تاریخ امروز :7 آذر 1403
اعتماد به نفس کاذب چیست؟

اعتماد به نفس کاذب چیست؟

همه ما انسان‌ها به دنبال تجربه احساس ارزشمندی و توانمندی هستیم و چون اعتماد به نفس کاذب می تواند به سرعت به ما حس توانمندی بدهد؛ ممکن است به آن گرفتار شویم. بسیار مهم است که متوجه شویم چه زمانی اعتمادبه نفس کاذب داریم تا آن را با اعتماد به نفس واقعی جایگزین کنیم. در این مقاله از روانکده درمورد اعتمادبه نفس کاذب و راه های تشخیص آن صحبت خواهیم کرد.

اعتماد‌به‌نفس کاذب چیست؟

اعتماد به نفس کاذب به معنای باور به خود؛ بدون داشتن شواهد واقعی برای معتبر بودن این باور است. افراد بااعتماد به نفس کاذب بر این باورند که می توانند کاری را بدون اثبات خود انجام دهند و برای موفقیت نیازی به صرف زمان، تلاش و ریسک ندارید؛ چون مطمئن هستند که می توانند.

اعتماد به نفس کاذب چیست؟

انجمن روانشناسی آمریکا اعتمادبه نفس کاذب را اینگونه تعریف می کند: (یک سوگیری شناختی با برآورد بیش از حد توانایی واقعی یک فرد برای انجام موفقیت آمیز یک کار؛ با این باور که عملکرد فرد بهتر از عملکرد دیگران است؛ یا با اطمینان بیش از حد در صحت باورهای خود مشخص می شود.)

نمونه‌هایی از اعتماد‌به ‌نفس بیش‌از‌حد

تشخیص اعتمادبه‌نفس کاذب دشوار است؛ زیرا از ناخودآگاه ما نشأت می گیرد. همه ما به طور غریزی تمایل داریم که خود را بیش از حد تخمین بزنیم و حتی در بیشتر مواقع مغز خودآگاه مان آن را زیر سوال نمی برد. نمونه‌هایی از اعتمادبه‌نفس کاذب را در ادامه برایتان مثال می‌زنیم:

مطلب مرتبط: درون گرایی چیست و به چه کسانی درون گرا میگویند

  • فردی که فکر می‌کند حافظه تصویری فوق العاده ای دارد؛ با عدم مطالعه برای آزمون اعتماد‌به‌نفس بیش از حد خود را نشان می‌دهد و به دلیل عدم آمادگی در آزمون ضعیف عمل می‌کند.
  • فردی که قبلاً هرگز شنا نکرده است و تصمیم می گیرد بدون تمرین برای تیم شنای دانشگاه ثبت نام کند؛ زیرا به توانایی های ورزشی خود بیش از حد اطمینان دارد.
  • فردی که فکر می‌کند حس جهت‌گیری‌ خیلی خوبی دارد و بدون نقشه به سفری طولانی می‌‍رود و از درخواست مسیر امتناع می‌ ورزد؛ در نهایت گم می‌شود و اعتماد به نفس کاذب خود را نشان می‌دهد.
  • فردی که اصلاً مدرکی ندارد و در عین حال احساس می کند باید در حوزه سلامتی خود به جای نظر پزشک خود باید به نظرات او گوش دهید؛ نیز نوعی اعتماد به نفس بیش از حد دارد.
  • فردی که بدون مهارتی بر این باور است که می‌تواند کارآفرینی کند و کسب‌وکار خود را راه بی‌اندازد و آن را به مسیر موفقیت برساند.

اثرات اعتمادبه‌نفس کاذب چیست؟

اعتماد به نفس کاذب می تواند باعث شود فرد دیدگاه عینی توانایی های خود را از دست بدهد و این می تواند بر تصمیم گیری و توانایی او در ارزیابی کار خود تأثیر بگذارد.

وقتی بدون اثبات این باور به خودمان ایمان داشته باشیم؛ ممکن است در مورد شغل، روابطمان یا سایر زمینه های زندگیمان تصمیمات ضعیفی بگیریم. چنین طرز فکری فرصت رشد را در جوانی متوقف می کند؛ زیرا  وقتی فکر می کنیم که از قبل مهارت‌ها را داریم؛ از تلاش و یادگیری برای بهتر شدن خودداری می کنیم.

اعتماد به نفس کاذب چیست؟

چگونه بر اعتمادبه نفس کاذب غلبه کنیم؟

داشتن اعتماد به نفس مهم است؛ اما باید با یک خودپنداره دقیق همراه باشد. اعتماد به نفس واقعی این است که برای انجام کاری زمان و تلاش صرف کنیم تا برای نجات غررومان با اطمینان بتوانیم خود را ثابت کنیم.

خبر خوب این است که می توانیم گام هایی برداریم تا اعتماد به نفس واقعی را جایگزین اعتماد کاذب کنیم. پنج راه برای غلبه بر اعتمادبه نفس کاذب و یافتن اعتمادبه نفس واقعی عبارتند از:

  1. از دروغ گفتن به خودتان دست بردارید

ما به عنوان انسان دوست داریم فکر کنیم که بهتر از چیزی هستیم که هستیم! و معتقدیم که استعداد، مهارت و توانایی بیشتری نسبت به آنچه واقعا انجام می دهیم داریم.

مطلب مرتبط: چه راه هایی برای غلبه بر ترس وجود دارد

وقتی به خودمان دروغ می‌گوییم در کوتاه‌مدت احساس بهتری به ما می‌دهد؛ اما در بلندمدت این دروغ‌ها می‌توانند مغز ما را از یافتن واقعیت باز دارند.

مقابله-با-بی-خوابی بیشتر بخوانید: مقابله با بی خوابی

صداقت با خودمان به اندازه صداقت با دیگران مهم است. هر یک از ما باید بدانیم که چه کسی هستیم و چه توانایی هایی داریم.

  1. توقعاتی که از خود دارید را کاهش دهید

یکی از بزرگترین مشکلات ما این است که توقعاتمان از خودمان بالاست و فکر می‌کنیم که می‌توانیم خیلی بیشتر از آنچه واقعاً باید از خود انتظار داشته باشیم؛ انجام دهیم.

وقتی توقعات زیادی از خودمان داشته باشیم؛ به راحتی خودمان را برای شکست آماده می‌کنیم. بنابراین لازم است انتظارات واقع بینانه و قابل دستیابی از خودمان داشته باشیم.

  1. مطمئن شوید که اعتماد به نفس‌تان معتبر است

زمانی که برای بدست آوردن اعتمادبه‌نفس خود کار کنیم و خودمان را با انجام عمل ثابت کنیم؛ بسیار احساس ارزشمندی خواهیم کرد. اعتماد‌به‌نفس بدون تلاش؛ احتمالا اعتماد به نفس کاذبی است که به سرعت تبدیل به تکبر خواهد شد.

برای داشتن احساس اعتماد به نفس واقعی؛ فقط باید کاری را که قبلاً انجام می‌دادیم دوباره و دوباره انجام دهیم. اقدامات ما به خودمان ثابت می کنند که توانایی انجام کارهای بیشتری را داریم و سپس احساس اعتماد به نفس بیشتری خواهیم کرد.

مطلب مرتبط: چگونه با همسر خود عاشقانه حرف بزنیم؟

اعتماد به نفس کاذب چیست؟

  1. خودتان باشید

تا جایی که ممکن است باید با خود، دیگران و دنیا صادق باشیم و به چیزی که نیستیم تظاهر نکنیم. شجاع باشید و با خودتان و همچنین با دیگران در زندگی خود صادقانه صحبت کنید. اگر با این کار مشکل دارید؛ بهتر است برای آن وقت صرف کنید.

  1. همیشه به دنبال یادگیری باشید

بدون یادگیری هرگز اعتمادبه‌نفس واقعی به دست نمی‌آید. بدون اقدام و عمل؛ اعتماد به نفس ما هرگز واقعی و محکم نخواهد شد. هرچه بیشتر درباره آنچه در زندگی می‌خواهیم؛ یاد بگیریم واقدام کنیم ، نتایج بهتری خواهیم داشت و نسبت به کاری که در زندگی انجام می دهیم اعتماد به نفس بیشتری خواهیم داشت.

کلام آخر

در این مقاله با اعتماد به نفس کاذب که یک خودارزیابی اشتباه می‌باشد؛ آشنا شدید. شما باید مراقب رویدادهای روزانه باشید تا متوجه شوید که در کجا نشانه هایی از اعتماد به نفس کاذب از خود نشان می دهید و یا از فردی آگاه کمک بگیرید تا اگر تفاوتی بین خودارزیابی شما و توانایی واقعی تان مشاهده کرد به شما بگوید.  اگر در نبرد درونی خود در برابر تأثیر اعتمادبه نفس کاذب پیروز شوید؛ رشد و پیشرفت خواهید کرد.

 

درباره “اعتماد به نفس کاذب ” بیشتر بخوانید:

1 یک نظر

  1. شهرام امیدی پاسخ

    سلام به گام برتری های عزیز🌷
    ممنون بابت مطالب مفیدتون🌹
    واقعا اطرافیان نقش مهمی دارند
    و اینکه برای پیشرفت ، هر شخصی باید از منطقه امن خودش بیرون بیاد و اینکه قطعا همه نمیتوانند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *