استرس در واقع بخشی طبیعی از زندگی است. در مواقعی، هدف مفیدی را دنبال می کند. استرس می تواند به شما انگیزه دهد که در محل کار خود ارتقاء پیدا کنید و… اما اگر استرس خود را کنترل نکنید و طولانی مدت شود، می تواند به طور جدی در شغل، زندگی خانوادگی و سلامت شما اختلال ایجاد کند.
بیش از نیمی از آمریکایی ها می گویند که به دلیل استرس با دوستان و عزیزان شان دعوا می کنند و بیش از 70 درصد می گویند که علائم فیزیکی و عاطفی واقعی را از آن تجربه می کنند. در ادامه می توانید بدانید که چرا دچار استرس می شوید و چگونه این استرس ممکن است بر سلامت شما تاثیر بگذارد.
فهرست مطالب
علل استرس بی دلیل چیست؟
هرکسی محرک های استرس متفاوتی دارد. بر اساس نظرسنجی ها، استرس کاری در صدر فهرست قرار دارد. چهل درصد از کارگران ایالات متحده اذعان می کنند که استرس اداری را تجربه می کنند و یک چهارم می گویند کار بزرگ ترین منبع استرس در زندگی آن ها است. دلایل استرس کاری عبارتند از:
- از شغل خود ناراضی بودن
- داشتن حجم کاری سنگین یا مسئولیت بیش از حد
- ساعات طولانی کار کردن
- داشتن مدیریت ضعیف، انتظارات نامشخص از کار شما یا عدم اظهار نظر در فرآیند تصمیم گیری
- کار در شرایط خطرناک
- ناامن بودن در مورد شانس پیشرفت یا خطر فسخ
- مجبور به سخنرانی در مقابل همکاران
- در محل کار با تبعیض یا آزار و اذیت مواجه می شوید، به خصوص اگر شرکت شما حمایت نمی کند
استرس های زندگی نیز می توانند تاثیر زیادی داشته باشند. نمونه هایی از استرس های زندگی عبارتند از:
- مرگ یکی از عزیزان
- طلاق
- از دست دادن شغل
- افزایش تعهدات مالی
- ازدواج کردن
- نقل مکان به خانه جدید
- بیماری یا آسیب مزمن
- مشکلات عاطفی (افسردگی، اضطراب، خشم، اندوه، احساس گناه، عزت نفس پایین)
- مراقبت از یک فرد مسن یا بیمار خانواده
- رویداد آسیب زا، مانند یک بلای طبیعی، دزدی، تجاوز جنسی یا خشونت علیه شما یا یکی از عزیزان
گاهی اوقات استرس از درون می آید نه از بیرون. فقط با نگرانی در مورد چیزها می توانید به خودتان استرس وارد کنید. همه این عوامل می توانند منجر به استرس شوند:
- ترس و عدم اطمینان: هنگامی که مرتبا در مورد تهدید حملات تروریستی، گرمایش جهانی و مواد شیمیایی سمی در اخبار می شنوید، می تواند باعث ایجاد استرس در شما شود، به خصوص به این دلیل که احساس می کنید کنترلی بر آن رویداد ها ندارید و حتی اگر بلایا معمولا رویداد های بسیار نادری هستند، پوشش واضح آن ها در رسانه ها ممکن است باعث شود که احتمال وقوع آن ها بیشتر از آن چه واقعا هستند به نظر برسد. ترس ها همچنین می توانند نزدیک تر به خانه شما را تهدید کند، مانند نگرانی از این که پروژه ای را در محل کارتان تمام نمی کنید یا پول کافی برای پرداخت صورت حساب های خود در این ماه ندارید.
- نگرش ها و برداشت ها: نحوه نگرش شما به جهان یا یک موقعیت خاص می تواند تعیین کند که آیا باعث استرس می شود یا خیر. به عنوان مثال، اگر تلویزیون شما دزدیده شود و شما این نگرش را داشته باشید که اشکالی ندارد، شرکت بیمه من هزینه تلویزیون جدید را پرداخت می کند، استرس بسیار کم تری نسبت به این فکر خواهید داشت که تلویزیون من رفته و من هرگز آن را پس نخواهم گرفت! اگر دزد ها برای دزدی دوباره به خانه من برگردند چه می شود؟ به طور مشابه، افرادی که احساس می کنند کارشان را به خوبی در محل کار انجام می دهند، نسبت به کسانی که نگران بی کفایتی خود هستند، تحت فشار یک پروژه بزرگ آینده قرار می گیرند.
- انتظارات غیر واقعی: هیچ کس کامل نیست، اگر انتظار دارید همیشه همه چیز را درست انجام دهید، زمانی که همه چیز آن طور که انتظار می رود پیش نمی رود، دچار استرس خواهید شد.
- تغییر دادن: هر تغییر عمده ای در زندگی می تواند استرس زا باشد، حتی یک رویداد شاد مانند یک عروسی یا یک ترفیع شغلی. رویداد های ناخوشایند تر مانند طلاق، شکست مالی بزرگ یا مرگ در خانواده می توانند منابع مهم استرس باشند.
سطح استرس شما بر اساس شخصیت شما و نحوه واکنش شما به موقعیت ها متفاوت خواهد بود. بعضی ها اجازه می دهند همه چیز از پشت سرشان برود. برای آن ها، استرس های کاری و استرس های زندگی فقط دست انداز های جزئی در جاده هستند. دیگران به معنای واقعی کلمه خود را بیمار می کنند.
بیشتر بخوانید: انواع رویکرد روانشناسی
اثرات استرس بر سلامت شما
هنگامی که در یک موقعیت استرس زا قرار می گیرید، بدن شما واکنش فیزیکی نشان می دهد. سیستم عصبی شما وارد عمل می شود و هورمون هایی ترشح می کند که شما را برای مبارزه یا بلند شدن آماده می کنند. این واکنش جنگ یا گریز نامیده می شود و به همین دلیل است که وقتی در یک موقعیت استرس زا قرار می گیرید، ممکن است متوجه شوید که ضربان قلب شما تند تر می شود، تنفس شما تند تر می شود، ماهیچه های تان منقبض می شوند و شروع به عرق کردن می کنید. این نوع استرس کوتاه مدت و موقتی (استرس حاد) است و بدن شما معمولا به سرعت از آن بهبود می یابد.
اما اگر سیستم استرس شما برای مدت طولانی فعال بماند (استرس مزمن)، می تواند منجر به مشکلات سلامتی جدی تر یا تشدید شود. هجوم مداوم هورمون های استرس می تواند فرسودگی زیادی بر بدن شما وارد کند و باعث شود که بدن شما سریع تر پیر شود و آن را مستعد ابتلا به بیماری کند. اگر برای مدت کوتاهی تحت استرس بوده اید، ممکن است متوجه برخی از این علائم فیزیکی شوید:
- سردرد
- خستگی
- مشکل در خوابیدن
- مشکل در تمرکز
- ناراحتی معده
- تحریک پذیری
وقتی استرس طولانی مدت میشود و به درستی مورد توجه قرار نمی گیرد، می تواند به تعدادی از شرایط سلامتی جدی تر منجر شود، از جمله:
- افسردگی
- فشار خون بالا
- ضربان قلب غیر طبیعی (آریتمی)
- تصلب شرایین (آترواسکلروز)
- بیماری قلبی
- حمله قلبی
- سوزش سر دل، زخم معده، سندرم روده تحریک پذیر
- ناراحتی معده، گرفتگی عضلات، یبوست و اسهال
- افزایش یا کاهش وزن
- تغییرات در میل جنسی
- مشکلات باروری
- شعله ور شدن آسم یا آرتریت
- مشکلات پوستی مانند آکنه، اگزما و پسوریازیس
نتیجه گیری
مدیریت استرس می تواند تفاوت واقعی در سلامت شما ایجاد کند. یک مطالعه نشان داد که زنان مبتلا به بیماری قلبی اگر تحت برنامه مدیریت استرس قرار گیرند، عمر طولانی تری خواهند داشت.
دیدگاهتان را بنویسید