تاریخ امروز :7 آذر 1403
آیا سیتالوپرام اعتیاد آور است ؟

آیا سیتالوپرام اعتیاد آور است ؟

همه ما قطعا اسم سیتالوپرام شنیده ایم، شاید خیلی ها کنجکاو باشند که اطلاعاتی درباره این دارو به دست آورند پس باید به شما بگوییم که خوشبختانه به جای درستی قدم گذاشته اید

اگر در نزدیکی خود کسی را می بینید که از این دارو استفاده می کند یا خودتان از آن استفاده می کنید حتما با یک مشاور در این زمینه مشورت کنید و بدن و سلامتی خود را دوست داشته باشید.

در این مقاله به بررسی داروی سیتالوپرام می پردازیم و درباره اعتیاد آور بودن یا نبودن سیتالوپرام صحبت می کنیم پس تا آخر این مقاله همراه روانکده باشید تا جواب سوال های خود را بیابید.

سیتالوپرام چه دارویی است ؟

سیتالوپرام با نام تجاری سلکسا از خانواده دارو های مهارکننده انتخابی باز جذب دوباره سروتونین بوده که در دوز های 10 ، 20 و 40 میلی گرمی در بازار دارو ها وجود دارد و به منظور درمان افسردگی کاربرد دارد.

امکان دارد این دارو سبب بهبود احساسات و سطوح انرژی شود . در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا با این دارو بیشتر آشنا شده و از طرفی دیگر در مورد اعتیاد آور بودن یا نبودن این دارو اطلاعاتی را کسب نمایید.

آیا سیتالوپرام اعتیاد آور است ؟

نحوه فعالیت این دارو بدین صورت است که فعالیت ماده ای شیمیایی به نام سروتونین را در مغز زیاد می کند.

طریقه مصرف ، اشکال دارویی و دوز دارویی سیتالوپرام

لازم به ذکر است سیتالوپرام تنها با نسخه دکتر و در اشکال دارویی محلول و قرص موجود می باشد و عموما یک بار در روز و در مواثع صبح یا عصر مصرف می گردد.

دوز مصرفی این دارو برحسب شرایط پزشکی، سن، پاسخ به درمان در گذشته و نیز دیگر دارو های مصرفی وابسته می باشد . گفتنی است بیشترین میزان مصرفی این دارو 40 میلی گرم در روز می باشد .

به منظور کم کردن ابتلا به عوارض جانبی این دارو، امکان دارد تا توصیه پزشک معالج این باشد که مصرف این دارو با دوز کم آغاز گردد و این دوز تدریجا افزایش یابد. با توجه به حساسیت این دارو توصیه می گردد دستور پزشک به دقت دنبال شده و دوز این دارو به صورت خودسرانه دچار تغییر نشود؛ همچنین بازه زمانی مصرف این دارو هم نباید بیش از زمان تعیین شده باشد.

مطلب مرتبط: آیا اعتیاد درمان دارد ؟

همچنین چنانچه از شربت سیتالوپرام بهره می گیرید؛ پیش از مصرف آن، ظرف را به خوبی تکان داده و از یک سرنگ خوراکی، قاشق اندازه گیری، و یا نیز فنجان تعیین شده با هدف اندازه گیری هر دوز بهره بگیرید.

سیتالوپرام برای چه مواردی استفاده می شود ؟

همانگونه که گفته شد این دارو به منظور درمان نمودن افسردگی و برخی از انوع فوبیا و ترس استعمال می شود. در حقیقت دلیل اصلی افسردگی در اغلب افراد شناخته شده نمی باشد؛ اما امکان دارد به موجب سوگواری، مشکلات در روابط شخصی، اختلالات شخصیتی و… باشد.

گفتنی است دارو هایی که با عنوان ضد افسردگی شناخته می شوند همچون سیتالوپرام،  موجب زیاد شدن مقدار سروتونین وجود داشته در گردش خون در مغز می گردند. امکان دارد تا این زیاد شدن سبب یاری در بهبود علائم افسردگی در برخی بیماران شود.

عوارض جانبی داروی سیتالوپرام

امکان دارد مصرف این دارو سبب روی دادن عوارضی همچون تعرق، تهوع، اختلال دید، خواب آلودگی، از دست دادن اشتها و… شود . در صورت تجویز دارو توسط پزشک ، می توان به این اطمینان رسید که مفاید آن بیشتر از مضرات آن می باشد . از عوارض جدی مصرف سیتالوپرام می توان به تپش قلب، تشنج، قرمزی چشم، مدفوع تیره، گشادی مردمک چشم و استفراغ قهوه ای رنگ اشاره نمود.

مطلب مرتبط: آیا دیازپام اعتیاد آور است ؟

همچنین از عوارض رایج طولانی مدت این دارو می توان به خواب آلودگی غیر معمول و کم شدن میل جنسی اشاره نمود. از عوارض غیر رایج طولانی مدت سیتالوپرام می توان به مواردی همچون سوزش معده، تغییرات غیر معمول وزن، تغییر در حس چشایی، سردرد، از دست دادن صدا، عطسه، آبریزش بینی و… اشاره نمود.

احتیاطات مصرف سیتالوپرام

این امکان وجود دارد تا این دارو در چندین هفته نخست، سبب ایجاد تاثیرات آنچنانی نشده و حتی سبب تقویت افکار خودکشی بشود. لذا توصیه می شود در هفته های نخست، ارتباط با پزشک به صورت مداوم حفظ شود. سیتالوپرام را می توان همراه، بعد یا قبل از غذا مصرف نمود.

بیشتر بخوانید: نام قرص های نعشه کننده

لازم به ذکر است مصرف نمودن همزمان این دارو با الکل، احتمال رخ دادن عوارض جانبی را زیاد می کند. چنانچه بیماری دچار دیابت می باشد؛ توصیه می گردد تا قند خونش بیشتر چک شود چراکه این امکان وجود دارد تا این دارو موجب تغیر سطح قند خون شود.

آیا سیتالوپرام اعتیاد آور است ؟

همچنین ممکن است این دارو سبب حساس تر شدن پوست در برابر نور خورشید، نسبت به حالت معمول شود؛ به همین دلیل از توصیه های روز های نخست مصرف این دارو، پیش گیری از نور شدید آفتاب است.

پیش از آغاز مصرف سیتالوپرام چنانچه دارای هرکدام از شرایط زیر بودید؛ بهتر است پزشک خود را در جریان بگذارید: مبتلا به صرع، دارای مشکلات کلیوی و کبدی و قلبی، دچار گلوکوم، درحال درمان بودن با الکتروشوک، مصرف نمودن هرنوع داروی دیگر، بارداری یا شیردهی و نیز سن زیر 18 سال.

مقدار مصرف سیتالوپرام

همانگونه که می دانید میزان داروی مصرفی به عواملی همچون شدت بیماری و قدرت اثربخشی دارو وابسته می باشد. در حقیقت برای افراد مسن، ضروری است تا عموما دوز سیتالوپرام به نصف دوز توصیه شده کم شود.

مطلب مرتبط: آیا آلپرازولام اعتیاد آور است ؟

لذا حداکثر دوز پیشنهادی برای بیماران سالمند 20 میلی گرم در روز می باشد. همانطور که گفته شد اصولا نباید این دارو در کودکان و نوجوانان زیر 18 سال مصرف گردد. همچنین تحقیقات حاکی از این می باشند که بهره گیری از این دارو به هنگام دوران شیردهی، برای نوزاد مضر می باشد.

تداخلات دارویی سیتالوپرام

امکان دارد تا تداخلات دارویی سبب تغییر عملکرد و تاثیر هر دارویی شده یا موجب زیاد شدن احتمال رخ دادن عوارض جانبی آن شود. از دارو هایی که امکان دارند با سیتالوپرام تداخل ایجاد کنند می توان به مواردی همچون مخدر های کاهنده درد یا سرفه مثل کدئین، ماری جوانا و الکل، شل کننده های عضلات، آنتی هیستامین ها و دارو های ضد اضطراب و دارو های خواب اشاره نمود.

لازم به ذکر است مصرف نمودن سیتالوپرام به همراه داروهای بازدارنده مونوآمین اکسیداز همچون موکلوبماید، رازاگیلین، لینزولید، آیزوکروبوکسازید، متیلن آبی، پروکاربازین و… امکان دارد سبب تداخلات کشنده ای گردد.

اعتیاد آور بودن یا نبودن قرص سیتالوپرام

همانگونه که خواندید؛ سیتالوپرام همچون سایر داروهای ضد افسردگی به منظور درمان نمودن طیف گسترده ای از بیماری ها همچون افسردگی، اختلالات روانی و خلقی همچون اضطراب ، ترس و … استفاده می شود.

آیا سیتالوپرام اعتیاد آور است ؟

لازم به ذکر است این داروها با هدف بهبود دادن حال روانی بیماران و نیز یاری نمودن در پیشگیری از افکار و اقدامات آسیب رسان به خود استفاده می شوند. در حقیقت آنچیزی که در مصرف داروی سیتالوپرام مورد اهمیت می باشد؛ شروع و قطع تدریجی آن می باشد؛ بدین دلیل که موجب بوجود آمدن عوارض بسیاری می گردد.

مطلب مرتبط: آیا کلونازپام اعتیاد آور است

با این حال اما در هر صورت و برحسب اطلاعات فوق، سیتالوپرام در خانواده دارو های اعتیاد آور یا جایگزین آن به حساب نمی آید؛ لذا نگرانی در این موضوع بی مورد می باشد.

نتیجه گیری 

ما در این مقاله به بررسی داروی سیتالوپرام پرداختیم و گفتیم که اگر در مصرف این دارو احتیاط نشود و طبق نظر پزشک جلو نرود می تواند خطرناک و اعتیاد آور باشد. تجربیات شما در این باره چیست ؟ با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید. همچنین می توانید برای دریافت مشاوره با روانکده در تماس باشید.

درباره “آیا سیتالوپرام اعتیاد آور است ؟” بیشتر بخوانید:

1 یک نظر

  1. کاظم رجبی پاسخ

    سلام من دانشجوی ارشد روانشناسی هستم در حال حاضر.البته من میخوام تا مقطع دکتری ادامه بدم. ایا میتونم عضو بشم؟البته رشته کارشناسی من مغایر با این رشته هست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *