تاریخ امروز :7 آذر 1403
اختلال شخصیت پارانوئید

اختلال شخصیت پارانوئید

اختلال شخصیت پارانوئید (PPD)  یکی از گروهی از شرایط به نام اختلالات شخصیت غیرعادی است. افراد مبتلا به PPD از پارانویا، بی اعتمادی و سوء ظن بی امان به دیگران رنج می برند، حتی زمانی که دلیلی برای مشکوک بودن وجود ندارد.

اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟

اختلال شخصیت پارانوئید (PPD)  یکی از گروهی از شرایط به نام اختلالات شخصیت غیرعادی یا خوشه ای است. افراد مبتلا به این اختلالات اغلب عجیب و غریب به نظر می رسند. ویژگی اساسی افراد مبتلا به PPD پارانویا است، بی اعتمادی بی امان و بدگمانی نسبت به دیگران بدون دلیل کافی برای مشکوک بودن.

این اختلال اغلب در دوران کودکی یا اوایل نوجوانی شروع می شود و به نظر می رسد در مردان شایع تر از زنان باشد. مطالعات تخمین می ‌زنند که PPD بین 2.3 تا 4.4 درصد از جمعیت عمومی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

چه چیزی باعث اختلال شخصیت پارانوئید می شود؟

چه چیزی باعث اختلال شخصیت پارانوئید می شود؟

علت دقیق PPD مشخص نیست، اما احتمالا ترکیبی از عوامل بیولوژیکی و روانی را شامل می شود. این واقعیت که PPD در افرادی که خویشاوندان نزدیک مبتلا به اسکیزوفرنی و اختلال هذیانی دارند شایع‌ تر است، نشان‌ دهنده ارتباط ژنتیکی بین این دو اختلال است (ممکن است در خانواده وجود داشته باشد). همچنین اعتقاد بر این است که تجربیات اولیه دوران کودکی، از جمله ضربه جسمی یا عاطفی، در ایجاد PPD نقش دارند.

علائم اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟

علائم اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟

افراد مبتلا به PPD همیشه مراقب هستند و معتقدند که دیگران دائما سعی در تحقیر، آسیب رساندن یا تهدید آن ها دارند. این باور های عموما بی ‌اساس و همچنین عادات سرزنش و بی ‌اعتمادی، در توانایی آن‌ ها برای ایجاد روابط نزدیک یا حتی معمولی اختلال ایجاد می‌ کند. افراد مبتلا به این اختلال:

  • به تعهد، وفاداری یا قابل اعتماد بودن دیگران شک می کنند، باور دارند که دیگران از آن ها سوء استفاده می کنند یا آن ها را فریب می دهند.
  • مایل نیستند به دیگران اعتماد کنند یا اطلاعات شخصی را فاش کنند زیرا می ترسند از اطلاعات علیه آن ها استفاده شود.
  • نابخشودنی هستند و کینه دارند.
  • بیش از حد حساس هستند و انتقاد را ضعیف می ‌پذیرند.
  • معانی پنهان در اظهارات معصومانه یا نگاه های معمولی دیگران را می خوانید.
  • آن ها معمولا با عصبانیت واکنش نشان می دهند و سریعا تلافی می کنند.
  • بدون دلیل دائما به خیانت همسر یا معشوق خود شک داشته دارند.
  • معمولا در روابط خود با دیگران سرد و دور هستند و ممکن است برای جلوگیری از خیانت کردن، کنترل کننده و حسود باشند.
  • نمی توانند نقش خود را در مشکلات یا درگیری ها ببیند، زیرا معتقد هستند که همیشه حق با آن هاست.
  • در آرامش داشتن مشکل دارند.
  • متخاصم، سرسخت و مجادله کننده هستند.
  • تمایل به ایجاد کلیشه های منفی از دیگران، به ویژه کسانی که از گروه های فرهنگی مختلف هستند دارند.

 

اختلال شخصیت پارانوئید چگونه تشخیص داده می شود؟

اگر فردی علائم شخصیت پارانوئید را داشته باشد، پزشک ارزیابی را با انجام یک شرح حال کامل پزشکی و معاینه فیزیکی آغاز می کند. اگرچه هیچ آزمایش آزمایشگاهی برای تشخیص اختلالات شخصیتی وجود ندارد، پزشک ممکن است از آزمایش‌های تشخیصی مختلفی برای رد کردن بیماری جسمانی به عنوان علت علائم استفاده کند. برای مثال، مشکل شنوایی یا سوء مصرف طولانی مدت مواد ممکن است با PPD اشتباه گرفته شود.

اگر پزشک هیچ دلیل فیزیکی برای علائم پیدا نکند، ممکن است فرد را به روانپزشک یا روانشناس، متخصصان مراقبت های بهداشتی که برای تشخیص و درمان بیماری های روانی آموزش دیده اند، ارجاع دهد. PPD با اختلالات روان پریشی مانند اسکیزوفرنی، نوع پارانوئید یا اختلال هذیانی، نوع آزار و اذیت متفاوت است، زیرا فرد مبتلا به PPD فاقد تحریفات ادراکی (مثلا شنیدن صدا ها) یا تفکر هذیانی عجیب و غریب (مثلا در همه جا توسط کسی دنبال می شود). روانپزشکان و روانشناسان از ابزار های مصاحبه و ارزیابی ویژه طراحی شده برای ارزیابی یک فرد از نظر اختلال شخصیت استفاده می کنند.

اختلال شخصیت پارانوئید چگونه درمان می شود؟

انواع -رویکرد-روانششناسی بیشتر بخوانید: انواع رویکرد روانشناسی

اختلال شخصیت پارانوئید چگونه درمان می شود؟

افراد مبتلا به PPD اغلب به تنهایی به دنبال درمان نیستند زیرا خود را دچار مشکل نمی دانند. بی اعتمادی دیگران که توسط افراد مبتلا به PPD احساس می شود نیز برای متخصصان مراقبت های بهداشتی چالشی ایجاد می کند زیرا اعتماد یک عامل مهم روان درمانی (شکلی از مشاوره) است. در نتیجه، بسیاری از افراد مبتلا به PPD از برنامه درمانی خود پیروی نمی کنند و حتی ممکن است انگیزه های درمانگر را زیر سوال ببرند.

هنگامی که یک بیمار به دنبال درمان برای PPD است، روان درمانی درمان انتخابی است. درمان احتمالا بر افزایش مهارت ‌های مقابله ‌ای عمومی، به‌ ویژه اعتماد و همدلی و همچنین بر بهبود تعامل اجتماعی، ارتباطات و عزت نفس متمرکز خواهد بود.

معمولا از دارو برای درمان PPD استفاده نمی شود. با این حال، دارو هایی مانند دارو های ضد اضطراب، ضد افسردگی یا دارو های ضد روان پریشی ممکن است در صورتی که علائم فرد شدید باشد یا اگر از یک مشکل روانی مرتبط مانند اضطراب یا افسردگی رنج می برد، تجویز شود.

عوارض اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟

عوارض اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟

تفکر و رفتار های مرتبط با PPD می تواند در توانایی فرد برای ایجاد و حفظ روابط و همچنین توانایی آن ها برای عملکرد اجتماعی و در موقعیت های کاری دخالت کند. در بسیاری از موارد، افراد مبتلا به PPD درگیر نبرد های حقوقی می ‌شوند و از افراد یا شرکت ‌هایی شکایت می‌ کنند که فکر می‌کنند «برای دستگیری آن ها هستند».

 

آیا می توان از اختلال شخصیت پارانوئید پیشگیری کرد؟

اگرچه ممکن است پیشگیری از PPD ممکن نباشد، اما درمان گاهی اوقات به فردی که مستعد ابتلا به این اختلال است اجازه می دهد تا راه های موثر تری برای مقابله با موقعیت ها را بیاموزد.

چشم انداز افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟

چشم انداز افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟

چشم انداز افراد مبتلا به PPD متفاوت است. این یک اختلال مزمن است، به این معنی که تمایل دارد در طول زندگی فرد باقی بماند. اگرچه برخی از افراد می توانند با PPD عملکرد نسبتا خوبی داشته باشند و می توانند ازدواج کنند و شغل خود را حفظ کنند، برخی دیگر به دلیل این اختلال کاملا از کار افتاده اند.

درباره “اختلال شخصیت پارانوئید” بیشتر بخوانید:

4 یک نظر

  1. موسی فاظلی پاسخ

    نتیجه
    به 28 سوال از 28 سوال به درستی پاسخ داده اید.

    سلام جواب تست من این اومد من علاقه دارم از همه چیز سر در بیارم و حل مسئله انجام بدم و بخاطر این موضوع پژو هش زیاد میکنم:
    دسته بندی ها
    – – – – – – – – بدنی – حرکتی66.67%
    – – – – – – – – تصویری – فضایی100%
    – – – – – – – – درون فردی83.33%
    – – – – – – – – طبیعت گرا100%
    – – – – – – – – منطقی – ریاضی100%
    – – – – – – – – میان فردی83.33%
    – – – – – – – – کلامی – زبانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *