همه ما در زندگی خود عصبانیت را در حالت های مختلف تجربه کردیم. برخی از ما به شدت عصبانی می شویم، برخی بازه زمانی عصبانیتش در حدود یک دقیقه است. در این مطلب از روانکده شما را با واژه عصبانیت و راه های درمان و کنترل عصبانیت آشنا می کنیم با ما همراه باشید.
خشم چیست؟
به گفته دکتر چارلز اسپیلبرگر، روانشناس متخصص بزرگ در رابطه با خشم و عصبانیت تحقیق می کرد : خشم یک حالت احساسی است که شدت آن از تحریک خفیف تا خشم و عصبانیت شدید متغیر است. به گونه ای که خشم نیز مانند سایر احساسات، با تغییرات فیزیولوژیکی و بیولوژیکی همراه است. هنگامی که عصبانی می شوید، ضربان قلب و فشار خون شما بالا می رود، همانطور که سطح هورمون های انرژی، آدرنالین و نورآدرنالین بالا می رود.
خشم می تواند ناشی از رویدادهای بیرونی و درونی باشد. ممکن است از یک شخص خاص (مانند یک همکار یا سرپرست) یا رویداد (ترافیک، یک پرواز لغو شده) عصبانی باشید یا عصبانیت شما ممکن است ناشی از نگرانی یا فکر کردن درباره مشکلات شخصی باشد. همه این عوامل می تواند سبب خشم در یک فرد شود.
توجه داشته باشید خشم می تواند باعث شود که احساس کنید در عاطفه ای غیرقابل پیش بینی و قدرتمند هستید.
مطلب مرتبط: خشم درونی
چگونه خشم را کنترل کنیم
همه ما می دانیم خشم چیست، و همه آن را احساس کرده ایم . چه به عنوان یک آزار زودگذر و چه به عنوان خشم تمام عیار. خشم یک احساس کاملاً طبیعی و معمولاً سالم انسانی است. اما وقتی خشم از کنترل خارج می شود و مخرب می شود، می تواند منجر به مشکلاتی شود .
خشم را می توان سرکوب کرد، و سپس تغییر جهت داد. این اتفاق زمانی رخ می دهد که شما خشم خود را حفظ می کنید، و به دلیل عصبانیت فکر نمی کنید . به گونه ای که روی چیزهای مثبت تمرکز می کنید و به چیز های خوب گذشته خوب فکر می کنید. این عوامل هدف این است که خشم خود را مهار یا سرکوب کنید و آن را به رفتار سازنده تر تبدیل کنید. خطر در این نوع پاسخ این است که اگر اجازه ابراز بیرونی داده نشود، خشم شما میتواند به درون خود برگردد. خشم به سمت درون ممکن است باعث فشار خون بالا، فشار خون بالا یا افسردگی شود.
همان طور که شاهده می کنید، خشم و عصبانیت نه تنها منجر به بیماری های روانی می شوند ، به احتمال خیلی زیاد به بیماری های جسمی نیز منجرب می شوند. ایست قلبی، سکته قلبی ، تشنج ، ام اس و… از جمله بیماری هایی هستند که به سبب خشم و عصبانیت رخ می دهند.
- از جمله راه های کنترل خشم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- قبل از حرف زدن فکر کن .
- هنگامی که آرام شدید، نگرانی های خود را بیان کنید.
- کمی ورزش کنید.
- تایم اوت بگیرید .
- راه حل های ممکن را شناسایی کنید. .
- به جملات «من» پایبند باشید. .
- کینه به خرج نده .
- از طنز برای رهایی از تنش استفاده کنید.
قبل از صحبت کردن فکر کنید. در تب و تاب، گفتن چیزی که بعداً پشیمان خواهید شد، آسان است. قبل از گفتن هر چیزی چند لحظه وقت بگذارید و افکار خود را جمع آوری کنید.
بیشتر بخوانید: آشنایی با بهترین مرکز روانشناسی کودکان در تهران
هنگامی که آرام شدید، نگرانی های خود را بیان کنید به محض اینکه به وضوح فکر می کنید، ناامیدی خود را به شیوه ای قاطعانه اما بدون تقابل بیان کنید. نگرانی ها و نیازهای خود را واضح و مستقیم، بدون آسیب رساندن به دیگران یا تلاش برای کنترل آنها بیان کنید.
کمی ورزش کنید فعالیت بدنی می تواند به کاهش استرس که می تواند باعث عصبانیت شما شود کمک کند. اگر احساس میکنید عصبانیتتان در حال افزایش است، به پیادهروی یا دویدن سریع بروید. یا مدتی را صرف انجام سایر فعالیت های بدنی لذت بخش کنید.
تایم اوت بگیرید تایم اوت فقط برای بچه ها نیست. در ساعاتی از روز که معمولا استرس زا هستند، به خود استراحت دهید. چند لحظه سکوت ممکن است به شما کمک کند که آمادگی بیشتری داشته باشید تا بدون عصبانی شدن یا عصبانی شدن از عهده کارهای پیش رو برآیید.
راه طبیعی و غریزی برای ابراز خشم، پاسخ پرخاشگرانه است. خشم پاسخی طبیعی و سازگار به تهدیدات است. این احساسات و رفتارهای قدرتمند، اغلب پرخاشگرانه را القا می کند، که به ما اجازه می دهد وقتی مورد حمله قرار می گیریم بجنگیم و از خود دفاع کنیم. بنابراین، مقدار مشخصی از خشم برای بقای ما ضروری است.
از سوی دیگر، ما نمیتوانیم هر شخص آزارمان میدهد، از نظر فیزیکی مورد حمله قرار دهیم. قوانین، هنجارهای اجتماعی و عقل سلیم محدودیت هایی را در مورد اینکه خشم ما تا کجا می تواند ما را ببرد تعیین می کند.
افراد از انواع فرآیندهای خودآگاه و ناخودآگاه برای مقابله با احساسات خشمگین خود استفاده می کنند. سه رویکرد اصلی عبارتند از بیان، سرکوب و آرام کردن.
ابراز احساسات خشمگینانه خود به شیوه ای قاطعانه ، نه پرخاشگرانه ، سالم ترین راه برای ابراز خشم است. برای این کار، باید بیاموزید که چگونه نیازهای خود را روشن کنید، و چگونه آنها را بدون آسیب رساندن به دیگران برآورده کنید. قاطع بودن به معنای زورگو بودن یا خواستار بودن نیست. این به معنای احترام به خود و دیگران است.
مطلب مرتبط: راه های مقابله با پرخاشگری
کلام آخر
در این مطلب به برسی خشم و عصبانیت و راه های درمان و… پرداختیم امیدواریم این مطلب از سایت روانکده همانند دیگر مطالب سایت برای شما عزیزان مفید واقع گردد. همچنین شما می توانید نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید