اگر در کلاس یوگا یا مدیتیشن شرکت کرده باشید، یا ویدیوهای آنلاین در مورد آن موضوعات را تماشا کرده باشید؛ بدون شک در مورد چاکراها و نقش آنها در جریان انرژی در بدن خود شنیده اید. در این مقاله از روانکده مفهوم چاکراها و جایگاه آنها را از نظر علمی بررسی خواهیم کرد.
فهرست مطالب
چاکرا چیست؟
برخی از دیدگاههای معنوی معتقدند که بدن ما یک سیستم پرانرژی به نام چاکرا است. در سانسکریت؛ کلمه “چاکرا” به معنای “دیسک” یا “چرخ” است و سیستم چاکرا به نقاط انرژی در بدن ما اشاره دارد. تصور میشود که آنها دیسکهای انرژی در حال چرخش هستند که باید «باز» و در یک راستا باقی بمانند؛ زیرا با دستههایی از اعصاب و اندامهای اصلی ارتباط دارند و انرژی لازم برای بهترین عملکرد اندام ها، ذهن و عقل ما را فراهم میکنند.
چاکراها بر سلامت عاطفی و فیزیکی ما تأثیر میگذارند و اگر یکی از چاکراها مسدود شود؛ ممکن است علائم فیزیکی یا احساسی مربوط به آن چاکرای خاص را تجربه کنیم. هرچند چاکراها و انرژی معنوی در مطالعات پزشکی به طور کامل مورد بررسی قرار نگرفته اند و هیچ دلیل علمی برای اثبات آنها وجود ندارد.
تاریخچه چاکراها
چاکراها اخیراً با رشد محبوبیت یوگا و به طور کلی فلسفه های عصر جدید شناخته شده اند. آنها یک سیستم انرژی پیچیده و باستانی هستند که از هند سرچشمه گرفته اند و برای اولین بار در وداها، متون مقدس باستانی دانش معنوی که مربوط به 1500 تا 1000 قبل از میلاد است، ذکر شدند.
مطلب مرتبط: روانکاوی چیست ؟
چاکراهای اصلی کدامند؟
هفت چاکرای اصلی در امتداد ستون فقرات؛ از پایه ستون فقرات تا تاج سر ما قرار دارند. هر یک از این هفت چاکرا دارای شماره، نام، رنگ، ناحیه خاص و تمرکز بر سلامت هستند. با این حال؛ برخی معتقدند که ما حداقل 114 چاکرای مختلف در بدن داریم. در ادامه هر یک از 7 چاکرای اصلی را با جزئیات بیشتر بررسی خواهیم کرد:
1.چاکرای ریشه
چاکرای ریشه (مولادهارا در سانسکریت) مانند پایه خانه به عنوان متعادل کننده، تثبیت کننده و حمایت کننده است که به ما کمک می کند احساس کنیم که روی زمین هستیم و می توانیم در برابر چالش ها مقاومت کنیم.
چاکرای ریشه مسئول بقای ماست و به مسائلی مانند استقلال مالی و پولی مرتبط است و به نیازهای اساسی مانند غذا، آب، سرپناه و ایمنی، و همچنین نیازهای احساسی مانند رها کردن ترس و احساس امنیت، مرتبط است.
- محل: یایه ستون فقرات، کف لگن و سه مهره اول
- رنگ: قرمز
- عنصر مرتبط با آن: زمین
- زمان رشد: 1-7 سالگی
2.چاکرای خاجی
چاکرای دوم یا سوادیستانا سرگرم کننده ترین چاکرای هفتگانه است و مرکز انرژی جنسی و خلاق ماست. همچنین این چاکرا احساسات، علایق و لذتهای ما از جمله: (چیزهایی که از نظر عاطفی ما را سیر میکنند و به ما شادی میدهند) را در خود جای میدهد.
- محل: بالای استخوان شرمگاهی و زیر ناف
- رنگ: نارنجی
- عنصر مرتبط با آن: آب
- زمان رشد: 8-14 سالگی
3.چاکرای شبکه خورشیدی
چاکرای گوهر درخشان یا مانیپورا منبع قدرت فردی ماست. این چاکرا مسئول اعتماد به نفس، عزت نفس و کنش و تعادل است و بر اراده فردی، قدرت شخصی و تعهد تمرکز دارد.
- مکان: از ناف تا قفسه سینه (ناحیه معده)
- رنگ: زرد
- عنصر مرتبط با آن: آتش
- زمان رشد: 15-21 سالگی
مطلب مرتبط: انواع دارو های استرس و اضطراب
4.چاکرای قلب
چاکرای قلب یا آناهاتا به عنوان چاکرای مرکزی نشان دهنده محل تلاقی جسم و روح است و تماماً به توانایی ما در عشق ورزیدن و نشان دادن شفقت مرتبط میباشد.
- مکان: مرکز قفسه سینه، قلب، غده تیموس، ریه ها و سینه ها
- رنگ: سبز
- عنصر مرتبط با آن: هوا
- زمان رشد: 21-28 سالگی
5.چاکرای گلو
چاکرای گلو یا ویشودا با توانایی ما در برقراری ارتباط کلامی و بیان حقیقت درونیمان ارتباط دارد. این چاکرا صرفا معنوی است و وقتی کنترل می شود؛ می توانیم به طور کامل گوش کنیم، صحبت کنیم و ابراز وجود و حقیقت کنیم.
- مکان: گلو؛ با تیروئید، پاراتیروئید، فک، گردن، دهان، زبان و حنجره مرتبط است.
- رنگ: آبی روشن/فیروزه ای
- عنصر مرتبط با آن: اتر(صدا/موسیقی)
- زمان رشد: 29-35 سالگی
6.چاکرای چشم سوم
چاکرای چشم سوم یا آجنا مسئول شهود، تخیل و خرد ماست. علاوه بر این، گفته میشود که چشم سوم مسئول همه چیزهایی است که بین ما و دنیای خارج وجود دارد و به عنوان پلی بین این دو عمل میکند. این چاکرا به ما امکان می دهد تا از هر توهم و درام عبور کنیم تا تصویر واضحی را ببینیم.
- مکان: بین ابروها؛ اندام هایی از جمله غده هیپوفیز، چشم ها، سر و قسمت تحتانی مغز را کنترل می کند.
- رنگ: آبی تیره/بنفش
- عنصر مرتبط با آن: نور
- زمانی که رشد می کند: 36-42 سالگی
7.چاکرای تاج
چاکرای ساهاسرارا به عنوان مرکز روشنگری و ارتباط معنوی ما با خود برتر، دیگران و جهان است و همچنین در هدف زندگی ما نقش دارد. این چاکرا مسئول درکهای نابی است که در درون ما رخ میدهند و زیبایی درونی و بیرونی ما را کنترل میکند.
- مکان: بالای سر
- رنگ: بنفش/سفید
- عنصر: هیچ
- زمان رشد: 43-49 سالگی
چاکراها چگونه بر سلامت جسمی و روحی ما تأثیر می گذارند؟
این مراکز انرژی بر ذهن و بدن ما تأثیر میگذارند و اگر آنها را “باز” نگه داریم؛ بهزیستی جسمی، ذهنی و عاطفی خود را ارتقا دادهایم.
مطلب مرتبط: استرس چند نوع دارد؟
هنگامی که یک چاکرا کم انرژی است؛ در بیان ویژگی های خاص مرتبط با آن چاکرا مشکل خواهیم داشت و وقتی یک چاکرا بیش از حد فعال باشد؛ اثرات فیزیکی و عاطفی خاصی به همراه خواهد داشت.
به عنوان مثال؛ اگر چاکرای ریشه که مسئول امنیت، بقا و اساس زندگی ماست؛ کم کار باشد می تواند به صورت افسردگی و ناامنی ظاهر شود و اگر بیش فعال باشد؛ می تواند به صورت بی احتیاطی یا بیباکی نشان داده شود.
به طور کلی؛ چاکرایی که تعادل ندارد ممکن است بر قسمتهایی از بدن که در مجاورت آن چاکرا هستند ( شامل اندامها، استخوانها، مفاصل و بافتهای نزدیک به آن ناحیه) تأثیر بگذارد. همچنین از نظر روانی عدم تعادل در چاکراها ممکن است باعث عدم تعادل عاطفی شود که میتواند منجر به افزایش خشم، غم، ترس یا ناتوانی در تصمیم گیری و … شود.
توجه به احساسات روانی و فیزیولوژیکی است؛ چون می توانند یکدیگر را آگاه کنند و در کشف علت تجارب چاکراها به ما کمک نمایند.
عادات شخصی مانند وضعیت بدنی نامناسب، خوردن غذای ناسالم یا رفتارهای خود ویرانگر ممکن است باعث عدم تعادل چاکراها شوند. برای مثال؛ تجربه استرس بیش از حد از نظر جسمی یا ذهنی ممکن است باعث عدم تعادل یک یا چند چاکرا شود.
چگونه می توان چاکرا را رفع انسداد کرد؟
اعتقاد بر این است که انسداد چاکراها ویژگیهای منفی ما را تقویت میکند و میتواند به طرق مختلف از ناتوانی در برقراری ارتباط گرفته تا احساس خصومت آشکار شود.
یک راه عالی برای ارتقای تعادل در چاکراها؛ ایجاد همسویی در بدن از طریق یوگا، مدیتیشن، پاکسازی چاکراها، انواع خاصی از تمرینات بدن و حتی موسیقی میباشد.
برخی بر این باورند که تکرار جملات تاکیدی چاکرا می تواند به رفع انسداد چاکراها کمک کند و اجازه دهد انرژی دوباره آزادانه در بدن جریان یابد. اینها عبارات تأییدی (حمایتی) هستند که بارها و بارها تکرار می شوند و جریان انرژی را در بدن تقویت میکنند و به عنوان یک تکنیک خودیاری برای ایجاد باورهای توانمند و دفع منفی گرایی استفاده می شوند.
علم درباره نظریه چاکراها چه میگوید؟
هیچ مدرک علمی دال بر وجود چاکراها وجود ندارد؛ اما آنها در بسیاری از سنت های درمانی معنوی و جایگزین در سراسر جهان وجود دارند.
مطلب مرتبط : حواس پرتی چیست؟
شاید برای شما هم سوال باشد که آیا جملات تاکیدی واقعا کار می کنند؟ برخی تحقیقات نشان می دهند که پاسخ مثبت است.
مقاله ای در سال 2015 منتشر شد که نشان داد جملات خودتأییدی پاسخ مغز به پیامهای عصبی را تغییر میدهد و همچنین موجب تغییر رفتارهای ما میشود. با این حال مقاله تحقیقاتی دیگری که در سال 2019 منتشر شد به این نتیجه رسید که تأییدیه ها ممکن است برای همه مؤثر نباشد.
شاید تنها راه برای کشف اینکه آیا جملات تأکیدی برای شما مفید است یا خیر؛ این باشد که خودتان آنها را امتحان کنید.
کلام آخر
در این مطلب از سایت با چاکراهای اصلی هفت گانه آشنا شدید. در مقالات بعدی جملات تأکیدی برای متعادل سازی هر چاکرا را برای شما گردهم خواهیم آورد. اگر تجربه ای در ارتباط با چاکراها دارید خوشحال میشویم با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید