اختلال دو قطبی یک بیماری روانی است که باعث تغییرات شدید در خلق و خو می شود. این تغییرات خلقی می تواند از احساس سرخوشی به غم و اندوه عمیق تغییر کند و برعکس. آن ها می توانند توانایی شما برای عملکرد در محل کار و زندگی شخصی شما را مختل کنند.
این اختلال سالانه حدود 2.8 درصد از بزرگسالان آمریکایی را تحت تاثیر قرار می دهد. در مردان و زنان به میزان مساوی رخ می دهد. با این حال، ویژگی ها و اثرات اختلال دو قطبی می تواند بین مردان و زنان بسیار متفاوت باشد. برای اطلاعات بیشتر در مورد چگونگی تاثیر زنان همراه ما باشید.
اختلال دو قطبی در زنان
اگرچه به نظر می رسد مردان و زنان به یک اندازه تحت تاثیر اختلال دو قطبی هستند، این اختلال بیشتر در زنان دیده می شود. همچنین زنان بیشتر از مردان دوره های افسردگی و حالت مختلط را تجربه می کنند. اولین تجربه یک فرد با اختلال دو قطبی ممکن است در حالت جنون باشد. زنان تمایل دارند ابتدا حالت افسردگی را تجربه کنند.
اختلال دو قطبی می تواند در هر سنی خود را نشان دهد، اما معمولا شروع آن در حدود 25 سالگی رخ می دهد.
از کجا بفهمم بیماری دو قطبی دارم؟
- بیشتر اوقات احساس غمگینی یا تحریک پذیری می کنید.
- کمبود انرژی
- مشکل در تمرکز و به خاطر سپردن مسائل
- از دست دادن علاقه به فعالیت های روزمره
- احساس پوچی یا بی ارزشی
- احساس گناه و نا امیدی
- احساس بدبینی نسبت به همه چیز
- شک به خود
علت بیماری دو قطبی در زنان
علت دقیق اختلال دو قطبی ناشناخته است، اما عوامل متعددی ممکن است دخیل باشند، مانند:
- تفاوت های بیولوژیکی: به نظر می رسد افراد مبتلا به اختلال دو قطبی تغییرات فیزیکی در مغز خود دارند. دلایل این تغییرات هنوز نامشخص است، اما ممکن است در نهایت به شناسایی دقیق علل کمک کند.
- ژنتیک: اختلال دو قطبی در افرادی که یکی از بستگان درجه یک مانند خواهر و برادر یا والدینشان به این عارضه مبتلا هستند، شایع تر است. محققان در تلاش برای یافتن ژن هایی هستند که ممکن است در ایجاد اختلال دو قطبی نقش داشته باشد.
- دوره های استرس زیادک مانند مرگ یکی از عزیزان یا رویداد های آسیب زا دیگر
- سوء مصرف مواد مخدر یا الکل
عوارض اختلال دو قطبی در زنان
اگر اختلال دو قطبی درمان نشود، می تواند منجر به مشکلات جدی شود که بر هر بخش از زندگی شما تاثیر می گذارد، مانند:
- مشکلات مربوط به مصرف مواد مخدر و الکل
- خودکشی یا اقدام به خودکشی
- مشکلات حقوقی یا مالی
- روابط آسیب دیده
- عملکرد ضعیف در کار یا مدرسه
تاثیر اختلال دو قطبی بر مغز زنان
برای درک تاثیرات اختلال دو قطبی بر مغز، ابتدا باید بدانیم که چه بخشی از مغز تحت تاثیر اختلال دو قطبی است. اختلال دو قطبی بر ماده خاکستری نازک تر قشر مغز در ناحیه پیشانی، گیجگاهی و جداری هر دو نیمکره مغز و همچنین هیپوکامپ تاثیر می گذارد.
با این حال، اختلال دو قطبی بیشترین تاثیر را بر روی قسمت چپ اپرکولاریس (مربوط به گفتار)، شکنج دوکی شکل چپ (به ما امکان می دهد ویژگی های صورت را در اشیا تشخیص دهیم) و قشر پیشانی میانی منقاری چپ (مربوط به تنظیم هیجانی و حافظه کاری) دارد.
اما اگر با مغز آشنایی ندارید، همه این ها می تواند گیج کننده به نظر برسد. برای کمک، توضیحات کامل در این مورد را در ادامه قرار داده ایم.
بیشتر بخوانید: انواع رویکرد روانشناسی
ابتدا، اجازه دهید در مورد چگونگی تاثیر اختلال دو قطبی بر ماده خاکستری مغز صحبت کنیم. سیستم عصبی مرکزی از دو نوع بافت مختلف تشکیل شده است: ماده خاکستری و ماده سفید.
ماده خاکستری در مغز ما را قادر می سازد حرکت، حافظه و احساسات را کنترل کنیم. این عمدتا برای پردازش اطلاعات در مغز عمل می کند. ساختار ها مانند آکسون ها سیگنال های تولید شده توسط اندام های حسی ما را حمل می کنند و شامل لمس، بویایی، بینایی، شنوایی و چشایی می شوند. ماده خاکستری سیگنال هایی را به سلول های عصبی در سیستم عصبی مرکزی می فرستد، جایی که سیناپس های عصبی، که فضا های بین نورون ها هستند، پاسخ تولید می کنند.
مطالب مرتبط: فواید بیماری دو قطبی
یک مطالعه به رهبری موسسه تصویربرداری عصبی و انفورماتیک USC Stevens در دانشکده پزشکی کک USC ENIGMA (تقویت ژنتیک تصویربرداری عصبی از طریق متاآنالیز) در مورد عملکرد مغز اختلال دو قطبی، نازک شدن ماده خاکستری در مغز بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی را نشان داد.
بزرگ ترین این کمبود ها به طور خاص در نواحی پیشانی و گیجگاهی مغز مشاهده شد. علاوه بر این، برخی از بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی در این مطالعه نیز اختلافات بیشتری را در ماده خاکستری مغز نشان دادند. زمانی که ماده مغز شما کاهش می یابد، ممکن است علائمی مانند:
- کاهش کنترل تکانه
- کاهش کنترل بر حواس
- مشکلاتی در تنظیم رفلکس ها یا زمان واکنش شما
- مشکل در مهارت های حرکتی مانند تعادل، کشیدن، صحبت کردن و نوشتن
این علائم می تواند توضیح دهد که چرا دوره های شیدایی اغلب تکانشی، بی دقت یا بی پروا به نظر می رسند. وجود ماده خاکستری کم تر در مغز همچنین می تواند باعث سستی و نا امیدی و همچنین مشکل در انجام کار های ساده در هنگام تجربه یک دوره دو قطبی شود.
نحوه جلوگیری از بیماری دو قطبی
هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از اختلال دو قطبی وجود ندارد. با این حال، دریافت درمان در اولین نشانه اختلال سلامت روان می تواند به جلوگیری از بد تر شدن اختلال دو قطبی یا سایر شرایط سلامت روان کمک کند.
اگر اختلال دو قطبی برای شما تشخیص داده شده است، برخی از استراتژی ها می توانند از تبدیل شدن علائم جزئی به دوره های کامل شیدایی یا افسردگی جلوگیری کنند:
- به علائم هشدار دهنده توجه کنید: درمان زودهنگام می تواند از بد تر شدن اپیزود ها جلوگیری کند. ممکن است الگویی برای اپیزود های دو قطبی خود و عواملی که آن ها را تحریک می کند شناسایی کرده باشید. اگر احساس کردید که دچار یک دوره افسردگی یا شیدایی شده اید، با یک مشاور تماس بگیرید. اعضای خانواده یا دوستان را در مراقبت از علائم هشدار مشارکت دهید.
- از مواد مخدر و الکل خودداری کنید: استفاده از الکل یا دارو های تفریحی می تواند علائم شما را بد تر کرده و احتمال بازگشت آن ها را افزایش دهد.
- دارو های خود را دقیقا طبق دستور مصرف کنید: ممکن است وسوسه شوید که درمان را متوقف کنید اما این کار را نکنید. قطع دارو یا کاهش دوز به خودی خود ممکن است باعث عوارض ترک شود یا علائم شما بد تر شود یا عود کند.
سلام می بخشید رشته تعلیم و تربیت هم شامل رشته های مرتبط با روان شناسی می شه بهش کد می دن؟
سلام ممنون از مطلب جامعتون
خیلی مطالب خوبی دارید
میشه یه کمکی بهم کنین منی که نوشتن اهدافم و اتقافات رو کاغذ برام سخته چیکار کنم تا بتونم بنویسمشون