تاریخ امروز :13 مهر 1403
آیا آلپرازولام اعتیاد آور است ؟

آیا آلپرازولام اعتیاد آور است ؟

همه ما قطعا اسم آلپرازولام شنیده ایم، شاید خیلی ها کنجکاو باشند که اطلاعاتی درباره این دارو به دست آورند پس باید به شما بگوییم که خوشبختانه به جای درستی قدم گذاشته اید

اگر در نزدیکی خود کسی را می بینید که از این دارو استفاده می کند یا خودتان از آن استفاده می کنید حتما با یک مشاور در این زمینه مشورت کنید و بدن و سلامتی خود را دوست داشته باشید.

در این مقاله به بررسی داروی آلپرازولام می پردازیم و درباره اعتیاد آور بودن آلپرازولام صحبت می کنیم پس تا آخر این مقاله همراه روانکده باشید تا جواب سوال های خود را بیابید.

آلپرازولام چیست

آلپرازولام از دارو هایی است که به صورت قرص بوده و در اغلب مواقع با هدف کم کردن استرس و اضطراب، ترس، افسردگی، اختلالات خواب و نیز اختلالات روانی تجویز می گردد.

آیا آلپرازولام اعتیاد آور است ؟

لازم به ذکر است بهره گیری از این دارو به صورت خودسرانه، افزون بر اینکه درمانی بر بیماری ‌های روانی به حساب نمی آید؛ که باعث به خطر افتادن سلامتی افراد مصرف کننده می شود؛ لذا استفاده از آن فقط به موجب تجویز پزشک مجاز می باشد.

در حقیقت مقدار دوز مصرفی این قرص برای بیماران گوناگون بر حسب شرایط آنان و نیز نظر پزشک متخصص، متفاوت بوده و از روزانه 1 الی 3 قرص متغیر است.

کاربرد داروی آلپرازولام

در اصل از این دارو می توان در جایگاه یکی از قدرتمند ‌ترین دارو های تجویزی در ضد افسردگی عنوان کرد. لازم به ذکر است این دارو با نام دیگر زاناکس جزو گروه دارویی بنزودیازپین می باشد و از این خانواده می توان به دارو هایی همچون دیازپام،کلونازپام و لورازپام اشاره نمود.

در بعضی مواقع آلپرازولام الزاما بواسطه افرادی که به بیماری ‌های روانی مبتلا می باشند مصرف نمی گردد و گاها توسط افرادی که در بحران‌ های سخت روحی همچون فوت اقوام ، استرس کاری و… قرار دارند ، مصرف می‌ گردد .

گفتنی است که در اینگونه شرایط افزون بر تجویز و مصرف قرص‌ هایی همچون آلپرازولام، مراجعه نمودن به روانشناس متخصص و حضور یابی در جلسات مشاوره گروهی و فردی و یا نیز استفاده از روش‌های درمانی همچون رفتار درمانی شناختی در درمان اعتیاد می‌ تواند مثمر ثمر باشد.

از عوارض رایجی که مصرف این دارو به همراه دارد می توان به گیحی ، مشکلات حافظه ، تغییر خلق و خو ، خواب آلودگی ، اختلالات گفتاری ، سرگیجه و کاهش میل جنسی اشاره نمود .

همانگونه که می دانید؛ تداخلات دارویی می توانند اثر بخشی دارویی را افزایش یا کاهش بدهند؛ لذا توصیه می گردد پیش از آغاز مصرف آلپرازولام، تمام دارو های مصرفی خود را به پزشک نشان دهید تا چنانچه احتمال تداخل دارویی وجود داشته باشد؛ داروی مناسب برای شما تجویز گردد.

مطلب مرتبط: عسل برای ترک دخانیات

از دارو هایی که می توانند با آلپرازولام تداخل ایجاد کنند می توان به قرص های ضد بارداری ، دارو های ضد تشنج ، شل کننده های عضلات ، دارو های خواب آور ، ضد سرفه ها و… اشاره نمود.

آیا آلپرازولام اعتیاد آور است ؟

آیا آلپرازولام اعتیاد آور است

لازم به ذکر است داروی آلپرازولام باعث بوجود آمدن حالت سرخوشی و آرامش برای مصرف کننده می شود و این حس آرامش سبب می گردد تا افراد اقدام به بهره گیری غیر اصولی از این دارو کنند و به مصرف آن اعتیاد یابند.

 در حقیقت شیوه اثر این دارو ، تاثیر گذاری بر سیستم عصبی مرکزی است و با اثر گذاری بر روی قسمت های پیام رسان سیستم عصبی ، سبب رخ دادن حالت آرامش می گردد .

همانطور که گفته شد اعتیاد آوری قرص آلپرازولام بسیار بالا است ؛ لذا پزشکان برحسب وضعیت جسمانی و سلامتی فرد بیمار در بازه ی زمانی کوتاه مدتی این دارو را تجویز می نمایند.

قرص آرامبخش و ضد استرس بیشتر بخوانید: قرص آرامبخش و ضد استرس

بدیهی است که مصرف نمودن این دارو خارج از دستور پزشک معالج ، سبب اعتیاد به این دارو می گردد و در این حالت ضروری است تا فرد به منظور ترک آن اقدام نماید.

در اصل اعتیاد به این دارو دارای علائم گوناگونی است و شناخت این نشانه ها سبب دست یافتن به درک بهتری از این اعتیاد به این دارو می شود. برخی از مهم ترین این علائم عبارتند از :

  • سرگیجه
  • تشنج و رعشه
  • پیش فعالی
  • اضطراب
  • اختلال در گفتار
  • خشکی دهان
  • اسهال و افسردگی

اکثر اثر این دارو بر روی مغز فرد مصرف کننده می باشد. لذا باید در برنامه درمانی ترک اعتیاد به این دارو ، به روان درمانی توجهات خاصی شود و این فرایند ترک باید زیر نظر دائمی روانشناسان و روانپزشکان باشد.

سم زدایی برای ترک اعتیاد

لازم به ذکر است ترک اعتیاد آلپرازولام به صورت خودسرانه و غیر اصولی می تواند دارای عوارض شدید تری باشد. گفتنی است که بازه زمانی درمان اعتیاد به این دارو، بستگی به پارامتر ها و مشخصات گوناگونی به مانند نوع و دوز آلپرازولام مصرفی، مدت زمان مصرف این دارو و نیز سلامت فرد بیمار دارد که در حقیقت این موارد بعد از به انجام رسیدن مشاوره نخستین صورت می گیرد .

امکان دارد تجربه سم زدایی و ترک نمودن داروی آلپرازولام ناگوار باشد ؛ با این حال اما سم زدایی را می توان فرایندی مهم و اساسی در راه حصول به بهبودی طولانی مدت دانست.

لازم به ذکر است نیمه عمر قرص آلپرازولام تقریبا 11 ساعت می باشد و این یعنی تقریبا 50 ساعت زمان لازم است تا آلپرازولام به صورت کاملی از بدن فرد خارج گردد . شاید این فرآیند ، دراز مدت به نظر آید ؛ اما در حقیقت این دارو ، از کم ترین نیمه عمر ها به نسبت دیگر بنزودیازپین ها را دارا است ؛ به همین دلیل است که امکان دارد نشانه های ترک این اعتیاد به نسبت داروهای مشابه به صورت سریع تری آشکار گردد .

قطع ناگهانی آلپرازولام چه عوارضی دارد

ضروری است تا به هنگام ترک اعتیاد داروی آلپرازولام و با هدف ایمنی افزون تر ، مصرف آن زیر نظر پزشک معالج و تدریجا کمتر گردد .

آیا آلپرازولام اعتیاد آور است ؟

ضروری است تا بدانید قطع ناگهانی این دارو امکان دارد تا منجر به رخ دادن عوارض جانبی شدیدی همچون تشنج، درد و سفتی ماهیچه ها، تهوع و استفراغ، بی قراری، ترس، اسهال، اسپاسم عضلات، تنش، مشکلات خواب، تپش های نامنظم قلب، تعریق زیاد ، ازدیاد خونریزی قاعدگی و… گردد .

مطلب مرتبط: آیا اعتیاد درمان دارد ؟

ترک اعتیاد به آلپرازولام دارای 4 مرحله می باشد. مرحله اول آن 6 الی 12 ساعت بعد آخرین دوز مصرفی رخ می دهد و علائم ترک این دارو از همین مرحله آغاز می شوند.

مرحله دوم 1 الی 4 روز بعد از آخرین دوز مصرفی بوده و بی خوابی و اضطراب در این مرحله تشدید می شود . مرحله سوم در اصل 5 الی 14 روز بعد از آخرین دوز مصرفی بوده و در آن علائم از اوج خود گذشته و رو به کاهش می باشند.

مرحله چهارم 2 هفته الی چندین ماه بعد از آخرین مصرف شروع می شود و در آن عملکرد طبیعی بدن به حالت طبیعی باز می گردد .

نتیجه گیری 

ما در این مقاله به بررسی داروی آلپرازولام  پرداختیم و گفتیم که اگر در مصرف این دارو احتیاط نشود و طبق نظر پزشک جلو نرود می تواند خطرناک و اعتیاد آور باشد. تجربیات شما در این باره چیست ؟ با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید. همچنین می توانید برای دریافت مشاوره با روانکده در تماس باشید.

 

درباره “آیا آلپرازولام اعتیاد آور است ؟” بیشتر بخوانید:

3 یک نظر

  1. مرتضی سبحانی پاسخ

    سلام وادب ممنون ا زشما امیدوارم همواره موفق و در همراهی با نسل جوان راعنما باشید درودبر شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *