آیا فکر میکنید فرد تنبلی هستید؟ در این مقاله از روانکده در مورد نشانهها و علل واقعی تنبلی به همراه اثرات آن بحث خواهیم کرد و همچنین نحوه غلبه بر تنبلی را ارائه خواهم داد؛ پس با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
تنبلی به چه معناست؟
- تنبلی حالتی است که در آن شخص نمی خواهد کاری انجام دهد و تمایلی به صرف انرژی خود ندارد.
- بارها شنیده اید که انسان ذاتاً تنبل است و متاسفانه این جمله کاملاً درست است.
- سوال اینجاست: اگر می توانم به سادگی دراز بکشم و استراحت کنم؛ پس چه لزومی دارد برای رسیدن به اهداف خود تلاش کنم؟
- یک فرد تنبل فقط می خواهد یک زندگی راحت داشته باشد و مثل جسمی بی جان بدون حرکت بماند و انرژی خود را مصرف نکند.
به طور خلاصه؛ اگر انگیزه شما برای کم کردن تلاش بر انگیزه برای انجام کار درست یا مورد انتظار غلبه کند؛ دچار تنبلی شده اید.
دلایل تنبلی چیست؟
تنبلی دلایل مختلفی می تواند داشته باشد. از آنجا که تنها راه برای غلبه بر هر نوع مشکلی این است که بفهمید دلیل آن چیست؛ برای غلبه بر تنبلی باید بدانید چرا تنبل هستید. 10علت واقعی تنبلی عبارتند از:
- نداشتن هدف و انگیزه
این مورد اولین و رایج ترین دلیل تنبلی افراد است. شما هرگز نمی توانید در زندگی بدون هدف و انگیزه مناسب به چیزی برسید.
مطلب مرتبط: انواع افسردگی
اهداف زندگی به شما انگیزه می دهند که بیشتر تلاش کنید و اگر هدف خاصی نداشته باشید؛ تمایلی به انجام هیچ کاری ندارید زیرا انگیزه ای برای انجام هیچ کاری ندارید. بنابراین مطمئناً تنبل خواهید شد و از حرکت رو به جلو در زندگی باز می مانید.
- نداشتن خودکارآمدی
فقدان خودکارآمدی و اعتماد به نفس ممکن است باعث تنبلی شود؛ زیرا اگر کسی باور نداشته باشد که می تواند یک کار را تمام کند؛ هرگز آن را شروع نمیکند.
هیچ کس نمی خواهد انرژی خود را صرف کارهایی کند که می داند نمی تواند انجام دهد. خودکارآمدی زمانی ایجاد می شود که شما به طور مداوم کارهای به ظاهر دشوار را انجام دهید.
- ترس از مسئولیت و پاسخگویی
بیشتر افراد خود را باور ندارند و فکر میکنند هر کاری را اشتباه انجام میدهند و به همین دلیل از پذیرفتن مسئولیت می ترسند. آنها از پاسخگو بودن در برابر مسئولیت هراس دارند و نمیخواهند مسئولیتی را بر عهده بگیرند.
به همین دلیل است که اکثر افراد حاضر به کار نیستند زیرا می ترسند در قبال نتیجه کاری که قبول کرده اند مسئول شناخته شوند.
- سبک زندگی نادرست
اکثر مردم سبک زندگی بدون برنامه ریزی و کاملاً بی دقتی دارند. آنها به انجام کارهای بیاهمیت مانند: چت کردن در رسانه های اجتماعی و تماشای فیلم مشغول میشوند و ساعتها را بدون اینکه متوجه شوند از دست میدهند و از انجام کارهایی که واقعا برایشان مهم هستند باز میمانند.
- ترس از شکست
بیشتر مردم به دلیل ترس از شکست از انجام هر کاری می ترسند. این افراد به دلیل ترس از دست ندادن چیزی در زندگی؛ هرگز ریسک نمیکنند و خود را به چالش نمیکشند. اما واقعیت این است که بدون ریسک کردن؛ نمیتوانیم چیز جدیدی را امتحان کنیم.
- افسردگی و ناامیدی
افسردگی نیز می تواند دلیل تنبلی باشد. در این حالت ذهنی؛ فرد نمی خواهد هیچ کاری انجام دهند و فقط می خواهد در یک اتاق تاریک تنها زندگی کند. فرد انرژی لازم برای کار کردن ندارد و فقط بیکار می ماند.
- بلاتکلیفی
زندگی حاصل تصمیماتی است که شما در آن می گیرید. ذهن برخی از افراد به سادگی نمی تواند تصمیم بگیرد که چه کاری انجام دهد و این می تواند آنها را به سمت تنبلی سوق دهد.
این افراد بدون اینکه تصمیمی برای روز خود بگیرند؛ فقط به هدر دادن روز خود ادامه می دهند.
- حواس پرتی
وقتی در حین کار چیزهای نامرتبطی را در ذهن خود تجربه می کنید یعنی حواس شما پرت شده است. هر چه بیشتر حواستان پرت شود؛ کمتر میتوانید کاری را که به شما محول شده است کامل کنید.
مطلب مرتبط: چگونه خجالت را کنار بگذاریم؟
رسانه های اجتماعی، دوستان پرحرف، بیرون رفتن زیاد و فکر کردن به رویدادهای هیجان انگیز آینده شایع ترین علل حواس پرتی در این دوران هستند.
- خسته شدن
هر کار یا فعالیتی حتی اگر فعالیت ذهنی باشد نیاز به انرژی، اشتیاق و ذهن باز دارد. وقتی خسته می شوید ذهن شما به شیوه ای متفاوت شروع به کار می کند و نمی توانید به درستی و به شیوه ای کارآمد کار کنید.
از سوی دیگر؛ افراد تنبل با انجام کارهای غیر مهم مانند گپ زدن در تمام روز، مهمانی و بازی های ویدیویی خود را خسته می کنند و از این رو کارهای مهم را انجام نمی دهند.
- وابستگی به دیگری
زمانی که یک فرد همیشه احساس میکند به شخص دیگری وابسته است؛ نمی تواند کارش را انجام دهد و این باعث تنبلی او می شود. اگر یک سیستم پشتیبانی در زندگی خود پیدا کنید؛ هرگز نمی توانید در زندگی خود موفق شوید بلکه باید به سیستم پشتیبانی خود تکیه کنید.
چگونه بر تنبلی غلبه کنیم؟
تنها راه غلبه بر تنبلی، درک عمیق ماهیت و دلایل خاص آن است. کافیست فقط دلایل تنبلی خود را درک کنید و سعی کنید بر آنها غلبه کنید. در اینجا چند نکته آورده ایم که به شما کمک می کند تا از شر تنبلی خلاص شوید و بهره وری خود را درک کنید:
- اهداف کوچک، دست یافتنی و قابل مدیریت تعیین کنید تا بدون اینکه تحت فشار بیش از حد قرار بگیرید؛ بتوانید با انگیزه و انرژی در مسیر حرکت کنید.
- کمالگرایی را کنار بگذارید و از خودتان انتظار کامل بودن نداشته باشید.
- خودگوییهای مثبت را جایگزین افکار منفی کنید؛ زیرا خودگویی منفی می تواند تلاش های شما برای انجام کارها در هر جنبه ای از زندگی تان را از مسیر خارج کند. اینکه به خودتان بگویید «من تنبل هستم» نوعی خودگویی منفی است.
- برای اقدام برنامه ریزی کنید؛ برنامه ریزی برای اینکه چگونه کاری را انجام خواهید داد می تواند رسیدن به آن را آسان تر کند. داشتن یک برنامه جهت گیری و اعتماد به نفس را فراهم می کند و اگر در طول مسیر به مانعی برخورد کنید به شما کمک میکند انگیزه خود را حفظ کنید.
مطلب مرتبط: چگونه تمرکز خود را هنگام درس خواندن افزایش دهیم
- روی نقاط قوت خود تمرکز کنید و سعی کنید آنها را در جنبه های مختلف یک کار به کار ببرید تا به شما در انجام کارها کمک کند. تحقیقات نشان داده است که تمرکز بر نقاط قوت بهره وری و احساسات مثبت را افزایش می دهد.
- موفقیت ها و دستاوردهای خود را در طول مسیر تشخیص داده و یادداشت کنید؛ این کار می تواند به شما اعتماد به نفس و انگیزه برای ادامه راه بدهد.
- از عوامل حواس پرتی اجتناب کنید؛ همه ما حواسپرتیهای مورد علاقه خود را داریم که وقتی نمیخواهیم کاری را انجام دهیم به آنها روی میآوریم. عوامل حواس پرتی را کمتر در دسترس خود قرار دهید. این می تواند به معنای یافتن یک مکان آرام برای انجام کار باشد.
- ورزش کنید؛ زیرا ورزش کردن در کنار فواید متعدد راهی مطمئن برای رهایی از تنبلی است. فقط چند دقیقه ورزش می تواند سطح انرژی را افزایش دهد، خلق و خو را بهبود بخشد و اضطراب و افسردگی را کاهش دهد و به شما انگیزه بدهد.
- بخوابید و استراحت کنید؛ سعی کنید هر شب هفت تا نه ساعت بخوابید تا احساس شادابی و آمادگی برای مقابله با روز پیش رو را داشته باشید.
کلام آخر
در این مطلب با تنبلی و راهکارهای متوقف کردن آن آشنا شدید. البته به خاطر داشته باشید گاهی افراد با کارآمدی بالا هم با چالش تنبلی مواجه میشوند و حتی میتوان گفت این افراد تنبل هستند که چرخ و دوچرخه را اختراع کردند؛ زیرا آنها راه رفتن یا حمل اشیاء را دوست نداشتند.
پس بد نیست گاهی از نظر تاکتیکی تنبل باشید!
دیدگاهتان را بنویسید