تاریخ امروز :7 آذر 1403

ترس از ارتفاع چیست؟

افراد مبتلا به ترس از ارتفاع ،ترس شدیدی از موقعیت هایی دارند که شامل ارتفاعاتی مانند قرار گرفتن در یک ساختمان بلند یا استفاده از نردبان است. این فوبیا همانند سایر فوبیا ها ازار دهند و زجر آور ااست . از این رو نباید به شوخی افرادی را که ترس از ارتفاع دارند در این موفعیت ها قرار دهید. با روانکده همراه باشید تا شما را بیشتر با این موضوع آشنا کنیم.

ترس از ارتفاع چیست؟

فوبیای ارتفاع  یک وضعیت سلامت روان است که در آن فرد ترس شدیدی از ارتفاع را تجربه می کند. این یک نوع اختلال اضطرابی است. فرد مبتلا به فوبیای ارتفاع  وقتی به قدهای بلند فکر می کند یا در ارتفاع قابل توجهی قرار می گیرد، ترس و اضطراب شدیدی را تجربه می کند. آن‌ها اغلب از موقعیت‌ها یا مکان‌هایی که شامل ارتفاع هستند اجتناب می‌کنند.

مقدار مشخصی از نگرانی در مورد ارتفاع برای همه افراد عادی است و بیشتر افراد زمانی که در ارتفاع قابل توجهی قرار می گیرند بیش از حد معمول محتاط هستند که این یک موضوع بسیار عادی برای پیشگیری است.  بسیاری از ما ممکن است احساس ناراحتی یا کمی لرزش در موقعیت هایی با ارتفاع بسیار بالا داشته باشیم.

برای مثال  اگر از ارتفاعی بلند به پایین نگاه کنیم، مثلا از روی پل کمی ترس و احتیاط برای ما حاکم می شود.  اما افراد مبتلا به ترس از ارتفاع وقتی با ارتفاعات مواجه می‌شوند، ترس شدید و غیرمنطقی را تجربه می‌کنند، از جمله کارهای روزمره مانند بالا رفتن از پله‌ها، ایستادن در نزدیکی بالکن، یا پارک ماشین در یک پارکینگ چند طبقه و …. برای این فراد غیر قابل هضم خواهد بود.

برای داشتن اطلاعات بیشتر در رابطه با آکروفوبیا چیست؟ کلیک کنید .

ترس از ارتفاع چیست؟

ترس از ارتفاع چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟

ترس از ارتفاع همانند سایر فوبیاها، می تواند هر فردی را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد. ترس از ارتفاع تا همان فوبیای ارتفاع ، بیشتر در کودکان ایجاد می شود . زنان بیشتر از مردان  احتمال دارد به فوبیای ترس از ارتفاع مبتلا شوند

انواع ارتفاع یا موقعیت هایی که افراد مبتلا به آکروفوبیا ممکن است از آنها ترس داشته باشند عبارتند از:

  • بالا رفتن از یک پله.
  • روی نردبان بودن.
  • استفاده از پارکینگ چند سطحی.
  • روی پل بودن یا عبور از روی پل.
  • سوار شدن بر ترن هوایی.
  • ایستادن در نزدیکی بالکن یا بالای یک ساختمان.
  • نگاه کردن به بیرون از پنجره یک ساختمان بلند و …. از جمله مواردی است که افراد مبتلا به ترس از ارتفاع از آن ها می ترسند.

علائم و نشانه های ترس از ارتفاع چیست؟

علامت اصلی آکروفوبیا احساس اضطراب شدید و ترس از ارتفاع است. برخی از افراد مبتلا به آکروفوبیا از ارتفاعات قابل توجه مانند پل بلند می ترسند در حالی که برخی دیگر از ارتفاعات کوتاه تر مانند قرار گرفتن روی نردبان نیز می ترسند.

علائم روانی ترس از ارتفاع می تواند احساس ترس و اضطراب شدید هنگام فکر کردن، نگاه کردن یا قرار گرفتن در مکان‌های مرتفع ایجاد شود. .

علائم و نشانه های فیزیکی وقتی به ارتفاع فکر می کنید یا به آن نگاه می کنید، ضربان قلب تند را تجربه می کنید، سر گیجه، عرق کردن دست و پا و در بیشتر مواقع احساس خفگی و تنگی نفس را تجربه خواهید کرد.

بیشتر بخوانید: آشنایی با بهترین مرکز روانشناسی کودکان در تهران

علائم و نشانه های ترس از ارتفاع چیست؟

چه چیزی باعث ترس از ارتفاع می شود؟

محققان به طور دقیق مطمئن نیستند که دقیقاً چه چیزی باعث فوبیا می شود. اما آن ها معتقدند که ترس از ارتفاع می تواند ناشی از نگرانی طبیعی انسان از سقوط از یک مکان بلند و آسیب رساندن به خود باشد. سقوط کردن و نگرانی در مورد درد احتمالی که ممکن است در اثر افتادن از ارتفاع  را تجربه کنند. می تواند به ایجاد فوبیای ارتفاع منجرب شوند.

ترس از ارتفاع چگونه درمان می شود؟

فوبیای ترس از ارتفاع  معمولاً با درمان روانشناختی مانند مواجهه درمانی ( درمان مواجهه با واقعیت مجازی و یا درمان شناختی رفتاری ) قابل درمان است. همچنین بهتر است بدانید گاهی اوقات افراد برای مقابله با ترس هنگام درمان به داروهایی نیاز دارند که به طور موقت علائم ترس و اضطراب را تسکین دهند.

مواجهه درمانی چیست؟ مواجهه درمانی شکل رایجی از درمان روان شناختی است که برای درمان فوبیای خاص استفاده می شود. افراد مبتلا به فوبیا معمولا از موقعیت هایی که شامل چیزی است که از آن می ترسند اجتناب می کنند. به همین دلیل، در این مدل از درمان به بیماران می آموزند که  چگونه در مواجهه با فوبیای ترس از ارتفاع، فوبیای خود را کنترل کنند و بر ترس خود غلبه کنند.

درمانگران و روانشناسان از مواجهه درمانی برای افرادی که فوبیا دارند استفاده می کنند تا به آرامی آنها را تشویق کنند وارد موقعیت هایی شوند که باعث اضطراب آنها می شود و سعی کنند در آن موقعیت بمانند تا بتوانند استرس و اضطراب خود را کنترل کنند.

نوع دیگری از درمان ترس از فوبیا این است که درمانگر با واقعیت مجازی که نوعی درمان روان ‌شناختی است فرد مورد نظر را درمان کند. برای درمان این بیماری از فناوری ای  برای نشان دادن موقعیت‌های واقعی اما جعلی برای کمک به فرد مبتلا  برای مقابله با موقعیت‌های استرس ‌زا و اضطراب ‌زا استفاده می‌کند.

بیماری که فوبیای ترس از ارتفاع دارد درمانگر از یک هدست واقعیت مجازی (VR) استفاده می کند که آن  شبیه ‌سازی موقعیت‌هایی را که شامل ارتفاع می‌شود به شما نشان خواهد داد . به این ترتیب، می‌توانید به گونه‌ ای در معرض ارتفاعات قرار بگیرید که کاملاً ایمن و احساسی باشد، واقعی اما اینطور نیست. تحقیقات نشان داده است که درمان مواجهه با واقعیت مجازی در درمان  ترس از فوبیا تاثیر بسزایی ندارد و طبق آزمایشات مواجهه واقعی درمانی تاثیر بیشتر نسبت به مواجهه درمانی مجازی دارد.

درمان شناختی رفتاری نوع دیگر درمان تس از ارتفاع است که در این روش درمان گر از طریق صحبت کردن و پرسیدن سوالات، به شما کمک می کند دیدگاه متفاوتی از ارتفاع به دست آورید. در نتیجه، یاد می‌گیرید که بهتر به استرس و اضطرابی که در مواجهه با ارتفاعی که باعث ترس شما می‌شوند، پاسخ دهید و با آن کنار بیایید. و به جای ترس از زیبایی های ارتفاع لذت ببرید.

کلام آخر

در این مطلب به برسی ترس از ارتفاع ، راه های درمان، دلایل ایجاد و ….  پرداختیم امیدواریم این مطلب از سایت روانکده همانند دیگر مطالب سایت برای شما عزیزان مفید واقع گردد. همچنین شما می توانید نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

به این مقاله امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *