تاریخ امروز :15 آبان 1403

ترایپوفوبیا چیست؟

تریپوفوبیا نوعی ترس است که  با دیدن الگو هایی با تعداد زیادی حفره باعث ایجاد احساس انزجار یا ترس می شود. آفتابگردان، لانه زنبوری، اسفنج و میوه های دانه دار می توانند در برخی ترس ایجاد کنند. تریپوفوبیا نوعی اختلال اضطرابی است. در این مطلب از روانکده به برسی ترایپوفوبیا می پردازیم ، با ما همراه باشید.

ترایپوفوبیا چیست؟

ترایپوفوبیا یک بیزاری یا دفع اشیایی مانند لانه زنبوری و اسفنج است که دارای الگوهای تکراری یا خوشه هایی از سوراخ های کوچک هستند. افراد مبتلا به تریپوفوبیا از الگوی سوراخ ها منزجر می شوند. آنها لزوماً ترسی از سوراخ ها ندارند.

هر چه یک فرد به یک جسم حفره یا تصویر نزدیک تر باشد، احتمال بیشتری دارد که واکنش نامطلوبی به آن داشته باشد. محرک های ت ترایپوفوبیا شامل موارد زیر هستند:

  • نان و نان شیرینی با دانه.
  • پنیر سوراخ دار.
  • میوه هایی با دانه های کوچک مانند توت فرنگی، تمشک، پاپایا و کیوی.
  • لانه زنبوری، آفتابگردان و غلاف دانه نیلوفر آبی.
  • حشرات و زنبورها.
  • پوست روی مارها، مارمولک ها، قورباغه ها و سایر خزندگان.
  • کف کفش.
  • اسفنج ها

برخی از مطالعات نشان می دهد که 17٪ از کودکان و بزرگسالان حدود یک نفر از هر شش نفر درجاتی از ترایپوفوبیا دارند. این یک اختلال نسبتاً جدید است که اولین بار در سال 2005 نام گذاری شد.

ترایپوفوبیا چیست؟

چه چیزی باعث ترایپوفوبیا می شود؟

کارشناسان نمی دانند چرا برخی افراد به ترایپوفوبیا مبتلا می شوند. یک نظریه این است که مغز خوشه هایی از سوراخ ها را با خطر مرتبط می کند. برای مثال، ممکن است  برخی طرحی از سوراخ ‌های کوچک را با پوست یک مار سمی یا چشم ‌های رتیل مرتبط کنند و یا ممکن است سوراخ ها شما را به یاد بیماری های پوستی یا بثورات پوستی بیا ندازند.

نظریه دیگر این است که مغز شما انرژی و اکسیژن بیشتری را برای پردازش الگوهای سوراخ مصرف می کند و باعث ایجاد احساس پریشانی می شود. همچنین ممکن است یکی از ویژگی های اختلال وسواس فکری اجباری (OCD) باشد.

چه عواملی باعث ترایپوفوبیا می شوند؟

ترایپوفوبیا  در زنان بیشتر از مردان رایج است ، اگر شما به عنوان یک فرد از مشکلاتی که در لیست زیر به آن ها پرداختیم رنج می برید به احتمال زیاد به ترایپوفوبیا  مبتلا هستید.

  • اضطراب
  • افسردگی
  • اختلال وسواس فکری عملی.
  • لرزش بدن
  • خفگی یا خشکی دهان
  • تنفس سریع و ضربان قلب
  • احساس شدید انزجار یا وحشت
  • پوست رنگ پریده
  • تعریق شدید
  • حالت تهوع
  • لرزیدن یا لرزش
  • تشخیص و آزمایشات

چه عواملی باعث ترایپوفوبیا می شوند؟

ترایپوفوبیا چگونه تشخیص داده می شود؟

انجمن روانپزشکی آمریکا ترایپوفوبیا را به عنوان یک اختلال در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM) خود نمی شناسد. این ممکن است به این دلیل باشد که این وضعیت اغلب ناراحت کننده است اما ناتوان کننده نیست. از آنجا که به عنوان یک اختلال شناخته نمی شود، معیارهای مشخصی برای تشخیص آن وجود ندارد. با این حال، آزمایش تریپوفوبیا وجود دارد.

تست تریپوفوبیا به گونه ای است که تصاویر مختلف را هر کدام به مدت یک تا هشت ثانیه نمایش می دهد. برخی از تصاویر دارای الگو ها یا خوشه‌ هایی از حفره‌ ها هستند، در حالی که برخی چنین نیستند. از شما می خواهد تخمین بزنید که چه مدت هر تصویر را دیدید.

آیا درمانی برای ترایپوفوبیا وجود دارد؟

اگر ترایپوفوبیا بر توانایی شما برای شرکت در فعالیت های خاص یا لذت بردن از زندگی تأثیر می گذارد، ممکن است از مواجهه درمانی بهره مند شوید. این درمان به تدریج شما را در معرض محرک های تریپوفوبیا قرار می دهد و به شما کمک می کند تا واکنش های خود را مدیریت کنید.

این نوع روان درمانی  به 9 نفر از هر 10 نفر کمک می کند تا بر اختلالات فوبیای  خاص خود غلبه کنند. در طول مواجهه درمانی

آیا امید در زندگی خوب است یا بد؟ بیشتر بخوانید: عوامل موثر در شاد زیستن چیست؟

به شما تکنیک های تنفس و تمدد اعصاب را می آموزند که قبل و در حین قرار گرفتن در معرض استفاده کنید.

تصاویر یا ویدئوهایی از خوشه‌ها یا الگوهای سوراخ‌ ها را به شما نشان می‌دهد و در عین حال به شما در مدیریت پاسخ کمک می ‌کنند.

به تدریج نوردهی ها را گسترش می دهد تا زمانی که چیزی را با الگوی سوراخ مانند اسفنج لمس کنید یا در دست بگیرید ، نترسید و بر خود مسلط باشید.

تجویز دارو های خاص برای مدیریت استرس ، اضطراب ، تپش قلب و ….

عوارض ترایپوفوبیا چیست؟

در شرایط شدید، تریپوفوبیا ممکن است بر توانایی شما برای کار، رفتن به مدرسه یا اجتماعی شدن تأثیر بگذارد. ترایپوفوبیا می تواند به مرور موجب افسردگی ، افزایش استرس و تحریک پذیری ، بی خوابی یا مشکلات خواب ، موارد وحشت زدگی ، کابوس دیدن و …  شوند. از این رو اگر در زمان مناسب این فوبیا را مدیریت کنید ، می توانید از عوارض و سختی های این بیماری جان سالم به در ببرید.

عوارض ترایپوفوبیا چیست؟

خلاصه مطلب درباره ترایپوفوبیا

ترایپوفوبیا نوع خاصی از فوبیا است که با ترس از سوراخ ها مشخص می شود. افراد مبتلا به ترایپوفوبیا ممکن است هنگام مواجهه با محرک های حاوی الگوهای نا منظم یا سوراخ های خوشه ای، احساس انزجار یا ترس و همچنین سایر علائم غیر اختصاصی را بروز دهند.

ترایپوفوبیا یک بیماری قابل تشخیص نیست و از آن جایی که علت دقیق تریپوفوبیا ناشناخته است و علائم به تنهایی ممکن است غیراختصاصی باشند، شناسایی محرک های خاص ممکن است به بهینه سازی راهبردهای پیشگیری و درمان کمک کند. گزینه های درمانی ممکن است شامل اصلاح شیوه زندگی، گفتگو درمانی با یک متخصص سلامت روان یا گروه پشتیبانی، مواجهه درمانی ، درمان شناختی رفتاری و در برخی موارد، داروها باشد. به طور کلی، غلبه بر ترایپوفوبیا فرآیند ساده ای نیست و نیازمند صبر، پشتکار و فداکاری از سوی فرد مبتلا است.

مطالب مرتبط

کولروفوبیا یا ترس از دلقک چیست؟

هموفوبیا یا ترس از خون

ترس از زنبور یا ملیسوفوبیا چیست؟

کلام آخر

ما در این مطلب از روانکده به برسی موضوع ترایپوفوبیا پرداختیم امیدواریم این مطلب از سایت روانکده همانند دیگر مطالب سایت برای شما عزیزان مفید واقع گردد. همچنین شما می توانید نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

به این مقاله امتیاز دهید

1 یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *