تاریخ امروز :7 آذر 1403
چه رابطه ای بین دایره امن و اعتماد به نفس وجود دارد؟

چه رابطه ای بین دایره امن و اعتماد به نفس وجود دارد؟

همه ما دایره امنی برای خود داریم که عادت ها و زندگی روتین مان را شامل می شود و در آن احساس راحتی و امنیت داریم. اکثر افراد به دلیل کمبود اعتماد به نفس و ترس ها یا محددودیت های ذهنی شان حاضر نیستند منطقه امن خود را ترک کنند و ممکن است تا آخر عمر در دایره امن خود بمانند.

در این مطلب از روانکده مفاهیم منطقه امن ذهنی و خودباوری و نیز رابطه بین دایره امن و اعتماد به نفس را با هم بررسی خواهیم کرد.

منطقه امن ذهنی چیست؟

منطقه یا دایره امن یک فضای ذهنی و رفتاری می باشد که فرد در آن همه چیز را تحت کنترل دارد و احساس راحتی می کند. در این حاشیه امنی که فرد برای خود می سازد؛ توانایی های او به چالش کشیده نمی شود و او استرس و اضطرابی تجربه نمی کند.

بسیاری از افراد همیشه در دایره امن خود باقی می مانند اما واقعیت این است که تا زمانی که پایمان را فراتر از منطقه امن خود نگذاریم؛ نباید انتظار رشد و پیشرفت داشته باشیم.

چه رابطه ای بین دایره امن و اعتماد به نفس وجود دارد؟

اعتماد به نفس چیست؟

اعتماد به نفس عبارت است از باوری که به خود و توانایی های خود در زمینه های مختلف داریم. مهارت اعتماد به نفس اکتسابی می باشد و هر فردی می تواند در زمینه هایی که علاقه دارد مهارت و توانایی کسب کند و اعتماد به نفس خود را در آن حوزه افزایش دهد.

مطلب مرتبط: تکنیک های ارتباط چشمی در سخنرانی

اما باید بدانیم چسبیدن به منطقه امن ذهنی مانع بزرگی برای افزایش اعتماد به نفس می باشد و اگر می خواهیم به فردی با اعتماد به نفس تبدیل شویم؛ باید ابتدا از دایره امن خود خارج شویم و با چالش ها و ترس هایمان روبرو شویم تا با کسب تجربه های مختلف و یادگیری مهارت های تازه بتوانیم توانایی ها و اعتماد به نفس خود را افزایش دهیم.

بین دایره امن و اعتماد به نفس چه ارتباطی هست؟

بین اعتماد به نفس و دایره امن یک رابطه دوسویه وجود دارد و هر یک بر دیگری تاثیر می گذارد؛ یکی از مهم ترین موانع خروج افراد از منطقه امن خود؛ اعتماد به نفس پایین و باور ذهنی ناتوانی می باشد و به یقین می توان گفت تقویت اعتماد به نفس نقش بسیار موثری در خروج از حاشیه امن دارد.

از سوی دیگر هر چه بیشتر در دایره امن خود بمانیم ترس هایمان نیز بیشتر می شوند و به مرور بیشتر احساس خود کم بینی کرده و اعتماد به نفسمان را از دست خواهیم داد و در نهایت خروج از منطقه امن بسیار دشوارتر خواهد شد.

چگونه دایره امن مانع موفقیت می شود؟

تمام محققان معتقدند که برای موفقیت و رشد باید از دایره راحتی خارج شویم وگرنه ترس از تغییر و شکست هیچوقت نمی گذارد برای رسیدن به  اهداف خود اقدامی انجام دهیم. در واقع زمانی که در منطقه امن خود قرار داریم؛ ذهن مان بهانه های معقولی می آورد تا ما را در آن وضعیت نگه دارد و به نوعی از ما در برابر تهدیدهایی که در خارج از حاشیه امن مان وجود دارند محافظت نماید.

اما با ماندن در حاشیه امن خود؛ کم کم اعتماد به نفس خود را از دست می دهیم و باور می کنیم که استعدادی نداریم و بهتر است اقدام به هیچ کاری نکنیم؛ در نتیجه تمام فرصت های خوب زندگی مان از دست می رود و یک زندگی نااامید کننده و راکد خواهیم داشت.

در واقع همه انسان های موفق برای رسیدن به اهداف و رویاهای خود مجبور شده اند از حاشیه امن خود خارج شوند و ریسک کنند تا بتوانند در مسیر پرتلاطم رشد و موفقیت قرار بگیرند؛ زیرا با دست روی دست گذاشتن و منتظر ماندن هیچگاه نمی توان به موفقیت رسید.

