قلیان وسیله ای است که برای کشیدن تنباکو استفاده می شود. تنباکو برگ های خشک شده گیاه تنباکو است. دود خط قلیان که از زغال سنگ به تنباکو گرم می شود، سرشار از نیکوتین است. نیکوتین یک ماده سمی و اعتیاد آور است. اکثر مردم می دانند که کشیدن قلیان برای بدن مضر است، اما باز هم نمی توانند آن را ترک کنند. هر ساله دولت برای بنرها، بیلبوردها، تبلیغات چاپی، تبلیغات رسانه ای و حتی ته سیگار به مردم هشدار می دهد که سیگار و قلیان را برای سلامتی خود ترک کنند و از عوارض قلیان دوری کنند، هزینه می کند.
نیکوتین یک ماده بسیار خطرناک در گیاه تنباکو خشک است و اثر سمی بر سیستم عصبی دارد. طبق تحقیقات، نیکوتین بیش از حد می تواند سلول های سرطانی و تومورها را افزایش دهد.
امروزه قلیان کشیدن آنقدر در بین جوانان رواج پیدا کرده است که به مکان های تفریحی می روند و جوانانی را در حال قلیان کشیدن می بینید. جوانان به قلیان روی می آورند زیرا این تصور غلط در آنها ایجاد می شود که ضرر قلیان کمتر از سیگار و سایر مواد دخانی است، آب قلیان از مواد مضر و سمی محافظت می کند و اثرات جسمی و روانی کشیدن قلیان و سایر مواد در حال افزایش است.
در ادامه با روانکده به تمامی سوالات اساسی شما درباره مصرف قلیان خواهیم پرداخت تا با خواندن و داشتن این مطلب دقیق ترین و مفید ترین پساخ ها را به سوالات خود بیابید.
فهرست مطالب
تاثیر مصرف قلیان روی بدن مردان
مصرف قلیان امروزه توسط مردان تاثیر جدی بر سلامت دو عضو مهم بدن یعنی ریه و قلب آنان دارد و علاوه بر افزایش خطر ابتلا به سرطان ریه، دهان و مثانه، بر باروری مردان نیز تاثیر منفی دارد.
از دیگر عوارض و مضرات قلیان در مردان می توان به برخی از خطرات مرتبط با سرطان ریه، سرطان مری، بیماری مزمن انسدادی ریه، التهاب کولورکتال، وزن کم هنگام تولد فرزند، آسم و ذات الریه و بسیاری دیگر از بیماری های کاهنده طول عمر اعضای داخلی بدن اشاره کرد.
قلیان با داشتن بسیاری از مضرات برای بدن مردان بیشتر از سیگار باعث ایجاد و وقوع انواع بیماری های مسری برای اطرافیان و کودکان خود در هنگام بارداری می شود که خطر قابل توجهی در آینده کودکان و اطرافیان به وجود می آورد. از علل ایجاد این نوع بیماری ها می توان به افزودن انواع مواد شیمیایی، داروهای روانگردان و حتی الکل به تنباکو های اشاره کرد.
از دیگر علل ایجاد انواع بیماری های خطرناک و قابل توجه در مردان از جمله ناباروری و مشکلات ریوی و قلبی می توان به وجود و ایجاد انواع سموم و فلزات از جمله آرسنیک، کبالت، کروم، سرب و… در هنگام اشتعال و یا تولید تنباکو های مصرف شده در قلیان ها اشاره کرد که خطرات مصرف قلیان را نسبت به تنباکوی طبیعی چندین برابر می کند.
مضرات قلیان بر روی بدن زنان
مصرف بیش از حد کافئین نقش بسیار مهمی در ناباروری زنان دارد، بنابراین مصرف بیش از حد ماده کافئین در روز می تواند زنان را نابارور کند.
استعمال دخانیات و قلیان باعث اختلال در جذب کلسیم و تشکیل استخوان، یائسگی زودرس، کاهش وزن و از بین رفتن هورمون های جنسی می شود که پوکی استخوان را تسریع می کند. مصرف الکل همچنین با کاهش فعالیت سلول های سازنده استخوان باعث پوکی استخوان می شود.
بیشتر بخوانید: عوامل موثر در شاد زیستن چیست؟
زنان سیگاری زودتر به یائسگی نزدیک می شوند که این امر باروری آنها را کاهش می دهد. احتمال سقط جنین در این گونه زنان بیشتر از افراد غیر سیگاری و معتاد به قلیان است و فرزندانشان پس از تولد در معرض بیماری های مختلف قرار می گیرند و وزن کمتری در هنگام تولد دارند.
مضرات قلیان برای اطرافیان
دود قلیان بخاری است که فرد معتاد به قلیان را احاطه کرده است. این دود می تواند ناشی از قلیان های طبیعی، میوه ای یا قلیان های شارژی باشد. دود تنباکو حاوی بیش از 4000 ماده شیمیایی مختلف است که بالغ بر 300 مورد آن بیماری زا هستند.
علاوه بر اینها دود قلیان حاوی هزاران ماده شیمیایی، صدها ماده سمی و افزودن های نادانسه است که اکثر آنها به طور ستقیم بر روی انواع اعضا های داخلی و خارجی بدن تاثیر به شدت منفی می گذارند.
قرار گرفتن در معرض دود سیگار خطر ابتلا به بیماری های مختلف را تا 30 درصد افزایش می دهد.
مضرات دود قلیان برای کودکان
نرخ تنفس کودکان بیشتر از بزرگسالان است زیرا در مرحله رشد هستند و بنابراین بیشتر در معرض خطرات دود قلیان و سیگار هستند.
مصرف قلیان در دوران بارداری برای جنین در حال رشد نیز خطرناک است و ممکن است خطر تولد زودرس، وزن کم جنین، عقب ماندگی ذهنی، ناتوانی های یادگیری، مرگ ناگهانی نوزاد و سوء تغذیه را افزایش دهد. هر چه زن باردار بیشتر قلیان و سیگار بکشد، جنین خطرناک تر خواهد بود.
کاهش مضرات قلیان در بدن
هر فردی که به مصرف و استفاده از قلیان در طول روز حتی یک بار در ماه عادت و اعتیاد پیدا کرده است از خطرات ایجاد شده در بدن خود به دنباله مصرف آن باخبر است چرا که رفته رفته با روند افزایش مصرف قلیان تغیرات بسیاری در کارایی اندام های مختلف و ایجاد بسیاری از مشکلات در اعضای داخلی می شود.
بهترین توصیه برای کاهش و بازگشت به روند عادی زندگی ترک مصرف قلیان و سیگار برای مصرف کنندگان این مواد است اما در برخی مواردافراد به دنبال یافتن راهی به گفته خود دوسر برد هستندکه در این صورت خواستار استفاده از مواد غذایی و ای هستند تا مضرات مصرف قلیان را کاهش دهد که از بهترین و مهم ترین مواد غذایی کاهش دهنده مضرات مصرف قلیان می توان به مصرف آب، کلم بروکلی، گزنه، پرتقال، گوجه فرنگی، اسفناج، زنجبیل، سیر، سیب، هویج، موز، انار، گیاه پنیرک، جوانه گندم، کلم پیچ، کرنبری یا توت خرس، لیمو، مغز گردو، گیاه سرخارگل، کیوی و… به روش های توصیه شده اشاره کرد.
کلام آخر
در مطلب بالا به بررسی مضرات قلیان برای مردان، مضرات قلیان برای زنان، مضرات قلیان برای اطرافیان، مضرات قلیان برای کودکان و راه های و مواد غذایی کاهنده مضرات قلیان پرداختیم تا شما با داشتن این مطلب از مضرات و خطرات قلیان به خوبی اطلاع داشته باشید.
سایت کاملی دارین. همیشه درگیر معنی طرحواره درمانی و انواع طرحواره ها بودم
سلام ممنون از مطلب جامعتون
خیلی مطالب خوبی دارید
عالی. مرسی از مقاله خوبتون
سلام. خانمم من را از اول ازدواجمون کتک می زد بعدش هم به علت بیماری وسواس که دارم تنشهایی بینمون پیش اومد حالا برخلاف او که هیچ حسی نسبت به من نداره و طلاق می خواد بگیره. من مسواک زدنمون دوست دارم با هم باشه. ناراحت می شدم اگه تنهایی مسواک می زد. تمرکزم تو درس خوندن مدتیه ندارم. آیا من سندرم استکهلم دارم؟