شیشه در حقیقت نام غیر علمی و رایجی بوده که به ترکیبات به دست آمده از ماده صنعتی تحت عنوان علمی آمفتامین ها گفته می گردد که دارو های محرک بسیار قوی بوده که برای نخستین بار در سال 1887 در آلمان به صورت مصنوعی ساخته شده و با هدف درمان نمودن بعضی از بیماری ها همچون افسردگی های خفیف، بیش فعالی، چاقی مرضی استفاده می گردند.
لازم به ذکر است مت آمفتامین قوی تر و ساخت آن نیز ساده تر است و موقع جنگ جهانی دوم برای نخستین بار در کشور ژاپن تولید شده و با هدف آماده سازی سربازان برای جنگ و رفع خستگی و گرسنگی آنان استفاده می شد.
بعد از آن دوران، انواع و اقسام گوناگون مت آمفتامین ساخته و روانه بازار مواد شد. شیشه یا کریستال در اصل یک ماده محرک بسیار قوی است که همانگونه که از اسم آن مشخص است؛ یک پودر کریستالی مانند خرده شیشه بوده که سفید، بی بو و تلخ مزه است و به آسانی در آب یا الکل قابل حل بوده که در این حالت به منظور تزریق از آن بهره گرفته می شود.
لازم به ذکر است شیشه قوی ترین نوع مت آمفتامین بوده که با اسامی ای همچون کرانک، آیس و مت در میان جوانان مشهور است و قرص های شادی بخش یا اکستازی جزو این مواد هستند. گفتنی است از مت آمفتامین در پزشکی نیز استفاده می شود و به شکل قرص هایی تحت عنوان دزوکسین تجویز می شود؛
با این حال اما نوع غیر قانونی که همان شیشه بوده؛ در آزمایشگاه های غیر مجاز ساخته شده و فروخته می شود و در حقیقت با نوعی که در مصارف پزشکی استفاده می گردد؛ کاملاً متفاوت است. در ادامه این مطلب قصد داریم تا به این سوال پاسخ دهیم که آیا شیشه اعتیاد آور است یا نه پس تا آخر همراه روانکده بمانید.
فهرست مطالب
تفاوت شیشه با کوکائین
درست است که هر دو اثرات روان شناختی و رفتاری مشابه بوجود می آورند؛ اما در مکانیسم پایه و طریقه عملکرد آنان بر روی سلولها عصبی باهم متفاوت می باشند. در حقیقت شیشه به مانند کوکائین سبب جمع شدگی دوپامین در فضای بین سلول های مغزی شده که همین مورد نیز موجب بوجود آمدن سرخوشی و تهیج در فرد مصرفکننده میگردد.
مطلب مرتبط: چه غذایی برای ترک اعتیاد خوب است
لازم به ذکر است شیشه به صورت مصنوعی ساخته شده و اثرات مصرف آن بهصورت تدخین 8 الی 24 ساعت دوام می یابد. همچنین 50 درصد این ماده مصرفی در طول 12 ساعت از بدن دفع شده و مصارف پزشکی آن نیز محدود است.
در عین حال کوکائین به صورت طبیعی از گیاه کوکا ساخته می گردد و اثرات تدخین آن فقط 20 الی 30 دقیقه باقی میماند و نیز نصف این ماده مصرفی بعد از یک ساعت از بدن دفع می شود. همچنین در بعضی از جراحی ها از آن به عنوان بیحس کننده موضعی استفاده می گردد.
طریقه مصرف شیشه
همانپونه که ذکر شد شیشه در اشکال گوناگونی وجود دارد و امکان دارد به طریقه های تدخین یا دود کردن، استنشاق از راه بینی، خوراکی و یا نیز تزریق استعمال شود. گفتنی است این ماده، بر حسب اینکه چگونه مصرف گردد؛ خلق و خوی فرد مصرف کننده را به شیوه های گوناگونی دچار تغییر می کند.
در حقیقت پس از مصرف این ماده به صورت تدخین و یا تزریق، فورا به فرد مصرفکننده احساس سرخوشی شدیدی دست می دهد که به این حالت، راش یا فلش گفته شده و این حالت تنها چند دقیقه دوام داشته و از نظر شدت آن را همچون ارگاسم روانی توصیف نموده اند.
مطلب مرتبط: آیا ترامادول اعتیاد آور است ؟
در عین حال مصرف شیشه به شکل استنشاقی و یا خوراکی نیز فرد را دچار سرخوشی کرده اما سبب بوجود آمدن حالت شدید راش نمی شود.
بیشتر بخوانید: نام قرص های نعشه کننده
گفتنی است با استنشاق شیشه، نشانه ها بعد از 3 الی 5 دقیقه ایجاد شده و در حالت خوراکی، در حدود 15 الی 20 دقیقه به طول می انجامد تا اثرات مصرف ماده ظاهر گردند.
لازم به ذکر است این ماده به هر طریقی که مصرف گردد؛ در نهایت به گردش خون بدن وارد شده و خود را به مغز می رساند و بدین ترتیب بر سیستم اعصاب مرکزی تأثیر میگذارد. در حقیقت اثراتی که شیشه بر روی بدن میگذارد؛ امکان دارد 4 الی 24 ساعت طول بکشد و مهم نیست که به کدام روش مصرف شیشه دچار اعتیاد هستید.
به چه طریقی مصرف شیشه سبب اعتیاد می شود؟
همانگونه که گفته شد شیشه یا کریستال نوعی از ماده مخدر بوده که این روز ها مصرف آن به موجب ترشح هورمون دوپامین در مغز و احساس لذت فوری، شدید و طولانی مدت رضایت بخش آن در میان افراد نوجوان و جوانان رایج شده و متاسفانه با استقبال زیادی نیز همراه بوده است.
در حقیقت بعضی از مصرف کنندگان مزمن این ماده هیچ موقع نمی توانند مصرف شیشه را کنار بگدارند؛ چراکه به دنبال تغییرات پایدار در مغز آنان مکانیسم لذت در آنان مختل شده و بدون مصرف مواد قادر نیستند هیچ لذتی را تجربه نمایند؛ لذا احتمال عود در آنان بسیار زیاد هست چراکه جهان بدون لذت را نمی توانند تحمل بکنند.
مطلب مرتبط: از کجا بفهمم شوهرم اعتیاد داره و حشیش مصرف میکنه
گفتنی است آن دسته از بیمارانی که در حال ترک شیشه می باشند؛ امکان دارد دارای احساسات شدیدی از افسردگی و پوچی باشند و اینگونه فکر نمایند که زندگی بدون مواد به هیچ وجه لذت بخش نیست. نکته مهم این است که ترک خودسرانه مصرف شیشه در آن دسته افرادی که دچار اعتیاد شدیدی شده اند؛ میتواند مشکلاتی را به دنبال داشته باشد.
اثرات مصرف شیشه
اثراتی که از طریق مصرف شیشه به بدن وارد می شود به دو دته کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم می شوند
اثرات کوتاه مدت
- گیجی و پریشانی
- زیاد شدن ضربان قلب و فشار خون
- و ریتم تنفس
- تحریک پذیری و عصبی بودن
- گلگون شدگی چهره
- از دست دادن اشتها
- کم شدگی وزن بدن
- گشادی مردمک ها
- افزایش درجه حرارت بدن و تب
- قرمزی چشم ها
- اسهال
- تنفس بد بو
- تهوع و استفراغ
- تکلم سریع
- تغریق بیش از اندازه
اثرات بلند مدت
- از دست دادن حافظه
- کمبود ویتامین ها و مواد معدنی
- روان پریشی
- مقاومت کم در مقابل بیماری ها
- هذیان گویی
- خشکی و خارش پوست
- خستگی مزمن
- زخم های پوستی و آکنه
- اضطراب و افسردگی
- رعشه
- پوسیدگی دندان ها و بی قراری
نتیجه گیری
در این مقاله درباره مخدر خانمان سوز شیشه صحبت کردیم و از تمام جوانب آن را مورد بررسی قرار دادیم. نظر شما در این باره چیست؟ با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید. همچنین برای دریافت مشاوره می توانید با روانکده در تماس باشید.
دولت محترم لطفا به داد جامعه معتاد برس،لطفا لطفا، دست قاچاقچی رو قطع کن،من دیدم به کارگر که با زحمت پول درآورده و درگیر اعتیاد هست چه آشغال ی میدن
تست
سلام من با شوهرم مشگل دارم شب و روزم سیاهه یه بچه ۷ساله دارم کارمون داره ب طلاق میکشه نمیدونم واقعا با ۱۲۳تماس بگیرم تاثیری داره کمکم میکنن یا نه
سلام. خانمم من را از اول ازدواجمون کتک می زد بعدش هم به علت بیماری وسواس که دارم تنشهایی بینمون پیش اومد حالا برخلاف او که هیچ حسی نسبت به من نداره و طلاق می خواد بگیره. من مسواک زدنمون دوست دارم با هم باشه. ناراحت می شدم اگه تنهایی مسواک می زد. تمرکزم تو درس خوندن مدتیه ندارم. آیا من سندرم استکهلم دارم؟