خمیازه کشیدن یک عمل غیر ارادی و طبیعی است که در انسان و بسیاری از حیوانات دیگر دیده میشود. اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید خمیازه مسری نیز هست. دیدن شخص دیگری در حال خمیازه کشیدن، تمایل به خمیازه کشیدن را در ما افزایش میدهد. اما دلیل این امر چیست؟
نظریههای مختلف درباره مسری بودن خمیازه
-
همدلی: برخی از دانشمندان معتقدند که خمیازه مسری نوعی همدلی عاطفی است. به این معنی که وقتی کسی را در حال خمیازه کشیدن میبینیم، به طور ناخودآگاه احساسات او را درک میکنیم و برای همدردی با او، خودمان نیز خمیازه میکشیم.
-
ارتباط عصبی: تحقیقات نشان داده است که دیدن خمیازه شخص دیگر، نورونهای خاصی در مغز ما را فعال میکند که به تقلید از رفتار او، ما را به خمیازه کشیدن تحریک میکنند.
بیشتر بخوانید: نشانه های اختلال ADHD در بزرگسالان
-
افزایش هوشیاری: برخی دیگر از دانشمندان معتقدند که خمیازه کشیدن به افزایش هوشیاری و اکسیژنرسانی به مغز کمک میکند. دیدن خمیازه شخص دیگر، این رفلکس را در ما فعال میکند تا هوشیاری خود را افزایش دهیم.
-
ارتباط اجتماعی: برخی از مطالعات نشان داده است که خمیازه مسری بیشتر در افراد با روابط اجتماعی قوی و صمیمی دیده میشود. این امر نشان میدهد که خمیازه کشیدن میتواند نوعی رفتار اجتماعی و راهی برای برقراری ارتباط با دیگران باشد.
تاثیر عوامل مختلف بر مسری بودن خمیازه
- سن: کودکان بیشتر از بزرگسالان تحت تاثیر خمیازه دیگران قرار میگیرند.
- خستگی: زمانی که خسته هستیم، تمایل بیشتری به خمیازه کشیدن در پاسخ به خمیازه دیگران داریم.
- همدلی: افراد با سطح همدلی بالا بیشتر تحت تاثیر خمیازه دیگران قرار میگیرند.
نتیجه گیری
در نهایت، هنوز دلیل دقیق مسری بودن خمیازه به طور کامل مشخص نشده است. اما شواهد نشان میدهد که این پدیده به عوامل مختلفی مانند همدلی، ارتباط عصبی، افزایش هوشیاری و ارتباط اجتماعی مرتبط است.
دیدگاهتان را بنویسید