تاریخ امروز :7 آذر 1403
آیا کلونیدین اعتیاد آور است ؟

آیا کلونیدین اعتیاد آور است ؟ + نظرات

کلونیدین در حقیقت دارویی می باشد که به منظور درمان نمودن فشار خون بالا تجویز می‌ گردد. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با موارد مصرف، علائم و عوارض قطع مصرف و روش ترک اعتیاد به داروی کلونیدین آشنا نماییم. لازم به ذکر است سوء مصرف داروی کلونیدین به اندازه سوء مصرف دیگر دارو ها متداول نمی باشد؛ با این حال اما خطر وابستگی به آن وجود دارد. در حقیقت مصرف نمودن داروی کلونیدین به همراه اوپیات ‌ها یا همان مشتقات تریاک موجب افزایش خطر سوءم صرف و رخ دادن علائم پس از قطع مصرف می گردد.

کلونیدین چه دارویی می باشد ؟

این دارو در گروه دارو های مخصوص درمان فشار خون جای دارد و با اسامی تجاری وازونیدین، کاتاپرس، کاپوای، کلوفلین و نکسیکلون نیز عرضه می گردد. در حقیقت داروی کلونیدین با هدف درمان نمودن عارضه های گوناگونی همچون موارد زیر تجویز می‌ گردد :

آیا کلونیدین اعتیاد آور است ؟

1) اضطراب: این دارو در بعضی مواقع به موجب دارا بودن اثرات ضد اضطراب و آرام ‌بخشی خفیف تجویز می گردد.

2) اختلال نقص توجه (بیش فعالی): سازمان غذا و دارو مصرف این دارو را با هدف درمان نمودن اختلال نقص توجه (بیش فعالی) کودکان و بزرگسالان تایید نموده است.

3) ترک سیگار: این دارو در بعضی مواقع با هدف رفع علائم ترک نیکوتین تجویز می‌ گردد.

4) سندروم توره: بعضا داروی کلونیدین با هدف درمان تیک این اختلال عصبی تجویز می گردد.

5) انقباض های قاعدگی: مصرف این دارو به منظور درمان کردن انقباض های شدید قاعدگی نیز مفید می باشد.

6) فشار خون: همانگونه که گفته شد؛ اصلی ترین کاربرد این دارو درمان فشار خون بالا می باشد.

لازم به ذکر است سازمان غذا و دارو، اغلب کاربرد های اصلی داروی کلونیدین را تایید ننموده است؛ با این حال اما پزشکان این دارو را به دلایلی به جز موارد مورد تاییداین سازمان تجویز می نمایند. مواردی همچون سندرم پای بیقرار، سندروم توره و گرگرفتگی از جمله عوارضی می باشند که کلونیدین بدون تایید این سازمان با هدف درمان آنان تجویز می‌ گردد. در حقیقت تجویز این دارو به منظور ترک اوپیات‌ ها نمونه دیگری از این کاربرد ها می باشد.

مطلب مرتبط: آیا لگزاتال اعتیاد آور است ؟

آیا داروی کلونیدین اعتیاد آور می باشد ؟

هر چند قرص کلونیدین به اندازه سایر داروها اعتیاد آور نمی باشد؛ اما امکان دارد مصرف کنندگان به آن وابسته بشوند. گفتنی است بعضی از پژوهشگران گزارش داده ‌اند که مصرف نمودن کلونیدین قادر است مدت و شدت اثرگذاری برخی داروها و مواد مخدر علی الخصوص اوپیات ها را افزایش دهد؛ لذا آن دسته بیمارانی که مواد مخدر یا مشروبات الکلی را به همراه کلونیدین مصرف می‌ نمایند؛ دچار وابستگی شدید تری می ‌گردند.

ترک اعتیاد داروی کلونیدین

در حقیقت داروی کلونیدین دوران ترک مواد مخدر را به طریقه های گوناگونی آسان ‌تر می نماید. بر عکس اغلب دارو هایی که به منظور ترک اعتیاد به مواد مخدر تجویز می گردند و قادرند اعتیاد آور باشند؛ کلونیدین آگونیست مواد مخدر نبوده و موجب فعال شدن گیرنده ‌های مواد مخدر نمی شود.

لازم به ذکر است باور پزشکان بر این می باشد که مصرف کلونیدین می تواند شدت علائم ترک اعتیاد را کم کند. همچنین با هدف کم کردن فشار خون و ضربان قلب بر عصب های خاصی از مغز اثر می‌گذارد؛ لذا احساس اضطراب یا نوسانات خلقی بیمار کم می شود. از طرفی دیگر این دارو تکانش گری را کک و توجه و تمرکز را زیاد می کند که در نوبه خود می ‌تواند ولع ذهنی مصرف مواد مخدر را کمتر نماید.

درست است که مصرف نمودن داروی کلونیدین در دوران ترک اعتیاد به مواد مخدر دارای مزایایی می باشد؛ با این حال اما این دارو قادر نیست همه علائم ترک اعتیاد را برطرف نماید. مثلا کلونیدین دارای تاثیر بر علائمی همچون بی ‌خوابی، درد عضلانی و ولع فیزیکی نسبت به مصرف مواد مخدر نمی باشد.

بیشتر بخوانید: با افراد خسیس چگونه باید رفتار کرد؟

آیا کلونیدین اعتیاد آور است ؟

همچنین مصرف نمودن کلونیدین دارای عوارض جانبی شدیدی همچون پایین آمدن فشار خون، خواب آلودگی، خستگی، خشکی دهان و سر درد نیز می باشد. گفتنی است اغلب بیمارانی که در حال ترک مواد مخدر می باشند؛ با مصرف نمودن این دارو بعضی از علائم ترک را مدیریت می نمایند. البته به هیچ وجه نباید کلونیدین یا هر داروی سم زدای دیگری را بدون تجویز پزشک مصرف نمود.

مدت زمان ترک داروی کلونیدین

چهارچوب زمانی ترک داروی کلونیدین در اصل به مقدار و مدت زمان مصرف دارو وابسته می باشد. همچنین به مصرف کنندگان این دارو توصیه می گردد تا مقدار مصرف کلونیدین را تدریجا کم کرده و مصرف دارو را به صورت یکباره قطع ننمایند تا فشار خون شان به صورت ناگهانی دچار افزایش نشود. ضروری است تا پیش از قطع کردن مصرف کلونیدین نیز همچون هر داروی دیگری با پزشک مشورت کرده و دوز مصرف دارو را بر حسب دستور وی تغییر داد.

مطلب مرتبط: آیا ژلوفن اعتیاد آور است ؟

علائم حاصله از قطع مصرف کلونیدین

بعضی از بیماران بعد از قطع مصرف داروی کلونیدین با عوارض شدیدی مواجه می گردند. لازم به ذکر است احتمال رخ دادن علائم و شدت آنان به زمان شروع مصرف کلونیدین و نیز مدت زمان و مقدار مصرف این دارو وابسته می باشد.

در حقیقت از آنجایی که کلونیدین عموماً به منظور درمان کردن فشار خون بالا تجویز می‌ گردد؛ طبعاً اینگونه انتظار می‌رود که فشار خون بیمار بعد از قطع مصرف این دارو سریعا افزایش پیدا کند. قطع کردن مصرف داروی کلونیدین می‌ تواند نشانه هایی همچون حالت تهوع یا استفراغ، اضطراب یا افسردگی، دوران سر، حالت عصبی یا آشفته داشتن، بی‌خوابی، سرگیجه، رعشه و درد را به دنبال داشته باشد.

از عوارض جانبی کمیاب قطع مصرف کلونیدین می توان به مرگ، سکته مغزی یا حادثه مغزی ـ عروقی و اختلال مغزی ناشی از فشار خون بالا اشاره کرد.

آیا کلونیدین اعتیاد آور است ؟

لازم به ذکر است مصرف نمودن همزمان کلونیدین و داروهای تجویزی، مشروبات الکلی و یا سایر مواد مخدر، احتمال بروز علائم دیگری را ایجاد می کند؛ مثلا چنانچه فردی با هدف تقویت اثر اوپیات ها، این مواد را به همراه کلونیدین مصرف نماید؛ موقع قطع مصرف کلونیدین، عوارض حاصله از ترک اوپیات ها را نیز تجربه خواهد کرد.

نتیجه گیری

درر این مقاله به بررسی داروی کلونیدین پرداختیم و مزایا و معایب آن را مورد بررسی قرار دادیم.تجربیات شما در این باره چیست آیا در نزدیکانتان کسی بوده که از این دارو مصرف کرده باشد ؟ با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

 

درباره “آیا کلونیدین اعتیاد آور است ؟” بیشتر بخوانید:

3.4/5 - (31 امتیاز)

1 یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *