تاریخ امروز :21 مهر 1403
آیا فنوباربیتال اعتیاد آور است ؟

آیا فنوباربیتال اعتیاد آور است ؟

تشنج در حقیقت اختلال الکتریکی ناگهانی و کنترل‌ نشده در مغز  بوده که قادر است سبب بوجود آمدن تغییراتی در رفتار، حرکات یا احساسات و سطح هوشیاری فرد گردد. گفتنی است دارا بودن دو یا چند تشنج با فاصله کمتر از 24 ساعت بی هیچ علت مشخصی عموما صرع در نظر گرفته می گردد.

در حقیقت انواع گوناگونی از تشنج وجود دارد که از لحاظ نشانه ها و شدت با توجه به محل رخ دادن آنان در مغز متفاوت هستند. اغلب تشنج‌ ها از 30 ثانیه الی 2 دقیقه به طول می‌ انجامند و تشنجی که بیشتر از 5 دقیقه به طول بینجامد؛ یک فوریت پزشکی محسوب می گردد.

لازم به ذکر است خوشبختانه اغلب اختلالات تشنج را می توان با دارو پیشگیری و کنترل کرد. یکی از این دارو های قابل استفاده در تشنج ها، فنوباربیتال است که به‌ شکل قرص، محلول خوراکی و آمپول ساخته می ‌شود. در واقع از این دارو به منظور رفع اضطراب و کمک به پیشگیری از نشانه های ترک اعتیاد در معتادان به مواد مخدر نیز بهره گرفته می‌شود. در ادامه با روانکده بمانید تا به جزئیات بیشتری از این دارو اشاره کنیم.

آیا فنوباربیتال اعتیاد آور است ؟

فنوباربیتال چه دارویی است ؟

فنوباربیتال با نام تجاری همان فنوباربیتال در حقیقت جزو گروهی از داروها به نام باربیتورات ها بوده و به صورتی عمل می‌ نماید که با کم کردن فعالیت سیستم عصبی مرکزی در مغز، از رخ دادن تشنج جلوگیری به عمل می آورد. لازم به ذکر است مدیریت صحیح تشنج قادر است تأثیر زیادی در زندگی روزمره بیمار داشته باشد.

در اصل از فنوباربیتال به شکل قرص با هدف درمان و پیش گیری از نشانه های تشنج، آرام‌بخشی، خواب‌آوری و کنترل نمودن سایر علائم صرع استفاده می گردد.

گفتنی است این دارو ممکن است به ‌تنهایی یا به همراه دیگر داروها استفاده گردد. عموما این دارو برای مدت زمان کوتاهی به رفع بی‌ خوابی کمک می‌ نماید و اینگونه به نظر می ‌رسد که پس از 2 هفته اثر خود را از دست می ‌دهد. لازم به ذکر است از این دارو با هدف کنترل نمودن تشنج ‌های حاصله از وبا، اکلامپسی، مننژیت، کزاز، واکنش‌های سمی به استریکنین و نیز بی ‌حسی ‌های موضعی استفاده می گردد.

مطلب مرتبط: لیست دارو های مثبت کننده تست اعتیاد

در حقیقت این دارو به‌ شکل قرص‌ های 15، 30، 60 و 100 میلی‌ گرمی، محلول خوراکی با غلظت 20 میلی‌گرم بر 5 میلی ‌لیتر و نیز به شکل تزریقی در غلظت ‌های 65 و 130 میلی ‌گرم بر میلی‌ لیتر ساخته می شود.

میزان و طریقه مصرف فنوباربیتال برای سنین گوناگون

در واقع موقعی این دارو تجویز می گردد که بنزودیازپین ‌ها و فنی‌ توئین قادر نباشند وضعیت صرع را کنترل نمایند. در اصل این دارو، به شکل قرص یا محلول برای 1 الی 3 بار در روز مصرف می گردد. ضروری است تا حتما قبل از آغاز مصرف، راهنمای درون بسته را خوانده و از پزشک یا داروساز بخواهید هر قسمتی را که متوجه نمی شوید توضیح دهد.

مطلب مرتبط: لیست دارو های منفی کننده تست اعتیاد؟

توصیه می گردد فنوباربیتال را دقیقاً بر حسب دستور مصرف نمایید و چنانچه به مدت طولانی از آن بهره می گیرید؛ این امکان وجود دارد تا علائمتان را همچون پیش از شروع درمان کنترل نکند. ضروری است تا بیش از دوز تجویز شده این دارو را مصرف ننمایید و بدون صحبت با پزشک مغز و اعصاب، مصرف آن را قطع نکنید.

در صورتی که ناگهانی مصرف این دارو را متوقف نمایید؛ این امکان وجود دارد تا نشانه هایی مثل اضطراب، کشیدگی عضلات، لرزش غیرقابل کنترل قسمتی از بدن، ضعف، سرگیجه، تغییر در بینایی، حالت تهوع، استفراغ، تشنج، گیجی و نیز مشکلات خواب را تجربه نمایید. لذا عموما پزشکان، دوز مصرفی را به تدریج کم می کنند.

لازم به ذکر است در کودکان مبتلا به صرع عموما فنوباربیتال به شکل قرص روزانه به مقدار 1 الی 3 میلی ‌گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن کودک تجویز می گردد. همچنین در بزرگسالان درشرایطی‌که به‌عنوان آرام ‌بخش تجویز می‌ گردد.

قرص آرامبخش و ضد استرس بیشتر بخوانید: قرص آرامبخش و ضد استرس

عموما روزانه 30 الی 120 میلی‌گرم برای 2 الی 3 بار و درشرایطی‌که به ‌عنوان خواب‌آور تجویز می گردد؛ روزانه 100 الی 320 میلی ‌گرم و نیز درشرایطی‌که این دارو به‌ عنوان ضد تشنج تجویز می گردد؛ روزانه 50 الی 100 میلی ‌گرم برای 2 الی 3 بار مصرف می‌ گردد.

عموما فاکتور های مورد توجه موقع تجویز نمودن فنوباربیتال سن، وزن و شرایط بیمار است. با وجود اینکه مطالعات حیوانی کنترل ‌شده، هیچگونه شواهدی از احتمال خطر این دارو برای جنین را نشان نمی ‌دهند؛ اما ضروری است تا در زنان باردار و شیرده با احتیاط و زیر نظر پزشک مصرف گردد. گفتنی است عموما پزشکان در شرایط اضطراری تهدیدکننده زندگی و در نبود سایر دارو های ایمن، این دارو را به شکل تزریقی برای خانم ‌های باردار یا شیرده تجویز می نمایند.

آیا فنوباربیتال اعتیاد آور است ؟

منع مصرف فنوباربیتال

ضروری است تا از مصرف نمودن فنوباربیتال در شرایط رخ دادن واکنش ‌های آلرژیک، ابتلا به پورفیریا، اختلال شدید کبدی، بیماری‌های کلیوی، داشتن تنگی نفس یا انسداد راه هوایی، داشتن سابقه اعتیاد به دارو های خواب ‌آور یا آرام ‌بخش ها و همچنین بارداری و شیردهی خودداری نمود.

مطلب مرتبط: آیا داروی ویاگرا اعتیاد آور است ؟

لازم به ذکر است هرگز نوع تزریقی فنوباربیتال نباید به شکل درون شریانی یا زیرجلدی تجویز گردد. گفتنی است مصرف بیش از دوز تجویز شده فنوباربیتال نه تنها به تسریع روند درمان کمکی نمی‌ نماید؛ بلکه سبب تشدید شدن عوارض جانبی آن نیز می گردد.

عوارض جانبی فنوباربیتال

از عوارض جانبی شایع این دارو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تهوع و استفراغ
  • خواب آلودگی
  • هیجان
  • افزایش فعالیت
  • سردرد
  • سرگیجه

همچنین از عوارض جدی حاصله از این دارو می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • گیجی
  • تنفس کند
  • تنفس دشوار
  • تب
  • تورم چشم‌ ها
  • تورم لب‌
  • تورم  گونه ‌ها
  • تاول و راش پوستی

احتیاطات مصرف فنوباربیتال

چنانچه به دیگر باربیتورات ‌ها همچون آموباربیتال، بوتاباربیتال، پنتوباربیتال و سکوباربیتال دارای حساسیت می باشید؛ احتمالا به فنوباربیتال نیز حساسیت دارید.

آیا فنوباربیتال اعتیاد آور است ؟

مطلب مرتبط: آیا داروی هالوپریدول اعتیاد آور است؟

همچنین در صورت مصرف نمودن داروهای ضد انعقاد خون همچون وارفارین، داروهای دی سولفیرام و داکسی سایکلین، داروهای بازدارنده مونوآمین اکسیداز مثل ایزوکاربوکسازید، هورمون ‌درمانی، دارو هایی به منظور رفع نمودن اضطراب، افسردگی، درد، آسم، سرماخوردگی یا آلرژی، داروهای خاصی برای تشنج همچون فنی توئین و والپروات و انواع و اقسام استروئیدهای خوراکی همچون دگزامتازون، ضروری است تا حتما به پزشک خود اطلاع بدهید؛ چراکه احتمال تداخل دارویی وجود دارد.

نتیجه گیری

در این مقاله درباره داروی فنوباربیتال به بحث و گفت و گو پرداخیتم. نظر شما در این باره چیست در خانواده یا دوستان و آشنایان شما فردی بوده که این دارو را مصرف کند یا مصرف کرده باشد؟ تجربیات خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید. همچنین برای دریافت مشاوره می توانید با روانکده در تماس باشید و بهترین و حرفه ای ترین مشاوره ها را دریافت کنید.

به این مقاله امتیاز دهید

5 یک نظر

  1. حمیدرضا طاهری پاسخ

    سلام وخسته نباشید،برای شروع فرآیند ازدواج محصول خیلی خوبی تولید کردید و واقعا دستتون درد نکنه،فقط ای کاشک لیست اسامی کتاب های بدرد بخور و مشکل گشا در مقوله ازدواج و سواد جنسی و… رو به به صورت pdfیا داخل یک جلسه جداگانه معرفی میکردید،چون در داخل فیلم ها حدود ۵الی۶کتاب در حوضه های محدود بیشتر معرفی نشده.

  2. رضا اکبری پاسخ

    نگاه متفاوت و جذابی بود. کاربردی و تأثیرگذار. کلا «عمل کردن» خاصیت زیادی دارد و معمولا راه‌گشاست.

  3. اصغر فرجی پاسخ

    بسیار ممنونم از شما مجموعه بیشتر از یک نفر که همچین فرصت آموزش این جور مباحث را فراهم کرده اید و از این که خروجی رسالتتون برای مردم هست نه علیه مردم؛ همچنین بسیار ممنونم از استاد بزرگوار این دوره جناب آقای مجید عابدی که بسیار عالی دوره را برگزار کردن و از مطالبشون استفاده کردم. به نظر بنده با توجه به اهمیت ویژه ای که این دوره خصوصا در کشور ما داره، این دوره را باید در هر مقطع تحصیلی به عنوان درس اصلی قرار بدن که دانش جویان طبق تفکر سیستمی در جایگاه خودشون دیدی متفاوت و موثر تری داشته باشند تا با رعایت آن دنیا را جای بهتری برای همه کنن در غیر اینصورت خیلی ها با اقدامات غیر سیستمیشون توهم این رو دارند که دنیا را برای خودشون بهتر می کنن اما غافلند که داستان چیز دیگه ایه…

  4. میثم طباطبایی پاسخ

    سلام خداجان عامل حرکت برترین قدرت از بدو خلقت ، خالق جهان و آنچه در اوست پاک و منزه و معصوم است نوزادی که تازه بدنیا می‌آید سند آن است ، در مقابل مثبت اندیشی انرژی و ماده تاریک است که دانشمندان هنوز به آن دست نیافته اند ، جهان و آنچه در اوست حتی خدا تسلیم مثبت اندیشی است ، امتحان آن هیچ ضرر و هزینه ای ندارد ، با یاد خدا نفس بکش به کارهای خود برس حتی با آن بخواب سپس نظر بده چه دیدی با خدا تمایل داشتید بنویسید آن کتاب آسمانی ست ، خدا نمی‌شوی ولی عین خدا می‌شوی این کافی نیست ، شکر نعمت نعمتت افزون کند ، خدا جان نگهدار همنوعان جان در جهان الهی آمین لطفاً ارسال به مردم جهان با سپاس از شما فدایی مردم جهان اصغر سمیعی .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *