اریتروفوبیا یک فوبیا خاص است که باعث ترس بیش از حد و غیرمنطقی از سرخ شدن می شود. افراد مبتلا به اریتروفوبیا اضطراب شدید و سایر علائم روانی را در اثر عمل یا فکر سرخ شدن تجربه می کنند. غلبه بر اریتروفوبیا با درمان روانشناختی مانند درمان شناختی رفتاری و مواجهه درمانی امکان پذیر است. در این مقاله، علائم، علل، تشخیص و درمان را بررسی خواهیم کرد.
فهرست مطالب
علائم اریتروفوبیا یا ترس از سرخ شدن
هنگامی که شما اریتروفوبیا دارید، ترس از سرخ شدن غیرقابل کنترل و خودکار است، همان طور که در مورد همه فوبیا وجود دارد. فرد مبتلا به اریتروفوبیا نسبت به عمل سرخ شدن یا حتی در فکر سرخ شدن دچار اضطراب شدید می شود. هنگامی که این اضطراب رخ می دهد، همچنین می تواند منجر به قرمزی و سرخ شدن صورت و سینه شود که می تواند اضطراب را بد تر کند.
علائم اضطراب مرتبط با اریتروفوبیا ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- افزایش بی قراری
- احساس دائمی نگرانی یا اضطراب
- مشکل در تمرکز
- مشکل در خوابیدن در شب
این علائم اضطراب اغلب در زندگی روزمره وجود دارد، حتی اگر فرد به طور فعال سرخ نشود. در موقعیت هایی که می تواند باعث سرخ شدن واقعی شود، مانند سخنرانی در جمع، این اضطراب ممکن است به صورت حمله پانیک ظاهر شود. علائم حمله پانیک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ضربان قلب سریع
- مشکل در تنفس
- درد قفسه سینه
- تعریق
- تکان دادن
- سرگیجه
- حالت تهوع
یک مطالعه در سال 2019 نشان داد که افراد مبتلا به فوبیای خاص کیفیت زندگی پایین تری را نسبت به افراد بدون فوبیا تجربه می کنند. وجود دائمی علائم اریتروفوبیا می تواند زندگی عادی را دشوار کند. افراد مبتلا به اریتروفوبیا حتی ممکن است برای محافظت در برابر قرار گرفتن در موقعیت هایی که ممکن است باعث سرخ شدن آن ها شود از بیرون رفتن از خانه اجتناب کنند.
علل اریتروفوبیا یا ترس از سرخ شدن
اریتروفوبیا می تواند از یک تجربه تروماتیک یا یک ارتباط غیر تروماتیک ایجاد شود. فوبیایی که از یک رویداد آسیب زا ایجاد می شود، یک فوبیا تجربی است. فوبیایی که در غیاب یک رویداد آسیب زای شخصی ایجاد می شود، یک فوبیا غیرتجربی است.
اریتروفوبیا تجربی
اریتروفوبیا تجربی ممکن است زمانی ایجاد شود که فرد یک رویداد اجتماعی آسیب زا را تجربه کند که شامل یا باعث سرخ شدن می شود. این می تواند منجر به اجتناب از سرخ شدن یا موقعیت هایی شود که ممکن است باعث سرخ شدن شوند، تا مجبور نباشند دوباره آن ضربه را زنده کنند. در برخی موارد، آن ضربه می تواند منجر به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) شود که همچنین باعث اضطراب و استرس روانی مداوم می شود.
اریتروفوبیا غیر تجربی
اریتروفوبیا غیرتجربی ممکن است از چند علت مختلف ایجاد شود که هیچ ارتباطی با یک رویداد شخصی آسیب زا ندارد. برای برخی افراد، داشتن یک خویشاوند مبتلا به اریتروفوبیا می تواند منجر به افزایش خطر ابتلا به اریتروفوبیا شود. برای افراد دیگر، شنیدن یک رویداد آسیب زا دیگر مربوط به سرخ شدن می تواند باعث ایجاد فوبیا از سرخ شدن شود.
مهم نیست که چگونه اریتروفوبیا ایجاد می شود، فرد هیچ کنترلی بر ترس خود ندارد. آن ها متوجه می شوند که ترس غیرمنطقی است، اما نمی توانند واکنش خود را نسبت به آن کنترل کنند. وقتی دچار اریتروفوبیا هستید، ترس از سرخ شدن بیش از حد، مداوم و خارج از کنترل شماست.
تشخیص اریتروفوبیا چگونه است؟
برخی شرایط زمینه ای مانند کمبود های تغذیه ای یا بیماری های روانی تشخیص داده نشده وجود دارد که می تواند باعث اضطراب مداوم شود. هنگامی که تشخیص اریتروفوبیا را دریافت می کنید، ممکن است پزشک بخواهد ابتدا این علل احتمالی را رد کند.
اگر هیچ شرایط پزشکی زمینه ای وجود نداشته باشد که باعث فوبیا شما شود، پزشک می تواند از معیار های خاصی برای تشخیص رسمی استفاده کند. برای تشخیص فوبیا، پزشک از معیار های تعیین شده توسط راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، استفاده می کند. یک مشاور می تواند تشخیص فوبیا را تایید کند اگر:
بیشتر بخوانید: تفاوت استرس و اضطراب
- ترس بیش از حد، نامعقول و مداوم است.
- ترس و قرار گرفتن در معرض ترس باعث بروز علائم فوری اضطراب یا وحشت می شود.
- ترس باعث می شود که فرد از موقعیت هایی که ممکن است باعث تجربه یا مواجهه با ترس شود اجتناب کند.
- کیفیت زندگی فرد مبتلا به فوبیا تاثیر منفی دارد.
- این ترس برای حداقل 6 ماه یا بیشتر ثابت است.
- ترس ناشی از یک بیماری روانی زمینه ای دیگر نیست.
اگر تعداد معینی از این معیار ها را در رابطه با اریتروفوبیا داشته باشید، مشاور شما را مبتلا به اریتروفوبیا تشخیص می دهد و می تواند شما را برای درمان معرفی کند.
درمان های اریتروفوبیا
چندین گزینه درمانی موثر برای اریتروفوبیا وجود دارد، از جمله درمان شناختی رفتاری، مواجهه درمانی و سایر درمان های تجربی. آن ها عبارتند از:
درمان شناختی رفتاری (CBT)
CBT یک رویکرد درمانی فوق العاده موثر و کاملا تحقیق شده برای انواع بیماری های روانی از جمله افسردگی، اضطراب و فوبیا است. با CBT، تمرکز بر روی سیم کشی مجدد الگو های افکار منفی به الگو های فکری سالم تر است، که به نوبه خود می تواند الگو های رفتاری سالم تری را ترویج کند.
یک مطالعه در سال 2017 نشان داد که جلسات CBT حضوری و آنلاین در درمان اختلالات روانپزشکی مانند فوبیا مفید است. اگر اریتروفوبیا دارید، CBT یک گزینه درمانی موثر برای کمک به بهبود الگو های فکری روزانه شما است.
درمان از طریق مواجهه
مواجهه درمانی نوعی درمان شناختی رفتاری است که معمولا برای درمان اختلالات مبتنی بر اضطراب استفاده می شود. این شامل قرار گرفتن در معرض ترس در یک محیط امن به منظور سیم کشی مجدد پاسخ ترس است. نشان می دهد که مواجهه درمانی موثر ترین درمان برای فوبیای خاص است، حتی در مقایسه با گزینه های درمانی سنتی تر. برای افراد مبتلا به اریتروفوبیا، قرار گرفتن مکرر و ایمن در معرض سرخ شدن می تواند تا حد زیادی علائم ترس را کاهش دهد.
درمان های تجربی
برخی از درمان های تجربی برای درمان فوبیا و سایر اختلالات اضطرابی ایجاد شده اند. به عنوان مثال، تحریک بصری از درمان واقعیت مجازی می تواند از درمان مواجهه در محیط بالینی تقلید کند. کروموتراپی گوش یک درمان جدید برای فوبیا است که شامل تجسم تروما (صحنه رنج) در حالی که آن را با نقاط حساس لاله گوش مرتبط می کند. با این حال، هر دو درمان نیاز به تحقیقات بیشتری برای تعیین اثربخشی آن ها برای درمان اریتروفوبیا دارند.
دارو های اریتروفوبیا
در برخی موارد، ممکن است دارو برای کمک به کاهش علائم روزانه اضطراب ناشی از اریتروفوبیا تجویز شود. این ها ممکن است شامل دارو های ضد اضطراب برای استفاده کوتاه مدت و دارو های ضد افسردگی برای استفاده طولانی مدت باشد. اکثر درمانگران ترجیح می دهند دارو های کوتاه مدت اضطراب را تجویز نکنند.
درمان ترکیبی
مهم است بدانید که هیچ روش درمانی واحدی وجود ندارد که برای همه موثر باشد. مهم نیست که تصمیم دارید چه چیزی را امتحان کنید، یافتن روش درمانی مناسب یا ترکیبی از رویکرد ها می تواند زمان و صبر داشته باشد.
اولین گام همیشه این است که از یک مشاور برای کمک بخواهید.
من درگیر طرحواره ایثار هستم. چطوری درمانش کنم؟؟
دوره جامع ای است. صرفا فقط چند جمله انگیزشی نیست. و راهکار نشون میده به ادم برای مشکل کمبود عزت نفس مان.