داروی ملاتونین در حقیقت به موجب دارا بودن اثرات آرامش بخشی و خواب آوری، در اغلب منابع از آن تحت عنوان هورمون خواب یاد می شود. لازم به ذکر است این هورمون به صورت طبیعی در بدن تمامی افراد وجود دارد و ترشح آن خواب آلودگی و احساس خواب را به همراه خواهد داشت.
همچنین می توانید این دارو را به شکل قرص و کپسول نیز در داروخانه ها پیدا کنید و با هدف دارا بودن خوابی دلچسب از آن استفاده نمایید. گفتنی است خریداری این دارو از داروخانه محتاج نسخه پزشک نیست
از پرسشهایی که اغلب در ارتباط با داروی ملاتونین مطرح می گردد احتمال اعتیاد آور بودن آن است. در ادامه این مطلب از روانکده قصد داریم اعتیاد آور بودن داروی ملاتونین را مورد بررسی قرار بدهیم.
فهرست مطالب
داروی ملاتونین برای چه افرادی توصیه می گردد ؟
غده صنوبری در ساعات به خصوصی از روز به ترشح هورمون ملاتونین در مغز می پردازد اما موقع شب ترشح این هورمون به مراتب زیاد می شود و شما را برای خوابیدن آماده می نماید.
در حقیقت ملاتونین افزون بر عملکردی که در بهبود خواب دارا است؛ خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی داشته و به صورت کلی در ارتقاء سلامت بدن نیز موثر است. لازم به ذکر است با زیاد شدن سن، ترشح این هورمون در بدن کم شده و به همین علت است که خواب افراد مسن عموما کمتر از جوانان است.
مطلب مرتبط: آیا کلونیدین اعتیاد آور است ؟
در حقیقت از مکمل یا قرص ملاتونین با هدف بهبود اختلالات خواب در این دسته افراد بهره گرفته می شود : نابینایان، کودکان مبتلا به اختلالاتی همچون اوتیسم، افراد مبتلا به جت لگ و افراد فعال در مشاغل شیفتی
اعتیاد آور بودن داروی ملاتونین
این نکته را به هیچ وجه فراموش نکنید : در صورتی که یک ماده طبیعی باشد؛ این طبیعی بودن آن دلیلی برای ایمن بودن آن محسوب نمی شود. با اینکه تا به حال هیچ گزارشی مبتنی بر اعتیاد آور بودن این دارو ثبت نشده و هیچ منبع معتبری نیز آنرا تائید نکرده است؛ اما در هر صورت ضروری است تا قبل از مصرف این دارو آگاهیهای لازم را کسب نمود.
در حقیقت برخلاف دیگر داروهای خواب، ملاتونین باعث بوجود آمدن وابستگی و علائم اعتیاد نمی گردد یعنی با گذشت زمان و با مصرف نمودن این دارو، نشانهای از اعتیاد در اشخاص مشاهده نمی گردد.
با توضیحات فوق و با توجه به تحقیقاتی که تا به حال در حوزه ملاتونین صورت گرفته است؛ احتمال اعتیادآور بودن این دارو خیلی بعید به نظر می آید؛ با این حال اما همچنان در این حوزه به پژوهشهای بیشتری احتیاج است و ضروری است تا اثر بهره گیری طولانی مدت از این دارو بیشتر مورد بررسی قرار بگیرد.
همچنین بهتر است به این نکته نیز توجه داشته باشید که امکان دارد ملاتونین برای تمامی افراد نیز مناسب نباشد؛ لذا در صورتی که شما یا یکی از اعضای خانواده شما دارای سابقه اعتیاد است؛ در ارتباط با مصرف نمودن این دارو با پزشک مشورت نموده و به هیچ وجه آن را خودسرانه مصرف نکنید.
بیشتر بخوانید: چگون می توانیم یک درمانگر حرفه ای شویم؟
میزان مصرف داروی ملاتونین
در حقیقت ملاتونین در مقادیر اندک، دارای مقداری اثر آرام بخشی است؛ با این حال اما در صورتی که بیش از دوز مجاز مصرف گردد؛ امکان دارد عوارض جانبی ناخواسته و گاه ناگواری را به همراه داشته باشد. توجه به این نکته ضروری است که مصرف بیش از اندازه این دارو به کیفیت خواب بهتر کمکی نمی نماید؛ لذا لزومی ندارد تا آنرا بیش از حد مصرف کرد.
دوز شروع مصرف این دارو میتواند از 0.2 تا 5 میلی گرم باشد اما توصیه می گردد دوز مصرفی از همان پایین ترین میزان یعنی 0.2 آغاز شده و کمکم بیشتر گردد. با هدف حل کردن مشکل بیخوابی در بزرگسالان، یک دوز استاندارد برای مصرف داروی ملاتونین میتواند از 0.3 تا 10 میلی گرم متغیر باشد. لازم به ذکر است برای افراد مسن نیز این دارو را میتوان از دوز 0.1 تا 5 میلیگرم مصرف کرد.
همچنین ضروری است تا از مصرف این دارو برای کودکان خردسال خودداری نمود مگر اینکه پزشک به دلایلی مصرف این مکمل را برای کودک ضروری دانسته و تجویز نموده باشد.
زنان باردار و زنان شیرده نیز نباید به مصرف ملاتونین بپردازند چراکه امکان دارد عوارض ناخوشایندی را در آنان بوجود آورد. در حقیقت می توان گفت که دوز دقیق این دارو به عواملی همچون سن، وزن و شرایط سلامتی شما وابسته است. در صورتی که قصد بهره گیری از ملاتونین را دارید؛ در ارتباط با هر نوع داروی دیگری که مورد مصرف قرار میدهید، با پزشک خود مشورت نمایید.
مطلب مرتبط: آیا لگزاتال اعتیاد آور است ؟
عوارض جانبی داروی ملاتونین
همانگونه که اشاره نمودیم؛ اعتیاد آور بودن این دارو در قالب مکمل در هیچکدام از منابع ذکر نشده است؛ با این حال اما قرص ملاتونین می تواند عوارض جانبی ای نیز به همراه داشته باشد که در حقیقت اصلی ترین آن احساس خواب آلودگی است.
در صورتی که از داروی ملاتونین در دوز مناسب و معمول بهره گرفته شود؛ عموما عوارض جانبی به خصوصی مشاهده نخواهد شد؛ اما در هر صورت از آنجایی که هر دارویی امکان دارد دارای عوارض جانبی باشد؛ در موارد نادر امکان دارد عوارضی همچون احساس افسردگی موقت، حالت تهوع، گرفتگی معده، سردرد، کاهش فشار خون، سرگیجه، تحریک پذیر شدن اعصابو لرزش مشاهده شوند .
در صورتی که با مصرف نمودن این دارو دچار هر نوع عوارض جانبی ای شدید؛ پزشک خود را در جریان گذاشته تا یا دوز آن را تغییر بدهد و یا نیز داروی دیگری را جایگزین ملاتونین بکند. لازم به ذکر است مصرف نمودن داروی ملاتونین برای کوتاه مدت بیخطر تلقی می گردد؛ با این حال اما در ارتباط با مصرف طولانی مدت و عوارض طولانی مدت آن هنوز به بررسی های بیشتری احتیاج است.
نتیجه گری
در این مقاله به بررسی داروی ملاتونین پرداختیم و از تمام جوانب مورد بررسی قرار دادیم. تجربیات شما در این زمینه چیست؟ با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید. همچنین برای دریافت مشاوره می توانید با عیرضا روانکده در تماس باشید.
سلام من چهارده سالمه سه روزه همش فگر های منفی تو مغزم هست تپش قلب هم بیشتر است کف های دستم عرق می کنه فگر می کنم همه جانم می لرزه حتا اونقدر حالم بد میشه که گریه می کنم میشه برام کمک کنید.
میشه یه کمکی بهم کنین منی که نوشتن اهدافم و اتقافات رو کاغذ برام سخته چیکار کنم تا بتونم بنویسمشون
سلام ممنون از مطالب سایتتون
برخی از مقاله هاتون رو مطالعه کردم
چند تا نکته در رابطه با مطلب هاوکینگ در رابطه با خدا:
خود دانشمند در کتاب «طرح عظیم» هم به این آب و تابی که شما مطرح کردید مسئله رو مطرح نکرده و به صورت قطعی مطلب رو اظهار نکرده.
ایشون اندیشمندی در زمینه علوم طبیعی هست و در حیطه خودش نظراتش به عنوان یک کارشناس باید کنکاش و واکاوی بشه ولی در مسائل متافیزیکی و الهیاتی نظراتشون وجاهت نداره. در کل حیطه علوم طبیعی مشمول این مباحث نمی شه
آقای اهرامی نویسنده «طراح بزرگ» در رد نظریه هاوکینگ، مبانی تئوری از حیث علوم طبیعی و فلسفی ایشون رو نقد کرده.
در پایان ما به خدای پُرها ایمان داریم نه خدای خالی ها. ما دنبال سوراخ تو نظام هستی نمی گردیم جاش رو با خدا پر کنیم. تصور آقای هاوکینگ این هست که چون جهان تکمیله پس خدایی نیست. هیچ ترابطی بین حکم و موضوع این گزاره وجود نداره بلکه برعکس چون جهان تکمیله پس خدایی هست.