در اغلب نوجوانان، الکل در حقیقت نخستین انتخاب آنان برای مصرف مواد است. درست است که مصرف الکل در کودکان زیر 14 سال امر آنچنان شایعی نیست؛ با این حال اما اوایل نوجوانی، دوران پر خطری برای شروع مصرف الکل است.
بعضی از والدین، صرفاً این تجربه مصرف نمودن الکل در فرزند خود را زیاد پرخطر نمی داندد اما ضروری است تا بدانند که الکل یک ماده نیرومند و دارای خاصیت تأثیرگذاری بسیار بالا بر روی خلق است.
گفتنی است الکل نه فقط بر ذهن و بدن تأثیر میگذارد؛ بلکه موجب می شود تا نوجوانان قضاوت صحیح و مهارتهای مقابله خود در برابر آن را از دست بدهند. در ادامه این مطلب قصد داریم تا بیشتر با این ماده آشنا شده و به این سوال پاسخ دهیم که الکل اعتیاد آور است یا نه پس تا آخر همراه روانکده باشید.
فهرست مطالب
الکل چیست؟
الکل در حقیقت یک ماده روان گردان بوده که سبب تغییر هشیاری فرد شده و ادراکات و رفتار را دگرگون می کند. لازم به ذکر است نوشیدنی های الکلی در نتیجه عمل تخمیر از انواع غلات همچون جو، گندم، برنج، سبزیجات و میوه ها حاصل می شوند.
گفتنی است تخمیر یک فرآیند طبیعی بوده که در طی آن یک مخمر هوازی بر روی موادی که قرار است از آنان الکل تهیه گردد؛ قرار داده میشود. این مخمر مواد قندی را تجزیه نموده و از نشاسته وجود داشته در آن تغذیه می کند که طی این فرآیند این روان گردان تهیه می گردد.
در حقیقت در یک تخمیر طبیعی، در حدود 14 الی 15 درصد الکل حاصل می شود. چنانچه که بخواهند نوشیدنیهایی با غلظت بیشتری تهیه نمایند؛ از عمل تقطیر بهره می گیرند.
در فرآیند تقطیر، میوههای ترش شده و یا دیگر مواد اولیه را می جوشانند و بخار ساطع از آن را جمع آوری نموده و با سرد نمودن آن مایعی به دست میآورند که در اصل دارای آب کمتر و الکل بیشتری است. الکل اتیلیک یا متانول که با این روش حاصل می شود؛ مادهای ای بوده که تحت عنوان یک کندکننده فعالیت ذهنی و بدنی عمل می نماید.
با مصرف الکل چه رخ می دهد؟
در حقیقت روشی که الکل بر روی هر فرد مصرفکننده اثر می گذارد؛ به عوامل بسیاری همچون سن، وزن، جنسیت، وضعیت سلامت، مقدار تحمل، انتظارات فرد، وضعیت خلق، طریقه سوخت و ساز بدنی و… وابسته است.
لازم به ذکر است عوارض الکل بیشتر از آن که از مصرف مداوم این ماده تأثیر بپذیرد، تحت تأثیر مقدار مصرف در هر نوبت قرار دارد. این بدین معنی است که فردی که هرازگاهی آنرا مصرف می کند اما حجمی که در هر بار مصرف می نماید زیاد است؛ بیشتر از فردی که همان مقدار الکل را در چند نوبت مصرف می نماید؛ آسیب می بیند.
گفتنی است در حدود 10 درصد الکل مصرفی، از معده و ماباقی آن از روده کوچک و بخش کوچکی نیز از روده بزرگ جذب می گردد. بهتر است بدانید این ماده سریعا از این اندام ها جذب رگ های خونی شده و خود را به قسمت های مختلف بدن رسانده و برحسب مقدار تجمع آن در هر بخش، سبب کندی فعالیتهای مغز و نخاع می شود.
در حقیقت بین 30 الی 90 دقیقه بعد از مصرف، غلظت الکل در خون بالا رفته و اوج این غلظت مابین 45 الی 60 دقیقه بعد از مصرف حاصل می گردد که بسته به اینکه با شکم خالی و یا همراه غذا مصرف گردد؛ متفاوت خواهد بود؛ چراکه مصرف با شکم خالی جذب را تسریع می نماید. لازم به ذکر است زمان رسیدن به اوج غلطت خونی، همچنین به طول مدتی که ضمن آن مصرف می گردد وابسته است.
بیشتر بخوانید: چرا دختران زعفران دم کرده میخورن؟
نحوه تشخیص فردی که الکل مصرف کرده
گفتنتی است فردی که الکل مصرف می نماید عموما خلق بسیار شاد و سرحالی پیدا می نماید اما رفتارهای او به گونه ای نبوده که از سمت دیگران احمق یا دیوانه به نظر آید.
همچنین حافظه فرد خیلی زود تحت تأثیر قرار گرفته و بدین ترتیب قید و بندهای زیادی از رفتارهای او برداشته می شود که امکان دارد در این حالت دست به اقداماتی بزند که موجب پشیمانی بعدی گردد و حتی امکان دارد بعداً به خاطر نیاورد که او این رفتار را انجام داده است.
به علاوه اینکه تصمیم گیری های فرد نیز در این حالت تحت تأثیر قرار می گیرند. بعضی از افراد در مواقع مستی دست به معاملاتی می زنند که زندگی آنان را در معرض خطر قرار میدهد.
این افراد امکان دارد بسیار بیقرار، پرخاشگر و یا تکانشی بشوند. در اصل بدنبال مصرف زیاد، کنترل فیزیکی فرد از بین رفته و فرد تعادلش را از دست داده و تکلم بریده بریده و تاری دید پیدا میکند؛ لذا احتمال تصادفات رانندگی، درگیریهای فیزیکی و درگیری در رفتارهای جنسی پرخطر در این افراد بسیار زیاد دیده می شود.
امکان اعتیاد بعد از مصرف الکل وجود دارد؟
گفتنی است مصرف طولانی مدت الکل موجب اعتیاد می گردد. وابستگی به الکل که با نام الکلیسم مشهور است؛ دارای چهار ویژگی است:
-
تمایل شدید برای مصرف:
یک احتیاج شدید و یا اجبار برای مصرف وجود دارد. در بعضی مواقع در افراد این نیاز به قوت نیاز فرد به غذا و آب دیده می شود.
-
از دست دادن کنترل:
به معنی ناتوانی در کنترل خود در مقابل مصرف در موقعیت هایی که پیش میآید است.
-
وابستگی جسمانی:
رخ دادن علائم ترک همچون تهوع، لرز و اضطراب بعد از توقف مصرف به دنبال یک دوره مصرف زیاد.
-
تحمل:
لازم به ذکر است شکلگیری اعتیاد در افراد متفاوت است. این امر در حقیقت به وراثت و نوع ژنتیک آنان مربوط می شود که استعداد فرد به منظور ابتلا به اعتیاد در ترکیب با دیگر عوامل محیطی زیاد می شود. بعضی از مهم ترین این عوامل عبارتند از: محل و نحوه زندگی، خانواده، دوستان و فرهنگ، فشار هم سن و سالان و….
نتیجه گیری
در این مقاله به نقد بررسی الکل پرداختیم و اعتیاد بودن یا نبودن آن را مورد بررسی قرار دادیم. نظر شما در این باره چیست ؟ آیا شما یا در نزدیکانتان کسی بوده که به الکل دچار شده باشد؟ با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید