بسیاری از افراد به دلایل مختلفی مانند موقعیت اجتماعی، خانوادگی، مشکلات تولد، مشکلات در روند رشد و تکامل، خطرات خاص و غیره مشکلاتی دارند که بخشی از زندگی و حتی کل زندگی او را تحت تاثیر قرار می دهد.
یکی از شایع ترین و رایج ترین علل بروز مشکلات در برخی از افراد که باعث ابتلا به بیماری ها و مشکلات فکری، روحی و عملی می شود، وجود افرادی در زندگی خود و خانواده و دوستان خود است با مشکلات و چالش های زیادی دست و پنجه نرم می کنند.
مشکلات رایج ناشی از شرایط خاص اجتماعی، مشکلات خانوادگی مانند طلاق و تجربه خشونت، مشکلات رشدی در دوران رشد در رحم مادر، برخی از مشکلات مربوط به رشد، تکامل، تربیت و موارد خاص که بر بستگان برخی افراد تاثیر می گذارد از جمله زمینه های انواع یماری های خاص با عوارض و علائم خاصی است که مشکلات و چالش های بسیاری را برای افراد بوجود می آورند.
یکی از مشکلات و اختلالاتی که امروزه در بسیاری از جوامع وجود داشته و افراد بسیاری را فارغ از جنسیت و سن و سال درگیر خود کرده و به نوعی اجازه ادامه روند عادی زندگی روزمره را نمی دهد وسواس است که از دیرباز وجود داشته است.
به گونه ای که امروزه با وجود و شناخت انواع تیپ های شخصیتی و سلیقه ها اختلال و به نوعی بیماری وسواس نیز به دلیل گسترش در اعضای بستگان و خانواده ها با انواع این تیپ های شخصیتی سازش یافته و برای هر یک از نوع افراد با انواع شخصیت ها علائم و عوارض مختلفی را بروز می دهد.
فهرست مطالب
بیماری وسواس چیست؟
بیماری وسواس به دلیل برخورداری از انواع مختلف در انواع تیپ های شخصیتی در افراد از توضیحی بسیاری گسترده برخوردار بوده است که به شور خلاصه می توان وسواس را هر نوع فکر، ایده، رفتار، عمل، گفتار و هر چیزی دانشت که فرد مبتلا به وسواس در برابر انجام آن مقاومتی نداشته و از روی اجبار و فشارات ناشی از عدم انجام آن مجبور به انجام آن می شود.
اختلال وسواس فکری-عملی یک بیماری شایع سلامت روان است که در آن فرد افکار وسواسی و رفتار اجباری دارد.
است. این بیماری با نام علمی OCD که مخفف شده عبارت Obsessive Compulsive Disorder به معنی اختلال وسواس اجباری شناخته می شود.
وسواس می تواند مردان، زنان و کودکان را تحت تاثیر قرار دهد. برخی از افراد در اوایل بلوغ، اغلب در دوران بلوغ، علائم را نشان می دهند، اما معمولاً در اوایل بزرگسالی شروع می شود.
وسواس می تواند ناراحت کننده باشد و به طور قابل توجهی در زندگی شما اختلال ایجاد کند، اما درمان می تواند به شما کمک کند آن را تحت کنترل داشته باشید.
اگرفردی مبتلا به بیماری وسواس باشد ، معمولاً افکار وسواسی مکرر و رفتار های اجباری را تجربه خواهد کرد.
انواع وسواس
وسواس همان طور که در مطالب بالا گفته شد از انواع مختلفی رخوردار است که این اشکال مختلف وسواس را می توان به طور کلی در سه دسته وسواس فکری، وسواس عملی و وسواس فکری عملی دسته بندی می شود که در ادامه به بررسی هر کدام از این انواع وسواس به طور خلاصه می پردازیم.
وسواس فکری
در وسواس فکری فرد مبتلا به آن به طور دائم در هر زمانی از طول روز به کلنجار رفتن و تلاش برای رسیدن برای نتیجه در اثر افکار خود است که این افراد هیچ گونه کنترلی در وسواس فکری خود نداشته و به طور اجباری به پردازش دائمی افکار خود می پردازند.
وسواس فکری، تصویر یا تمایل ناخواسته و ناخوشایندی است که به طور مکرر وارد ذهن انسان شده و باعث ایجاد احساس اضطراب، انزجار یا ناراحتی می شود.
برای مثال، شخصی که ترس وسواسی از سرقت از منزل را دارد، ممکن است احساس کند که باید قبل از اینکه بتواند خانه خود را ترک کند، چندین بار بررسی کند که همه پنجرهها و درها قفل شدهاند.
وسواس عملی
در وسواس عملی فرد بدون این که کنترلی بر دغدغه های عملی خود داشته باشد دست به اعمال و رفتار پیشگیرانه ای می زند که گویی بدون انجام این رفتار و اعمال ادامه حیات برای او ممکن نیست.
وسواس عملی، یک رفتار یا عمل ذهنی تکراری است که فرد احساس میکند باید آن را انجام دهد تا موقتاً احساسات ناخوشایند ناشی از افکار وسواسی را تسکین دهد.
زنان گاهی اوقات ممکن است در دوران بارداری یا پس از تولد نوزادشان به وسواس مبتلا شوند. وسواس ممکن است شامل نگرانی در مورد آسیب رساندن به نوزاد یا استریل نکردن صحیح شیشه شیر باشد. وسواس رفتاری می تواند مواردی مانند چک کردن مکرر تنفس کودک باشد.
وسواس فکری عملی
وسواس فکری عملی به نوعی از وسواس گفته می شود که فرد مبتلا در آن در اثر کلنجار های فکری خود در پی نتیجه گرفتن از افکار خود دست به انجام عمل یا رفتاری غیر قابل کنترل می زنند که نمی توانند در مقابل عدم انجام این گونه اعمال از خود مقامتی نشان دهند.
نحوه تشخیص اختلال وسواس
اقداماتی که برای کمک به تشخیص اختلال وسواس فکری عملی کمک می کند ممکن است شامل موارد زیر باشد:
ارزیابی روانشناختی
این بحث شامل افکار، احساسات، علائم و الگوهای رفتاری فرد مبتلا می شود تا مشخص شود آیا وسواس فکری یا وسواس عملی دارد ، که با کیفیت زندگی شخص مبتلا تداخل دارد یا خیر. با اجازه شخص بیمار، با خانواده یا دوستانش صحبت شود.
معاینه بدنی
این عمل برای کمک به شناسایی سایر مشکلاتی که می تواند باعث تشدید علائم فرد شود .
چالش های تشخیص بیماری
گاهی اوقات تشخیص علایم وسواس دشوار است زیرا علائم می تواند شبیه علائم اختلال شخصیت ، اختلالات اضطرابی، افسردگی، اسکیزوفرنی یا سایر اختلالات سلامت روان باشد. و ممکن است هم وسواس وهم یک اختلال سلامت روان دیگر داشته باشید. شخص باید با پزشک خود در ارتباط باشد تا بتواند تشخیص و درمان مناسب را دریافت کند.
علل اختلال وسواس
مشخص نیست که چه چیزی باعث این بیماری می شود. تعدادی از عوامل مختلف ممکن است نقش داشته باشند، از جمله:
تاریخچه خانوادگی
اگر یکی از اعضای خانواده ی فرد مبتلا به این بیماری باشداحتمالا به دلیل ژن های فرد احتمال ابتلا به این بیماری زیاد است.
تفاوت در مغز
برخی از افراد مبتلا به وسواس مناطقی با فعالیت غیرعادی بالا در مغز یا سطوح پایین ماده شیمیایی به نام سروتونین دارند.
رویدادهای زندگی
وسواس ممکن است در افرادی که مورد آزار و اذیت واقع شده اند ویا نادیده گرفته شده اند، شایع تر باشد و گاهی اوقات پس ازیک رویداد مهم زندگی، مانند زایمان یا سوگواری شروع می شود.
شخصیت
افراد منظم، دقیق، روشمند با استانداردهای شخصی بالا ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به وسواس باشند، همچنین افرادی که به طور کلی کاملاً مضطرب هستند یا احساس مسئولیت بسیار قوی نسبت به خود و دیگران دارند.
بیشتر بخوانید: برای از بین رفتن ترس در صحبت چیکار کنیم؟
درمان وسواس
امروزه با توجه به پیشرفت و رشد بسیاری از زمینه های علمی مانند فناوری تشخیصی و پزشکی، رشته های مختلف پزشکی و تخصصی، طراحی، ساخت و توزیع انواع داروها مانند انواع مسکن ها، کنترل کننده ها و درمان کننده ها و… در کنترل و درمان بسیاری از بیماری ها، اختلالات ها و انواع مختلف آنها در حال حاضر پیشرفت های چشمگیری انجام داده اند.
یکی از مهم ترین و اصلی ترین روش ها، اقدامات ها و شیوه هایی که به طور رایج و گسترده در جامعه پزشکی و بیماران مبتلا به بیماری های مختلف در کنترل، پیشگیری و درمان انواع بیماری های شناخته شده و مبتلایان با قرار گرفتن در زیر نظر پزشکان و متخصصان با اصول و قاعده مشخصی روند بهبود خود را طی می کنند دارو درمانی است که امروزه کاربرد فراوانی در جوامع پزشکی داشته و دارد.
بیماری ها و اختلالاتی مانند وسواس نیز از این نظر مستثنی نبوده و در چند سال اخیر تاکنون با روندی تدریجی در جامعه پزشکی، علم پزشکی، انجام مطالعات مختلف و تحقیقات مختلف در زمینه پزشکی توسط متخصصان و محققان پزشکی صورت گرفته است که باعث تولید و فروش محصولات پیشگیرانه، کنترل کننده و درمانی شده است.
به همین دلیل، هنگامی که شما و خانواده و دوستانتان از انواع بیماری ها و اختلالات روانی رنج می برید، باید روند تشخیص صحیح را با پزشک و متخصص پزشکی خود طی کنید تا تشخیص درست را به دست آورید هم چنین بهترین، مفیدترین و دقیق ترین داروها استفاده کرده و بیماری خود یا اطرافیانتان را کنترل، پیشگیری و درمان کنید.
البته همانطور که گفته شد وسواس از انواع مختلفی برخوردار بوده و همین مسئله باعث می شود تا درمان، کنترل و پیشگیری این بیماری با روش های مختلف و متعددی بر اساسا نوع وسواس در انواع تیپ های شخصیتیت انجام گیرد.
به همین دلیل باید باید قبل از پیگیری روند بهبود و درمان بیماری وسواس، زیر نظر پزشک متخصص نوع وسواس خود را به خوبی تشخیص و بهترین روش و شیوه درمان را طی کنید.
درمان وسواس ممکن است منجر به درمان نشود، اما می تواند به کنترل علائم کمک کند تا بر زندگی روزمره شما حکومت نکند. بسته به شدت وسواس، برخی از افراد ممکن است به درمان طولانی مدت، مداوم یا شدیدتری نیاز داشته باشند به گونه ای که برخی از درمان های موثر برای وسواس وجود دارد که می تواند به کاهش تأثیر آن بر زندگی شما کمک کند.
روش های درمان انواع وسواس
وسواس به دلیل سازگار شدن با انواع تیپ های شخصیتی و به دلیل گستردگی در انواع افراد با سن و سال ها و جنسیت های مختلف روش ها و شیوه های درمان متعددی از سوی بسیاری محققان، پژوهشگران و متخصصان فعال در این زمینه کشف و ابداع شدند که از شاخص ترین این روش ها می توان به روش درمان روان شناختی و دارو درمانی اشاره کرد.
روش روان شناختی
در این روش افراد مبتلا به انواع وسواس بدون غلبه و هنجار شکنی با مشکلات و چالش های بیماری خود روبرو شده و سعی بر مطابقت یافتن با آنها را دارند به گونه ای که روان شناسان و روان پزشکان متخصص در این رمینه در تمامی مراحل روند درمان اب توصیه و نکات افراد را راهنمایی و کمک رسانی می کنند.
روش دارو درمانی
همانطور که بالا تر گفته شد دارو درمانی یکی از رایج ترین و شاخص ترین روش های درمان بیماری ها و اختلالات در بین افراد به ویژه بیماری و اختلال وسواس ات که بعد از مراجعه و تشخیص نوع وسواس از سوی پزشک معالج دارو های مروبهکه و مختص نوع وسواس تجویز می شوند که باید بر اساس برنامه مصرف ویژه خود به صورت منظم و مرتب مصرف شوند.
درمان اصلی وسواس که امروزه با عنوان معجزه درمان وسواس شناخته می شود در ادامه به بررسی آن پرداختیم:
دو درمان رایج برای OCD درمان دارویی و CBT است ترکیبی از این دو در روند درمان معجزه میکند و ممکن است بهترین نتایج مورد انتظار را به ارمغان بیاورد.
در بند بالا منظور از CBT رفتار درمان شناختی است که برای طیف وسیعی از مشکلات از جمله افسردگی، اختلالات اضطرابی، مشکلات مصرف الکل و مواد مخدر، مشکلات زناشویی، اختلالات خوردن و بیماری های روانی شدید موثر است. مطالعات تحقیقاتی متعدد نشان می دهد که CBT منجر به بهبود قابل توجهی در عملکرد و کیفیت زندگی می شود. در بسیاری از مطالعات نشان داده شده است که CBT به اندازه سایر اشکال روان درمانی یا داروهای روانپزشکی موثرتر است.
CBT بر این مفهوم استوار است که افکار، احساسات واعمال یک انسان به هم مرتبط هستند و افکار و احساسات منفی می توانند فرد را در یک چرخه معیوب به دام بیندازند. هدف CBT کمک به شخص بیمار برای مقابله با مشکلات طاقت فرسا به روشی مثبت تر با تقسیم آنها به بخش های کوچکتر است.
مطالب مرتبط:
کلام آخر
در مطلب بالا به همراه روانکده به بررسی مطالبی مانند بیماری وسواس چیست؟، بررسی انواع وسواس، درمان وسواس چگونه است؟، روش های درمان وسواس چگونه است؟ و بسیاری مسائل، توصیه ها و نکات دیگر که می توانید با مطالعه این مطلب هب سوالات خود دقیق ترین پاسخ ها را یافته باشید.
سلام. ممنون از مقاله خوبتون
شما آزمون اعتماد به نفس ندارید که بشه با اون میزان اعتماد به نفس خودمون رو بسنجیم
سلام.ممنون از آموزشهای خوبتون که باعث میشه تو راه درست قرار بگیری
با سلام. مقاله شما مملو از واقعیاتی است که من تمام آنها را در خود میبینم. من تمام روز دچار استرس هستم و تنها مقاله ی شما بود که باعث شد به علل آن پی ببرم. متشکرم از شما
موفق باشید