تاریخ امروز :1 آذر 1403
اختلال اسکیزوفرنی فرم چیست؟

اختلال اسکیزوفرنی فرم چیست؟

اسکیزوفرنی یک اختلال روانی جدی است که در آن افراد واقعیت را به طور غیرعادی تفسیر می کنند. اسکیزوفرنی فرم ممکن است منجر به ترکیبی از توهم، هذیان و تفکر و رفتار بسیار بی نظم شود که عملکرد روزانه را مختل می کند و می تواند ناتوان کننده باشد. افراد مبتلا به اسکیزوفرنی فرم نیاز به درمان مادام العمر دارند. درمان زود هنگام ممکن است به کنترل علائم قبل از ایجاد عوارض جدی کمک کند و ممکن است به بهبود چشم انداز طولانی مدت کمک کند.

علائم اختلال اسکیزوفرنی فرم

اسکیزوفرنی فرم شامل طیفی از مشکلات در تفکر (شناخت)، رفتار و احساسات است. علائم و نشانه ها ممکن است متفاوت باشد، اما معمولا شامل هذیان، توهم یا گفتار نامنظم است و منعکس کننده یک اختلال در توانایی عملکرد است. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • توهمات فکری: این ها باور های نادرستی هستند که بر اساس واقعیت نیستند. به عنوان مثال، شما فکر می کنید که مورد آزار و اذیت قرار گرفته اید. حرکات یا نظرات خاصی متوجه شما می شود. توانایی یا شهرت استثنایی دارید. شخص مهمی عاشق شماست یا یک فاجعه بزرگ در شرف وقوع است. هذیان در اکثر افراد مبتلا به اسکیزوفرنی فرم رخ می دهد.
  • توهمات دیداری – شنیداری: این ها معمولا شامل دیدن یا شنیدن چیز هایی است که وجود ندارند. با این حال، برای فرد مبتلا به اسکیزوفرنی، آن ها قدرت و تاثیر کامل یک تجربه عادی را دارند. توهم می تواند در هر یک از حواس باشد، اما شنیدن صدا ها شایع ترین توهم است.
  • تفکر آشفته (گفتار): تفکر آشفته از گفتار نامنظم نشات گرفته می شود. ارتباط موثر ممکن است مختل شود و پاسخ به سوالات ممکن است تا حدی یا کاملا نامرتبط باشد. به ندرت، گفتار ممکن است شامل کنار هم قرار دادن کلمات بی معنی باشد که قابل درک نیستند که گاهی اوقات به عنوان سالاد کلمه شناخته می شود.
  • رفتار حرکتی بسیار نامنظم یا غیر طبیعی: این ممکن است به طرق مختلفی نشان داده شود، از حماقت کودکانه تا آشفتگی غیرقابل پیش بینی؛ رفتار بر روی یک هدف متمرکز نیست، بنابراین انجام وظایف دشوار است. رفتار می تواند شامل مقاومت در برابر دستورالعمل ها، وضعیت نامناسب یا عجیب و غریب، عدم پاسخگویی کامل یا حرکت بی فایده و بیش از حد باشد.
  • علائم منفی: این به کاهش یا عدم توانایی برای عملکرد عادی اشاره دارد. به عنوان مثال، فرد ممکن است بهداشت شخصی را نادیده بگیرد یا به نظر بیاید که احساساتی ندارد (تماس چشمی برقرار نمی کند، حالات صورت را تغییر نمی دهد یا یکنواخت صحبت می کند). همچنین، فرد ممکن است علاقه خود را به فعالیت های روزمره از دست بدهد، از نظر اجتماعی کناره گیری کند یا توانایی تجربه لذت را نداشته باشد.

علائم می توانند در طول زمان، با دوره های بد تر شدن و بهبودی علائم، از نظر نوع و شدت متفاوت باشند. برخی از علائم ممکن است همیشه وجود داشته باشد. در مردان، علائم اسکیزوفرنی فرم معمولا از اوایل تا اواسط دهه 20 شروع می شود. در زنان، علائم معمولا در اواخر دهه 20 شروع می شود. تشخیص اسکیزوفرنی فرم در کودکان غیرمعمول و برای افراد بالای 45 سال نادر است.

علائم اسکیزوفرنی فرم در نوجوانان

علائم اسکیزوفرنی فرم در نوجوانان

علائم اسکیزوفرنی در نوجوانان مشابه علائم در بزرگسالان است، اما تشخیص این بیماری ممکن است دشوار تر باشد. این ممکن است تا حدی به این دلیل باشد که برخی از علائم اولیه اسکیزوفرنی فرم در نوجوانان برای رشد معمولی در دوران نوجوانی رایج است، مانند:

  • کناره گیری از دوستان و خانواده
  • کاهش عملکرد در مدرسه
  • مشکل خواب
  • تحریک پذیری یا خلق افسرده
  • کمبود انگیزه
  • همچنین، مصرف مواد مانند ماری جوانا، مت آمفتامین ها یا ال اس دی، گاهی اوقات می تواند علائم و نشانه های مشابهی ایجاد کند.

در مقایسه با علائم اسکیزوفرنی فرم در بزرگسالان، نوجوانان ممکن است:

  • کمتر دچار توهم می شوند
  • احتمال توهمات بصری بیشتر است

اسکیزوفرنی فرم و افکار خودکشی

افکار خودکشی در میان افراد مبتلا به اسکیزوفرنی فرم رایج است. اگر عزیزی دارید که در خطر اقدام به خودکشی است یا اقدام به خودکشی کرده است، مطمئن شوید که کسی با آن شخص می‌ ماند. فورا با اورژانس تماس بگیرید. یا اگر فکر می کنید می توانید با خیال راحت این کار را انجام دهید، فرد را به نزدیک ترین اورژانس بیمارستان ببرید.

علل اسکیزوفرنی فرم چیست؟

مشخص نیست که چه چیزی باعث اسکیزوفرنی فرم می شود، اما محققان بر این باورند که ترکیبی از ژنتیک، شیمی مغز و محیط در ایجاد این اختلال نقش دارند. مشکلات مربوط به برخی مواد شیمیایی طبیعی مغز، از جمله انتقال دهنده های عصبی به نام دوپامین و گلوتامات، ممکن است به اسکیزوفرنی فرم کمک کند. مطالعات تصویربرداری عصبی تفاوت هایی را در ساختار مغز و سیستم عصبی مرکزی افراد مبتلا به اسکیزوفرنی فرم نشان می دهد. در حالی که محققان در مورد اهمیت این تغییرات مطمئن نیستند، آن ها نشان می دهند که اسکیزوفرنی فرم یک بیماری مغزی است.

بیشتر بخوانید: نحوه برخورد با یک مادر بد

افراد اسکیزوفرنی فرم چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنند؟

افراد مبتلا به اسکیزوفرنی فرم اغلب از این که مشکلات شان ناشی از یک اختلال روانی است که نیاز به مراقبت پزشکی دارد، آگاهی ندارند. بنابراین اغلب بر عهده خانواده یا دوستان است که از آن ها کمک بگیرند.

اگر فکر می کنید فردی که می شناسید ممکن است علائم اسکیزوفرنی فرم را داشته باشد، در مورد نگرانی های خود با او صحبت کنید. اگرچه نمی ‌توانید کسی را مجبور کنید که به دنبال کمک حرفه ‌ای باشد، اما می‌ توانید تشویق و حمایت کنید و به فرد مورد علاقه ‌تان کمک کنید تا یک پزشک واجد شرایط یا متخصص سلامت روان پیدا کند.

خطرات و عوارض اسکیزوفرنی فرم

خطرات و عوارض اسکیزوفرنی فرم

اگرچه علت دقیق اسکیزوفرنی فرم شناخته نشده است، به نظر می رسد برخی عوامل خطر ابتلا به اسکیزوفرنی یا شروع آن را افزایش می دهند، از جمله:

داشتن سابقه خانوادگی اسکیزوفرنی

برخی از عوارض بارداری و زایمان، مانند سوء تغذیه یا قرار گرفتن در معرض سموم یا ویروس ها که ممکن است بر رشد مغز تأثیر بگذارد. اسکیزوفرنی در صورت درمان نشدن می‌ تواند منجر به مشکلات شدیدی شود که هر بخش از زندگی را تحت تاثیر قرار می ‌دهد. عوارضی که اسکیزوفرنی ممکن است ایجاد کند یا با آن ها همراه باشد عبارتند از:

  • خودکشی (اقدام به خودکشی و افکار خودکشی)
  • اختلالات اضطرابی و اختلال وسواس فکری اجباری (OCD)
  • افسردگی
  • سوء مصرف الکل یا سایر مواد مخدر، از جمله نیکوتین
  • ناتوانی در کار یا حضور در مدرسه
  • مشکلات مالی و بی خانمانی
  • انزوای اجتماعی
  • مشکلات بهداشتی و پزشکی
  • قربانی شدن
  • رفتار پرخاشگرانه، اگرچه غیر معمول است

راه های جلوگیری از اسکیزوفرنی فرم

هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از اسکیزوفرنی فرم وجود ندارد، اما رعایت برنامه درمانی می تواند به جلوگیری از عود یا بد تر شدن علائم کمک کند. علاوه بر این، محققان امیدوارند که یادگیری بیشتر در مورد عوامل خطر اسکیزوفرنی فرم به تشخیص و درمان زود تر منجر شود.

درباره “اختلال اسکیزوفرنی فرم ” بیشتر بخوانید:

6 یک نظر

  1. غلام طباطبایی پاسخ

    سلام با تشکر از مقالتون
    من متاسفانه در برابر افراد و در جمع قادر به اظهار نظر نیستم و نمیتونم نظرم رو بیان کنم
    باید چی کار کنم؟

  2. محمدجواد اکبری پاسخ

    سلام من چهارده سالمه سه روزه همش فگر های منفی تو مغزم هست تپش قلب هم بیشتر است کف های دستم عرق می کنه فگر می کنم همه جانم می لرزه حتا اونقدر حالم بد میشه که گریه می کنم میشه برام کمک کنید.

  3. ابراهیم دستغیب پاسخ

    میشه یه کمکی بهم کنین منی که نوشتن اهدافم و اتقافات رو کاغذ برام سخته چیکار کنم تا بتونم بنویسمشون

  4. غلامحسین محمودی پاسخ

    سلام
    مطالبتون خیلی عالی و کاربردی هست
    می خواستم بدونم از چه منابعی برای نوشتن این مطالب استفاده کردید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *