تاریخ امروز :15 آبان 1403

از کجا بفهمم شوهرم واریکوسل داره؟

امروزه واریکوسل به یکی از شایع ترین دلایل ناباروری مردان تبدیل شده است؛ اگر شما هم مدتی است که اقدام به بارداری کرده اید اما نتیجه ای نداشته است؛ پیشنهاد می کنیم با مطالعه این مطلب از روانکده بررسی کنید که آیا شوهرتان واریکوسل دارد یا نه؟

واریکوسل چیست؟

کیسه بیضه یا اسکروتوم پوششی از پوست می باشد که بیضه ها در داخل آن قرار می گیرند و اطراف هر کدام از بیضه ها؛ سیاهرگ ها و سرخرگ هایی وجود دارند که کار خون رسانی به بیضه ها را برعهده دارند ؛ زمانی که این عروق خونی متورم و بزرگ تر از حد معمول شوند؛ فرد دچار واریکوسل یا به زبان عامیانه کیسه کرم می شود. طبق آمار حدود 15 درصد از مردان بالغ و 20 درصد از نوجوانان پسر واریکوسل دارند که نیمی از آنها با مشکل ناباروری واریکوسل درگیر می شوند. خاطر نشان می کنیم واریکوسل بر اساس اندازه توده در بیضه دارای 4 درجه بندی می باشد:

درجه بندی های واریکوسل

  1. واریکوسل ساب کلینیکال : با معاینه قابل لمس نیست و فقط با سونوگرافی تشخیص داده می شود.
  2. واریکوسل نوع خفیف یا گرید 1 : در حالت طبیعی رگ ها سالم هستند و با حبس کردن نفس و زور زدن رگ های خونی خراب قابل لمس هستند.
  3. واریکوسل نوع متوسط یا گرید 2 : در حالت طبیعی و ایستاده عروق خونی معیوب قابل لمس هستند و برای تشخیص نیازی به فشار نیست.
  4. واریکوسل نوع شدید یا گرید 3 : در حالت طبیعی و ایستاده عروق خونی قابل مشاهده هستند و واریکوسل شبیه به کیسه ی پر از کرم در روی بیضه به وضوح دیده می شود.

مطلب مرتبط: از کجا بفهمم شوهرم ازم سرد شده و تمایلی بهم نداره؟

واریکوسل به چه دلایلی ایجاد می شود؟

واریکوسل معمولا در نوجوانی و دوران بلوغ شکل می گیرد و از آنجایی که آناتومی و ساختار رگ های خونی در دو طرف اسکروتوم یکسان نیست؛ واریکوسل در بیضه سمت چپ شایع تر است. البته در موارد نادر ممکن است واریکوسل دوطرفه نیز ایجاد شود. سیاهرگ های بیضه ها وظیفه دارند خون را از داخل بیضه به سمت قلب برگردانند؛ زمانی که به دلیل ناهنجاری های وریدی؛ خون به راحتی در داخل سیاهرگ ها حرکت نکند و در آنجا انباشته شود؛ سیاهرگ های آن ناحیه از بدن بزرگ و متورم می شوند و واریکوسل ایجاد می شود. واریکوسل در اسکروتوم بسیار شبیه به رگ های واریس در پا می باشد؛ اما تا کنون فاکتور و دلیل اصلی واریکوسل مشخص نشده است.

مطلب مرتبط: از کجا بفهمم شوهرم بهم خیانت میکنه ؟

علائم و نشانه های واریکوسل چیست؟

علائم و نشانه های واریکوسل چیست؟

واریکوسل اغلب بدون علامت مشخصی است و ممکن است تا سال ها پس از ایجاد واریکوسل علائمی نداشته باشد؛ همچنین معمولا واریکوسل با درد همراه نیست اما ممکن است با پیشرفت بیماری نیز دردناک شود. شایع ترین نشانه های واریکوسل عبارتند از:

  • تغییر و برآمدگی شکل ظاهری کیسه بیضه.
  • احساس درد در کشاله ران.
  • احساس درد مبهم و مکرر در بیضه.
  • بزرگ شدن کیسه بیضه و کوچک شدن بیضه همان سمت.
  • توده یا برآمدگی بدون درد در کیسه بیضه.
  • بزرگ شدن و پیچ خوردگی رگ ها در داخل کیسه بیضه که شبیه به کیسه ای پر از کرم می شود.

مطلب مرتبط: از کجا بفهمم شوهرم اعتیاد داره و حشیش مصرف میکنه

نحوه تشخیص واریکوسل

نحوه تشخیص واریکوسل

پزشک اورولوژی با معاینه فیزیکی فرد توسط انگشتان خود در حالت های ایستاده و درازکش می تواند به طور قطع واریکوسل را تشخیص دهد و سونوگرافی رنگی داپلر و سونوگرافی اسکروتومی در تشخیص واریکوسل ها اغلب نقش کمک کننده دارند. البته بهتر است خود فرد یا همسرش هر از چندگاهی بیضه ها و رگ های آن را معاینه کنند تا در صورتی که مورد مشکوکی مشاهده شد به پزشک مراجعه نماید.

عوارض-خود-ارضایی بیشتر بخوانید: عوارض خود ارضایی

عوارض واریکوسل چیست؟

درگیری با واریکوسل ممکن است در ابتدا هیچ مشکلی برای فرد نداشته باشد اما با گذشت زمان و پیشرفت می تواند با عوارضی همراه باشد. از جمله عوارض شایع واریکوسل به شرح زیر می باشند:

  • تجمع خون در کیسه بیضه و ایجاد درد؛ که در این صورت اگر فرد لباس زیر دارای بیضه بند بپوشد؛ در اینصورت از آویزان شدن بیضه ها جلوگیری شده و درد کمتر خواهد شد.
  • افزایش درد با ایستادن و ورزش های سخت و طولانی
  • افزایش درد با گرم شدن هوا و انبساط رگ های خونی بیضه ها
  • کاهش تولید هورمون تستوسترون و پایین آمدن سطح تستوسترون
  • اختلال در تولید اسپرم ها و کاهش تحرک و کارایی آنها و درنتیجه کاهش کیفیت اسپرم ها و کم شدن پتانسیل باروری 

تغییر شکل ظاهری بیضه ها از عوارض واریکوسل می باشد

  • ناهنجاری در شکل ظاهری بیضه ها

مطلب مرتبط: چرا شوهرم زود ارضا می شود؟

آیا واریکوسل درمان دارد؟

در بیشتر مواقع که واریکوسل خفیف بوده و مشکلات خاصی برای فرد ایجاد نکرده است نیازی به درمان نیست؛ اما در مواقعی که واریکوسل بزرگ باشد و رگ های آن دردناک باشند و یا در آزمایش های مایع منی نشانه های ناباروری شوهر مشاهده شود؛ جراحی واریکوسل پیشنهاد می شود.

عوارض جراحی واریکوسل چیست؟

درمواردی که واریکوسل نیاز به مداخله پزشکی داشته باشد؛ درمان جراحی پیشنهاد می شود که جراحی با روش میکروسکوپیک؛   جراحی هیدروسل و جراحی واریکوسلکتومی از جمله روش های جراحی واریکوسل می باشند. البته جراحی با روش میکروسرجری یا میکروسکوپیک با توجه به این که عوارض بسیار کمتری دارد و میزان عود و بازگشت بیماری در آن کم است؛ بهترین شیوه می باشد.

البته افرادی که به دنبال روش های درمانی غیرتهاجمی می باشند می توانند از روش درمانی آمبولیزاسیون واریکوسل برای درمان واریکوسل استفاده کنند؛ که توسط رادیولوژیست انجام می شود و بسیار ایمن است و دوره ریکاوری کوتاه تری دارد.

گفتنی است تمامی روش های جراحی واریکوسل یک عمل سرپایی می باشند و بیمار پس از 2 روز می تواند فعالیت های سبک روزانه خود را از سر بگیرد؛ همچنین معمولا دو هفته پس از جراحی واریکوسل؛ فرد اجازه انجام کارهای سنگینی مثل دویدن و برداشتن اجسام سنگین را دارد؛ ضمنا بیمار تا دو هفته بعد از جراحی نباید رابطه جنسی داشته باشد.

خاطر نشان میکنیم در مواردی که واریکوسل منجر به ناباروری می شود؛ احتمال دارد پس از جراحی واریکوسل نیز؛ کمیت و کیفیت اسپرم به حد مطلوبی برنگردد؛ لذا برای چکاپ میزان درمان تا 6 ماه پس از جراحی آزمایش های آنالیز اسپرم روی فرد انجام می شود.

مطلب مرتبط: راه های درمان زود انزالی

کلام آخر

در این مقاله با بیماری واریکوسل آشنا شدید و متوجه شدید که در مواردی خود فرد یا همسر او نیز می توانند با معاینه بیضه هایش متوجه واریکوسل بشوند و اینکه تنها در صورتی جراحی واریکوسل ضروری است که فرد درد داشته باشد و یا اینکه به دلیل درگیری با عوارض واریکوسل باروری شخص تحت تاثیر قرار گرفته و او و همسرش به دنبال درمان ناباروری باشند.

به این مقاله امتیاز دهید

1 یک نظر

  1. بهروز نظری پاسخ

    سلام وادب ممنون ا زشما امیدوارم همواره موفق و در همراهی با نسل جوان راعنما باشید درودبر شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *