فیبرومیالژیا (fi·bro·my·al·a·a) وضعیتی است که باعث درد در سراسر بدن می شود (که به آن درد گسترده نیز می گویند)، مشکلات خواب، خستگی و اغلب ناراحتی های عاطفی و روانی. افراد مبتلا به فیبرومیالژیا ممکن است نسبت به افراد بدون فیبرومیالژیا نسبت به درد حساس تر باشند.
این پردازش درک درد غیرطبیعی نامیده می شود. فیبرومیالژیا حدود 4 میلیون بزرگسال در ایالات متحده را تحت تاثیر قرار می دهد که حدود 2٪ از جمعیت بزرگسالان است. علت فیبرومیالژیا مشخص نیست، اما می توان آن را به طور موثر درمان و مدیریت کرد.
فهرست مطالب
علائم و نشانه های فیبرومیالژیا چیست؟
شایع ترین علائم فیبرومیالژیا عبارت اند از:
- درد و سفتی در سراسر بدن
- خستگی
- افسردگی و اضطراب
- مشکلات خواب
- مشکلات تفکر، حافظه و تمرکز
- سردرد، از جمله میگرن
علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سوزن شدن یا بی حسی در دست ها و پا ها
- درد در صورت یا فک، از جمله اختلالات فک به نام سندرم مفصل گیجگاهی فکی (همچنین به عنوان TMJ شناخته می شود)
- مشکلات گوارشی، مانند درد شکم، نفخ، یبوست و حتی سندرم روده تحریک پذیر (همچنین به عنوان IBS شناخته می شود)
خطرات فیبرومیالژیا چیست؟
عوامل خطر شناخته شده عبارتند از:
- سن: فیبرومیالژیا می تواند افراد در هر سنی از جمله کودکان را تحت تاثیر قرار دهد. با این حال، بیشتر افراد در دوران میانسالی تشخیص داده می شوند و با افزایش سن احتمال ابتلا به فیبرومیالژیا بیشتر است.
- لوپوس یا آرتریت روماتوئید: اگر لوپوس یا آرتریت روماتوئید (RA) دارید، احتمال ابتلا به فیبرومیالژیا بیشتر است.
برخی عوامل دیگر با شروع فیبرومیالژیا ارتباط ضعیفی دارند، اما تحقیقات بیشتری برای بررسی واقعی بودن آن ها لازم است. این عوامل خطر احتمالی عبارتند از:
- رابطه ی جنسی: زنان دو برابر مردان در معرض ابتلا به فیبرومیالژیا هستند.
- رویداد های استرس زا یا آسیب زا، مانند تصادفات رانندگی، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
- صدمات تکراری آسیب ناشی از استرس مکرر روی مفصل، مانند خم شدن مکرر زانو.
- بیماری (مانند عفونت های ویروسی)
- سابقه خانوادگی
- چاقی
علت بیماری فیبرومیالژی چیست؟
چه چیزی باعث فیبرومیالژیا می شود؟ علت دقیق فیبرومیالژیا ناشناخته است، اما تصور میشود که به سطوح غیرطبیعی برخی از مواد شیمیایی در مغز و تغییرات در نحوه پردازش پیام های درد توسط سیستم عصبی مرکزی (مغز، نخاع و اعصاب) مربوط می شود. همچنین پیشنهاد می شود که برخی افراد به دلیل ژن هایی که از والدینشان به ارث رسیده اند، بیشتر به فیبرومیالژیا مبتلا می شوند.
در بسیاری از موارد، به نظر می رسد که این بیماری توسط یک رویداد استرس زا از نظر فیزیکی یا احساسی ایجاد می شود، مانند:
- یک آسیب یا عفونت
- به دنیا آوردن فرزند
- داشتن یک عمل
- فروپاشی یک رابطه
- مرگ یکی از عزیزان
درمان قطعی فیبرومیالژی
فیبرومیالژیا چگونه درمان می شود؟ فیبرومیالژیا را می توان به طور موثر با دارو و استراتژی های خود مدیریتی درمان و مدیریت کرد.
بیشتر بخوانید: تفاوت استرس و اضطراب
فیبرومیالژیا باید توسط پزشک یا تیمی از متخصصان مراقبت های بهداشتی که در درمان فیبرومیالژیا و سایر انواع آرتریت تخصص دارند، به نام روماتولوژیست، درمان شود. پزشکان معمولا فیبرومیالژیا را با ترکیبی از درمان ها درمان می کنند که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- دارو ها، از جمله دارو های تجویزی و مسکن های بدون نسخه
- ورزش های هوازی و تقویت عضلات
- کلاس های آموزش بیمار، معمولا در مراقبت های اولیه یا محیط های اجتماعی
- تکنیک های کنترل استرس مانند مدیتیشن، یوگا و ماساژ
- عادات خواب خوب برای بهبود کیفیت خواب
- درمان شناختی رفتاری (CBT) برای درمان افسردگی زمینه ای. CBT نوعی گفتگودرمانی است که به منظور تغییر شیوه عمل یا تفکر افراد است.
علاوه بر درمان پزشکی، افراد می توانند فیبرومیالژیا خود را با استراتژی های خود مدیریتی که در زیر توضیح داده شده است، مدیریت کنندکه ثابت شده است که درد و ناتوانی را کاهش می دهد، بنابراین می توانند فعالیت های مهم برای آنها را دنبال کنند.
آیا بیماری فیبرومیالژی خطرناک است؟
به طور کلی، فیبرومیالژیا مادام العمر است اما کشنده نیست، با این حال، عوارض فیبرومیالژیا شامل میزان بالاتر مرگ و میر ناشی از خودکشی و جراحات است. یک مطالعه در سال 2010 نشان داد که خطر مرگ ناشی از خودکشی در بیماران فیبرومیالژیا ده برابر بیشتر از جمعیت عمومی است.
جدید ترین داروی فیبرومیالژی
سندرم فیبرومیالژیا یک اختلال درد مزمن شایع با علت ناشناخته است. عدم درک پاتوفیزیولوژی فیبرومیالژیا این وضعیت را برای بیماران و پزشکان ناامیدکننده کرده است. شایع ترین علائم این اختلال درد مزمن گسترده، خستگی، اختلالات خواب، مشکل در حافظه و سفتی صبحگاهی است.
شواهد جدید حاکی از آن است که پردازش درد تقویت شده در سیستم عصبی مرکزی (CNS) نقش اصلی را در پاتوفیزیولوژی این اختلال دارد. در حال حاضر دو دارویی که توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) برای مدیریت فیبرومیالژیا تایید شده اند، پرگابالین و دولوکستین هستند.
داده های جدید تر نشان می دهد که میلناسیپران، یک مهارکننده دوگانه نوراپی نفرین و بازجذب سروتونین، ممکن است برای درمان فیبرومیالژیا امیدوارکننده باشد. یک کارآزمایی دوسوکور و کنترل شده با دارونما روی میلناسیپران در 125 بیمار مبتلا به فیبرومیالژیا، بهبود قابل توجهی را نسبت به دارونما نشان داد.
میلناسیپران یک یا دو بار در روز با دوزهای تا 200 میلی گرم در روز به طور کلی به خوبی تحمل شد و نسبت به دارونما در اندازه گیری های درد، تصور جهانی بیمار از تغییر در وضعیت بیماری، عملکرد فیزیکی و خستگی بهبود قابل توجهی داشت. مطالعات آینده برای تایید اثربخشی میلناسیپران در فیبرومیالژیا مورد نیاز است.
شغلی با این فرسایش روحی و هزینه های بالای زندگی واقعا یک اشتباه من بود .اگر به عنوان یه خانم آرایشگر شده بودم درآمدم خیلی بالاتر بود .این همه سال عمرمو تباه کردم هیچ امنیت کاری نداریم .بیمه نداریم تا کی و چه سنی باید کار کنیم خدا می دونه .
بسیار قابل فهموروشن بود ممنون از سایتخوبتون خیلی به کارماومد مطالب واقعا مفید بود
سلام من چهارده سالمه سه روزه همش فگر های منفی تو مغزم هست تپش قلب هم بیشتر است کف های دستم عرق می کنه فگر می کنم همه جانم می لرزه حتا اونقدر حالم بد میشه که گریه می کنم میشه برام کمک کنید.