اعتماد به نفس باعث ایجاد سلامتی روانی و روحی و شادی اجتماعی می شود و یکی از عوامل اصلی برای احساس موفقیت و خوشبختی در تمام سنین می باشد. بسیاری از والدینی که از اهمیت اعتماد به نفس اطلاع دارند؛ نگران میزان اعتماد به نفس فرزندان خود هستند؛ لذا در این مقاله از سایت روانکده می خواهیم به پدر و مادرهایی که می پرسند؛ چگونه اعتماد به نفس فرزندمان را افزایش دهیم؟ راهکارهای فوق العاده ای برای افزایش اعتماد به نفس بدهیم.
اعتماد به نفس یکی از باارزش ترین هدایایی است که والدین می توانند در طول زندگی و در هر سنی به فرزندان خود بدهند. لذا در این مقاله شما را با روش های افزایش خودباوری فرزندان در دوره های مختلف زندگی آشنا خواهیم کرد.
فهرست مطالب
- 1 راه های ایجاد اعتماد به نفس در کودکان
- 2 راه های اعتماد به نفس در فرزندان
- 2.1 فرزند خود را دوست داشته باشید
- 2.2 به ویژگی ها و خود واقعی فرزندتان؛ احترام بگذارید
- 2.3 الگوی خوبی برای فرزند خود باشید
- 2.4 به فرزندتان احساس امنیت بدهید
- 2.5 با فرزند خود همدردی و همدلی کنید
- 2.6 فرزند خود واقع گرایانه ستایش کنید
- 2.7 به فرزندتان کمک کنید اهدافی واقع بینانه برای خود تعیین کند
- 2.8 قوانین سازگاری برای فرزند خود تنظیم کنید
- 2.9 از فرزند خود نظرخواهی کنید
- 2.10 به عنوان والدین از انجام برخی کارها و بازخوردها باید خودداری کنید مانند:
راه های ایجاد اعتماد به نفس در کودکان
درحقیقت باید بگوییم هیچ راه مستقیم و حتمی برای افزایش اعتماد به نفس وجود ندارد و برای اینکه نقش موثری در اعتماد به نفس فرزند خود در سنین کودکی ایفا نمایید باید از یک سری بایدها و نبایدها آگاه باشید و طبق آنها عمل کنید.
اگر با کودک خود با احترام رفتار کنید و به افکار، احساسات و کارهایی که علاقمند است توجه نشان بدهید در مسیر ایجاد اعتماد به نفس او کمک بزرگی کرده اید. در کل داشتن ارتباط سالم و تأثیرگذار والدین با کودکان منجر به تقویت اعتماد به نفس در آنها می شود. چند نمونه از راهکارهای افزایش اعتماد به نفس در کودکان:
-
برای کودک خود وقت بگذارید
اوقاتی را به پیاده روی، بازی، رفتن به جاهایی که دوست دارد و تفریح با کودک بگذرانید؛ سعی کنید در مدتی که با او وقت می گذرانید حواستان جای دیگری نباشد و رفتارتان به گونه ای باشد که کودک با شما احساس راحتی بکند؛ در این صورت او احساس ارزشمندی می کند و شما نیز می توانید از نیازها و افکار فرزند خود آگاه شوید.
-
محبت و علاقه خود را به کودک ابراز کنید
رفتار شما باید به گونه ای باشد که کودک حس کند جایگاه ویژه ای در زندگی شما دارد و عشق و محبتی بی دریغ و بی قید و شرط از طرف والدین خود دریافت می کند. او باید بداند که حتی با تمام کارها و رفتارهای اشتباهی که دارد شما او را دوست دارید و حمایتش می کنید.
-
با کودک حرف بزنید
با او در مورد فعالیت های روزانه اش حرف بزنید؛ برای داشتن مکالمه می توانید از او سوال هایی ساده و شفاف بپرسید؛ تا او بتواند پاسخ دهد. همچنین در بین مکالماتی که دارید؛ می توانید تجربیات خودرا با هم به اشتراک بگذارید. در اینصورت کودک حس می کند دیدگاه فردی، حرف ها و تجربیات ارزشمندی دارد.
-
احساسات کودک را تأیید کنید
هیچ وقت احساسات کودک خود را نقد و تحقیر نکنید. حتی اگر متوجه احساسات او نمی شوید یا با آن مخالف هستید؛ باید به آنها احترام بگذارید؛ تا از بیان احساسات خود خجول و ناراحت نباشد. به این ترتیب کودک حس می کند دیدگاه و احساسات او مهم هستند.
-
توانایی های کودک را به کار بگیرید
به کودک اجازه دهید کارهایی را که در توانش است انجام دهد و از ریسک های سالم استقبال کنید. با توجه به علاقه ای که دارد به او مسئولیت بدهید. اگر همه کارهای او را شما انجام دهید او حس می کند به توانایی هایش شک دارید و در طولانی مدت به فردی منفعل و درمانده تبدیل خواهد شد.
-
اجازه دهید کودک اشتباه کند
اگر والدین زمانی که کودک کاری انجام می دهد فورا اشتباه او را تصحیح کنند؛ در واقع فرصت یادگیری و آموزش را از او می گیرند. فقط زمانی که در حین انجام کاری؛ سلامتی جانی او در خطر بود و یا حس کردید انجام آن کار عواقب بدی برای او خواهد داشت؛ می توانید مداخله کرده و اشتباه او را اصلاح کنید. در این صورت کودک متوجه می شود در هر شرایطی امکان اشتباه کردن وجود دارد و زمانی که می خواهد مهارت جدیدی یاد بگیرد؛ طبیعی است که اشتباهاتی داشته باشد و مهم این است که بتواند از اشتباهات خود درس بگیرد.
بخش مهمی از فرآیند یادگیری کودکان از تجربه ی اتفاقات طبیعی در حین انجام کاری به دست می آید.
-
به کودک حق انتخاب بدهید
به کودک فرصت انتخاب کردن بدهید و برای انتخاب ها و ترجیحات او احترام قائل شوید؛ حواستان باشد با پیشنهاد دادن گزینه انتخاب های او را محدود نکنید؛ به این ترتیب به تقویت حس استقلال در کودک کمک کرده اید.
مطلب مرتبط: افزایش اعتماد به نفس در کودکان و نوجوانان
بیشتر بخوانید: آیا رابطه زناشویی مقعدی در دوران بارداری خطری دارد؟
راه های اعتماد به نفس در فرزندان
داشتن اعتماد به نفس سالم؛ سلاح فرزندان شما در مقابل چالش های زندگی می باشد. برای افزایش اعتماد به نفس فرزندتان روش های مختلفی وجود دارد؛ اما به خاطر داشته باشید که اعتماد به نفس به تدریج ایجاد می شود و باید در مسیر افزایش اعتماد به نفس صبور باشید. چند راهکار کاربردی برای افزایش اعتماد به نفس فرزندان:
فرزند خود را دوست داشته باشید
ساده ترین و ارزشمندترین حسی که می توانید به فرزند خود بدهید این است که او دوست داشتنی است. در واقع نیاز به احساس پذیرش و دوست داشتن یک نیاز اساسی است که باید اول از همه در خانواده به آن پاسخ داده شود. عشق بدون قید و شرط والدین پایه اعتماد به نفس در فرزندان می باشد.
به ویژگی ها و خود واقعی فرزندتان؛ احترام بگذارید
هر شخصی خصوصیات و ویژگی های منحصر به فردی دارد و شما نباید سعی کنید ویژگی های فرزند خود را تغییر دهید. اجازه بدهید او خودش باشد و از نشان دادن خود واقعی اش نترسد. مثلا اگر فرزند شما بیماری خاصی دارد هرگز به او نگویید بیماریش را از دیگران پنهان کند.
الگوی خوبی برای فرزند خود باشید
فرزندان از والدین الگوبرداری می کنند؛ نشان بدهید که برای خودتان ارزش قائل هستید و از سلامتی، احساسات و نیازهای روانی خودتان مراقبت کنید. به این ترتیب فرزند شما یاد می گیرد از خودش مراقبت کند و ارزش خود را بداند.
به فرزندتان احساس امنیت بدهید
با داشتن رفتارهای خوب و سالم با اعضای خانواده می توانید احساس داشتن امنیت را در فرزندان خود فراهم کنید؛ همچنین کودک خود را از رفتارهای بد دیگران محافظت کنید.
با فرزند خود همدردی و همدلی کنید
زمانی که فرزندتان ناراحت است او را نادیده نگیرید و قضاوت نکنید؛ بلکه درمورد ناراحتی و مشکل او سوال کرده و از او حمایت کنید.
فرزند خود واقع گرایانه ستایش کنید
تلاش ها و دستاوردهای فرزندان خود را با نشان دادن واکنش های واقعی تحسین کنید و به او بفهمانید که تلاشش ارزشمند است و نیازی نیست در همه کارها را بی نقص و عالی انجام دهد. زیرا تصور موفق نشدن؛ موجب اضطراب در کودکان می شود و انگیزه تلاش کردن را از آنها می گیرد و باعث خواهد شد فرصت های زیادی را در زندگی از دست بدهند. از تحسین بی مورد فرزندان خودداری کنید چون باعث اعتماد به نفس کاذب در آنها می شود که در آینده مشکل ساز خواهد بود.
به فرزندتان کمک کنید اهدافی واقع بینانه برای خود تعیین کند
به فرزندتان برای تعیین اهداف معقول و متناسب با سنشان کمک کنید و روند پیشرفت آنها را تحت نظر بگیرید و او را تشویق کنید از شکست ها نترسد و تلاش کند.
قوانین سازگاری برای فرزند خود تنظیم کنید
برای فرزندان خود متناسب با سنشان قوانینی مشخص کنید و به آنها مسئولیت هایی بدهید.
از فرزند خود نظرخواهی کنید
درباره مسائل روزمره و مشکلات با او بحث کنید و به نظرات و عقایدش احترام بگذارید.
مطلب مرتبط: آیا اعتماد به نفس اکتسابی است؟
به عنوان والدین از انجام برخی کارها و بازخوردها باید خودداری کنید مانند:
- سرزنش کردن، سرکوفت زدن و تحقیر کردن فرزندان
- مقایسه فرزندتان با دیگران
- تنبیه جسمی و روحی فرزندان
- فحش و ناسزا به فرزندان
- خودداری از برچسب زدن و القاب بد به فرزندان، همچون بی عرضه، احمق و خنگ و …
مطلب مرتبط: مشکل اعتماد به نفس کودکان
کلام آخر
داشتن اعتماد به نفس تاثیر چشمگیری در سلامت اجتماعی، ذهنی، رفتاری و هیجانی فرزندان شما دارد و نحوه برخورد آنها با شکست ها و چالش های زندگی را بهبود می بخشد. به این ترتیب یادگیری و رشد فرزندان بیشتر می شود و پیشرفت تحصیلی و روابط اجتماعی آنها تسریع می یابد.
مقاله کامل و جامعی بود ممنون از شما
استعلام مدارک با وزارت علوم هست یا دانشگاه؟
سلام. خانمم من را از اول ازدواجمون کتک می زد بعدش هم به علت بیماری وسواس که دارم تنشهایی بینمون پیش اومد حالا برخلاف او که هیچ حسی نسبت به من نداره و طلاق می خواد بگیره. من مسواک زدنمون دوست دارم با هم باشه. ناراحت می شدم اگه تنهایی مسواک می زد. تمرکزم تو درس خوندن مدتیه ندارم. آیا من سندرم استکهلم دارم؟