مطلب مرتبط: چه تفاوتی بین کوچینگ با مشاوره و منتورینگ وجود دارد

بیشتر بخوانید: با افراد خسیس چگونه باید رفتار کرد؟

مزایای خروج از دایره امن چیست؟

پیام های الهام بخش زیادی می شنویم که ما را تشویق می کنند از منطقه امن خود خارج شویم؛ از طرفی هم ترس های ما  و عدم تمایل به تغییر مانع این کار می شوند؛ اما سوال این است که چرا باید این کار سخت و اضطراب آور را انجام دهیم و از حاشیه امن زندگی خارج شویم؟

  • زمانی که مرزهای راحتی خود را جابجا کرده و گسترش دهیم؛ می توانیم گام های بزرگ تری برداریم و کارهای جدید و خلاقانه ای انجام دهیم.
  • همراه با تلاشی که برای انجام کارهای جدید می کنیم؛ عملکرد و بهره وری مان نیز بیشتر خواهد شد و در کارها به خودشکوفایی می رسیم.
  • به فردی انعطاف پذیر و سازگار با تغییر تبدیل می شویم و در مواجهه با مشکلات و چالش ها به راحتی می توانیم موانع را از سر راه برداریم.

چه رابطه ای بین دایره امن و اعتماد به نفس وجود دارد؟

  • با مرور زمان و افزایش تجربه؛ انجام کارهای سخت برایمان راحت تر می شود و به آنها عادات می کنیم.
  • با خروج از منطقه امن؛ طرز فکرمان بازتر شده و صاحب ذهنیت رشد و ایده پرداز خواهیم شد و می توانیم با آزادی تفکر کارها را با انرژی بیشتری انجام داده و لذت ببریم.

چگونه از منطقه امن ذهنی خود خارج شویم؟

برای خروج از حاشیه امن باید خود را به چالش بکشیم و از تغییر استقبال کنیم و روحیه ریسک پذیری را در خود تقویت نماییم؛ اما باید پذیرفت که یک شبه نمی توان از دایره امن دست کشیده و به فردی جسور و ریسک پذیر تبدیل شد؛ زیرا غلبه کردن بر ترس ها و عادت ها کار زمان بری است.

بهتر است با گام ها و تغییرهای کوچکی شروع کنیم تا به مرور به فردی ریسک پذیر تبدیل شویم. ۶ تمرین ساده برای خروج از دایره راحتی عبارتند از:

1.تکرار و مداومت

ساده ترین گام برای خارج شدن از حاشیه امن این است که کارهایی را که به نظرتان مشکل هستند و جزء روتین روزانه شما نیستند را به صورت روزانه تکرار کنید و اگر شکست خوردید انگیزه خود را حفظ نمایید و ادامه دهید.

مطلب مرتبط: چگونه میتوانیم زمان را در سخنرانی مدیریت کنیم؟

2.ترس هایتان را تجربه کنید

بزرگترین گام برای خروج از منطقه امن این است که کارهایی را که بخاطر ترس به تعویق انداخته اید؛ انجام دهید.

چه رابطه ای بین دایره امن و اعتماد به نفس وجود دارد؟

3.برای انجام کارها شرط و شروط تعیین نکنید

زمانی که می خواهید کاری را شروع کنید؛ برای انجام آن شرایط تعیین نکنید؛ چون در غیر اینصورت مغز شما از بین آن شرط و شروط ها بهانه ای برای انجام ندادن آن کار پیدا خواهد کرد.

4.تغییر مثبت باورها

با تلاش هوشمندانه می توانید طرز تفکر و باورهایتان را در جهت مثبت تغییر داده و گام بزرگی برای بیرون آمدن از منطقه امن ذهنی بردارید.

5.تعیین اهداف جدید

اهداف جدیدی برای خود مشخص کنید و سپس موانع ذهنی و واقعی دستیابی به آن هدف ها را شناسایی کرده و برای حذف آنها خود را به چالش بکشید.

6.تقویت مهارت های ارتباطی

صحبت کردن در جمع، تاثیرگذار بودن و جذابیت از جمله مهارت های ارتباطی هستند که تقویت آنها به توسعه فردی شما و خروج از ناحیه امن کمک می کند.

کلام آخر

اکنون که با منطقه امن ذهنی آشنا شدید؛ می دانید که برای رشد و ترقی در زندگی باید اراده کنید و با تمرین گام های خروج از منطقه امن که در این مقاله به شما معرفی کردیم برای تقویت اعتماد به نفس و خارج شدن از حاشیه امن خود تلاش نمایید.

به این مقاله امتیاز دهید

1 یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *