تاریخ امروز :26 آذر 1403
چطور استعداد بسازیم؟

چطور استعداد بسازیم؟

در چه کاری خوب هستید؟ آیا می دانید اگر کسی از شما بخواهد استعدادهای خود را نام ببرید؛ چه بگویید؟ اغلب تشخیص استعداد کار آسانی نیست و ممکن است پیش خودتان فکر کنید که هیچ استعدادی ندارید. در این مقاله از روانکده مراحل شناسایی استعداد و راه‌های تقویت آن‌ را به شما معرفی خواهیم کرد.

استعداد؛ ذاتی یا اکتسابی؟

دیدگاه‌های جامع مایرز و همکارانش استعداد ذاتی را در مقابل اکتسابی تصدیق می کنند؛ اما از سویی نیز نشان می‌دهند که این ساختار ذاتی استعداد قابل توسعه و پرورش می‌باشد.

زندگی همیشه یک خط صاف نیست؛ گاهی نیاز به مقابله با فراز و نشیب های زندگی خود داریم و برای آن باید از نقاط قوت خود آگاه باشیم. استعدادها و نقاط قوت ما به ما شجاعت و بینشی می دهند تا با چالش های زندگی روبرو شویم.

مطلب مرتبط: استعداد یا تلاش؟

چطور استعداد بسازیم؟

دنبال کردن چیزی که نه تنها در آن مهارت دارید، بلکه به آن علاقه مند نیز هستید؛ زندگی شما را با ارزش تر می کند. علاوه بر این؛ چیزی معنادار را به دنیا برمی گردانید که فقط شما می توانید آن را فراهم کنید.

به یاد داشته باشید که استعداد شما هر چه باشد؛ ارزش دنبال کردن را دارد و چگونگی مدیریت استعداد می تواند تفاوت بین موفقیت و شکست باشد.

چگونه استعداد خود را شناسایی کنیم؟

راه های زیادی برای کشف استعداد وجود دارد که می‌توانید از آنها استفاده کنید. 7 راه که کمک می‌کند استعدادهای خود را کشف کرده و از آنها به نفع خود استفاده کنید عبارتند از:

  1. آزمون تست شخصیت بدهید

اگر می خواهید در مورد توانایی های خود در زندگی بدانید؛ می‌توانید آزمون ارزیابی را انجام دهید؛ علاوه بر اینکه هزینه ای ندارد، به شما در درک نحوه عملکرد‌تان در جنبه های مختلف زندگی کمک می‌کند.

در اینصورت شما قادر خواهید بود جنبه ای از زندگی را که به حداکثر توجه نیاز دارد شناسایی کنید. علاوه بر این؛ چنین تست هایی  به شما در تعریف الگوهای زندگی و شخصیت خود کمک می‌کنند و به شما امکان می دهند بررسی کنید که چه نوع انگیزه هایی در زندگی برای شما مناسب تر است و در نهایت می توانید نقاط قوت و کاستی های خود را با دقت بیشتری فهرست کنید.

  1. آنچه را که به شما احساس قدرت می‌دهد پیدا کنید

ماهیت استعداد به معنای یافتن چیزی است که شما را قوی تر می کند و موجب می‌شود زندگی هدفمند و رشد و رضایت را تجربه کنید.

وقتی در کاری خوب باشید، انجام آن راحت تر به نظر می رسد. حس درونی ما همیشه ما را به سمت چیزهایی می کشاند که باعث می شود در زندگی احساس آرامش و رضایت داشته باشیم.

با این حال، زمانی که احساس می کنید در جای خود نیستید یا واقعاً آن رضایت را از زندگی روزمره خود دریافت نمی کنید و احساس ضعف می کنید؛ زمانی است که به یاد بیاورید که چه چیزی در زندگی به شما احساس خوبی می‌دهد.

  1. از دوستان خود بپرسید که از نظر آنها بهترین و بدترین خصوصیات شما چیست

افراد بسیار نزدیک خود؛ مانند خانواده یا دوستانتان کسانی هستند که برای مدت طولانی با شما بوده اند و بدون شک به وضوح می دانند که علایق شما چیست و مهمتر از آن، آنها می توانند به شما بگویند که در چه کاری مهارت دارید! این کار می‌تواند هر چیزی باشد؛ از آواز خواندن گرفته تا رقصیدن و شوخی…

وقتی از دوستان خود در مورد بهترین و بدترین ویژگی های خود می پرسید؛ از آنها بخواهید که با شما صادق باشند. دانستن نقاط ضعف یا بدترین ویژگی هایتان به شما کمک می کند تا چنین عادات یا فعالیت هایی را از زندگی خود حذف کنید.

  1. از خانواده خود بپرسید که در کودکی چه چیزی را دوست داشتید

با مادر، پدر یا خواهر و برادر خود صحبت کنید و در مورد آنچه در کودکی دوست داشتید بپرسید. شاید شما در به خاطر آوردن چنین چیزهایی مشکل داشته باشید؛ اما آنها مطمئناً به یاد خواهند آورد.

رفتارهای گذشته، علاقمندی‌ها و ناخوشایندهای شما به شما بینشی روشن از شخصیت و نحوه بزرگ شدنتان می دهد. اگر برخی از آنها هنوز هم مغز شما را غلغلک می دهد یا باعث هیجان‌ شما می شود؛ می‌توانید مطمئن شوید که اینها چیزهایی بودند که دوست داشتید و در آنها مهارت داشتید و استعداد شما همین است!

مطلب مرتبط: جایگاه کارگروهی در نظام آموزشی

  1. به دنبال استعداد دیگران باشید

زمانی که نمی توانید ذهنیت خود را عمیقاً بررسی کنید؛ خودتان را مجبور به انجام این کار نکنید. کمی به خود استراحت بدهید و دیگران را مشاهده کنید! مواقعی وجود دارد که استعداد دیگران به ما الهام می بخشد؛ آنچه ما را جذب می کند می تواند غیرمستقیم به استعداد ما مربوط شود.

گاهی اوقات مشاهده دیگران به ما الهام می‌دهد که متوجه شویم در این کار خوب هستیم. به عنوان مثال، اگر مقاله ای به شما الهام می دهد و فکر می کنید که می توانستید به روشی بهتر آن را بنویسید، شاید استعداد پنهان شما نوشتن باشد.

به دنبال چیزی باشید که به روح شما متصل شود. باید به شما الهام بخشد و باعث شود احساس شادی و رضایت داشته باشید.

  1. مجموعه کتاب/موسیقی/فیلم خود را بررسی کنید

چطور استعداد بسازیم؟

ما در عصر حاضر به محتواهای صوتی و تصویری بسیاری دسترسی داریم. اگر به کتاب، موسیقی یا فیلم علاقمندید؛ زمان خوبی برای بررسی آنها است.

سعی کنید به خاطر بیاورید که چه نوع رسانه ای مصرف می کنید؛ دسته بندی رسانه هایی که به آن علاقه دارید به طور واصح به شما نشان می‌دهد که به چه حوزه‌ای تمایل دارید.

بیشتر بخوانید: چگونه روانشناس به کاهش وزن شما کمک می‌کند؟

مجموعه رسانه های ما به ما ایده ای از آنچه دوست داریم می دهد و گاهی اوقات این کار به شما کمک می کند تا هویت خود را تعیین کنید.

  1. موفقیت‌های گذشته خود را به خاطر بیاورید

ما در طول زندگی خود کارهای متعددی انجام می دهیم؛ برای برخی از آنها از ما تشکر و قدردانی می شود و برای برخی دیگر نه. سعی کنید چیزهای مختلفی را که در گذشته به خاطر آنها از شما تشکر شده است، بیابید.

اگر با یادآوری آنها احساس خوبی داشتید؛ وقتی به طور مرتب برای چیزی از شما قدردانی می شود یعنی در آن مهارت دارید و می تواند استعداد پنهان شما باشد.

برای مثال ممکن است شما یک شنونده خوب، یک محرک خوب یا یک معلم خوب باشید. این قدردانی‌های کوچک ممکن است گاهی بی‌اهمیت به نظر برسند. با این حال، جایی در عمق وجود، اینها استعدادهای ما هستند.

چگونه استعداد خود را تقویت کنیم؟

مهم است که توجه داشته باشید توسعه استعداد یک فرآیند طولانی مدت است و نیاز به برنامه ریزی، طراحی و اجرای دقیق دارد. توسعه استعداد شامل سرمایه گذاری بر روی نقاط قوت و توانایی های فردی است. در ادامه چند استراتژی برای پرورش استعداد برایتان آورده‌ایم:

  • آماده تغییر باشید

هنگامی که استعدادهای خود را شناسایی کردید؛ آماده تغییر باشید. ممکن است مجبور شوید پس از کشف استعداد خود تصمیماتی برای تغییر زندگی بگیرید.

نمی توانید انتظار داشته باشید که منفعل و راکد بمانید و رشد کنید؛ شما باید تغییر را با کمال میل بپذیرید. ممکن است در ابتدا ناراحت کننده به نظر برسد؛ اما در نهایت خوشحال خواهید شد.

به دنبال یافتن بهانه و دلایلی برای به تأخیر انداختن یا نادیده گرفتن چنین تغییراتی نباشید؛ شما باید با پذیرش افکار و عادات جدید به خودتان فرصت بدهید تا زندگی‌ای داشته باشید که از طریق استعدادهایتان شما را خوشحال کند.

  • استعدادهای خود را انتخاب کنید

ممکن است مشخص شود که شما چندین استعداد دارید و این می تواند چیز خوبی باشد زیرا بسیار انگیزه دهنده است؛ در چنین مواقعی باید از لیست چیزهایی که در آنها مهارت دارید انتخاب کنید.

مطلب مرتبط: شخصیت INFJ چیست؟

تصمیم بگیرید که چه استعدادی بر قلب و روح شما تأثیر می گذارد و شما را خوشحال و راضی می کند؛ باید فهرست نهایی را انتخاب کنید و آنها را دنبال کنید.

  • تمرین کنید، یاد بگیرید و ارتقا دهید

کشف استعداد به این معنی نیست که داستان خودیابی شما به پایان رسیده است؛ بلکه باید دائماً یاد بگیرید و دانش خود را ارتقا دهید و برای پرورش مجموعه مهارت های خود مهارت بیشتری کسب کنید.

دوره‌ بگذرانید، در سمینارها شرکت کنید، ویدیو تماشا کنید، کتاب بخوانید یا هر کاری که به شما در ارتقای استعداد و بهبود نقاط ضعفتان کمک کند را انجام دهید و به یاد داشته باشید که هرگز نباید هنگام یادگیری و ارتقاء دانش خود راضی باشید و متوقف شوید.

  • یک مربی پیدا کنید

اگر به طور منظم تمرین کرده‌اید و می‌خواهید با استعداد خود ادامه دهید؛ فردی با تجربه در این زمینه پیدا کنید. لزومی ندارد که او برنده جایزه نوبل باشد؛ چیزی که شما می خواهید شخصی با تجربه بیشتر است که بتواند مشاوره خوبی بدهد.

بسیار مهم است که بدانید از مربی چه می‌خواهید؟ آیا به پشتیبانی نیاز دارید؟ آیا به کسی نیاز دارید که شما را به چالش بکشد؟…

مطمئن نیستی کجا را باید نگاه کنی؟ برخی از مکان های خوب عبارتند از:

در شبکه‌های مجازی مثل لینکدین، کنفرانس‌ها و انجمن‌ها می‎توانید چنین افرادی را پیدا کنید و در تماس باشید و از تجربیاتشان بهره ببرید.

همچنین به دوستان و خانواده خود بگویید که به دنبال یک مربی هستید؛ آنها ممکن است شخصی را بشناسند که می تواند به شما کمک کند.

  • به کمال برسانید

چطور استعداد بسازیم؟

زمانیکه به طور مداوم استعداد و دانش خود را ارتقاء دهید می‌توانید خود را به کمال برسانید؛ البته توجه داشته باشید که بی عیب بودن یعنی بهتر شدن نسبت به کسی که دیروز بودی!

دائماً سؤال کنید، توانایی های خود را به روز کنید و بهترین شکل از خودتان باشید؛ اینگونه به کمال می‌رسید.

کلام آخر

در این مطلب روشهایی مفید برای کشف و تقویت استعدادهایتان را آموختید؛ البته که همکاران، دوستان، بستگان و سازمانی که در آن شاغل هستید نیز می‌توانند با استراتژی‌های درست نقش بسزایی در شناسایی و توسعه مهارت‌ها و استعدادهای شما داشته باشند.

به این مقاله امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *