تاریخ امروز :10 مهر 1403
چگونه از اشتباهاتمان درس بگیریم؟

چگونه از اشتباهاتمان درس بگیریم؟

اشتباه کردن یک امر انسانی است و ما مجبور نیستیم خود را به خاطر اشتباهاتی که مرتکب می شویم مجازات کنیم. اما اگر به سادگی عذرخواهی کنیم و مانند گذشته ادامه دهیم؛ در خطر تکرار همان اشتباهات هستیم!

در این مقاله از روانکده به اهمیت درس گرفتن از اشتباهات می پردازیم و مراحلی را برای یادگیری از اشتباهاتی که مرتکب می شویم ارائه می دهیم.

اشتباه چیست و چه تفاوتی با شکست دارد؟

اشتباه؛ خطا در قضاوت، سوء تفاهم یا اقدام نادرست است. بسیاری از اشتباهات تصادفی هستند و نیت بدی پشت آنها وجود ندارد و می توانند به این دلیل رخ دهند که شما چیزی را نمی دانستید!

از طرف دیگر؛ شکست معمولاً ناشی از عدم موفقیت یا ناتوانی در برآورده کردن انتظارات است. با ابن حال تعریف هر کس از شکست می‌تواند متفاوت باشد.

مطلب مرتبط: روانکاوی چیست ؟

چندین اشتباه متوالی می تواند منجر به شکست شود؛ اما این اصطلاحات مترادف نیستند. ترس از شکست طبیعی است. اما از آنجایی که انسان ها کامل نیستند؛ اشتباه کردن اجتناب ناپذیر است.

«یکی از قوانین اساسی جهان این است که هیچ چیز کامل نیست و بدون نقص؛ نه تو وجود خواهی داشت و نه من. – استیون هاوکینگ»

چگونه از اشتباهاتمان درس بگیریم؟

اشتباه و شکست هر دو تجربیاتی عالی برای  یادگیری هستند. آنچه بیش از همه مهم است این است که چه چیزی را از اشتباهات خود بیرون می‌کشیم و چگونه یاد می گیریم که دوباره آنها را تکرار نکنیم.

هنر اشتباه کردن را یاد بگیرید!

یک فرد باهوش اشتباه می‌کند؛ از آن درس می‌گیرد و هرگز آن اشتباه را تکرار نمی‌کند.

مهم نیست که چه اشتباهی مرتکب شده‌اید؛ آنچه بیش از هر اشتباه و بزرگی آن مهم است؛ پاسخ شما به آن اشتباه می‌باشد!

چرا درس گرفتن از اشتباهات مهم است؟

اشتباه کردن همیشه مزایایی دارد! بیشتر اشتباهات شما می توانند یک فرصت ارزشمند برای یادگیری و توسعه در سطح شخصی و همچنین سازمانی باشند. شما می توانید از اشتباهات خود درس هایی بیاموزید که می توانند در بهبود مهارت ها و گسترش دانش‌تان به شما کمک کنند تا بتوانید به روش های مختلف رشد کنید.

«گذشته می تواند آسیب بزند؛ اما شما یا می توانید از آن فرار کنید یا از آن درس بگیرید. – والت دیزنی»

همچنین نشان دادن اینکه از اشتباهات خود درس گرفته اید؛ می تواند اعتماد دیگران را به شما افزایش دهد و ثابت کند که مایلید برای بهبود خود تلاش کنید. علاوه بر این؛ درس گرفتن از اشتباهات خود و مشاهده آنها به عنوان تجربیات مثبت می تواند به افزایش اعتماد به نفس شما کمک کند و شما را از ترس شکست رها کند.

چگونه از اشتباهات خود درس بگیریم و آن درس ها را عملی کنیم؟

نحوه بازیابی اشتباه؛ شما را تعریف می کند. با استفاده از استراتژی‌های زیرمی‌توانید اشتباهات را به‌عنوان فرصتی برای دریافت کمی دانش بیشتر و بهبود در طول مسیر ببینید. در اینجا 6 مرحله آورده‌ایم که به شما کمک می کنند تا از اشتباهات خود درس بگیرید و آنچه را که کشف می کنید در عمل به کار ببرید.

1.      اشتباهات خود را بپذیرید

اولین قدم برای دستیابی به رشد، پذیرش اشتباهی است که انجام داده اید. سعی نکنید آن را مخفی یا انکار کنید؛ زیرا دراینصورت فقط اوضاع بدتر می‌شود و استرس شا افزایش می‌یابد.

هر چه زودتر اشتباه خود را بپذیرید؛ زودتر می توانید خود را به مسیر درست برگردانید. در صورت لزوم عذرخواهی کنید. تلاش برای عذرخواهی برای یک اشتباه می تواند نشان دهد که به افرادی که از اشتباه متاثر شده اند احترام می گذارید. عذرخواهی همچنین می تواند نشان دهد که از اشتباه خود پشیمان هستید، مایلید مسئولیت آن را بپذیرید و از آن به عنوان فرصتی برای بهبود خود استفاده می کنید.

یادتان باشد مردم شجاعت و برخورد شما را در مورد تصادفات یا ناشیگری‌هایتان به یاد خواهند آورد.

انواع افسردگی بیشتر بخوانید: انواع افسردگی

مطلب مرتبط: انواع دارو های استرس و اضطراب

2.      اشتباه را چارچوب بندی و تجزیه و تحلیل کنید

تغییر دیدگاه خود دومین گام در فرآیند یادگیری است. زمانی که از موقعیت عقب نشینی می‌کنید؛ می‌توانید  تصویر بزرگتر را ببینید و انعطاف پذیری خود را افزایش دهید.

به این فکر کنید که چه چیزی باعث این اشتباه شده و کارهای خوب یا بد ی را که انجام داده اید یادداشت کنید. تجزیه و تحلیل و درک اشتباه خود می تواند به شما کمک کند تعیین کنید که چه کاری می توانید انجام دهید تا اطمینان حاصل کنید که این اشتباه دوباره تکرار نمی شود. همچنین بررسی اشتباهتان می تواند به شما در شناسایی راه حل های اشتباهات آینده کمک کند.

به عنوان مثال؛ اگر فراموش کرده اید ایمیل مهمی را ارسال کنید؛ ممکن است پس از بررسی متوجه شوید که دلیل این اشتباه این بوده که ارسال ایمیل را به لیست کارهای خود اضافه نکرده اید؛ سپس یاد می‌گیرید تمام وظایف آینده خود را در برنامه ریزی‌تان بنویسید.

3.      پس از انجام اشتباه؛ نسبت به خود با دلسوزی رفتار کنید

زمانی که در زندگی روزمره گرفتار می‌شویم؛ حفظ یک دیدگاه مثبت می تواند چالش برانگیز باشد. اما یادتان باشد همه ما روزها یا هفته های بدی داریم. قبول کنید که اشتباه کردن و بهم ریختن بخشی از مسیر برای تبدیل شدن به بهترین نسخه خودتان است و دست از سرزنش و سرکوب کردن خود بردارید و به این فکر کنید که چگونه می توانید از این موقعیت سود ببرید.

طرز فکر شما و این که چگونه خود و اعمال خود را می بینید؛ جنبه مهمی در رسیدگی به خطاهایی است که مرتکب می شوید و در موقع عملکرد اشتباه؛ نشان دادن شفقت نسبت به خودتان  برای عزت نفس شما معجزه می کند!

4.      انتقاد پذیر باشید و از دیگران بازخورد بگیرید

دریافت بازخورد از اطرافیان‌تان می‌تواند مفید باشد. انتقاد سازنده به شما کمک می‌کند تا زمینه هایی را که می توانید برای بهتر شدن در خودتان بهبود دهید؛ شناسایی کنید.

به عنوان مثال اگر اشتباهی مرتکب شده‌اید که نمی‌دانید چگونه آن را حل کنید؛ می‌توانید با فردی که قبلاً در این زمینه تجربه داشته تماس بگیرید و از او بپرسید که چگونه با موقعیت‌های مختلف برخورد کرده‌است. این کار می تواند بینش ارزشمندی در آن زمینه و نحوه برخورد با اشتباهات و موقعیت های دشوار را به شما بدهد.

چگونه از اشتباهاتمان درس بگیریم؟

5.      درس هایی را که از اشتباهات خود آموخته اید در عمل پیاده کنید

گام کلیدی بعدی این است که از اشتباهات خود درس بگیرید. یک اشتباه می‌تواند چیزی را به شما بیاموزد که قبلاً نمی دانستید. انتخاب درس هایی که از یک اشتباه آموخته اید می تواند به شما در بهبود خود و کارتان کمک کند.

برای مثال دیر رفتن به یک جلسه مهم می تواند به شما نشان دهد که ممکن است لازم باشد مهارت های مدیریت زمان خود را بهبود ببخشید یا از دست دادن مهلت پروژه ممکن است به شما نشان دهد که نیاز است اهداف واقعی تری تعیین کنید و ….

عمل کردن به آنچه آموخته‌اید؛ نیازمند نظم و انگیزه است و گاهی لازم است عادت‌ها یا روش کارتان را تغییر دهید. اصولا باید مهارت ها، دانش، منابع یا ابزارهایی را شناسایی کنید که شما را از تکرار خطا باز می دارند. به عبارت دیگر درس گرفتن یک چیز است؛ اما عملی کردن به آنها چیز دیگری است!

مطلب مرتبط: اختلال چند نوع دارد

6.      ذهنیت یادگیری را حفظ کنید

داشتن ذهنیت یادگیری به این معناست که خود را دائماً در حال یادگیری تصور کنید. حفظ ذهنیت یادگیری می تواند به شما کمک کند که اشتباهات را به عنوان درس و فرصت رشد ببینید و به جای اینکه روی اشتباهاتی که مرتکب شده اید تمرکز کنید؛ آنها را به عنوان تجربیات مثبتی در نظر بگیرید که به رشد و پیشرفت شما کمک کرده است.

کلام آخر

در دنیایی که همه چیز در حال تغییر کردن است و پیش بینی هر چیزی که اتفاق خواهد افتاد غیرممکن می‌باشد؛ اجتناب از اشتباه کردن نیز ممکن نیست. تنها کاری که می توانیم انجام دهیم این است که تمام تلاش خود را بکنیم، کمک بخواهیم و از دیگران نیز حمایت کنیم و اشتباه را به عنوان بخشی از مسیر یادگیری برای همه بپذیریم.

درباره “چگونه از اشتباهاتمان درس بگیریم؟” بیشتر بخوانید:

1 یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *