تاریخ امروز :7 آذر 1403
میسوفوبیا (Misophonia) یا صدا بیزاری چیست؟

میسوفوبیا (Misophonia) یا صدا بیزاری چیست؟

صدای نفس کشیدن همسرتان را می شنوید و بلافاصله عصبانی می شوید. کودک 6 ساله شما خمیازه می کشد و واکنش جنگ یا گریز را در شما ایجاد می کند. شما از رستوران ها دوری می کنید زیرا نمی توانید صدای جویدن را تحمل کنید. صدا هایی که به نظر می رسد دیگران حتی متوجه آن نمی شوند، شما را از دیوار بالا می برند. ممکن است میسوفونیا داشته باشید.

میسوفونیا یا میسوفوبیا چیست؟

افراد مبتلا به میسوفونیا از نظر عاطفی تحت تاثیر صدا های رایج قرار می گیرند معمولا صدا هایی که توسط دیگران ساخته می شوند و معمولا صدا هایی که دیگران به آن ها توجه نمی کنند. مثال های بالا (نفس کشیدن، خمیازه کشیدن، یا جویدن) یک واکنش جنگ یا گریز ایجاد می کنند که باعث خشم و میل به فرار می شود.

میسوفونیا کم مطالعه شده است و ما نمی دانیم که چقدر رایج است. برخی از آن ها بر دیگران تاثیر بسیار بد می گذارد و می تواند منجر به انزوا شود، زیرا افرادی که از این وضعیت رنج می برند سعی می کنند از این صدا های محرک اجتناب کنند.

افرادی که میسوفونیا دارند اغلب احساس خجالت می کنند و آن را به مشاور خود نمی گویند و اغلب مشاوران در مورد آن چیزی نشنیده اند. با این وجود، میسوفونیا یک اختلال واقعی است و به طور جدی عملکرد، اجتماعی شدن و در نهایت سلامت روان را به خطر می اندازد. میسوفونیا معمولا در حدود 12 سالگی ظاهر می شود و احتمالا افراد بیشتری از آن چه ما تصور می کنیم تحت تاثیر قرار می دهد.

چه چیزی باعث میسوفونیا می شود؟

چه چیزی باعث میسوفونیا می شود؟

تحقیقات جدیدی برای شناسایی علل میسوفونیا آغاز شده است. یک تیم تحقیقاتی مستقر در بریتانیا بر روی 20 بزرگسال مبتلا به میسوفونیا و 22 فرد بدون آن مطالعه کردند. همه آن ها ناخوشایند بودن صدا های مختلف را ارزیابی کردند، از جمله صدا های رایج ماشه ای (خوردن و تنفس)، صدا های آزاردهنده جهانی (گریه نوزادان و جیغ زدن مردم)، و صدا های خنثی (مانند باران).

همان طور که انتظار می رفت، افراد مبتلا به میسوفونیا صدا های محرک خوردن و تنفس را بسیار آزار دهنده ارزیابی کردند، در حالی که افراد بدون آن صدا های محرک را ارزیابی نکردند. هر دو گروه ناخوشایند گریه نوزادان و جیغ زدن افراد را یکسان ارزیابی کردند، همان طور که صدا های خنثی را انجام می دادند. این تایید می کند که افراد میسوفونیک بسیار بیشتر تحت تاثیر صدا های ماشه خاص قرار می گیرند، اما در مورد انواع دیگر صدا ها تفاوت چندانی با دیگران ندارند.

محققان همچنین خاطرنشان کردند که افراد مبتلا به میسوفونیا نسبت به افراد بدون آن علائم فیزیولوژیکی استرس (افزایش تعریق و ضربان قلب) را برای صدا های محرک غذا خوردن و تنفس نشان می دهند. تفاوت معنی داری بین گروه ها برای صدا های خنثی یا صدا های مزاحم گریه نوزاد یا جیغ زدن افراد مشاهده نشد.

مغز افراد میسوفونیا

یافته مهم این تیم در بخشی از مغز بود که هم در خشم و هم در ادغام ورودی های بیرونی (مانند صدا ها) با ورودی های اندام هایی مانند قلب و ریه ها نقش دارد: قشر منزوی قدامی (AIC) .  محققان با استفاده از اسکن‌ های fMRI برای اندازه ‌گیری فعالیت مغز، دریافتند که AIC در افراد مبتلا به میسوفونیا باعث فعالیت بسیار بیشتری در سایر بخش‌ های مغز در حین صدا های محرک می‌ شود تا برای گروه کنترل.

انواع -رویکرد-روانششناسی بیشتر بخوانید: انواع رویکرد روانشناسی

به طور خاص، بخش‌ هایی از مغز که مسئول خاطرات طولانی ‌مدت، ترس و سایر احساسات هستند، فعال شدند. این منطقی است، زیرا افراد مبتلا به میسوفونیا واکنش ‌های احساسی قوی نسبت به صدا های رایج دارند. مهم تر از آن، نشان می دهد که این قسمت های مغز مسئول تجربه میسوفونیا هستند.

محققان همچنین از اسکن MRI کل مغز برای نقشه برداری از مغز شرکت کنندگان استفاده کردند و دریافتند که افراد مبتلا به میسوفونیا مقادیر بیشتری از میلیناسیون دارند. میلین ماده‌ ای چرب است که در اطراف سلول‌ های عصبی مغز می ‌پیچد تا مانند عایق روی سیم، عایق الکتریکی ایجاد کند. مشخص نیست که میلین اضافی علت یا اثر میسوفونیا و تحریک آن در سایر نواحی مغز است.

چگونه میسوفوبیا را درمان کنیم؟

چگونه میسوفوبیا را درمان کنیم؟

این وضعیت زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار می دهد، اما می توانید یاد بگیرید که آن را مدیریت کنید. درمان اغلب شامل یک رویکرد چند رشته ای است که ترکیبی از صدا درمانی توسط شنوایی شناسان و مشاوره حمایتی است که در آن بر استراتژی های مقابله ای تاکید می شود.

ممکن است وسیله ای مانند سمعک را امتحان کنید که صدایی شبیه به یک آبشار در گوش شما ایجاد می کند. سر و صدا شما را از محرک ها منحرف می کند و واکنش ها را کاهش می دهد.

درمان های دیگر شامل گفتار درمانی است.

سبک زندگی شما نیز نقش دارد. ورزش منظم داشته باشید، بخوابید و استرس خود را مدیریت کنید. همچنین می توانید از گوش گیر و هدست برای تنظیم صدا استفاده کنید. مناطق آرام یا نقاط امنی را در خانه خود ایجاد کنید که هیچ کس صدایی را که شما را آزار می دهد تولید نکند.

درباره “میسوفوبیا (Misophonia) یا صدا بیزاری ” بیشتر بخوانید:

5 یک نظر

  1. غلام کیانی پاسخ

    سلام صدور پروانه تخصصی اشتغال همون مجوز تاسیس مرکز هست یا متفاوته؟مثلا اگر بخواهیم در مرکز روانشناس دیگری که مجوز داره مشغول کار بشیم نیاز به گرفتن مجوز خاصی از نظام داریم؟

  2. عباسعلی هاشمیان پاسخ

    باسلام و ادب،
    بسیار بهره بردم. پزشکی هستم که از منابع مختلف برای درک مفید و عمیق اختلالات دوقطبی خوانده ام. هیچکدام به این اندازه دقیق، کوتاه و واضح ننوشته بودند. پیشنهاد میکنم یک چند نکته در مورد پیشگیری هم بنویسید. با سپاس هنرپیشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *