تاریخ امروز :15 آبان 1403
توموفوبیا یا ترس از جراحی چیست؟

توموفوبیا یا ترس از جراحی چیست؟

وقتی ترس از جراحی و سایر روش های پزشکی تبدیل به فوبیا می شود، بسیاری از ما ترس از اقدامات پزشکی داریم. خواه نگران نتیجه آزمایش یا فکر کردن به دیدن خون در حین خونگیری، نگرانی در مورد وضعیت سلامتی شما طبیعی است. اما برای برخی افراد، این ترس می تواند بیش از حد شود و منجر به اجتناب از برخی اقدامات پزشکی مانند جراحی شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، پزشک ممکن است پیشنهاد کند که از نظر فوبیایی به نام توموفوبیا ارزیابی شود.

توموفوبیا ترس از عمل جراحی یا مداخله پزشکی است. در حالی که احساس ترس هنگام نیاز به انجام یک عمل جراحی طبیعی است، درمانگر سامانتا چایکین، می ‌گوید که توموفوبیا بیش از مقدار «معمولی» اضطراب مورد انتظار است. اجتناب از یک روش پزشکی ضروری است که این فوبیا را بسیار خطرناک می کند.

در حالی که توموفوبیا رایج نیست، فوبیا های خاص به طور کلی بسیار رایج هستند. در واقع، مؤسسه ملی سلامت روان گزارش می دهد که تخمین زده می شود 12.5 درصد از آمریکایی ها یک فوبیا خاص را در طول زندگی خود تجربه کنند. دکتر لی لیز، روانپزشک بزرگسال و کودک، می گوید: برای در نظر گرفتن فوبیا، که نوعی اختلال اضطرابی است، این ترس غیرمنطقی باید با زندگی روزمره تداخل داشته باشد. فوبیا بر روابط شخصی، کار و مدرسه تاثیر می گذارد و شما را از لذت بردن از زندگی باز می دارد.

چیزی که فوبیا را ناتوان می کند این است که ترس نامتناسب یا شدید تر از آن چیزی است که با توجه به موقعیت به طور منطقی انتظار می رود. برای جلوگیری از اضطراب و پریشانی، فرد به هر قیمتی شده از فعالیت، شخص یا شیء محرک اجتناب می کند.

علائم توموفوبیا چیست؟

مانند سایر فوبیا ها، توموفوبیا علائم عمومی ایجاد می کند، اما آن ها بیشتر مختص روش های پزشکی هستند. با در نظر گرفتن این موضوع، در این جا برخی از علائم عمومی فوبیا وجود دارد:

  • میل شدید برای فرار یا اجتناب از رویداد محرک
  • ترسی که با توجه به سطح تهدید غیرمنطقی یا بیش از حد است
  • تنگی نفس
  • تنگی قفسه سینه
  • ضربان قلب سریع
  • لرزیدن
  • عرق کردن یا احساس گرما

برای فردی که مبتلا به توموفوبیا است، لیز می گوید که این موارد نیز رایج است:

  • در صورت نیاز به انجام اقدامات پزشکی، حملات پانیک ناشی از موقعیت داشته باشید
  • به دلیل ترس از پزشک یا روش بالقوه نجات جان خودداری کنید
  • در کودکان، فریاد زدن یا فرار از اتاق
  • توجه به این نکته مهم است که توموفوبیا مشابه فوبیای دیگری به نام تریپانوفوبیا است که ترس شدید از سوزن یا روش های پزشکی شامل تزریق یا سوزن های زیرپوستی است.

چه چیزی باعث توموفوبیا می شود؟

چه چیزی باعث توموفوبیا می شود؟

علت دقیق توموفوبیا ناشناخته است. گفته می‌شود، کارشناسان ایده‌ هایی در مورد این که چه چیزی ممکن است منجر به ترس فرد از روش‌ های پزشکی شود، دارند. به گفته Chaikin، شما می توانید پس از یک رویداد آسیب زا دچار توموفوبیا شوید. همچنین می تواند پس از مشاهده واکنش ترسناک دیگران به یک مداخله پزشکی ظاهر شود.

لیز می گوید افرادی که سنکوپ وازوواگال دارند گاهی اوقات ممکن است توموفوبیا را تجربه کنند. لیز می ‌گوید: سنکوپ وازوواگال زمانی است که بدن شما به محرک‌ ها به دلیل پاسخ بسیار زیاد سیستم عصبی خودمختار با واسطه عصب واگ، بیش از حد واکنش نشان می ‌دهد.

بیشتر بخوانید: تفاوت استرس و اضطراب

این می تواند منجر به ضربان قلب سریع یا کاهش فشار خون شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، ممکن است از ترس یا درد غش کنید، که در صورت آسیب رساندن به خود ممکن است باعث آسیب شود. در نتیجه این تجربه، ممکن است ترس از تکرار این اتفاق و در نتیجه ترس از اقدامات پزشکی در شما ایجاد شود.

لیز می ‌گوید یکی دیگر از علل بالقوه، ترومای ایتروژنیک است. او توضیح می ‌دهد: «وقتی شخصی در گذشته به ‌طور تصادفی در اثر یک روش پزشکی مجروح می ‌شود، می‌ تواند این ترس را ایجاد کند که سیستم پزشکی ممکن است بیشتر از این که مفید باشد آسیب برساند.» برای مثال، فردی که آسیب سوزنی که باعث عفونت پوستی و درد شدید شده است، ممکن است در آینده از این روش‌ ها بترسد.

توموفوبیا چگونه تشخیص داده می شود؟

توموفوبیا توسط یک متخصص سلامت روان مانند یک روانشناس تشخیص داده می شود. از آن جایی که توموفوبیا در آخرین ویرایش راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) گنجانده نشده است، متخصص احتمالا فوبیا های خاصی را که زیرگروهی از اختلالات اضطرابی هستند، بررسی خواهد کرد.

فوبیا های خاص به پنج نوع تقسیم می شوند:

  • نوع حیوان
  • نوع محیط طبیعی
  • نوع تزریق خون – آسیب
  • نوع موقعیتی
  • انواع دیگر

از آن جایی که تجربه ترس برای نشان دادن فوبیا کافی نیست، چایکین می گوید که باید رفتار های اجتنابی و نشانه هایی از اختلال نیز وجود داشته باشد. او می ‌گوید: «وقتی ترس یا اضطراب قابل کنترل نباشد یا وقتی ترس بر توانایی شما برای عملکرد روزانه تاثیر می‌ گذارد و بر توانایی شما برای دریافت مراقبت‌ های پزشکی کافی تاثیر می‌ گذارد، می ‌توان اختلال اضطرابی را تشخیص داد.»

توموفوبیا چگونه درمان می شود؟

توموفوبیا چگونه درمان می شود؟

اگر توموفوبیا بر سلامتی شما تاثیر می گذارد و باعث می شود از اقدامات پزشکی لازم امتناع کنید، وقت آن است که کمک بگیرید. پس از تشخیص فوبیا و به طور خاص، توموفوبیا، لیز می گوید درمان انتخابی روان درمانی است. یکی از روش های اثبات شده برای درمان فوبیا، درمان شناختی رفتاری (CBT) است که شامل تغییر الگوهای فکری است. با CBT، یک درمانگر با شما همکاری می کند تا روش های فکری معیوب یا غیر مفید را به چالش بکشد و تغییر دهد.

لیز می‌ گوید یکی دیگر از درمان‌ های رایج، درمان مبتنی بر مواجهه است. با این نوع درمان، درمانگر شما از تکنیک های حساسیت زدایی سیستماتیک استفاده می کند که با تجسم رویداد ترسناک شروع می شود. با گذشت زمان، این می‌ تواند به دیدن عکس‌ های روش ‌های پزشکی و در نهایت به تماشای یک ویدیو از یک عمل جراحی پیشرفت کند. در نهایت، پزشک یا روانشناس شما ممکن است روش های درمانی دیگری مانند دارو ها را توصیه کند. اگر شرایط سلامت روانی دیگری مانند اضطراب یا افسردگی دارید، مفید است.

چشم انداز افراد مبتلا به توموفوبیا چیست؟

در حالی که همه فوبیا ها می توانند در فعالیت های روزانه اختلال ایجاد کنند، چایکین می گوید که امتناع از اقدامات فوری پزشکی می تواند پیامد های تهدید کننده زندگی داشته باشد. بنابراین، چشم انداز به شدت رفتار اجتنابی بستگی دارد. گفته می شود، برای کسانی که با درمان های اثبات شده ای مانند CBT و درمان مبتنی بر مواجهه کمک حرفه ای دریافت می کنند، چشم انداز امیدوارکننده است.

درباره “توموفوبیا یا ترس از جراحی ” بیشتر بخوانید:

به این مقاله امتیاز دهید

4 یک نظر

  1. امین همدانی پاسخ

    مرسی عالی بود دوستتون دارم و به این روند ادامه بدین به جرا ت میشه گفت که انگیزه عالی میده این جملات
    با ارزوی بهترین برای شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *