تاریخ امروز :7 آذر 1403
دارو های تثبیت کننده خلقی

دارو های تثبیت کننده خلقی

تثبیت ‌کننده ‌های خلق، دارو هایی هستند که در درمان اختلال دو قطبی استفاده می‌شوند، جایی که خلق و خوی فرد از یک احساس افسردگی به یک احساس شیدایی بالا یا برعکس تغییر می ‌کند. این دارو ها می توانند به کاهش نوسانات خلقی و جلوگیری از دوره های شیدایی و افسردگی کمک کنند.

تثبیت کننده های خلقی ممکن است تا چند هفته طول بکشد تا به اثر کامل خود برسند. به همین دلیل، سایر دارو های روانپزشکی مانند دارو های ضد روان پریشی، اغلب در مراحل اولیه درمان برای درمان شیدایی حاد استفاده می شود.

تشخیص افسردگی در اختلال دو قطبی از سایر اشکال افسردگی دشوار است. دارو های ضد افسردگی می توانند موثر باشند. با این حال، آن ها هرگز نباید به تنهایی با اختلال دو قطبی استفاده شوند، زیرا ممکن است باعث شوند فردی که افسرده است به شیدایی تبدیل شود.

دارو های ضد افسردگی همچنین ممکن است به اپیزود های خلقی مکرر منجر شوند که به عنوان دوچرخه سواری سریع شناخته می شود. اگر فرد از تثبیت کننده خلق نیز استفاده کند، این خطر کاهش می یابد.

 

چه کسانی به دارو های تثبیت کننده خلقی نیاز دارند؟

قرص های تثبیت کننده خلق و خو به نام های قرص مهربان کننده و قرص خوشحالی شناخته می شوند. اصطلاح «دو قطبی» به دو حالت افراطی خلق و خوی اشاره دارد: شیدایی و افسردگی. افراد مبتلا به اختلال دو قطبی معمولا این افراط ‌ها را در زمان ‌های مختلف تجربه می ‌کنند، اگرچه این دو حالت خلقی می‌ توانند با هم رخ دهند (به عنوان حالت مختلط شناخته می‌ شود). با اختلال دو قطبی، افراد همچنین می توانند دوره هایی داشته باشند که خلق و خوی آن ها متعادل است. تثبیت کننده های خلق و خو می توانند به حفظ خلق و خوی فرد مبتلا به اختلال دو قطبی در این محدوده متعادل کمک کنند.

درمان با تثبیت‌ کننده ‌های خلقی می ‌تواند علائم اختلال دو قطبی را کاهش دهد و توانایی افراد را برای پیگیری علایقشان و مشارکت کامل ‌تر در روابط شان افزایش دهد.

دارو به طور کلی سنگ بنای درمان اختلال دو قطبی در نظر گرفته می شود. با این حال، ترکیب دارو با انواع دیگر درمان و حمایت می تواند به شما کمک کند تا خوب بمانید. اشکال گفتار درمانی که نشان داده شده است به اختلال دو قطبی کمک می کند عبارتند از: ریتم درمانی بین فردی و اجتماعی، درمان شناختی – رفتاری و آموزش خانواده محور در مورد اختلال دو قطبی.

سایر کمک ها می تواند شامل حمایت از همتایان، مشاوره مدرسه و شغل و حمایت از مسکن و .. باشد. داشتن یک رژیم غذایی مغذی، ورزش منظم و خواب کافی نیز مهم است و همچنین به حداقل رساندن مصرف الکل و کافئین و پرهیز از مواد مخدر خیابانی اهمیت دارد.

عوارض جانبی دارو های تثبیت کننده خلق و خو

عوارض جانبی دارو های تثبیت کننده خلق و خو

عوارض جانبی تثبیت کننده های خلق و خو بسته به نوع دارو متفاوت است. با برخی از دارو ها، با نظارت منظم بر سطح دارو در خون، عوارض جانبی به حداقل می رسد. برخی از افراد هیچ عوارض جانبی را تجربه نمی کنند. دیگران ممکن است عوارض جانبی را ناراحت کننده بدانند. عوارض جانبی معمولا با ادامه درمان کاهش می یابد.

انواع -رویکرد-روانششناسی بیشتر بخوانید: انواع رویکرد روانشناسی

اطلاعاتی را که پزشک یا داروساز در مورد اثرات خاص هر دارویی که برای شما تجویز شده است، بررسی کنید. اگر عوارض جانبی خفیف و قابل تحمل نیستند، در اسرع وقت به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک شما ممکن است:

  • دوز دارو را تنظیم کنید
  • پیشنهاد می کند دارو را در زمان دیگری از روز مصرف کنید.
  • پیشنهاد می کند داروی خود را با غذا مصرف کنید.
  • برای کمک به کنترل عوارض جانبی، دارو های دیگری تجویز می کند.
  • داروی مورد نظر را عوض کند.

 

دوز مناسب دارو های تثبیت کننده خلق و خو

با لیتیوم، کاربامازپین و دیوالپروکس، دوز بر اساس مقدار دارو در خون شما و نحوه پاسخ شما به درمان است. این بدان معنی است که دوز برای هر کسی که آن را مصرف می کند متفاوت است. نمونه خون به طور منظم گرفته می شود تا مطمئن شوید که دوز نه خیلی زیاد و نه خیلی کم است. مصرف کم تر ممکن است موثر نباشد و مصرف بیشتر می تواند شما را از نظر جسمی بیمار کند.

دوز مناسب به جای یک نقطه دقیق، در یک محدوده است. بسته به این که از دارو برای درمان علائم فعال شیدایی یا افسردگی یا کمک به جلوگیری از بازگشت علائم استفاده می شود، ممکن است در طول زمان تغییر کند. در روز هایی که قرار است سطح خون خود را آزمایش کنید، تا بعد از آزمایش صبر کنید تا دوز صبح خود را مصرف کنید تا از نتایج نادرست جلوگیری کنید.

اگر کاربامازپین مصرف می کنید، از آب گریپ فروت اجتناب کنید زیرا می تواند سطح این دارو را در بدن شما افزایش دهد.

چگونه عوارض جانبی دارو های تثبیت کننده خلق و خو را کنترل کنیم؟

بعد از این که دارو های تثبیت کننده خلق و خو عوارض نشان دادند می توانید کار های گفته شده زیر را انجام دهید تا بتوانید آن ها را کنترل کنید.

  • تثبیت‌ کننده‌ های خلق و خو می ‌توانند حساسیت شما را به خورشید افزایش دهند: برای جلوگیری از سوزش، در بیرون از منزل از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
  • برای کاهش ناراحتی معده، دوز خود را با غذا یا شیر مصرف کنید.
  • اگر داروی شما باعث خواب آلودگی می شود، با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید آیا می توانید آن را قبل از خواب مصرف کنید یا خیر.
  • مصرف تثبیت کننده های خلق و خو می تواند باعث افزایش وزن شود. ورزش منظم و خوردن یک رژیم غذایی کم چرب، کم قند و فیبر بالا (مانند سبوس، میوه ها و سبزیجات) می تواند به جلوگیری از افزایش وزن کمک کند.
  • اگر عوارض جانبی دردسرساز یا شدید باشد، ممکن است با دوز کم تر بهتر عمل کنید، با پزشک خود صحبت کنید.

تثبیت کننده های خلق گیاهی

تثبیت کننده های خلق گیاهی

Hypericum perforatum (HP) که بیشتر به عنوان خار مریم شناخته می شود، قرن هاست که از نظر بالینی استفاده می شود. استفاده مدرن هنوز کاملا متنوع است و شامل بیماری های کلیوی و ریوی، بی خوابی و افسردگی می شود.

عصاره های استاندارد HP به طور گسترده در درمان اختلالات روانی و به ویژه برای اشکال خفیف افسردگی استفاده می شود. چندین ترکیب فعال زیستی این گیاه ممکن است نقش مهمی در فعالیت ضد افسردگی شناخته شده آن داشته باشد که در مقاله حاضر به آن ها پرداخته شده است. علاوه بر این، بر روی گیاه شناسی، شیمی، فارماکولوژی و اثربخشی بالینی آن نیز تاکید شده است.

 

درباره “دارو های تثبیت کننده خلقی” بیشتر بخوانید:

1 یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *