اگر جزء افرادی هستید که حافظه تصویری پایینی دارند و برای به خاطر سپردن هر چیزی مجبورید آن را بارها تکرار کنید با این مطلب از روانکده همراه باشید؛ زیرا قصد داریم درمورد مفهوم و اهمیت حافظه دیداری با شما صحبت کنیم و راه های تقویت حافظه تصویری را به شما آموزش دهیم.
فهرست مطالب
حافظه تصویری چیست؟
حافظه انسان به انواع مختلفی از جمله حافظه تصویری، حافظه شنیداری، حافظه نوشتاری، حافظه آماری، حافظه لمسی، حافظه بویایی و … تقسیم می شود؛ در این مقاله به طور عمیقی حافظه تصویری یا دیداری را مورد بررسی قرار می دهیم.
به بیان ساده حافظه تصویری عبارت است از توانایی به خاطر سپردن و بازیابی هر آنچه دیده می شود! به کمک این نوع حافظه می توانیم جزئیاتی مثل شکل، رنگ و حتی خطوط هر چیزی را به خاطر بسپاریم و آنها را به یاد بیاوریم.
حافظه تصویری پیچیده ترین و البته سریع ترین و ماندگارترین نوع حافظه می باشد. ممکن است فردی را سالها ندیده باشیم و حتی نام او و صدایش را فراموش کرده باشیم؛ اما بعید است قیافه او را از یاد ببریم.
حافظه تصویری چگونه عمل می کند؟
سلول های مغز توانایی ذخیره یک تصویر کلی را ندارند؛ به همین دلیل تصاویری که از طریق عصب بینایی به مغز وارد می شوند پردازش شده و سپس به صورت تکه های به هم ریخته پازل در سلول های مربوط به حافظه دیداری ذخیره می شوند.
اما نکته شگفت انگیز این است که زمانی که نیاز به یادآوری آنها داریم؛ تکه های پازل سریعا فراخوانی شده و به هم متصل می شوند و یک تصویر کامل برای ما بازیابی می شود.
مطلب مرتبط: چگونه تمرکز خود را هنگام درس خواندن افزایش دهیم
البته کیفیت و دقت تصویر بازیابی شده و جزئیات آن به میزان حافظه تصویری افراد بستگی دارد و متفاوت می باشد.
نشانه های ضعیف بودن حافظه تصویری چیست؟
نشانه های ضعف حافظه دیداری معمولا در کودکی و دوران تحصیل قابل مشاهده می باشند. از آنجایی که تقویت حافظه دیداری در کودکان به مراتب راحت تر از بزرگسالان می باشد؛ پیشنهاد می شود والدین با مشاهده این نشانه ها برای تقویت حافظه تصویری کودک خود اقدام نمایند. برخی نشانه های حافظه دیداری ضعیف:
- ضعف در نوشتن و املاء
- مشکل در یادآوری شکل لغات
- ضعیف بودن مهارت های ریاضی
- داشتن مشکل در شناسایی حروف و اعداد
- تنبلی در نوشتن و سرعت کم رونویسی
- ضعف در به یاد سپردن مسیرها
- ضعف در تلفظ و هجی کردن کلمات
- نقص در توجه و تمرکز
- مشکل در شناخت علائم ماشین حساب
اهمیت حافظه تصویری
تحقیقات دانشمندان نشان می دهد که از طریق حافظه تصویری می توان اطلاعات را سریع تر، دقیق تر و برای مدت طولانی تری به ذهن سپرد و به همین دلیل حافظه دیداری مهم ترین نوع حافظه می باشد که روی انواع دیگر حافظه نیز تأثیر می گذارد و افرادی که حافظه تصویری قوی تری دارند معمولا موفق تر هستند.
حافظه بصری نقش بزرگی در زندگی روزمره ما دارد و برای کارهایی مثل خواندن، نوشتن، به یاد سپردن آدرس ها و یادگیری مطالب درسی و … به حافظه دیداری مناسب نیاز داریم.
مطلب مرتبط: راه های کاهش استرس
ویژگی های افراد دارای حافظه تصویری قوی چیست؟
افرادی که حافظه بصری قوی دارند دارای ویژگی هایی می باشند که حتی از دوران کودکی شان نیز می توان آنها را شناسایی کرد! برخی از نشانه های رفتاری افراد با حافظه دیداری بالا عبارت است از:
- در هنگام صحبت کردن به بالا و صورت طرف مقابل نگاه می کنند و دست های خود را تکان می دهند.
- در بیان تشبیه، تمثیل و صحنه پردازی مهارت خوبی دارند.
- در نوشتن انشاء، نامه، خاطره و به تصویر کشیدن صحنه ها مهارت دارند.
- چهره شناس ماهری هستند.
چگونه حافظه تصویری خود را تقویت کنیم؟
حافظه تصویری در همه افراد به آسانی و با انجام تمرینات درست قابل توسعه و تقویت می باشد. ۸ تمرین فوق العاده برای تقویت حافظه بصری یا فتوگرافیک به شرح زیر می باشند:
1.تصویر سازی ذهنی
موضوعات مختلف را به صورت تصاویر بزرگ و رنگی در ذهن خود مجسم کرده و به حافظه بسپارید. البته اگر این تصاویر ذهنی بی ربط و خنده دار باشند؛ ماندگاری موضوع در ذهن بیشتر می شود!
بیشتر بخوانید: قرص ضد استرس قوی
2.داستان سرایی تصویری
موضوعاتی که به هم شبیه هستند را در یک دسته قرار دهید و برای هر کدام یک تصویر ذهنی بسازید؛ سپس این تصاویر ذهنی را به صورتی به هم وصل کنید که داستان واحدی ایجاد شود.
3.تصاویر سیاه و سفید
تمرین نگاه کردن به تصاویر سیاه و سفید به مغز کمک می کند بدون تمرکز روی رنگ ها؛ جزئیاتی مثل شکل و خطوط را نیز پردازش کند.
4.کشیدن نقشه ذهنی
در زمان مطالعه ذهن خود را به قسمت های مختلف مطلب هدایت کرده و برای هر بخش از کتاب نقشه ذهنی بکشید.
مطلب مرتبط: اختلال یادگیری چیست؟
5.تغذیه مناسب
تغذیه علاوه بر جسم روی مغز و حافظه تأثیر مستقیمی می گذارد. داشتن یک برنامه غذایی صحیح متشکل از پروتئین، ویتامین و مغزها به تقویت حافظه تصویری کمک می کند.
6.مجله رؤیایی
یک دفتر تهیه کنید و تصاویر رؤیاهای خود را به آن بچسبانید؛ به این ترتیب شما یک مجله رؤیایی خواهید داشت و با نگاه کردن به آن حافظه بصری تان تقویت خواهد شد.
7.مدیتیشن تصویری
در این نوع از مدیتیشن می توانید مطالبی که برایتان جذاب است را در ذهن مرور کنید؛ مثلا آهنگ مورد علاقه تان را در حال اجرای خواننده و با املای درست در ذهن خود مجسم کنید.
8.شرح تصاویر
تصویری را انتخاب کنید و با تمرکز روی آن سعی کنید از جهات مختلف آن تصویر را بررسی کرده و در موردش حرف بزنید.
معرفی ۳ بازی جالب برای تقویت حافظه تصویری در کودکان و بزرگسالان
بازی های زیادی وجود دارند که به بهبود حافظه تصویری کمک زیادی می کنند و در هر سنی می توان آنها را انجام داد. ۳ بازی جذاب تقویت حافظه بصری که در مهمانی ها یا جمع خانوادگی و دوستانه می توانید انجام دهید:
مطلب مرتبط: برای کاهش استرس چی بخوریم؟
بازی جابجایی اشیاء : در این بازی شخص وارد اتاق می شود و به وسایل نگاه می کند و خارج می شود. افراد داخل اتاق چند وسیله را جابه جا می کنند و از او می خواهند وارد شود و بگوید که جای کدام وسیله ها عوض شده است.
بازی کامل کردن تصاویر ناقص : تصویری روی صفحه شطرنجی بکشید و از کودک بخواهید بخش های ناقص آن را تکمیل کند.
بازی جورچین : یکبار به تصویر کامل شده پازل نگاه کنید و بعد قطعات پازل را به هم بریزید و سعی کنید آنها را کنار هم چیده و تصویر را کامل کنید.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم شما را به طور کامل با حافظه تصویری و راه های تقویت آن آشنا کنیم. در واقع مطالعه و انواع بازی های فکری؛ تمرین و ورزش ذهن برای افزایش انعطاف پذیری و تقویت حافظه بصری می باشند.
دیدگاهتان را بنویسید