استرس می تواند پس از اخراج از شغل، طلاق یا از دست دادن یکی از عزیزان خود را نشان دهد. حتی ازدواج کردن، انتقال به شغل جدید یا بچه دار شدن می تواند باعث استرس شود.
بسیاری از مردم به دنبال تعریف استرس به عنوان خوب یا بد هستند، در حالی که در واقعیت این طور نیست. استرس رویدادی است که ما آن را خارج از کنترل خود می دانیم و معمولا خارج از روال روزانه ما رخ می دهد. نحوه واکنش ما، توانایی ما را برای مقابله با این رویداد ها و سایر رویداد های مشابه در آینده شکل می دهد. هنگامی که افراد برای کنار آمدن با موقعیت های استرس زا تلاش می کنند، افسردگی و اضطراب بیشتر می شوند.
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، اختلالات اضطرابی شایع ترین بیماری روانی در ایالات متحده است که سالانه بیش از 40 میلیون بزرگسال (18.1 درصد از جمعیت) را مبتلا می کند.
شایع ترین اختلالات اضطرابی شامل ترس یا اضطراب بیش از حد از موارد زیر است:
فوبیا های خاص مانند: حیوانات (عنکبوت، گربه، سگ)، محیط طبیعی (ارتفاعات، طوفان، آب)، آسیب تزریق خون (سوزن، روش های تهاجمی پزشکی)، مکان ها (هواپیما، آسانسور، مکان های بسته)، اختلال اضطراب اجتماعی (بودن در کنار افراد دیگر)، اختلال اضطراب فراگیر (نگران چیز های زیادی باشید)
برای کسانی که با اختلالات اضطرابی دست و پنجه نرم می کنند معمول است که با افسردگی نیز دست و پنجه نرم کنند یا برعکس. نزدیک به 10 درصد از جمعیت جهان از اضطراب و افسردگی رنج می برند. با این حال، در حالی که اختلالات اضطرابی و افسردگی بسیار قابل درمان هستند، تنها درصد کمی از افراد مبتلا تحت درمان قرار می گیرند.
فهرست مطالب
نشانه های فیزیکی اضطراب شدید
علائم و نشانه های فیزیکی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خستگی
- مشکل خواب
- تنش عضلانی یا درد عضلانی
- لرزش، احساس انقباض
- عصبی بودن یا به راحتی مبهوت شدن
- تعریق
- حالت تهوع، اسهال یا سندرم روده تحریک پذیر
- تحریک پذیری
ممکن است مواقعی وجود داشته باشد که نگرانی های شما به طور کامل از بین برود، اما همچنان احساس اضطراب کنید، حتی زمانی که هیچ دلیل آشکاری وجود ندارد . به عنوان مثال، ممکن است احساس نگرانی شدید در مورد امنیت خود یا عزیزان تان داشته باشید یا ممکن است احساس کنید که اتفاق بدی در شرف وقوع است.
اضطراب، نگرانی یا علائم جسمی شما باعث ناراحتی قابل توجهی در زمینه های اجتماعی، کاری یا سایر زمینه های زندگی شما می شود. نگرانی ها می توانند از یک نگرانی به نگرانی دیگر تغییر کنند و با گذشت زمان و سن نیز قابل تغییر هستند.
علائم اضطراب در خواب چگونه است؟
بین کمبود خواب و اضطراب رابطه وجود دارد. یک خواب خوب شبانه می تواند باعث شود فرد احساس انرژی و تمرکز کند و به او احساس آرامش کلی بدهد. کسانی که در خوابیدن مشکل دارند ممکن است احساس اضطراب کنند.
مشکلات خوابیدن، حتی زمانی که در رختخواب دراز کشیده اند و احساس می کنند آماده خواب هستند. بیدار شدن مکرر در طول شب و ناتوانی در بازگشت به خواب. صبح وقتی بیدار می شوند احساس می کنند که خواب طراوت بخشی نداشته اند.
بر اساس مقاله ای در مجله Sleep، اضطراب می تواند باعث مشکلات خواب شود و بالعکس. پزشکان دریافته اند که مسیر های مغزی مشترکی بین مشکلات خواب و اضطراب وجود دارد.
طبق مقاله ای در Current Opinions in Psychiatry، حدود 90% منبع مورد اعتماد جوانانی که با اضطراب دست و پنجه نرم می کنند، مشکلات خواب را گزارش می کنند.
مقاله ای در ژورنال Innovations in Clinical Neuroscience Trusted اشاره می کند که علائم اختلال اضطراب فراگیر (GAD) شامل مشکل در به خواب رفتن و به خواب ماندن، بی قراری، خواب ناراضی و اختلال خواب است.
فناوری های مدرن همچنین ممکن است در اضطراب تاثیر گذار بر خواب نقش داشته باشد. مطالعه ای که در مجله نوجوانان منتشر شد، روی 467 نوجوان در اسکاتلند بررسی شد و نشان داد که استفاده از شبکه های اجتماعی در شب باعث افزایش اضطراب و همچنین احساس افسردگی و اعتماد به نفس پایین می شود.
انواع اضطراب ها
انواع مختلفی از اختلالات اضطرابی وجود دارد:
- آگورافوبیا (ag-uh-ruh-FOE-be-uh): نوعی اختلال اضطرابی است که در آن شما می ترسید و اغلب از مکان ها یا موقعیت هایی که ممکن است باعث وحشت شما شود و باعث شود شما در شرایط درماندگی یا خجالت افتاده اید اجتناب کنید.
- اختلال اضطراب ناشی از یک وضعیت پزشکی: شامل علائم اضطراب یا وحشت شدید است که مستقیما ناشی از یک مشکل سلامت جسمی است.
- اختلال اضطراب فراگیر: شامل اضطراب و نگرانی مداوم و بیش از حد در مورد فعالیت ها یا رویداد ها حتی مسائل عادی و معمولی است. نگرانی با شرایط واقعی تناسب ندارد، کنترل آن دشوار است و بر شما تاثیر می گذارد. اغلب همراه با سایر اختلالات اضطرابی یا افسردگی رخ می دهد.
- اختلال پانیک: شامل دوره های مکرر احساس ناگهانی اضطراب و ترس یا وحشت شدید است که در عرض چند دقیقه به اوج خود می رسد. ممکن است احساس عذاب قریب الوقوع، تنگی نفس، درد قفسه سینه یا تپش قلب داشته باشید. این حملات پانیک ممکن است منجر به نگرانی در مورد تکرار مجدد آن ها یا اجتناب از موقعیت هایی شود که در آن رخ داده اند.
- لالی انتخابی: عبارت است از ناتوانی مداوم کودکان در صحبت کردن در موقعیت های خاص، مانند مدرسه، حتی زمانی که می توانند در موقعیت های دیگر مانند در خانه با اعضای نزدیک خانواده صحبت کنند. این می تواند در مدرسه، کار و عملکرد اجتماعی اختلال ایجاد کند.
- اختلال اضطراب جدایی: یک اختلال دوران کودکی است که با اضطرابی بیش از حد برای سطح رشد کودک و مربوط به جدایی از والدین یا دیگرانی که نقش والدینی دارند، مشخص می شود.
- اختلال اضطراب اجتماعی (فوبیا اجتماعی): شامل سطوح بالایی از اضطراب، ترس و اجتناب از موقعیت های اجتماعی به دلیل احساس خجالت، خودآگاهی و نگرانی در مورد قضاوت شدن یا نگاه منفی دیگران است.
- فوبیای خاص با اضطراب شدید: هنگامی که در معرض یک شی یا موقعیت خاص قرار می گیرید و تمایل به اجتناب از آن مشخص می شود. فوبیا در برخی افراد باعث ایجاد حملات پانیک می شود.
- اختلال اضطراب ناشی از مواد: با علائم اضطراب یا هراس شدید مشخص می شود که نتیجه مستقیم مصرف نادرست دارو ها، قرار گرفتن در معرض یک ماده سمی یا ترک مواد مخدر است.
سایر اختلالات اضطرابی مشخص شده و اختلالات اضطرابی نامشخص اصطلاحاتی برای اضطراب یا فوبیا هستند که معیار های دقیق هیچ اختلال اضطرابی دیگری را ندارند اما به اندازه کافی مهم هستند که ناراحت کننده و مخرب باشند.
بیشتر بخوانید: 7 راز کاربردی زبان بدن افراد با اعتماد به نفس بالا
عوارض اضطراب شدید
داشتن اضطراب شدید می تواند ناتوان کننده باشد. همچنین می تواند منجر به یا بد تر شدن سایر شرایط روحی و جسمی شود، مانند:
- افسردگی یا سایر اختلالات سلامت روان
- سوء استفاده از مواد
- مشکل در خواب (بی خوابی)
- مشکلات گوارشی یا روده ای
- سردرد و درد مزمن
- ایزوله سازی اجتماعی
- مشکلات عملکرد در مدرسه یا محل کار
- کیفیت پایین زندگی
- خودکشی کردن
- توانایی خود را برای انجام سریع و کارآمد وظایف مختل کند، زیرا در تمرکز مشکل دارند.
- وقت شان را صرف می کنند و روی فعالیت های دیگر تمرکز می کنند.
- انرژی خود را کاهش دهید.
- خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می دهد.
اختلال اضطراب شدید همچنین می تواند منجر به سایر بیماری های جسمی شود، مانند:
- مشکلات گوارشی یا روده، مانند سندرم روده تحریک پذیر یا زخم روده
- سردرد و میگرن
- درد و بیماری مزمن
- مشکلات خواب و بی خوابی
- مسائل مربوط به سلامت قلب
اختلال اضطراب شدید اغلب همراه با سایر مشکلات سلامت روان رخ می دهد که می تواند تشخیص و درمان را چالش برانگیز تر کند. برخی از اختلالات سلامت روان که معمولا با اختلال اضطراب شدید رخ می دهند عبارتند از:
- فوبیا ها
- اختلال هراس
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
- اختلال وسواس اجباری (OCD)
- افسردگی
- افکار خودکشی یا خودزنی
- سوء مصرف مواد
نحوه جلوگیری اضطراب شدید
هیچ راهی برای پیش بینی قطعی وجود ندارد که چه چیزی باعث ایجاد اختلال اضطرابی در فرد می شود، اما اگر مضطرب هستید می توانید اقداماتی را برای کاهش تاثیر علائم انجام دهید:
- زود تر کمک بگیرید، اگر صبر کنید، درمان اضطراب، مانند بسیاری دیگر از شرایط سلامت روان، دشوار تر است.
- فعال بمانید، در فعالیت هایی شرکت کنید که از آن ها لذت می برید و به شما احساس خوبی نسبت به خودتان می دهد. از تعامل اجتماعی و روابط مراقبتی لذت ببرید که می تواند نگرانی شما را کاهش دهد.
- از مصرف الکل یا مواد مخدر خودداری کنید، مصرف الکل و مواد مخدر می تواند باعث ایجاد یا تشدید اضطراب شود. اگر به هر یک از این مواد معتاد هستید، ترک می تواند شما را مضطرب کند. اگر نمی توانید به تنهایی سیگار را ترک کنید، به مشاور مراجعه کنید.
- نوشتن: پیگیری زندگی شخصی تان می تواند به شما و متخصص سلامت روان تان کمک کند تا بفهمید چه چیزی باعث استرس شما می شود و به نظر می رسد چه چیزی به شما کمک می کند احساس بهتری داشته باشید.
- مسائل زندگی خود را در اولویت قرار دهید: می توانید با مدیریت دقیق زمان و انرژی خود، اضطراب را کاهش دهید.
- از مصرف مواد ناسالم خودداری کنید: مصرف الکل و مواد مخدر و حتی مصرف نیکوتین یا کافئین می تواند باعث ایجاد یا تشدید اضطراب شود. اگر به هر یک از این مواد معتاد هستید، ترک می تواند شما را مضطرب کند. اگر به تنهایی نمی توانید آن را ترک کنید، به یک مشاور یا پزشک مراجعه کنید یا یک برنامه درمانی یا گروه حمایتی برای کمک به خودتان پیدا کنید.
عوامل تشدید کننده اضطراب
زنان تا حدودی بیشتر از مردان مبتلا به اختلال اضطراب شدید تشخیص داده می شوند. عوامل زیر ممکن است خطر ابتلا به اختلال اضطراب شدید را افزایش دهند:
- شخصیت: فردی که خلق و خوی او ترسو یا منفی است یا از هر چیز خطرناک اجتناب می کند، ممکن است بیش از دیگران مستعد ابتلا به اختلال اضطراب شدید باشد.
- ژنتیک: اختلال اضطراب شدید ممکن است در خانواده ها ایجاد شود.
- تجربیات: افراد مبتلا به اختلال اضطراب شدید ممکن است سابقه تغییرات مهم زندگی، تجربیات آسیب زا یا منفی در دوران کودکی یا یک رویداد آسیب زا یا منفی اخیر داشته باشند. بیماری های مزمن پزشکی یا سایر اختلالات سلامت روان ممکن است خطر را افزایش دهند.
چگونه اضطراب شدید را درمان کنیم؟
برای کمک به تشخیص اختلال اضطراب، مشاور شما ممکن است، یک ارزیابی روانشناختی به شما بدهد. این شامل بحث در مورد افکار، احساسات و رفتار شما برای کمک به تشخیص دقیق و بررسی عوارض مرتبط است. اختلالات اضطرابی اغلب همراه با سایر مشکلات سلامت روان مانند افسردگی یا سومصرف مواد رخ می دهد که می تواند تشخیص را چالش برانگیز تر کند.
علائم خود را با معیار های DSM-5 مقایسه کنید. بسیاری از پزشکان از معیار های موجود در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) که توسط انجمن روانپزشکی آمریکا منتشر شده است، برای تشخیص اختلال اضطراب استفاده می کنند.
دو درمان اصلی برای اختلالات اضطرابی روان درمانی و دارو هستند. ممکن است از ترکیب این دو بیشترین بهره را ببرید. ممکن است برای کشف این که کدام درمان برای شما بهتر عمل می کند، آزمون و خطا طول بکشد.
- روان درمانی
همچنین به عنوان گفتگو درمانی یا مشاوره روانشناختی شناخته می شود، روان درمانی شامل کار با یک مشاور برای کاهش علائم اضطراب شما است. می تواند یک درمان موثر برای اضطراب باشد. درمان شناختی رفتاری (CBT) موثر ترین روش روان درمانی برای اختلالات اضطرابی است.
- دارو درمانی
انواع مختلفی از دارو ها برای کمک به تسکین علائم استفاده می شود، بسته به نوع اختلال اضطرابی که دارید و این که آیا شما همچنین دارای سایر مشکلات سلامت روانی یا جسمی هستی؛ مثلا:
برخی از دارو های ضد افسردگی نیز برای درمان اختلالات اضطرابی استفاده می شوند یا ممکن است یک داروی ضد اضطراب به نام بوسپیرون تجویز شود.
در شرایط محدود، پزشک ممکن است انواع دیگری از دارو ها، مانند آرام بخش ها، که بنزودیازپین ها یا مسدود کننده های بتا نیز نامیده می شوند را تجویز کند. این دارو ها برای تسکین کوتاه مدت علائم اضطراب هستند و برای استفاده طولانی مدت در نظر گرفته نشده اند.
سخن آخر
با توجه به عوامل و دلایل اضطراب شدید شما می توانید به کمک یک مشاور اضطراب خود را کنترل کنید، باید توجه داشته باشید که هر چه زود تر به یک مشاور مراجعه کنید به همان مقدار زود تر می توانید اضطراب خود را کنترل و به زندگی روزمره خود برسید.
آیا شما هم در مورد اضطراب و نگرانی بیش از اندازه تجربیاتی داشته اید؟ می توانید در کامنت ها با بقیه را به اشتراک بگذارید تا آن ها هم بتوانند از تجربیات شما استفاده کنند. در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد اختلال اضطراب می توانید در کامنت ها بپرسید تا مشاروان ما در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ دهند.
نشخوار ذهنی با رویا پردازی فرق داره ؟ یا یکی هستند ؟