تاریخ امروز :12 آبان 1403

بسیاری از والدین می خواهند بدانند چگونه می توانند میزان اعتماد به نفس کودک خود را بسنجند؛ یا اینکه نشانه های کمبود اعتماد به نفس را در فرزند خود مشاهده کرده اند و به دنبال روشهایی برای افزایش اعتماد به نفس کودک خود هستند. در این مقاله تاثیرات منفی عدم اعتماد به نفس در کودکان و نیز دلایل اعتماد به نفس کم برخی کودکان را بررسی خواهیم کرد.

اعتماد به نفس چگونه شکل می گیرد؟

اعتماد به نفس در سنین کودکی شکل می گیرد. والدین با نوع تربیت و بازخوردی که به کارها و رفتارهای فرزند خود نشان می دهند؛ سطحی از اعتماد به نفس را در کودک رقم می زنند. درواقع آنها با نوع رفتاری که در موقعیت های مختلف با کودک خود دارند؛ اعتماد به نفس او را تقویت و یا کم می کنند.

مطالب مرتبط: تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس

چرا برخی کودکان اعتماد به نفس پایینی دارند؟

به دلایل زیادی خیلی از کودکان اعتماد به نفس پایینی دارند.یکی از مهم ترین ویژگی های والدین موفق این است که بتوانند کودکانی خودباور تربیت کنند. البته اعتماد‌به‌نفس کودکان فقط به رفتارهای والدین وابسته نیست و عواملی مثل ویژگی های شخصیتی و عزت نفس کودک و نیز جامعه در اعتماد به نفس کودک نقش دارند.

نقش والدین در اعتماد به نفس کودک چیست؟

نقش والدین در اعتماد به نفس کودک چیست؟

برخی رفتارهای غلط والدین منجر به تخریب اعتماد به نفس کودکان می شود. ۶ مورد از رفتارهای تربیتی والدین که مخرب اعتماد‌به‌نفس کودک هستند عبارتند از:

  1.  والدین برای اینکه کودک خود را از خطرها و تهدیدها حفظ کنند؛مراقبت های بیش از حد و افراطی از کودک دارند و به او اجازه تجربه و خطرکردن نمی دهند؛ در نهایت کودک فرصت یادگیری و رشد فردی نخواهد داشت.
  2.  والدینی که به کودک فرصت دخالت در مسائل و حل مشکلات را نمی دهند؛ به کودک‌تان فرصت یادگیری حل مشکلات را نمی‌دهند و همه چیز را خودشان راست و ریست می کنند او را فردی لوس به بار می آورند که در آینده نیز وابسته به والدین خواهد بود و هیچوقت نمی تواند مستقل شود.
  3.  والدینی که در تشویق کودک‌ حد وسط ندارند و در انتقاد رفتارهای ناشایست او افراطی عمل می کنند؛کودکی به بار می آورند که می خواهد همیشه برنده باشد و به هر طریقی مانند تقلب، بزرگ‌نمایی‌، خودستایی یا داستان‌پردازی و … به تحسین دست یابد.
  4.  والدینی که مدام فرزندشان را با دیگر همسالانش مقایسه می کنند به اعتماد به نفس او آسیب جدی وارد می کنند و به او حس ناتوان بودن می دهند.
  5.  والدینی که حرفشان با عملشان یکی نیست؛ الگوی مناسبی برای فرزند خود نیستند و در او حس بی اعتمادی می آفرینند.
  6.  والدینی که به دلایلی مثل مشکلات مالی یا طلاق؛ با کودک رفتارهای پرخاشگرانه دارند به او حس بدی می دهند و روی اعتماد به نفس کودک تاثیر منفی می گذارند.

مطالب مرتبط: چرا اعتماد به نفس مهم است؟

دلایل اعتماد به نفس پایین در کودک چیست؟

بیشتر بخوانید: تفاوت استرس و اضطراب

دلایل اعتماد به نفس پایین در کودک چیست؟

متأسفانه والدین تنها کسانی نیستند که می‌توانند اعتماد به نفس کودک را تخریب کنند. معلم ها و بچه هایی که در مدرسه یا محله قلدری می کنند، چالش هایی بزرگ برای اعتماد به نفس کودک هستند. ترس از متفاوت بودن نژاد یا دین، جنسیت، مذهب یا رفتارهای اجتماعی دلایل دیگری هستند که اعتماد به نفس کودک را کاهش می دهند. مهمترین علل کم بودن اعتماد به نفس در کودک عبارتند از:

  • سیستم آموزش مبتنی بر ترس در مدارس: در بعضی از محیط‌های یادگیری، ترس از مجازات با قوانین نامشخص باعث می شود کودک از انجام کار اشتباه بترسد و خود را با ارقام ارزیابی کند و اعتماد به نفسش را از دست بدهد.
  • آسیب در دوران کورکی: کودکانی که مورد سوءاستفاده جنسی یا جسمی قرار گرفته اند یا بیماری شدیدی را تجربه کرده اند؛ اعتماد به نفس تضعیف شده ای دارند.
  • حضور در معرض محیط ها یا افراد ناامیدکننده و سخت گیرانه و استرس زا

مطالب مرتبط: چگونه اعتماد به نفس جوانان را افزایش دهیم؟

نشانه های اعتماد به نفس پایین در کودک

نشانه های اعتماد به نفس پایین در کودک چیست؟

کمبود اعتماد به نفس در کودکی باعث می شود که از نظر روانی واکنش هایی در کودک ببینیم؛ اگر به این نشانه ها توجه نشود و عدم اعتماد به نفس کودک درمان نشود؛ در بزرگسالی مشکلات زیادی در کیفیت زندگی فرد به دنبال خواهد داشت. با شناخت این نشانه‌ها، می‌توانید میزان اعتماد به نفس کودک را بسنجید و برای بهبود آن اقدام کنید. تعدادی از نشانه های کودکی که اعتماد به نفس پایین دارد، عبارتند از:

  • کودک احساس می کند بی ارزش است.
  • از انجام دادن کارهای جدید خودداری می کند.
  • دلش می خواهد فرد دیگری باشد.
  • توانایی تصمیم گیری و انتخاب ندارد.
  • نسبت به آینده ناامید و بی انگیزه است.
  • به بچه‌های کوچک‌تر از خودش زورگویی می کند.
  • گوشه‌گیر است و دوست ندارد در اجتماع حضور داشته باشد.
  • درباره هم سن و سالهایش که عملکرد بهتری در مدرسه یا بیرون دارند؛ بدگویی می کند.
  • مضطرب و افسرده است و از شکست می ترسد.
  • در خانه و مدرسه ، کم حرف است.
  • احساس کم ارزشی می کند و با رفتارهایش می خواهد جلب توجه کند و مورد تشویق قرار گیرد.
  • نمی تواند دوستانش را حفظ کند و یا دوست جدید پیدا کند.
  • نمی تواند در بین دیگران اظهار وجود کند.

مطالب مرتبط: افزایش اعتماد به نفس در کودکان و نوجوانان

کلام آخر

از آنجا که اعتمادبه‌نفس به‌تدریج از حدود ۳ تا ۵ سالگی شروع به شکل گیری می کند، والدین و اطرافیان او نقش بسیار مهمی در اعتماد به نفس کودک دارند، چون می توانند با تکنیک هایی اعتماد به نفس مثبت در کودک ایجاد کنند. لازم است بدانید که همه کودکان از همین سنین کم به دنبال آزادی و اتکای به خود هستند. برای یادگیری راهکار های افزایش اعتماد به نفس در کودکان با دیگر مقاله های سایت روانکده همراه باشید.

درباره “مشکل اعتماد به نفس کودکان” بیشتر بخوانید:

5/5 - (3 امتیاز)

1 یک نظر

  1. شهرام نهاوندی پاسخ

    بینهایت سپاس از مقاله بسیار آموزنده شما🌹🌹🌹
    چقدر خوب که برای هر کدام از راهکارها مثالی زدید مثل فیلم یا پادکست👌

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *