نیکوتین در حقیقت یک ماده شیمیایی بسیار اعتیاد آور بوده که می توان آنرا در گیاه تنباکو یافت. همانگونه که می دانید اصلی ترین ماده که در ساخت مخدر سیگار از آن بهره گرفته می شود همین گیاه تنباکو است؛ لذا عموما افراد پس از کشیدن چندین عدد سیگار از لحاظ روانی و جسمی بدان وابسته شده و در حقیقت با پدیده ای تحت عنوان اعتیاد به سیگار یا نیکوتین مواجه میشوند.
لازم به ذکر است وابستگی به سیگار موقعی بوجود می آید که دیگر بدن به حضور نیکوتین محتاج است و نمی توان استفاده از آن را متوقف نمود چراکه این ماده سبب ایجاد اثرات خوشایند و موقتی در مغز می گردد؛ لذا با هدف تجربه نمودن مجدد این حس خوب، فرد به سراغ کشیدن یک سیگار دیگر می رود. در ادامه این مقاله با روانکده همراه باشید تا این موضوع پر دغدغه را با هم مورد بررسی قرار دهیم.
بدیهی است که مصرف انواع و اقسام دخانیات خطرناک است. برحسب آمار، سالانه در کشور ما در حدود 500 هزار نفر به دنبال ابتلا به بیماری های مربوط به استعمال دخانیات فوت می کنند؛ لذا این مورد مهم نیست که چه مدت سیگاری بودهاید؛ در حقیقت ترک سیگار در هر زمان قادر است برای سلامتی شما بسیار مفید باشد
درست است که ترک سیگار همراه با علائم و تغییرات روحی و جسمی ناخوشایندی می باشد اما این روز ها بواسطه درمان ها و راهکار های نوین پزشکی این مسیر هموار گشته است.
فهرست مطالب
- 1 نشانه های اعتیاد به سیگار
- 2 انواع و اقسام اعتیاد به سیگار
- 3 ریسک فاکتور های اعتیاد به سیگار
- 4 انواع روش های ترک سیگار
- 5 درباره “آیا سیگار اعتیاد آور است؟” بیشتر بخوانید:
- 5.1 چرا پزشکان سیگار شراب و الکل را همانند مواد مخدر خطرناک می دانند تفکر هشتم
- 5.2 چند روز بعد از ترک سیگار نیکوتین از بدن خارج میشود
- 5.3 علائم اعتیاد به سیگار
- 5.4 قطران و نیکوتین سیگار چیست
- 5.5 اعتیاد به سیگار در جوانان
- 5.6 علائم ترک سیگار چند روز است
- 5.7 مصرف سیگار و تریاک
- 5.8 مواد مخدری که با سیگار میکشند
نشانه های اعتیاد به سیگار
برای بعضی از انسان ها، استفاده از حتی یک تا دو نخ سیگار می تواند سریعا موجب اعتیاد و وابستگی به نیکوتین گردد. نشانه هایی که امکان دارد به دنبال اعتیاد به سیگار، فرد آنان را تجربه نماید عموما عبارتاند از:
- فرد نمی تواند سیگار را ترک نماید و با وجود تلاش های بسیار در این حوزه، اغلب دچار شکست شده و خود فرد قادر نیست برای ترک سیگار اقدام نماید.
- بلافاصله بعد از اینکه فرد تصمیم به ترک سیگار میگیرید؛ با نشانه های خاصی مواجه می گردد. در حقیقت تلاش فرد برای ترک سبب بوجود آمدن علائم جسمی و خلقی همچون هوس شدید، استرس و اضطراب، تحریکپذیری، بیقراری، عدم تمرکز، افسردگی، ناامیدی، عصبانیت، افزایش گرسنگی، بیخوابی، یبوست یا اسهال می گردد.
همچنین بخوانید: آیا داروی ویاگرا اعتیاد آور است ؟
- با وجود دچار شدن به مشکلات سلامتی و انواع و اقسام بیماری ها، فرد همچنان به کشیدن سیگار ادامه می دهد؛ حتی در صورتی که سلامت ریه ها یا قلب به خطر افتاده باشد، باز هم آن فرد قادر نیست از لحاظ روانی جلوی سیگارکشیدن خود را بگیرد. در اصل می توان گفت فرد حاضر است اثرات منفی کشیدن سیگار را با تمام وجود بپذیرد.
- فرد حاضر است فعالیت های اجتماعی زیادی را کنار بگذارد و امکان دارد از رفتن به رستوران های با ممنوعیت کشیدن سیگار منصرف گردد و یا نیز معاشرت با خانواده یا دوستان خود را متوقف نماید؛ چراکه در این شرایط نمی تواند سیگار بکشد.
اصلی ترین دلیل اعتیاد به سیگار
در واقع اصلی ترین عامل اعتیاد به سیگار، اثرات اعتیادآور ماده نیکوتین است و جذب و اثرات خوشایند نیکوتین در بدن است که مانع از ترک سیگار می گردد. لازم به ذکر است
نیکوتین در عرض چندین ثانیه با نخستین استنشاق دود مخدر سیگار به مغز می رسد. گفتنی است نیکوتین در مغز سبب ترشح مواد شیمیایی تحت عنوان انتقالدهنده های عصبی می گردد که به تنظیم نمودن خلق و خو و رفتار کمک می نمایند.
دوپامین از همین ناقل های عصبی بوده که در مرکز پاداش مغز ترشح شده و سبب احساس لذت و بهبود رفتار می گردد. در اصل با وجود این اثرات روانی لذت بخش که ذکر گردید؛ فرد هرچقدر بیشتر سیگار بکشد؛ بدنش به نیکوتین بیشتری محتاج خواهد بود تا احساس خوبی داشته باشد و این روند سبب اعتیاد به سیگار می گردد.
انواع و اقسام اعتیاد به سیگار
همانگونه که می دانید اعتیاد به سیگار عموما با یک پُک شروع شده و تدریجا به ده پاکت در روز نیز می تواند برسد. لذا گفته می شود که شدت اعتیاد به مخدر سیگار از خفیف تا شدید، به اراده فرد و نیز شرایط روحی او در طی زندگی وابسته می باشد.
در صورتی که فرد قادر باشد با ورزش و سایر کارها این حس لذت بخشی مغز را فراهم نماید؛ با گذر زمان دیگر احتیاجی به حضور نیکوتین برای تحریک آن نبوده و لذا شدت انواع اعتیاد به مخدر سیگار کاملاً به رفتار های فرد وابسته هست.
بیشتر بخوانید: نام قرص های نعشه کننده
مطلب مرتبط: آیا گل اعتیاد آور است
ریسک فاکتور های اعتیاد به سیگار
ضروری است تا بدانید هر فردی که سیگار می کشد؛ در معرض خطر وابستگی بدان است. عواملی که در گرایش به سیگار و اعتیاد به آن موثر هستند را می توان موارد زیر نام برد:
سن
اکثر افراد سیگارکشیدن را از دوران کودکی و یا نوجوانی آغاز می نمایند. لازم به ذکر است هر چقدر سن فرد موقع شروع به سیگارکشیدن کمتر باشد؛ احتمال اعتیاد بیشتر می شود.
ژنتیک
لازم به ذکر است زمان شروع به سیگار کشیدن و ادامه آن حدودا ارثی بوده چراکه عوامل ژنتیکی قادرند بر شیوه برخورد گیرنده های سطحی سلولهای عصبی مغز فرد با دوزهای بالای نیکوتین منتقل شده بواسطه سیگار، اثر بگذارند.
والدین و همسالان
در حقیقت آن دسته کودکانی که با والدین سیگاری بزرگ می شوند؛ احتمال سیگاری شدن آنان بیشتر از بقیه است. عموما نوجوانان به موجب سیگاری بودن دوستان خود و امتحان کردن آن، دچار اعتیاد به سیگار می شوند.
افسردگی و یا دیگر بیماری های روانی
اغلب مطالعات حاکی از ارتباط میان افسردگی و استعمال دخانیات می باشند؛ لذا عموما افرادی که مبتلا به افسردگی، اسکیزوفرنی، اختلال استرس بعد از سانحه یا دیگرر اشکال بیماری روانی هستند؛ به احتمال زیاد دچار اعتیاد به سیگار می شوند.
مطلب مرتبط: از کجا بفهمم شوهرم اعتیاد داره و حشیش مصرف میکنه
مصرف مواد مخدر
گفتنی است مصرف نمودن مداوم الکل و انواع و اقسام مواد مخدر، عموما سبب به اعتیاد به سیگار می گردد
انواع روش های ترک سیگار
در واقع ترک سیگار رویدادی نیست که در یک روز رخ بدهد؛ بلکه یک روند مدت دار بوده که قادر است سبب بهبود سلامتی و کیفیت زندگی فرد سیگاری و اطرافیان او بشود. با هدف ترک کردن مخدر سیگار، نه تنها ضروری است تا نوع رفتار خود را تغییر دهید و با نشانه های ترک حاصله از قطع نیکوتین کنار بیایید؛ بلکه ضروری است تا روش های دیگری به منظور مدیریت خلق و خوی خود پیدا نمایید.
نتیجه گیری
در این مقاله به بررسی سیگار پرداختیم و از تمام جوانب آن را مورد بررسی قرار دادیم و گفتیم که آیا مخدر سیگار اعتیاد آور است یا نه. نظر شما در این باره چیست؟ با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
سلام وقتتون بخیر
من قصد خرید این دوره رو دارم ولی هر کاری میکنم به سبد خریدم اضافه نمیشه که پرداخت کنم. ممنون میشم اگر لطف کنید به مشکل بنده رسیدگی کنید.
سلام وخسته نباشید،برای شروع فرآیند ازدواج محصول خیلی خوبی تولید کردید و واقعا دستتون درد نکنه،فقط ای کاشک لیست اسامی کتاب های بدرد بخور و مشکل گشا در مقوله ازدواج و سواد جنسی و… رو به به صورت pdfیا داخل یک جلسه جداگانه معرفی میکردید،چون در داخل فیلم ها حدود ۵الی۶کتاب در حوضه های محدود بیشتر معرفی نشده.
من درگیر طرحواره ایثار هستم. چطوری درمانش کنم؟؟