تاریخ امروز :15 آبان 1403
آموزش-هدف-گذاری-در-زندگی

آموزش هدف گذاری در زندگی

بسیاری از افراد در یک چرخه تعیین اهداف گیر می‌کنند و در پایبندی به اهداف مشکل دارند. اگر شما هم هر سال اهدافی تعیین می‌کنید و به خودتان قول می‌دهید که به آنها برسید؛ اما نمی‌توانید به آنها متعهد ‌بمانید؟ بدانید که تنها نیستید. با این مقاله از روانکده همراه باشید تا با هدف گذاری حرفه ای و فواید آن آشنا شوید.

هدف گذاری چیست؟

هدف گذاری فرآیندی هدفمند و صریح است که با شناسایی هدف، مهارت یا پروژه جدیدی که می خواهید به آن برسید شروع می شود؛ سپس برای رسیدن به آن برنامه ریزی کرده و برای تکمیل آن تلاش می کنید.

زمانی که تصمیم می‌گیرید هر روز دویدن را شروع کنید؛ لزوماً آن را به یک هدف آگاهانه تبدیل نمی کند؛ بلکه به جای دویدن بدون هدف خاص؛ شما باید یک هدف واقعی در راستای شروع یک برنامه تمرینی برای موفقیت در یک مسابقه خاص برای خود مشخص کنید تا با برنامه ریزی، انگیزه و نظم بسیار بیشتری پیش بروید.

مطلب مرتبط:

برنامه ریزی چیست؟

چرا هدف گذاری مهم است؟

اهداف به شما تمرکز می‌دهند و وقتی اهدافی را تعیین کنید؛ مسیر زندگی یا کارتان را کنترل خواهید کرد. چون همیشه توجه دارید که تصمیماتی که می گیرید و اقداماتی که انجام می دهید باید شما را به دستیابی به آن اهداف نزدیک تر کند.

تعیین اهداف شما را در حرکت نگه می دارد و شادی شما را افزایش می دهد. وقتی اهدافی را تعیین می کنید؛ چشم اندازی از زندگی یا کسب و کارتان ایجاد می کنید و سپس شروع به فشار آوردن به خود و تیمتان می کنید تا بهترین نتایج ممکن را بگیرید.

مطلب مرتبط:

انگیزه واقعاً چیست؟

مزیت‌های-تعیین-هدف-در-زندگی-چیست؟

مزیت‌های تعیین هدف در زندگی چیست؟

فواید و مزایای هدف گذاری می تواند تحول آفرین باشد و اگر بتوانید هدف گذاری را درست انجام دهید؛ می تواند به طور تصاعدی برای کسب و کار و زندگی شما مفید باشد. درک مزایای هدف گذاری توانایی شما را در تعیین اهداف و دستیابی به اهدافتان بهبود می بخشد. در ادامه  10 مزیت هدف گذاری را آورده ایم:

  1. به شما جهت، نقشه راه و مسیر روشنی برای دنبال کردن هر روزه به سمت دستیابی به هدف ارائه می‌دهد.
  2. اهداف تمرکز روزانه واضحی را برای الویت بندی و صرف زمان و انرژی شما فراهم می کنند تا به نتایج بهتر و سریع تری برسید.
  3. اهداف چارچوبی را برای اندازه گیری پیشرفت کار در هر روز ارائه می دهند که باعث افزایش بهره وری می شود.
  4. داشتن اهداف آینده ای که می خواهید برای خود بسازید را برایتان شفاف و روشن کرده و گرفتن فرصت های جدید را آسان تر می کند.
  5. اهداف؛ درگیری عاطفی و فکری در مورد نتایج موردنظرتان فراهم می کنند و در نتیجه شما به انجام اقدامات روزانه متعهد می‌شوید و به دنبال آن آزادی زمان بیشتری خواهید داشت.
  6. اهداف به شما مسئولیت پذیری بیشتری می دهند و داشتن یک هدف تضمین می کند که شما در مورد آنچه می خواهید به دست آورید و اهمیت دستیابی به آن هدف کاملاً توجیه هستید.
  7. داشتن هدف روشن به بهبود قدرت تصمیم گیری کمک می‌کند و موجب می‌شود زمانی که فرصت‌ها پیش می‌آیند بتوانید در مورد اینکه آیا اقدام کنید یا نه؛ تصمیم بگیرید.
  8. اهداف به شما کمک می‌کنند در زمان حال تصمیمات بهتری بگیرید و به این طریق آینده‌ای را که برای خود می‌خواهید کنترل کنید.
  9. در مواقعی که انگیزه ندارید یا با مشکلاتی مواجه می‌شوید؛ اهداف به شما انگیزه بیشتری می دهند و از طرفی با پیشرفت در اهدافتان وقتی می بینید که تا چه حد به هدف خود رسیده اید؛ انگیزه و هیجان بیشتری برای ادامه دادن پیدا می کنید.
  10. افرادی که هدف گذاری می‌کنند؛ افرادی خلاق تر، بااعتماد به نفس بیشتر و استرس کمتر هستند.

مطلب مرتبط:

تعریف کمال گرایی ؟

نحوه تعیین اهداف در 7 مرحله

نحوه تعیین اهداف در 7 مرحله

سوال اینجاست که اگر هدف گذاری تا این حد اهمیت دارد؛ چرا در مسیر رسیدن به آنها شکست می خوریم؟

فرآیند تعیین اهداف به شما کمک می کند تا اهدافی خاص، به موقع و واقع بینانه تعیین کنید و باعث می شود سریعتر و کارآمدتر به موفقیت برسید. پس می توان نتیجه گرفت که اکثر مواقع دلیل عدم دستیابی به اهداف این است که شما مراحلی را برای رسیدن به آنها برنامه ریزی نمی کنید. برای تعیین اهداف حرفه ای در زندگی مراحل زیر را دنبال کنید:

1.     در مورد چیزی که می خواهید به دست بیاورید فکر کنید

قبل از مشخص کردن هدف برای خودتان؛ به آنچه که واقعا می‌خواهید بدست بیاورید فکر کنید و سوالات زیر را از خود بپرسید:

  • آیا این هدف چیزی است که واقعاً می خواهم؟
  • آیا این هدف به اندازه کافی مهم است که برایش ساعت ها وقت و تلاش صرف کنم؟

اگر مایل نیستید وقت بگذارید، ممکن است ارزش دنبال کردن نداشته باشد.

به جای ایجاد فهرست بلندبالایی از اهداف؛ با استفاده از سوالات بالا مشخص کنید که در حال حاضر کدام اهداف برای شما اهمیت بیشتری دارند و سپس روی آن تعداد کم تمرکز کنید.

چرا ما به دارایی‌هایمان وابسته هستیم؟ بیشتر بخوانید: چرا ما به دارایی‌هایمان وابسته هستیم؟

2.     اهداف هوشمند ایجاد کنید

هنگامی که خواسته های واقعی خود را شناختید و براساس آنها هدف گذاری کردید؛ مطمئن شوید که هدف شما با معیارهای هوشمندی مطابقت دارد. یک هدف هوشمند دارای معیارهای زیر می‌باشد:

  • خاص: هدف خود را محدود کنید تا ایده واضح تری از آنچه دقیقاً می خواهید به دست آورید داشته باشید.
  • قابل اندازه گیری: راه هایی را بیابید تا بتوانید به وضوح پیشرفت دستیابی به هدف خود را ارزیابی کنید.
  • قابل دستیابی: اگرچه هدف شما می تواند بلندپروازانه باشد؛ اما مطمئن شوید که به اندازه کافی واقع بینانه است تا برای رسیدن به آن تلاش کنید.
  • مرتبط: مطمئن شوید که این هدف؛ به کاری که می‌خواهید انجام دهید، ارزش‌های شما و اهداف بلندمدت و بزرگ‌تر شما مرتبط است.
  • محدود به زمان: برای هدف خود یک بازه زمانی انتخاب کنید و نقاط عطف مهمی را در مسیر دستیابی به هدفتان تعیین نمایید.

به عنوان مثال؛ بسیاری از افراد کاهش وزن را به عنوان هدف تعیین می کنند؛ اما معمولا مشخص نمی‌کنند که قصد دارند چقدر وزن کم کنند و چه زمانی می خواهند به این هدف برسند. یک هدف هوشمند برای این افراد این خواهد بود: “من می خواهم تا 1 فرورین 5 کیلو وزن کم کنم.”

مطلب مرتبط:

چاکرا چیست و چه کاربردی دارد؟

3.     اهداف خود را بنویسید

وقتی اهداف خود را یادداشت کنید؛ آنها را از یک ایده مبهم که فقط در ذهن شما وجود دارد به چیزی واقعی و ملموس تبدیل می‌کنید. بعد از اینکه اهداف خود را یادداشت کردید؛ آنها را در جایی جلوی چشمتان نگه دارید. این تکنیک هر روز به شما یادآوری می کند که روزانه روی اهداف خود کار کنید.

4.     برای دستیابی به اهداف برنامه ریزی کنید

بسیاری از مردم در مورد یک هدف تصمیم می گیرند؛ اما هرگز یک برنامه عملیاتی برای تعیین اینکه دقیقا چگونه به آن هدف خواهند رسید نمی‌چینند.

برنامه اقدام باید هدف کلی که در تلاش برای رسیدن به آن هستید و تمام مراحلی که برای رسیدن به آن باید بردارید را شامل شود.

در برنامه ریزی دستیابی به اهدافتان خلاقیت بخرج بدهید. مثلاً با مداد رنگی یا نشانگرها یا مداد رنگی آن را رنگ آمیزی کنید؛ این کار بخش متفاوتی از مغز شما را فعال کرده و اهداف را در ذهن شما تثبیت می‌کند.

.نحوه-تعیین-اهداف-در-7-مرحله

5.     یک جدول زمانی برای مدیریت زمان ایجاد کنید

به عنوان بخشی از برنامه ریزی اقدام؛ از یک جدول زمانی برای کمک به مدیریت نقش ها، وظایف، نقاط عطف و مهلت‌های زمانی برای رسیدن به هدف خود استفاده کنید وهنگامی که آن تاریخ ها را تعیین کردید؛ سعی کنید تا حد امکان به آنها پایبند باشید.

جدول زمانی باعث ایجاد احساس فوریت می شود که به نوبه خود به شما انگیزه می دهد تا در برنامه باقی بمانید و هدف خود را به پایان برسانید.

6.     مطابق برنامه اقدام کنید

اکنون که همه چیز را برنامه ریزی کرده اید؛ وقت آن است که اقدام کنید و در نظر داشته باشید هر قدمی که برمی‌دارید باید به سمت قدم بعدی منتهی شود تا زمانی که به هدف برسید.

7.     دائما پیشرفت خود را ارزیابی کنید

برای تکمیل هدف باید انگیزه خود را قوی نگه دارید. برای مثال می‌توانید یک ارزیابی هفتگی شامل اندازه گیری پیشرفت در برنامه را در برنامه ریزی خود قرار دهید. وقتی ببینید خط پایان چقدر نزدیک است؛ انگیزه بیشتری برای پیشبرد تا انتها خواهید داشت و اگر کمی از برنامه عقب مانده باشید؛ تغییرات و تنظیمات لازم را برای ادامه مسیر انجام خواهید داد.

مطلب مرتبط:

ایجاد انگیزه برای درس خواندن

کلام آخر

اگر می خواهید به آینده ای بهتر دست یابید؛ هدف گذاری بسیار مهم است. اهداف چشم انداز و تمرکزی بلند مدت برای حرکت به سمت چیزهایی که واقعا می‌خواهید به دست آورید به شما ارائه می دهند و همچنین باعث بهره وری بیشتر و برنامه ریزی بهتر می شوند که به شما کمک می کند زمان و انرژی خود را به گونه ای سازماندهی نمایید که بتوانید به سرعت در زندگی پیشرفت کنید.

به این مقاله امتیاز دهید

1 یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *