اضطراب اجتماعی و یا فوبیای اجتماعی به حالتی گفته میشود که فرد در همه روابط اجتماعی دچار مشکل میشود و وقتی در جمعی قرار میگیرد مدام از اینکه دیگران او را مورد تمسخر و یا ملامت قرار دهند این ترس میتواند انقدر شدید باشد که فرد دچار گوشه گیری شود و تمام کار های زندگی او مثل تحصیل و کار و روابط اجتماعی او مختل شود. افرادی که دچار بیماری اضطراب اجتماعی هستند اغلب خودشان متوجه میشوند که ترسشان کاملا غیر منطقی و بیهوده است ولی نمیتوانند که آن را کنترل کنند.
این افراد در پی اضطراب اجتماعی معمولا دچار دیگر بیماری ها و اختلالات روانی هم میشوند برای مثال کسانی که به این اختلال دچار میشوند در راستای ان به افسردگی و گوشه گیری و کمبود اعتماد به نفس و … میشوند. همه افراد میتوانند در سطوح مختلف و در موقعیت های مختلف دچار اضطراب اجتماعی شوند. برای مثال بیشتر افرادی که قرار است مقابل یک جمعیت زیادی سخنرانی کنند معمولا دچار یک سطحی از اضطراب اجتماعی میشوند ولی جایی این امر مشکل ساز میشود که فرد در همه موقعیت های اجتماعی روزمره دچار اضطراب و اختلال می شود و این امر بصورت مستقیم و گسترده روی زندگی آن تاثیر می گذارد. با سایت روانکده همراه باشید تا بیشتر به این موضوعع جذاب و مهم که شاید دغدغه ی خیلی از شما باشد بپردازیم و هر آن چیزی که باید در این باره بدانید را برای شما بیان کنیم.
علت اصلی اضطراب اجتماعی به طور کامل شناخته نشده است، اما اعتقاد بر این است که ترکیبی از عوامل ژنتیکی، محیطی و عصبی است. برخی از عواملی که ممکن است در ایجاد اختلال اضطراب اجتماعی نقش داشته باشند عبارتند از:
ژنتیک: اضطراب اجتماعی ممکن است در خانواده ها ایجاد شود و از والدین به ارث برسد.
شیمی مغز: عدم تعادل در انتقال دهنده های عصبی خاص، مانند سروتونین و GABA، ممکن است در اضطراب اجتماعی نقش داشته باشد.
بیشتر بخوانید: شخصیت INTP چیست؟
تجارب زندگی: تجارب آسیب زا یا رویدادهای استرس زا در زندگی می توانند به ایجاد اضطراب اجتماعی کمک کنند.
یادگیری: مشاهده دیگران که به طور منفی مورد قضاوت قرار می گیرند یا از نظر اجتماعی طرد می شوند، می تواند احتمال ایجاد اضطراب اجتماعی را افزایش دهد.
توجه به این نکته ضروری است که اختلال اضطراب اجتماعی یک وضعیت قابل درمان است و بسیاری از افرادی که به دنبال درمان هستند، شاهد بهبود قابل توجهی هستند.
علامت های اضطراب اجتماعی
کسانی که به این اضطراب دچار هستند معمولا دارای علامت هایی در رفتار و اخلاقشان هستند ولی نمی توان گفت که هر کس که یکی از این علامت ها را دارد قطعا به این اختلال دچار است بلکه باید یک تعداد از آنها را باهم داشته باشد.علائم اختلال اضطراب اجتماعی (SAD) عبارتند از:
- حالت تهوع یا به هم خوردن مزاج
- ترس یا اضطراب فرد نسبت به خطر واقعی موقعیت اجتماعی غیرمنطقی میباشد.
- فرد میترسد طوری رفتار بکند که شرمنده شود یا مورد قضاوت منفی قرار بگیرد.
- اجتناب، اضطراب یاپریشانی به طرز قابل توجهی عملکرد اجتماعی، تحصیلی یا شغلی فرد را مختل می کند.
- ترس یا اضطراب شدید در مورد موقعیت های اجتماعی یا قضاوت یا ارزیابی شدن توسط دیگران
- اجتناب از موقعیت های اجتماعی یا تحمل آنها با ناراحتی قابل توجه
- علائم فیزیکی مانند تعریق، لرزش یا تپش قلب
- خودآگاهی بیش از حد، نگرانی یا انتقاد از خود
- فکار منفی در مورد خود یا تجربیات شرم آور گذشته
- مشکل در ایجاد و حفظ ارتباطات اجتماعی
این علائم می توانند با فعالیت های روزانه تداخل داشته باشند و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی بگذارند. اگر علائم SAD را تجربه می کنید، توصیه می شود از یک متخصص بهداشت روان کمک بگیرید.
سلام ندا جان
شما بسیار افسردگی دارید ضمنا وسواس فکری دارید و برای درمان وسواس فکری باید حضورا برید پیش یک مشاور روانشناس تا با تمرین هایی که به شما داده میشه انشاءالله وسواس فکری شما کاهش پیدا می کند.
لطفا از طریق شماره 02188881984 اقدام به تماس رزرو زمان مراجعه کنید.