تصور کنید شما در مطب پزشک هستید، مشکلی برای شما تشخیص داده می شود و برای شما دارو تجویز می شود. اکثر مردم با مصرف آن دارو کاملا خوب هستند؛ اما برای گروه کوچکی از مردم، به دلیل چیزی به نام فارماکوفوبیا، این تصمیم به این آسانی نیست. اگر فارماکوفوبیا یا هر فوبیای دیگری دارید، دقیقا می دانید که چقدر می تواند ترسناک باشد!
همه ما در مورد سلامتی مان بهترین چیز را برای خود می خواهیم. اما تشخیص بیماری و تجویز دارو می تواند همه چیز را از ترس گرفته تا شرم در شما ایجاد کند. کنار آمدن با آن می تواند واقعا سخت باشد و بدون شک وقتی پزشک نسخه هایی مانند موارد زیر را توصیه می کند، چند سوال و نگرانی دارید:
- اثرات مثبت این دارو چیست؟
- عوارض جانبی احتمالی این دارو ها چیست و در صورت شدید شدن عوارض چه باید کرد؟
- آیا بهترین زمان برای مصرف دارو وجود دارد و باید با معده خالی مصرف شود یا همراه غذا؟
اگر در مصرف دارو های تجویزی مردد هستید، تنها نیستید. تخمین زده می شود که 30 تا 50 درصد از مردم دارو های خود را طبق دستور مصرف نمی کنند و فارماکوفوبیا دلیل مهمی برای این امر است. در یک مطالعه در سال 2020، 21 درصد از پاسخ دهندگان خود را به عنوان فارماکوفوبیک معرفی کردند. با این حال، گزینه های زیادی برای کمک به بهبود تجربه دارویی شما وجود دارد.
فارماکوفوبیا چیست؟
به طور خلاصه، فارماکوفوبیا ترس از دارو و هر نوع درمان دارویی است. افراد مبتلا به فارماکوفوبیا ممکن است از دیدن یا شنیدن دارو در موقعیت های مختلف، از یک برنامه تلویزیونی گرفته تا دیدن ظرف قرص عصبی یا ناراحت شوند.
فارماکوفوبیا بسته به عواملی که باعث تحریک آن ها می شود، برای هر فردی به طور متفاوتی ظاهر می شود. برای برخی، فوبیا ممکن است باعث ایجاد حملات پانیک شدید شود. اضطرابی که آن ها تجربه می کنند ممکن است آنقدر حاد باشد که نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشند.
چه چیزی باعث فارماکوفوبیا می شود؟
یکی از شایع ترین دلایل، تجربه منفی پزشکی است. این می تواند یک واکنش آلرژیک، خفگی در یک قرص یا تماشای کسی که دوستش دارید با یک بیماری شدید برخورد کند. حتی نیازی نیست که ارتباط مستقیمی با دارو های تجویزی وجود داشته باشد، مغز شما همچنان می تواند این ارتباط را برای سرگرمی برقرار کند.
تمام این ترس به ترس از این که دفعه بعدی دارو را مصرف می کنید همان واکنش را داشته باشید، به اوج می رسد، که ممکن است «اعتماد» به نسخه ها را دشوار کند. حتی پس از صحبت با پزشک خود در مورد فواید، ممکن است تصمیم بگیرید که اصلا آن را مصرف نکنید.
برای برخی افراد، صرفا فکر کردن به ایده های عوارض جانبی می تواند علائم نامطلوبی ایجاد کند؛ زیرا از یک طرف می خواهید دارو ها را مصرف کنید و احساس بهتری داشته باشید، اما دانستن اثرات نامطلوب آن باعث می شود از مصرف آن ها بیشتر ترسید و هنگامی که شروع به مصرف دارو های خود می کنید، نسبت به نحوه سازگاری بدن خود با آن ها بیشتر آگاه خواهید بود.
بیشتر بخوانید: انواع رویکرد روانشناسی
درمان فارماکوفوبیا چگونه است؟
درمان فارماکوفوبیا سخت است زیرا مصرف دارویی در وهله اول ترس ایجاد می کند! بنابراین از آن جا که دارو ها احتمالا کمکی نخواهند کرد، درمان های دیگر بهترین گزینه برای شما هستند! چند رویکرد وجود دارد که می توانید با آن در پیش بگیرید، بنابراین بیایید نگاهی به آن ها بیندازیم.
درمان از طریق مواجهه
این شکل از رفتار درمانی برای مدیریت مشکلات اضطرابی استفاده می شود و یک گزینه محبوب برای فوبیا است. اما آسان نیست. بیمار ممکن است در ابتدا با معرفی دارو برای مشاهده و لمس، اضطراب بیشتری را تجربه کند. البته مشاور مطمئن خواهد شد که هیچ آسیبی به شما وارد نمی کند.
هدف این است که هر چه بیشتر در اطراف این دارو باشید، با آن راحت تر خواهید بود. بیماران در مورد علائم و راهکار هایی برای کمک به کاهش احساس ناراحتی یاد می گیرند. مشاور طول درمان را بر اساس نیاز های بیمار تعیین می کند.
درمان شناختی رفتاری (CBT)
از آن جایی که CBT یک نوع درمان مشکل محور و هدف گرا است، می تواند برای فارماکوفوبیا مفید باشد. بیماران یاد می گیرند که چگونه احساسات خاص را تشخیص داده، بررسی کنند و بهترین پاسخ را دهند. CBT معمولا برای درمان بیماران مبتلا به OCD و اختلالات اضطرابی استفاده می شود.
این شکل از درمان برای شناسایی مشکلات خاص و ایجاد یک برنامه درمانی کار می کند. بیماران همچنین استراتژی های مقابله ای را در خارج از جلسات تمرین می کنند تا روی فرآیند های فکری، احساسات دردسرساز و اعمال خود کار کنند.
ذهن آگاهی و مدیتیشن
مدیتیشن و ذهن آگاهی، زمانی که با درمان ترکیب شوند، می توانند برای افرادی که مبتلا به فارماکوفوبیا هستند بسیار مفید باشد. این می تواند با تمرکز مجدد روی مواردی که ممکن است با آن ها رابطه عاطفی نداشته باشید، به منحرف کردن اضطراب شما کمک کند. تنفس، هدایت مجدد انرژی و تخلیه ذهن نمونه هایی از آرامش و تسکین تنش در بدن و ذهن هستند.
مدیتیشن ذهن آگاهی شامل چندین فعالیت است که می تواند در هر مکانی انجام شود، جدا شدن ذهن از افکار سنگین مداوم را کاهش می دهد تا به دستیابی به آرامش ذهن کمک کند. اگر کاملا با احساسات ذکر شده در این مقاله ارتباط دارید یا برخی از علائم ذکر شده را دارید، امیدواریم این روش ها به شما کمک کند اما توصیه می کنیم با یک مشاور صحبت کنید. اضطراب ناشی از مصرف دارو ها کاملا طبیعی است و جای خجالت ندارد.
خیلی عالی بود ممنونم🌺🌹
سلام من چهارده سالمه سه روزه همش فگر های منفی تو مغزم هست تپش قلب هم بیشتر است کف های دستم عرق می کنه فگر می کنم همه جانم می لرزه حتا اونقدر حالم بد میشه که گریه می کنم میشه برام کمک کنید.
من درگیر طرحواره ایثار هستم. چطوری درمانش کنم؟؟
سایت کاملی دارین. همیشه درگیر معنی طرحواره درمانی و انواع طرحواره ها بودم
سلام من از مرگ خيلی میترسم بعد از یه بیماری گوارشی شدید که الان نسبتا درمان شده این مشکل شروع شده شبها خواب ندارم هر روز و شب فکر میکنم دیگه آخرین روزه صدها بار هم به درمانگاه رفتم یه نوار گرفته گفته برو چیزی نیست