تاریخ امروز :13 آبان 1403
آیا سرطان غدد لنفاوی کشنده است؟

آیا سرطان غدد لنفاوی کشنده است؟

در این مقاله از سایت روانکده قصد داریم شما را با سیستم لنفاوی، بیماری ها و سرطان غدد لنفاوی و دلایل ایجاد سرطان لنفی آشنا کنیم و به این سوال پاسخ دهیم که آیا سرطان غدد لنفاوی کشنده است یا درمان دارد؟

سیستم لنفاوی چیست؟

سیستم لنفاوی بخشی از سیستم ایمنی بدن شما است که شامل شبکه ای از عروق لنفاوی و غدد لنفاوی می باشد که از بدن در برابر بیماری و عفونت دفاع می کند. رگ های لنفاوی بسیار شبیه سیاهرگ هایی هستند که خون را در بدن جمع کرده و حمل می کنند. اما رگ های لنفاوی به جای حمل خون، مایع شفاف آبکی به نام لنف را حمل می کنند. مایع لنفاوی همچنین حاوی گلبول های سفید خون است که به مبارزه با عفونت ها کمک می کند.

این سلول ها عمدتا لنفوسیت ها هستند که پروتئین هایی را تولید می کنند که با ویروس ها و دیگر میکروب ها مبارزه کرده و از بدن محافظت می کنند. بعضی از غدد لنفاوی؛ زیر پوستی هستند، در حالی که برخی دیگر،در لایه های عمیق پوست قرار دارند. حتی نزدیکترین غدد لنفاوی به سطح (نزدیک به پوست) ، باز هم با دست، قابل لمس نیست ، مگر اینکه به دلایلی متورم یا بزرگ شده باشد.

مطلب مرتبط: اختلال اضطراب بیماری یا هیپوکندریازیس چیست؟

سیستم لنفاوی چیست و چه کارهایی انجام می دهد

غدد لنفاوی چه کارهایی انجام می دهند؟

رگ های لنفاوی مایع لنفاوی را از طریق گره های سراسر بدن حمل می کنند. غدد لنفاوی در بسیاری از قسمت های بدن از جمله گردن، زیر بغل، سینه، شکم و کشاله ران قرار دارند. غدد لنفاوی حاوی سلول های ایمنی هستند که با حمله و از بین بردن میکروب هایی که از طریق مایع لنفاوی وارد می شوند، می توانند به مبارزه با عفونت کمک کنند.

صدها غدد لنفاوی در سراسر بدن وجود دارند. هر غدد لنفاوی مایع و موادی را که توسط عروق منتهی به آن جذب می شود فیلتر می کند. به عنوان مثال، مایع لنفاوی انگشتان به سمت قفسه سینه حرکت می کند و با مایع بازو به هم می پیوندد. این مایع ممکن است از طریق غدد لنفاوی آرنج یا زیر بازو فیلتر شود. مایع از سر، پوست سر و صورت؛ از طریق غدد لنفاوی گردن به سمت پایین جریان می یابد. برخی از غدد لنفاوی در اعماق بدن از جمله: بین ریه ها یا اطراف روده قرار دارند تا مایع را در آن نواحی فیلتر کنند.

مطلب مرتبط: علت بیماری دو قطبی

تورم غدد لنفاوی

تورم غدد لنفاوی

هنگامی که مشکلی مانند عفونت، آسیب یا سرطان وجود دارد، غدد لنفاوی در آن ناحیه ممکن است متورم یا بزرگ شوند زیرا سلول‌های بد را فیلتر می‌کنند. غدد لنفاوی متورم به شما می گوید که چیزی درست نیست، اما علائم دیگری هم نیاز است تا مشکل به طور دقیق مشخص شود. به عنوان مثال: گوش درد، تب و بزرگ شدن غدد لنفاوی نزدیک گوش؛ علائمی هستند که می توانند نشان دهنده عفونت گوش یا سرماخوردگی باشند در عین حال می توانند نشانه سرطان غدد لنفی نیز باشند.

اگر مایع لنفاوی به نحوی از غدد تخلیه نشود، تجمع می یابد و باعث تورم می شود. برخی از نواحی که غدد لنفاوی معمولاً متورم می شوند در گردن، کشاله ران و زیر بغل هستند. در بیشتر موارد، تنها یک ناحیه از گره ها متورم می شود. گاهی نیز بیش از یک ناحیه از غدد لنفاوی متورم شود. برخی از عفونت ها (مانند گلودرد و آبله مرغان)، برخی داروها، بیماری های سیستم ایمنی و سرطان هایی مانند لنفوم و لوسمی می توانند باعث این نوع تورم غدد لنفاوی شوند اما تورم غدد لنفاوی اغلب ناشی از چیزی غیر از سرطان است.

مطلب مرتبط: کاردیو فوبیا یا ترس از بیماری قلبی یا حملات قلبی چیست؟

انواع لنفوم

لنفوم ها به دو دسته هوچکین و غیر هوچکین تقسیم می شوند که تفاوت هایی با هم دارند.

لنفوم هوچکین (بیماری هوچکین)

لنفوم هاچکین، یکی از انواع سرطان خون است که لنفوم نام داد و زمانی اتفاق می افتد که لنفوسیت ها (نوعی از گلبول های سفید) به طور غیر قابل کنترل تقسیم می شوند و در نهایت، نمی میرند؛ این نوع لنفوم در آقایان بیشتر شایع است و احتمال بروز آن در هر سنی وجود دارد. علت یا علل بیماری هوچکین ناشناخته است. البته بیماری هوچکین مسری و واگیردار نیست. سرطان لنفوم هاچکین می تواند هر دو گروه کودکان و بزرگسالان را درگیر کند و امکان بیمار شدن کودکان کمتر از 5 سال بسیار کم است.

دانشمندان با مطالعه الگوهای سرطانی به برخی ریسک فاکتورهایی که در ابتلا به این سرطان نقش دارند دست یافته اند؛ با این حال ممکن است فردی با داشتن این ریسک فاکتورها به بیماری هوچکین مبتلا نشود و یا فردی بدون داشتن این ریسک فاکتورها مبتلا به هوچکین باشد. سرطان لنفوم ثانویه، بسته به نوع لنفوم و محل آن، علایم و نشانه های مختلفی ایجاد می کند. اما همانطور که گفتیم گاهی اوقات ممکن است تا زمانی که غدد لنف بزرگ نشده‌اند، علائمی ایجاد نشود. برخی علائم و نشانه های رایج سرطان لنفوم:

  • غدد لنفاوی بزرگ
  • تب
  • کاهش وزن ناگهانی
  • خستگی شدید
  • درد شکمی
  • احساس پر بودن معده بعد از مصرف مقدار کمی غذا
  • درد قفسه سینه و یا فشار
  • تنگی نفس یا سرفه
  • عفونت شدید یا مکرر
  • به سادگی دچار کبودی یا خونریزی شدن

لنفوم غیر هوچکین

لنفوم غیرهاچکین، زمانی آغاز می‌شود که یک لنفوسیت از حالت طبیعی خارج می‌شود و سلول به صورت غیرطبیعی برای تکثیر تقسیم می‌شود و این سلول ها از بدن در برابر عفونت‌ها و سایر بیماری‌ها نیز محافظت نمی‌کنند. این تکثیر غیرطبیعی ادامه می یابد و چون این سلول ها در زمان مقرر نمی میرند؛ موجب تشکیل توده ای از بافت می شوند که غده یا تومور نامیده می شود. در واقع هر لنفوم غیر از لنفوم سرطان؛ لنفوم غیر هاچکین می نامند. امکان بروز لنفوم غیر هوچکین در هر سنی وجود دارد، اما با بالا رفتن سن احتمال ابتلا افزایش می یابد. برخی علائم لنفوم غیر هوچکین:

  • تورم بدون درد غده‌ها و گره‌های لنفی در گردن، زیر بغل و یا کشاله ران
  • تب بدون علت
  • عرق زیاد شبانه
  • خستگی مداوم
  • کاهش وزن بی‌دلیل
  • خارش پوست
  • لکه‌های قرمز روی پوست

نکته قابل توجه:

آیا خیانت قابل بخشش است؟ بیشتر بخوانید: آیا خیانت قابل بخشش است؟

هیچوقت منتظر احساس درد نباشید؛ چون احتمال دارد لنفوم غیرهوچکین در مراحل ابتدایی بدون درد باشد. در نظر داشته باشید تمامی این علائم ممکن است به دلیل بیماری‌های دیگری هم به وجود آیند.لذا در صورت مشاهده علائم به پزشک مراجعه تا علت دقیق بررسی و مشخص شود.

تشخیص سرطان غدد لنفاوی

تشخیص سرطان غدد لنفاوی

با مراجعه به پزشک و گزارش علائم خود تست هایی از شما گرفته خواهد شد:

  • معاینه

پزشک تمام غدد لنفاوی موجود در گردن، زیربغل و کشاله ران رابررسی و معاینه می کند تا هر گونه تورم در این نواحی تشخیص داده شود.

  • بیوپسی ازغدد لنفاوی

پزشک همه ی غده ی لنفاوی متورم یاقسمتی از آن را خارج کرده و از نظر داشتن سلول های سرطانی در زیر میکروسکوپ بررسی می کند.

  • بیوپسی از مغز استخوان

پزشک یک نمونه ی کوچک از بافت اسفنجی داخل استخوان (مغز استخوان) فرد را خارج می کند؛ سپس این نمونه در زیر میکروسکوپ از نظر داشتن سلول های سرطانی بررسی می شود.

  • بیوپسی های دیگر

پزشک ممکن است نمونه های کوچکی از بافت های غیر طبیعی نقاط دیگر بدن نیز خارج کند و در زیر میکروسکوپ بررسی کند.

  • سیتی اسکن

اسکن و تست های تصویری تشخیص مثل؛ ام آر آی دیگر تصاویری ازقسمت های داخل بدن تهیه می کنند و می توانند هرگونه بافت غیر طبیعی را تشخصی داده و نشان دهند.

  • آزمایش خون

یک آزمایش خون ساده، شمارش گلبول های سفید را نشان خواهد داد.

انواع مختلفی لنفوم وجود دارد که کلید اصلی درمان آن ها تشخیص درست است. طبق تحقیقات، بیوپسی از بافت مغز استخوان یکی از دقیق ترین روش های تشخیص لنفوم می باشد.

مطلب مرتبط: بیماری نوروپاتی چیست؟

چه مواردی ریسک ابتلا به لنفوم را افزایش می‌دهند

چه مواردی ریسک ابتلا به لنفوم را افزایش می‌دهند (علل سرطان لنفوم)

  • داشتن سن بالای 60 سال
  • سابقه پیوند عضو در بدن
  • بیماری ایدز
  • بیماری‌های سیستم ایمنی به ویژه بیماری‌های خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس یا سلیاک
  • جنسیت (ابتلا در آقایان بیشتر از خانم‌ها است)
  • سابقه ابتلا به بیماری‌های ویروسی مانند هپاتیت C
  • سابقه خانوادگی ابتلا به لنفوم
  • تماس زیاد با مواد شیمیایی مضر مانند بنزین، حشره‌کش‌ها و  برخی مواد شیمیایی کارخانه‌ها
  • سابقه قبلی درمان شده لنفوم هوچکین یا غیر هوچکین
  •  اضافه ‌وزن و چاقی

آیا سرطان غدد لنفاوی درمان می شود؟

آیا سرطان غدد لنفاوی درمان می شود؟

درمان سرطان لنفاوی به عوامل مختلفی از جمله اندازه و محل تومور و اینکه آیا سرطان، به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است یا نه؛ وابسته است. (گسترش سرطان در بدن متاستاز نامیده می شود) با توجه به تشخیص پزشک درمان جراحی، شیمی درمانی، پیوند سلول های بنیادی، رادیوتراپی و سایر درمان های معمول سرطانی برای درمان سرطان غدد لنفی و یا ترکیبی از این روش ها در دسترس می باشد. درصورتی که در مراحل اولیه سرطان؛ بیماری تشخیص داده شود؛ به احتمال زیاد قابل درمان خواهد بود اما در صورتی که سرطان پیشرفت کرده و در بدن منتشر شده باشد ممکن است به نوع سرطان بدخیم تبدیل شده باشد؛ در اینصورت کشنده است. در کل کشف و درمان زودهنگام سرطان می تواند شانس زنده ماندن فرد را افزایش دهد. دریافت سریع درمان می‌تواند به این معنا باشد که سرطان فرد فرصتی برای گسترش ندارد. بعد از درمان 72 درصد از بیماران مبتلا به لنفوم غیرهاچکین می توانند تا پنج سال به زندگی خود ادامه دهند همچنین حدود 86 درصد از بیماران مبتلا به لنفوم هاچکین درمان می شوند. البته در کنار تشخیص به موقع؛ داشتن تغذیه سالم و روحیه نیز بسیار مهم است. شایان ذکر است داروهای گیاهی همچون روغن کرچک و لیمو باعث بهبود جریان خون و لنف در بدن شده و به تسریع تخلیه سموم بدن کمک می کنند و عملکرد سلول های ایمنی را تقویت می کنند.

مطلب مرتبط: نوسوفوبیا (Nosophobia) یا ترس از بیماری چیست؟

کلام آخر

در این مقاله با علائم سرطان غدد لنفی آشنا شدید و متوجه شدید که گاها ممکن است علائم بیماری بعد از پیشرفت کردن سرطان بروز کند که بسیار خطرناک است؛ لذا در صورت داشتن سابقه ابتلا به سرطان غدد لنفی در خانواده و یا مشاهده هر گونه علائمی که ذکر شد به پزشک مراجعه نمایید.

4.4/5 - (10 امتیاز)

1 یک نظر

  1. حبیب الله آقایی پاسخ

    الان که دارم این پیام میذارم ۱۰ صبحه از دیشب تا الان دارم فقط دوره میبینم و حال میکنم ای کاش ۲۰ سال پیش این دوره ها بود ای کاش و صد افسوس ممنونم از زحماتتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *