اعتاید رفتاری موضوع امروز مقاله ماست. آیا میدانید اعتیاد رفتاری چیست و چه ضرر هایی به همراه دارد؟ اعتیاد فقط مختص مواد مخدر نیست و یک انسان می تواند به یک رفتار یا کار خاصی اعتیاد داشته باشد و مداوم آن را انجام دهد، لازم به ذکر است که ضررهایی که به طرف مقابل میرساند کاملا مشابه با اعتیاد به مواد مخدر است. با روانکده همراه باشید تا به بررسی این موضوع بپردازیم.
دلایل بروز اعتیاد رفتاری
اعتیاد به یک رفتار یا کاری خاص می تواند دلایل و انگیزه های مختلفی داشته باشد. به طور خلاصه اعتیاد به تکرار مداوم یک رفتار خاص می گویند که فرد احساس می کند که محبور به انجام این کار است، هرچند آن کار یا رفتار به طرف هم آسیب برساند اما طرف در عین دانستن این ها باز عقب نمیکشد و به طور پیوسته این کار را انجام می دهد.
در ادامه به بررسی علت های بروز اعتیاد رفتاری خواهیم پرداخت پس همچنان همراه باشید.
ژنتیک و خانواده
همانطور که می توانید اگر فردی در خانواده ( مادر / پدر / خواهر / برادر ) به یک بیماری یا اختلالی خاص دچار باشد احتمال این که به بچه هم منتقل شود هم بسیار زیاد است.
این فراید درست در اعتیاد رفتاری هم وجود دارد به صورتی که اگر فردی در خانواده به این نوع اعتیاد مواجه و دچار شده باشد احتمال این که فرزند هم به همین اعتیاد دچار شود هم بالا است و دور از انتظار نیست
حالت خوشی بعد از انجام آن
یکی از اصلی ترین دلایلی که باعث می شود فرد ترغیب به دوباره انجام دادن آن شود احاس شادی و خوشانیدی است که بعد از انجام آن کار یا رفتار به طرف مقابل دست می دهد.
کنترل نکردن هیجان و احساسات
یکی دیگر از عوامل موثر در بروز اعتیاد رفتاری عدم مدیریت و کنترل هیجانات و مشکلات است و اغلب افرادی که در کنترل و مدیریت مشکلات و هیجانات خود ناتوان هستند، برای فرار و فراموش کردن آنها خود را در انجام برخی فعالیت ها غرق می کنند که همین مسئله زمینه ساز بروز این نوع اعتیاد می شود.
یکی از دلایل بروز اعتیاد عدم حل شدن مشکلات روانی و عاطفی است.
وسواس فکری
از دیگر دلایلی که سبب اعتیاد به بعضی رفتار ها و کار ها می شود می توان به وسواس فکری اشاره کرد که اگر کنترل نشود می تواند عواقب سختی را به همراه داشته باشد.
مواد مخدر
طبق آماری اخیرا گرفته شده است نشان دهنده این است که بیشتر افرادی که اعتیاد رفتاری دارند قبل از آن به مواد مخدر هم اعتیاد داشته و دارند. بین افراد معتاد و غیر معتاد درصد بیشتری که به این نوع اعتیاد دچار می شوند به معتادان اختصاص دارد.
بیشتر بخوانید: آیا تهیه فهرست کارهای روزانه در موفقیت ما اثرگذار است؟
اعتیاد رفتاری چند دسته دارد
این نوع اعتیاد انواع مختلفی دارد یعنی فقط محدود به یک رفتار یا کار نیست و خیلی وسیع تر از ان است یعنی هر فرد می تواند به یک رفتار خاص اعتیاد داشته باشد حالا این دسته بندی چیست و چند نوع دارد؟
- اعتیاد به پرخوری
- اعتیاد به رابطه جنسی
- اعتیاد به اینترنت و شبکه های اجتماعی
- اعتیاد داشتن به تماشای فیلم های پورن
- اعتیاد به انجام کار فراوان
- اعتیاد داشتن به خرید پیوسته
- اعتیاد داشتن به شرط بندی و انواع قمار
اعتیاد رفتاری چه عوارضی را به همراه دارد
هیچ چیزی در علم روانشناسی و پزشکی بی نتیجه نیست به اختصار می توان گفت جواب های هویه، که بعضی از این عوارض ها شامل موارد زیر است
- ایجاد درگیری ذهنی برای انجام دادن آن کار
- فاصله گرفتن از زندگی واقعی
- زیاد شدن اعتیاد به دلیل تکرار مکرر آن
- نا توانی به انجام ندادن آن کار
- دست داشتن احساس بد افسردگی در نتیجه انجام ندادن آن کار یا رفتار
می توان اعتیاد رفتاری را درمان کرد یا خیر
در مطالبی که پیشتر ذکر شد نشان دهنده این بود که این نوع اعتیاد عوارضی را با خود به همراه دارد که بر زندگی طرف مقابل تاثیر می گذارد.
بر خلاف اعتیاد به مخدر اگر این اعتیاد ها را ترک کرد آنچنان موجب از بین رفتن آن اعتیاد نمی شود چون نیاز های طبیعی فرد نادیده گرفته می شود که این فرایند هم می تواند روی زندگی طرف تاثیر منفی زیادی بگذارد.
البته می توان با کمک روانشناسان و برنامه های انگیزشی بعضی از اعتیاد های رفتاری را بر طرف کرد. همچنین به کمک روانشناس می توان اطلاعات زیادی درباره اعتیاد خود درباره شدت و نوع آن کسب کرد.
پادکست درباره اعتیاد رفتاری
در این پادکست سوال و جوابی درباره اعتیاد رفتاری گفته شد که در دسته بندی پرخوری قرار دارد. امیدوارم با گوش فرادادن به این پادکست بتوانید با دیدگاه و نگرشی جدید به این موضوع نگاه کنید.
سخن آخر
در این مقاله در باره اعتیاد رفتاری صحبت کردیم و گفتیم علاوه بر اعتیاد به مخواد مخدر، این نوع اعتیاد هم وجود دارد که اثرات منفی که به همراه دارد همانند اثرات اعتیاد به مواد مخدر است.
همچنین این مسئله بسیار حائز اهمیت است که عدم درمان اعتیاد رفتاری می تواند فرد را در معرض مشکلات بسیاری قرار دهد و بر جنبه های مختلف زندگی فرد نظیر جنبه های اجتماعی و خانوادگی تاثیر بگذارد.
برای این که ببتوانید این دسته از مشکلات را حل کنید نیازمند یک روانشناس متخصص و حرفه ای هستید تا با شناخت دقیق احساسات و عواطف شما بتواند بهترین مشاوره ها را بدهد و بیماری و اعتیاد شما را در کمترین زمان ممکن درمان کند.
دیدگاهتان را بنویسید