اغلب هورمون ها بر رفتار و اخلاقیات ما تاثیر دارند، تستوسترون نیز از جمله هورمون هایی است که در رفتار و اخلاقیات تاثیر دارند ، هورمون تستوسترون در شدت احساس ها مانند افکار، خشم، پرخاشگری کلامی، رقابت، رفتار سلطه جو، خشونت فیزیکی و … از جمله عواملی است که تستوسترون می تواند بر آن ها تاثیر بگذارد. با روانکده همراه باشید تا شما را با تاثیرات هورمون تستوسترون آشنا کنیم.
فهرست مطالب
همورمون تستوسترون
خیلی جالب است بدانید رفتار پرخاشگرانه از طریق فعل و انفعال بین ساختارهای زیر قشری در آمیگدال و هیپوتالاموس که در آن احساسات متولد می شوند و مراکز شناختی پیش پیشانی که در آن احساسات درک و کنترل می شوند، در مغز ایجاد می شود. عملکرد تستوسترون بر روی مغز در مرحله جنینی آغاز می شود.
تحقیقات تصویربرداری عصبی در مردان بالغ نشان داده اند که تستوسترون آمیگدال را فعال می کند و فعالیت عاطفی آن مقاومت آن را در برابر کنترل مهار جلوی پیشانی افزایش می دهد.
تستوسترون نقش مهمی در برانگیختن تظاهرات رفتاری در مراکز مغزی در پرخاشگری و رشد سیستم عضلانی ایفا می کند. تستوسترون نواحی زیر قشری مغز را برای تولید پرخاشگری فعال می کند. کورتیزول و سروتونین به طور متضاد با تستوسترون عمل می کنند تا اثرات تستوسترون را کاهش دهند که این امر موجب ارام شدن اعصاب خواهد شد.
رابطه تستوسترون با جنایت
شاید قدری شوک برانگیز و عجیب باشد ولی شواهدی وجود دارد که نشان می دهد سطح تستوسترون در افراد دارای رفتار پرخاشگرانه، مانند زندانیانی که مرتکب جنایات خشونت آمیز شده اند، بسیار بالا است. از این رو می توان به طور قطع گفت در افرادی که میزان تستوسترون در خون آن ها از حالت عادی بیشتر است امکان خشونت زیاد و رفتار های غیر عادی مانند قتل و جنایت و حتی بیش فعالی بیشتر است.
محیطی است که اکثریت زندانیان آن در گذشته رفتار خشونت آمیزی از خود نشان داده اند و در آن رفتار سلطه جویانه حاکم است. اولین مطالعه بر روی زندانیان در سال 1972، بلافاصله پس از امکان سنجی تخمین تستوسترون، توسط کروتز و روزل انجام شد که دریافتند زندانیانی که در دوران نوجوانی مرتکب جنایات خشونت آمیز شده بودند، سطح تستوسترون بالاتری داشتند.
به طوری که از 11 زندانی با بالا ترین غلظت تستوسترون، 10 نفر مرتکب جنایات خشونت آمیز شده اند، در حالی که 9 نفر از 11 نفری که مرتکب جرایم غیرخشونت آمیز شده بودند، کمترین سطح تستوسترون را داشتند.
رابطه تستوسترون پایه و نوسانات آن با رفتار پرخاشگرانه
پرخاشگری در اشکال و شدت های مختلف به نمایش گذاشته می شود. افکار، برانگیختگی بدنی و خشم تا صفات کلامی، غالب، رقابتی و اعمال خشونت آمیز جدی تجلی این طیف رفتاری با تحرک سیستم عضلانی همراه است . مطالعات مربوط به رابطه تستوسترون با رفتار پرخاشگرانه و خشونت آمیز به موازات مطالعات بر روی واسطه های رفتارهای پرخاشگرانه یعنی ماهیچه ها انجام شده است.
همان طور که گفتیم تأثیرات این هورمون به صورت مستقیم است. زیرا به دلیل اهمیت اجتماعی این موضوع، نه تنها توسط محققان در این زمینه، بلکه توسط سایر اعضای جامعه مانند سیاست مداران، جرم شناسان، قانون گذاران، قضات، مقامات پلیس و روان شناسان این موضوع برسی می شود.
بیشتر بخوانید: آشنایی با بهترین مرکز روانشناسی کودکان در تهران
آیا تستوسترون موجب عصبانیت می شود؟
در رابطه با سوال آیا تستوسترون موجب عصبانیت می شود؟! بایستی بگوییم از آن جایی که هورمون تستوسترون به تنظیم خلق و خوی شما کمک می کند. هنگامی که تستوسترون در خون شما بیشتر مقدار خود را دارد ، به احتمال 80 درصد بایستی خشم خود را کنترل کنید . چرا که خشم بزرگی غریبانگیر شما خواهد شد که اگر کنترل نشود ممکن است منجر به اتفاق های غیر قابل جبران شود.
هنگامی که تستوسترون در خون شما بالا تر از حالت عادی است شما تحریک پذیر و بد اخلاق خواهید بود . این هورمون در دوران قائدگی بانوان به بیشترین مقدار خود می رسد ، از این رو خانم ها در این دوران با ختلالات خلق و خوی و عصبانیت بی دلیل را تجربه می کنند.
تستوسترون چگونه بر مردان تأثیر می گذارد؟
به نظر می رسد تستوسترون یک شبکه قشر توزیع شده، در مردان است که شناخت فضایی فعال می کند. افزایش تستوسترون به مقدار مناسب منجر به نشاط و سر حالی در مردان می شود و شناخت فضایی را در مردان هیپوگنادال جوان و مسن بهبود می بخشد. علاوه بر این، کاهش تستوسترون با اختلالات افسردگی در مردان همراه است. از این بایستی میزان هورمون تستوسترون در مردان در حالت عادی قرار داشته باشد.
علائم تستوسترون بالا
زمانی که سطح تستوسترون در مردان و زنان به طور غیر طبیعی بالا باشد، می تواند منجر به تعدادی از علائم و نشانه های مختلف از جمله موارد زیر شود:
- تعداد کم اسپرم
- آسیب رسیدن به عضله قلب
- بزرگ شدن پروستات
- بی خوابی
- نوسانات خلقی
- رفتار خشونت آمیز
- افزایش توده عضلانی
- افزایش رشد موهای زائد بدن یا رشد مو
- تمایل به رابطه جنسی پرخاشگرانه
- نا باروری
- خشم و عصبانیت و…
مطالب دیگر
رابطه زناشویی در ماه آخر بارداری
کلام آخر
در این مطلب از روانکده به برسی موضوع تاثیر هورمون تستوسترون بر خشم و عصبانیت و… پرداختیم امیدواریم این مطلب از سایت روانکده همانند دیگر مطالب سایت برای شما عزیزان مفید واقع گردد. همچنین شما می توانید نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید