتر احساس میکند که مجبور است دائماً به کارهایی که باید انجام شود فکر کند.
بیشتر بخوانید: تأثیر سمعک بر سلامت روان: چگونه شنوایی بهتر به بهبود کیفیت زندگی کمک میکند؟
- فعال باشید
وقتی مینشینیم و زیاد حرکت نمیکنیم؛ برای ذهنمان راحتتر است که مشغول باشد.
تحرک و ورزش از طریق کاهش هورمون های استرس و تولید اندورفین به آرام کردن اضطرابی که احساس می کنیم کمک می کند.
هرچه استرس کمتری داشته باشید؛ به احتمال کمتری افکار دائماً در ذهن شما جاری میشود.
- از تکنیک های تمدد اعصاب استفاده کنید
از تکنیکهای آرامشبخشی مثل مدیتیشن، یوگا یا تمرینات اتوژنیک استفاده کنید تا ذهن خود را آرام سازید.
درگیر شدن منظم در فعالیتی که به شما آرامش میدهد، چه تماشای یک برنامه خندهدار یا گذراندن وقت با دوستان و … به شما کمک میکند دائما به همه چیز فکر نکنید.
- بدن خود را اسکن کنید
تحقیقات نشان می دهد که رابطه معکوسی بین ذهن مشغول و حضور واقعی در بدن وجود دارد. برای وارد شدن به بدن خود؛ فقط یک اسکن ملایم از بدن، از انگشتان پا تا بازوها، صورت و سر بگیرید. توجه کنید که آیا در جایی از بدنتان تنش وجود دارد؟ اگر وجود دارد، فقط بدن خود را به آرامی کشش دهید یا بدنتان را به هر طریقی که آرام میشود تنظیم کنید.
- خود را از چارچوب ذهنی منفی دور کنید
مغز ما اغلب به سمت منفی تمایل دارد؛ بنابراین اگر خود را در یک ذهنیت منفی می بینید، متوقف شوید و از خود بپرسید آیا این افکار منفی به من کمک می کنند؟
برای رهایی از این حلقه منفی؛ از خود بپرسید: دوست دارم چه احساسی داشته باشم؟ و چه قدم کوچکی می توانم برای رسیدن به آن هدف بردارم؟
- گفتگوی درونی خود را در ذهنتان تماشا کنید
یکی از راههای آرام کردن ذهنتان این است که افکارتان را بدون درگیر شدن در آنها مشاهده کنید. این کار می تواند تأثیر مثبتی در آرام کردن ذهن شما داشته باشد و به عنوان ذهن آگاهی شناخته می شود.
برای تمرین تمرکز حواس؛ یک موقعیت راحت پیدا کنید، نفس عمیق بکشید و بر حس تنفسی که وارد بدنتان می شود تمرکز کنید و به آرامی نفس خود را بیرون دهید. در این حالت هنگامی که ذهن شما سرگردان است؛ هر گونه قضاوتی را که دارید با بازدم آزاد کنید.
- بازی کنید
بازی فقط برای بچه ها نیست؛ بازی یک ضد افسردگی طبیعی است. بازی تاب آوری ایجاد می کند، به شما کمک میکند تمرکز بیشتری داشته باشید و بیشتر یاد بگیرید. بنابراین؛ راه هایی برای بازی پیدا کنید.
چه این که با بچهها روی زمین بنشینید و بازی کنید یا کارهایی را انجام دهید که معمولاً به خودتان اجازه انجام آنها را نمیدهید یا تماشای یک ویدیوی طنز و …
مطلب مرتبط: ذهن آگاهی یعنی چه؟
کلام آخر
در این مطلب از سایت روانکده به برسی کلی نحوه آرام کردن ذهن و… پرداختیم امیدواریم این مطلب از سایت روانکده همانند دیگر مطالب سایت برای شما عزیزان مفید واقع گردد. همچنین شما می توانید نظرات خود را در رابطه با این موضوع با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید