چشم ها دریچه ای هستند که می توانید از طریق آنها علاوه بر ذهن و فکر؛ با قلب مخاطب نیز ارتباط برقرار کنید. در این مطلب از روانکده در مورد اهمیت و فواید ارتباط چشمی در سخنرانی صحبت می کنیم و در ادمه شما را با ترفندها و تکنیک هایی کاربردی برای برقراری ارتباط چشمی موثر در سخنرانی آشنا خواهیم کرد.
اهمیت ارتباط چشمی در سخنرانی
ساده ترین راه برای افزایش تأثیرگذاری روی مخاطبین برقراری ارتباط چشمی پایدار و معنی دار با آنها می باشد. داشتن تماس چشمی مثبت شنوندگان را تشویق می کند که به صحبت های شما با جان و دل گوش دهند و در نتیجه پیام های سخنرانی تان به افراد بیشتری منتقل می شود.
برخی از مزایای کلیدی برقراری تماس چشمی در حین سخنرانی عبارتند از:
- موجب انتقال صمیمیت به مخاطبین می شود
وقتی به چشم های فردی نگاه کنید او بیشتر تمایل دارد به شما نگاه کند و به سخنانتان گوش دهد. بنابراین اگر در حین سخنرانی نگاه سنجیده ای به مخاطب داشته باشید او حس می کند که برایش اهمیت قائل هستید و پیوندی بین شما ایجاد می شود که موجب می شود شنونده ناخودآگاه پیام های شما را بپذیرد و این به نفع شماست!
مطلب مرتبط: چگونه فردی با عزت نفس باشیم؟
- تمرکز سخنران بیشتر می شود
اگر در حین سخنرانی نگاه خود را در حد چند ثانیه رو چشم مخاطبین تان ثابت نگه دارید؛ احساس آرامش خواهید کرد و بهتر می توانید روی پیام خود تمرکز کنید. از طرفی نیز به مخاطبین القاء می شود که شما به مطالب و محتوای خود مسلط هستید.
- اعتماد به نفس سخنران را نشان می دهد
از نظر روانشناسی افرادی که در حین مکالمه نگاه خود را از طرف مقابل بر می گردانند؛ در موضع ضعف قرار دارند و معمولا کسی حرف آنها را باور نمی کند و دیدگاه هایشان مورد موافقت قرار نمی گیرد.
با تماس چشمی مداوم و متمرکز می توانید قدرت و اعتماد به نفس خود را به مخاطبین تان نشان دهید و انتظار داشته باشید که آنها پیام های شما را باور کنند.
- مشارکت حضار و گرفتن بازخورد از آنها را تسهیل می کند
اگر به حضار توجه نکنید و نگاهتان به کف سالن یا اسلایدهایتان باشد؛ احتمال اینکه آنها به شما گوش دهند و در بحث شرکت کنند بسیار کم خواهد بود و شما شرکت کنندگان موثر را از دست خواهید داد.
اما زمانی که به چشمان مخاطبین نگاه کنید آنها تمایل بیشتری به مشارکت در سخنرانی خواهند داشت و با تکان دادن سر و لبخند به حرف های شما بازخورد نشان خواهند داد و عملا به شنوندگانی فعال تبدیل خواهند شد. همچنین اگر در نگاه مخاطبان خستگی یا ابهام مشاهده کردید می توانید روند ارائه خود را تغییر دهید.
بهترین راه های بهبود ارتباط چشمی در سخنرانی
برقراری و حفظ ارتباط چشمی مناسب و تاثیرگذار یکی از مهارت های بسیار مهم در تعاملات اجتماعی می باشد. داشتن تماس چشمی طبیعی و متعادل در طول سخنرانی نیز از مهارت های یک سخنران حرفه ای می باشد. با تمرین تکنیک های زیر مهارت ارتباط چشمی خود را تقویت کنید:
- شنوندگان شخصی خود را بیابید
قبل از شروع سخنرانی چند لحظه صبر کنید و چهره های حضار را اسکن نمایید. افرادی را که چهره دوستانه ای دارند و حس می کنید ممکن است راحت تر با شما ارتباط بگیرند به خاطر بسپارید و در طی سخنرانی روی یکی از آنها تمرکز کنید.
مطلب مرتبط: چرا من اعتماد به نفس ندارم؟
- جمعیت را به گروه های کوچکتر تقسیم بندی کنید
اگر تعداد مخاطبین تان زیاد است و برقراری ارتباط چشمی با همه اعضا غیر عملی می باشد؛ بهتر است مخاطبین را به بخش هایی تقسیم کنید و در هر گروه فقط یک نفر را برای ارتباط چشمی انتخاب نمایید و با الگوهای متفاوتی نگاه خود را در بین بخش ها حرکت دهید که غیرطبیعی به نظر نرسد.
- به مدت زمان کافی تماس چشمی برقرار کنید
بسیاری از تحقیقات نشان داده اند که داشتن حداکثر 5 ثانیه تماس چشمی برای برقراری ارتباط و اتصال به مخاطب کافی است و بعد از آن ریسک از دست دادن تمرکز مخاطب بسیار کم می شود و می توانید با خیال راحت به سخنرانی خود ادامه دهید.
- اگر احساس کردید مخاطب از نگاهتان معذب شده؛ چشمان خود را از او دور کنید
بسیاری از افراد از اینکه کسی به چشمانشان زل بزند خوششان نمی آید، همچنین در بعضی از فرهنگ ها (مثلا در فرهنگ خاورمیانه)؛ نگاه به چشمان جنس مخالف نشانه بی احترامی یا نوعی علاقه خاص می باشد. بنابراین در نظر داشته باشید که همیشه استثناهایی وجود دارند و اگر حس کردید مخاطب از نگاه شما به چشمانش اذیت می شود چشمانتان را از او دور کنید.
- قبل از سخنرانی مطالب را برای کسب آمادگی لازم تمرین کنید
اگر قبل از سخنرانی به اندازه کافی تمرین نداشته باشید؛ تسلط کافی روی مطالب نخواهید داشت و ممکن است در حین سخنرانی مطالب را فراموش کنید. برخی سخنرانان در این مواقع برای به خاطر آوردن مطالب به مدت طولانی به سقف یا کف سالن خیره می شوند؛ این کار ممکن است موجب قطع ارتباط مخاطب با سخنران شود.
باصرف کمی انرژی و زمان قبل از سخنرانی؛ می توانید با آمادگی بیشتری مطالب خود را ارائه دهید و در حین سخنرانی مجبور نخواهید شد؛ به چیزی که می خواهید بگویید فکر کنید.
مطلب مرتبط: چگونه اعتماد به نفس فرزندمان را افزایش دهیم؟
- قبل از شروع سخنرانی با حضار ملاقات کنید
برای برخی افراد ارتباط چشمی با غریبه سخت است؛ این افراد اگر قبل از سخنرانی با تعدادی از مخاطبین سلام و احوالپرسی کرده و آشنا شوند؛ مشکلشان رفع می شود و با اطمینان خاطر از همراهی آنها؛ تماس چشمی برقرار کرده و مطالب خود را ارائه خواهند داد.
- احساسات خود را با چشمانتان انتقال دهید
ارتباط چشمی زمانی واقعا کارآمد خواهد بود که از طریق آن بتوانید احساساتتان را به مخاطب انتقال دهید. با تمرینات زبان بدن می توانید در کنار بیان کلمات؛ احساس هیجان، شادی، غم و … را نیز با چشمان خود به حضار نشان بدهید و آنها را تحت تأثیر بگذارید.
کلام آخر
در این مقاله با اهمیت ویژه ارتباط چشمی به عنوان یکی از تکنیک های زبان بدن مناسب آشنا شدید و متوجه شدید که داشتن تماس چشمی صحیح و تاثیرگذار یکی از لازمه های سخنرانی موفق می باشد؛ که با تمرین هایی که به شما معرفی کردیم می توانید این مهارت را در خود بهبود ببخشید.
تست